ostrego żółtego 2 łyżki kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki i pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podobnie żółty ser. Paprykę, cebulę i szynkę pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekać, tymianek obrać z gałązek pozostawiając same listki. Wszystkie składniki przełozyć
Gosia gotujeSerdecznie polecam;) Składniki: 1 kg ziemniaków po ugotowaniu 1 jajko 200 g mąki pszennej pieprz do smaku 2 łyżeczki majeranku bułka tarta olej do smażenia Farsz: 1 kg pieczarek 3 cebule 200 g sera żółtego typu gouda masło Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodać(...)tarce ser, podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Gotowy farsz pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masę ziemniaczaną podzielić na około 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na kształt koła na blacie obsypanym mąką. Na środek każdego placka nałożyć porcję farszu. Krokiety zwinąć, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Przełożyć na rozgrzany olej i smażyć do zrumienienia. Smacznego
Krakowskie smaki AniSmaczna,efektowna i szybka wykonaniu przekąska,która u mnie sprawdziła się na niejednej imprezie. 1 op ciasta francuskiego 250 g filetu z łososia 100 g sera feta 100 g świeżego szpinaku ( można użyć mrożonego) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska 1 jajko (do posmarowania) 2 łyżki ziaren sezamu Filet(...)czym pokroić rybę na spore kawałki. W rondelku roztopić masło,dodać zmiażdżony czosnek i posiekane liście szpinaku. Chwilkę przesmażyć i doprawić odrobiną soli. Szpinak smażymy krótko by nie stracił ładnego zielonego koloru. Ser feta pokroić na paski. Rozwinąć ciasto francuskie,pociąć na 12 części. Na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję łososia,kawałek fety i porcję szpinaku. Złożyć ciasto
Kolorowa kuchnia Elkipapryka żółta 10-15 dag sera żółtego Edam 1 pieczarka Przygotowanie: Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący się ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso smażymy na oleju - przyprawiamy chili (ewentualnie przyprawą do kuchni meksykańskiej). Na oddzielnej patelni podsmażamy warzywa. Kiedy już mięso jest usmażone przekładamy do niego warzywa i jeszcze chwilkę
Kuchnia po mojemumięsa. Dodałam natkę pietruszki sól i pieprz i wymieszała. Uformowałam nieduże pulpety i obtoczyłam w mące. Rozgrzałam patelnię z mała ilością oleju i smażyłam około 10 minut obracając aby zarumieniły się z każdej strony. Biały ser rozdrobniłam widelcem dodałam bryndzę, jajko pietruszkę, doprawiłam sola i pieprzem i wyrobiłam szybciutko na masę Pasa nie powinna być bardzo gładka. Uformowałam placuszki
Magiczna kuchnia Dariidużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha! Składniki: 500 g filetów z dorsza 100 g niebieskiego sera pleśniowego 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól pieprz Szpinak: 400 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki wody sól pieprz Przygotowanie: Szpinak umyć, osuszyć i pokroić(...)dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, układać rybę i smażyć na średnim ogniu, z dwóch stron. Pod koniec smażenia na każdym filecie położyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy i na chwilę przykryć pokrywką, aby ser się roztopił. Na talerz nałożyć porcję szpinaku, a na wierzch ułożyć rybę. Podawać z młodymi ziemniaczkami. Smacznego
Oryginalny smaktakże dostać gotowy w sklepach. Składniki (na ok 12 szt) -100 g chorizo -100 g tartego sera żółtego (u mnie ementaler) -50 g zielonych oliwek bez pestek -1 szkl. mąki pszennej -1 jajko -2/3 szkl. mleka -sól i pieprz -olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie Do miski wsypać mąkę, dodać jajko(...)mleko. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować. Oliwki pokroić w plasterki, chorizo w półplasterki albo małe kawałeczki. Dodać do masy razem z serem i dokładnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej. Na gorący tłuszcz kłaść masę łyżką. Smażyć z obu stron aż będą rumiane. Podawać gorące z klasyczną meksykańską salsą. Wartość energetyczna (1 porcja - ok. 4 placki - bez sosu) Energia
Zielona Kuchniałyżki błyskawicznych płatków owsianych 3 łyżki mleka 2 łyżki tartego sera typu Parmezan nać pietruszki PANIERKA 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli bułka tarta olej do smażenia SPOSÓB POSTEPOWANIA Zmielić szynkę. Wymieszać w naczyniu zmieloną pierś drobiowa, jajko, zmielona szynkę, błyskawiczne płatki owsiane, 3 łyżki mleka(...)tarty ser, pokrojoną nać pietruszki. Roztrzepać 1 jajko z 2 łyżkami mleka i szczyptą soli. Formować nieduże płaskie kotleciki, każdy obtoczyc najpierw w bulce tartej potem w jajku i jeszcze raz w bulce tartej. Smażyć na rumiano i podawać gorące
