sól kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany olej ryż basmati Marynata do kurczaka Gotowa mieszanka przypraw + olej lub sól, cukier, sos sojowy, czosnek, ocet ryżowy (jabłkowy) + olej WYKONANIE Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy minimum 30 minut w lodówce. Warzywa kroimy na nie za małe kawałki. Smażymy kurczaka, pod koniec dodajemy bakłażan, paprykę oraz poszatkowaną na grubsze
Zofianafilet z kurczaka, olej do smażenia, puszka ananasa, 250 ml wody. Przygotowanie: Kurczak kroimy w kostkę obsmażamy na lekko brązowy kolor, wsypujemy zawartość torebki. Następnie wlewamy 250 ml wody oraz 60 ml syropu z ananasa. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez 10 minut Podajemy z gotowanym ryżem
cookplpołączeniu z sosem kalarepko serowym wyszedł bardzo ciekawy smak Składniki •1/2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 duża kalarepka z liśćmi • 1 marchewka • 1/2 szklanki ryżu • sól •pieprz • gałka muszkatołowa szczypta • 1 szkl śmietany 30 % • 1 szklanka mleka • 2/3 szklanki wody • 2 serki topione • 100 g sera żółtego • 1 łyżka przyprawy(...)wrzątku parzyć ok 2-3 minut i odcedzić na sicie 2. • Do mięsa dodać ryż jajka ostudzoną kalarepkę przyprawę. doprawić solą i pieprzem wszystko razem wymieszać .Z powstałej masy formować gołąbki . obtoczyć w tartej bułce .smażyć na oleju na złoty kolor . Układać w naczyniu żaroodpornym 3. • Liście kalarepki pokroić w paski zalać wodą
W królestwie smaków Beatydzięki blogowi będę miała wszystkie razem 2. Ulubione danie na obiad? żadne wyszukane, ogórkowa z ryżem na żeberkach 3. Najważniejsze w życiu jest...? miłość, rodzina, szacunek 4. Najlepsze danie z kuchni polskiej ? pierogi 5. Gotowanie czy smażenie? smażenie 6. Bez czego nie wychodzisz z domu? bez portfela 7.Kawa czy herbata? herbata 8. Twoje
Kulinarne życieSmażony indyk z ryżem to niezwykle proste i dość popularne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Smaczne i sycące, a zarazem z łatwo dostępnych składników i
Kulinarna Pokusacukinii 1/2 kostki sera typu feta (w oryginalnym przepisie kulki mozzarelli) oliwa z oliwek S&P Dodatkowo Ryż Proporcje podane w oryginalnym przepisie trochę pozmieniałam. Podudzia myjemy, suszymy. Solimy, pieprzymy i obsmażamy na złoty kolor. Kiedy kurczak się smaży, kroimy w piórka cebulę oraz por w półplasterki. Czosnek rozcieramy z odrobiną soli. Ściągamy kurczaka z patelni i przekładamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/papryczka chilli, pocięta w krążkiryż jaśminowy do podaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. W rondlu z grubym dnem lub w wysokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy pastę Panang i smażymy, aż do uwolnienia aromatu (około 3 minut). Wlewamy 1/4 szklanki mleka kokosowego, doprowadzamy do wrzenia i przesmażamy, aż większość mleczka odparuje i zostanie gęsty sos. 2. Do sosu dodajemy(...)momentu, aż mięso nie będzie surowe. Zdejmujemy z ognia.3. Panang Curry przekładamy do miseczek, polewamy po jednej łyżce mleka kokosowego, posypujemy liśćmi kafiru i papryczką chilli. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :)* liście limonki kafir można dostać w Kuchniach Świata, przeważnie mrożone lub suszone. Suszonych liści dodajemy mniej, ponieważ są bardziej aromatyczne
Tajskie smakibazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż. Składniki: 4 piersi z kurczaka Około 100gram wędzonego boczku Pęczek białych szparagów 250ml śmietany kremówki 100ml gorącej wody Olej do smażenia Sól, pieprz Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Na wypukłej stronie wykonujemy kilka równoległych podłużnych nacięć. Doprawiamy piersi
