smażony ryz - 2146 przepisów (strona:39/144)

Curry z kurczakiem, bakłażanem, kapustą pekińską i papryką 245

sól  kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany olej ryż basmati Marynata do kurczaka Gotowa mieszanka przypraw + olej lub sól, cukier, sos sojowy, czosnek, ocet ryżowy (jabłkowy) + olej WYKONANIE Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy minimum 30 minut w lodówce. Warzywa kroimy na nie za małe kawałki. Smażymy kurczaka, pod koniec dodajemy bakłażan, paprykę oraz poszatkowaną na grubsze

Zofiana
Kamis Fix z kurczakiem i ananasem 209

filet z kurczaka,  olej do smażenia,  puszka ananasa,  250 ml wody. Przygotowanie:  Kurczak kroimy w kostkę obsmażamy na lekko brązowy kolor, wsypujemy zawartość torebki.  Następnie wlewamy 250 ml wody oraz 60 ml syropu z ananasa. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez 10 minut  Podajemy z gotowanym ryżem

cookpl
Gołąbki bez zawijania z kalarepką i sosem serowym z liści kalarepki 189

połączeniu z sosem kalarepko serowym  wyszedł bardzo ciekawy smak Składniki •1/2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 duża kalarepka z liśćmi  • 1 marchewka • 1/2 szklanki ryżu  • sól  •pieprz • gałka muszkatołowa szczypta  • 1 szkl śmietany 30 % • 1 szklanka mleka  • 2/3 szklanki wody  • 2 serki topione  • 100 g sera żółtego  • 1 łyżka przyprawy(...)wrzątku parzyć ok 2-3 minut  i odcedzić na sicie 2.  • Do mięsa dodać ryż jajka ostudzoną kalarepkę  przyprawę. doprawić solą i pieprzem wszystko  razem wymieszać .Z powstałej masy formować gołąbki . obtoczyć w tartej bułce .smażyć na oleju na złoty kolor . Układać w naczyniu żaroodpornym 3.  • Liście kalarepki pokroić w paski zalać wodą

W królestwie smaków Beaty
Liebster Award - wyróżnienie ,dziekuje;) 170

dzięki blogowi będę miała wszystkie razem 2. Ulubione danie na obiad?  żadne wyszukane, ogórkowa z ryżem na żeberkach 3. Najważniejsze w życiu jest...?  miłość, rodzina, szacunek 4.  Najlepsze danie z kuchni polskiej ?  pierogi 5. Gotowanie czy smażenie?  smażenie 6. Bez czego nie wychodzisz z domu?  bez portfela 7.Kawa czy herbata?  herbata 8. Twoje

Kulinarne życie
Smażony indyk z ryżem 235

Smażony indyk z ryżem to niezwykle proste i dość popularne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Smaczne i sycące, a zarazem z łatwo dostępnych składników i

Kulinarna Pokusa
Kurczak z suszonymi pomidorami 191

cukinii 1/2 kostki sera typu feta (w oryginalnym przepisie kulki mozzarelli) oliwa z oliwek S&P Dodatkowo Ryż Proporcje podane w oryginalnym przepisie trochę pozmieniałam. Podudzia myjemy, suszymy. Solimy, pieprzymy i obsmażamy na złoty kolor. Kiedy kurczak się smaży, kroimy w piórka cebulę oraz por w półplasterki. Czosnek rozcieramy z odrobiną soli. Ściągamy kurczaka z patelni i przekładamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Szybkie Panang Curry z kurczakiem 399

papryczka chilli, pocięta w krążkiryż jaśminowy do podaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. W rondlu z grubym dnem lub w wysokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy pastę Panang i smażymy, aż do uwolnienia aromatu (około 3 minut). Wlewamy 1/4 szklanki mleka kokosowego, doprowadzamy do wrzenia i przesmażamy, aż większość mleczka odparuje i zostanie gęsty sos. 2. Do sosu dodajemy(...)momentu, aż mięso nie będzie surowe. Zdejmujemy z ognia.3. Panang Curry przekładamy do miseczek, polewamy po jednej łyżce mleka kokosowego, posypujemy liśćmi kafiru i papryczką chilli. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :)* liście limonki kafir można dostać w Kuchniach Świata, przeważnie mrożone lub suszone. Suszonych liści dodajemy mniej, ponieważ są bardziej aromatyczne