zielonacukinkacałą Europę i nie tylko... :) Składniki: 1 bakłażan 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3/4 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 żółtego, twardego sera np. gouda sól pieprz 1 puszka pomidorów 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 litra mleka 1,5 % szczypta gałki muszkatołowej łyżka oliwy z oliwek zioła prowansalskie Bakłażana kroimy(...)solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Kiedy mięso się usmaży dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy przez kilka chwil na małym ogniu. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na lekko brązowy kolor. Dodajemy mleko i cały czas mieszamy aż mleko zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Beszamel jest gotowy
Mango PapajaPomysł na szybką i zdrową kolację :) Składniki na 2 porcje: 2 tortille 1 pierś z kurczaka oliwa do smażenia mielona papryka sól, pieprz pół małej papryki czerwonej 1 pomidor 4 liście sałaty 4 plasterki żółtego sera Sos: małe opakowanie jogurtu 2 łyżki majonezu 2 łyżki ostrego katchupu Kurczaka przyprawiamy sola, pieprzem i mieloną papryką i smażymy na patelni
Bon Appetit Małgorzatyduża pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta ostrej papryki, soli i pieprzu sałata rzymska 8 pomidorków koktajlowych zielony ogórek 2 duże plastry sera żółtego Sos: 3 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Pierś z kurczaka oprawiam i przekrawam na pół wzdłuż - pierś będzie cieńsza(...)przez praskę, mieszamy ze szczyptą soli, pieprzy, ostrej papryki i oliwy i nacieramy tym kurczaka. Po około 15 minutach kurczaka przekładamy na patelnię grillową i smażymy dokładnie z obu stron. Na ciabattę kładziemy ser żółty, porwaną sałatę, na nią pokrojoną w paski pierś z kurczaka, na to pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, parę plasterków zielonego ogórka i sos musztardowy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!borówek, 5 łyżek cukru trzcinowego (możecie zastąpić zwykłym w mniejszej ilości). Dodatkowo (opcjonalnie): cukier puder, kilka borówek do dekoracji. Przygotowanie: Składniki ci asta łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę. Ser dokładnie miksuję z miętą, dodaję cukier i borówki, mieszam do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Naleśniki na jednej połówce smaruję przygotowaną masą, zwijam w ćwiartki
JejKuchniapuszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego ok. 10 pieczarek świeże oregano lub suszone sól, pieprz 2 ząbki czosnku 100 g mozzarelli albo żółtego sera typu gouda 1 czerwona cebula olej do smażenia Farsz: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy mięs. Smażymy aż mięso zrobi się szare. Następnie dodajemy pokrojone pomidory(...)około 1h. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Wyciąć koła np. przy pomocy miski o średnicy 21-22 cm. Na ciasto nakładamy z jednej strony farsz i ser mozzarellę albo zwykłą goudę. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Składamy pieróg w pół i dociskamy brzegi widelcem. Całość pieroga smarujemy białkiem od jajka. pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej
Bon Appetit Małgorzatysuszonymi pomidorami z czosnkiem. Polecam. Składniki: 3 piersi z kurczaka schab wędzony z linii Nove -Natura żółty ser papryka czerwona świeża listki bazylii sól morska Kamis pieprz kolorowy Kamis suszone pomidory z czosnkiem Kamis 1 jajko mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Rozbić i każdą pierś(...)dwóch stron doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem. Na każdej piersi ułożyć po dwa słupki szynki, sera, papryki oraz listki bazylii. Zwinąć roladki. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron około
Ala piecze i gotujeosób): 4-5 średnich ziemniaków ok. 20 dag kiełbasy (może być ulubiona cienka - ja użyłam suchej krakowskiej) 1/2 cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 100 ml śmietany 12 % olej do smażenia Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotowałam w całości na pół - miękko. W tym samym czasie w małej ilości oleju przysmażyłam pokrojoną w średniej wielkości kostkę wędlinę(...)Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni. Ser starty na grubej tarce wymieszałam ze śmietaną i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Po ok. 30 minutach zapiekania, ser ze śmietaną wyłożyłam na ziemniaki i rozprowadziłam. Posypałam odrobiną świeżego szczypioru. Zapiekałam jeszcze kilka minut - do roztopienia sera. Danie gotowe. Mężowi bardzo smakowało. Syn też podjadał mimo, że wcześniej swój obiad zaliczył
Kuchnia po mojemu