Kolizje Smakówpatelni (ja użyłam grillowej) rozgrzewamy olej. Następnie smażymy pierś na złoto z każdej strony. Chwilę przed końcem smażenia dodajemy słonecznik i każdą z części kurczaka polewamy odrobiną miodu. Pierś możemy śmiało przygotować na grillu tradycyjnym!Podałam pierś z ryżem z warzywami - pasowało idealnie
Emcia Pichcikroimy w kosteczkę.Podsmażamy na maśle cebulkę, posiekany czosnek oraz papryki. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy pastę curry. Trzymamy na małym ogniu przez około
Mania Gotowaniałyżeczki cukru (opcjonalnie i tylko jeśli pomidory są bardzo kwaśne) do podania: kaszę gryczanę, kuskus, brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron (co tam akurat macie pod ręką) świeże zioła do posypania gotowego dania (u mnie bazylia) olej do smażenia Cebulki siekamy w kosteczkę, szczypiorek kroimy dość drobno. Dymki oraz szczypior łączymy z mielonym mięsem, jajkiem i bułką tartą. Masę dokładnie
Ratunku obiadrulonik na patelni, smażymy tylko po 2-3 minuty z 4 stron nie dodając już tłuszczu, taki czas smażenia jest optymalny. Po usmażeniu rozwijamy i pozwalamy mięsu odpocząć, kroimy roladkę na skos w 1 cm plastry. Ugotowany na sypko ryż podsmażamy z pokrojonym w kostkę pomidorem, cebulą dymką i posiekaną natką pietruszki. Wierzcie mi, że takie połączenie smaków spowodowało
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchili1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego4 gwiazdki anyżu375 g czerwonych śliwek, pokrojonych w ćwiartki (pestki wyrzucić )ryż lub makaron do podaniaprzygotowanierozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Nogi kacze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinać na krzyż. Na lekko rozgrzaną patelnię położyć nogi skórą do dołu, smażyć aż zacznie wytapiać się z nich tłuszcz. Zwiększyć ogień i dobrze obsmażyć nogi ze wszystkich(...)ustawić wolnowar na program "high" i gotować przez 5 - 6 godzin. Po tym czasie mięso kaczki jest tak miękkie że samo oddziela się od kości. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego
Stare Garyszybkie. Spokojnie możecie wykorzystać, np. resztę ugotowanego ryżu z obiadu. Składniki: 3/4 szklanki surowego ryżu, np. basmati 2 puszki tuńczyka (może być w zalewie własnej jak i w oleju) 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz papryka ostra olej lub oliwa z oliwek Najlepiej dzień wcześniej ryż ugotować w 1,5 szklance wrzącej wody(...)Następnie wsypać cebulę i smażyć, aż do zeszklenia. Na sam koniec dodać marchewkę i wlać 1 szklankę wody. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy marchewka będzie miękka to do garnka dodać odsączone 2 puszki tuńczyka, mały słoik koncentratu pomidorowego i całość ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Chwilę gotować. Na sam koniec dodać ugotowany ryż i całość przyprawić
Ugotowaćczerwonej papryki, 4 suszone pomidory w oleju, 1 kabanos, 2 plasterki żółtego sera, 4 łyżeczki przyprawy do drobiu, do posypania: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, ryż basmanti z dzikim. Przygotowanie: Podwójne piersi kurczaka rozbijamy na jeden duży kotlet o grubości ok. 7 mm. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu. Por gotujemy w wodzie przez(...)zewnątrz przyrumienione. Następnie kroimy roladki w 1,5cm paseczki i nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Smażymy na patelni ok. 2 minut z każdej strony. Takie szaszłyki można również grillować. Na koniec szaszłyki posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Podajemy z gotowanym ryżem basmanti z dzikim
Aga w kuchni