Tajskie smaki
Kurczak w aksamitnym sosie ze szparagami i boczkiem 204

bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż. Składniki: 4 piersi z kurczaka Około 100gram wędzonego boczku Pęczek białych szparagów 250ml śmietany kremówki 100ml gorącej wody Olej do smażenia Sól, pieprz Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Na wypukłej stronie wykonujemy kilka równoległych podłużnych nacięć. Doprawiamy piersi

Kolizje Smaków
Miodowa pierś kurczaka 217

patelni (ja użyłam grillowej) rozgrzewamy olej. Następnie smażymy pierś na złoto z każdej strony. Chwilę przed końcem smażenia dodajemy słonecznik i każdą z części kurczaka polewamy odrobiną miodu. Pierś możemy śmiało przygotować na grillu tradycyjnym!Podałam pierś z ryżem z warzywami - pasowało idealnie

Emcia Pichci
Curry z kurczaka, czyli Indie na talerzu 418

kroimy w kosteczkę.Podsmażamy na maśle cebulkę, posiekany czosnek oraz papryki. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy pastę curry.  Trzymamy na małym ogniu przez około

Mania Gotowania
Sos bardzo pomidorowy i klopsiki drobiowe 207

łyżeczki cukru (opcjonalnie i tylko jeśli pomidory są bardzo kwaśne) do podania: kaszę gryczanę, kuskus, brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron (co tam akurat macie pod ręką) świeże zioła do posypania gotowego dania (u mnie bazylia) olej do smażenia Cebulki siekamy w kosteczkę, szczypiorek kroimy dość drobno. Dymki oraz szczypior łączymy z mielonym mięsem, jajkiem i bułką tartą. Masę dokładnie

Ratunku obiad
Pikantne roladki z kurczaka 1541

rulonik na patelni, smażymy tylko po 2-3 minuty z 4 stron nie dodając już tłuszczu, taki czas smażenia jest optymalny. Po usmażeniu rozwijamy i pozwalamy mięsu odpocząć, kroimy roladkę na skos w 1 cm plastry. Ugotowany na sypko ryż podsmażamy z pokrojonym w kostkę pomidorem, cebulą dymką i posiekaną natką pietruszki. Wierzcie mi, że takie połączenie smaków spowodowało

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kacze nogi ze śliwkami - trochę Azji w wolnowarze 261

chili1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego4 gwiazdki anyżu375 g czerwonych śliwek, pokrojonych w ćwiartki (pestki wyrzucić )ryż lub makaron do podaniaprzygotowanierozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Nogi kacze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinać na krzyż. Na lekko rozgrzaną patelnię położyć nogi skórą do dołu, smażyć aż zacznie wytapiać się z nich tłuszcz. Zwiększyć ogień i dobrze obsmażyć nogi ze wszystkich(...)ustawić wolnowar na program "high" i gotować przez 5 - 6 godzin. Po tym czasie mięso kaczki jest tak miękkie że  samo oddziela się od kości.  Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego

Stare Gary
Paprykarz z tuńczyka 193

szybkie. Spokojnie możecie wykorzystać, np. resztę ugotowanego ryżu z obiadu.   Składniki: 3/4 szklanki surowego ryżu, np. basmati 2 puszki tuńczyka (może być w zalewie własnej jak i w oleju) 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz papryka ostra olej lub oliwa z oliwek Najlepiej dzień wcześniej ryż ugotować w 1,5 szklance wrzącej wody(...)Następnie wsypać cebulę i smażyć, aż do zeszklenia. Na sam koniec dodać marchewkę i wlać 1 szklankę wody. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy marchewka będzie miękka to do garnka dodać odsączone 2 puszki tuńczyka, mały słoik koncentratu pomidorowego i całość ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Chwilę gotować. Na sam koniec dodać ugotowany ryż i całość przyprawić

Ugotować
Drobiowe szaszłyki z małych roladek 207

czerwonej papryki, 4 suszone pomidory w oleju, 1 kabanos, 2 plasterki żółtego sera, 4 łyżeczki przyprawy do drobiu, do posypania: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, ryż basmanti z dzikim.  Przygotowanie:     Podwójne piersi kurczaka rozbijamy na jeden duży kotlet o grubości ok. 7 mm. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu. Por gotujemy w wodzie przez(...)zewnątrz przyrumienione. Następnie kroimy roladki w 1,5cm paseczki i nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Smażymy na patelni ok. 2 minut z każdej strony. Takie szaszłyki można również grillować. Na koniec szaszłyki posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Podajemy z gotowanym ryżem basmanti z dzikim

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania