smażony ryz - 2146 przepisów (strona:38/144)

Delikatne kotleciki drobiowe 169

cebulę, kaszę mannę, posiekaną drobno natkę pietruszki przyprawiamy przyprawami,  dobrze wyrobimy mięso. Formujemy małe kotleciki otaczamy w mące kukurydzianej, smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco z ziemniakami, kaszą lub ryżem z dowolną surówką. Smacznego

kgwjanczewo
Polędwiczka po chińsku z ananasem i kiełkami fasoli mung 137

patelni. Następnie również na dużym ogniu podsmażamy ananasa, podlewając marynatą za każdym razem, gdy wyparuje.4. Dodajemy kiełki fasoli i paprykę, smażymy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy mięso, mieszamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.5. Podajemy z ryżem

Kraina Tysiąca Smaków
Tęczowy deserek na szybko 158

Deser zrobiony z produktów Dr.Oetkera.Od siebie dodałam smażone jabłka i herbatniki.Robi się go bardzo szybko i bardzo szybko zniknął.Znaczy że smakował.   Składniki: 1 szt mleczny ryż o smaku waniliowym Słodka chwila Dr.Oetkera 2 szt budyń czekoladowy Słodka chwila Dr.Oetkera 2 szt jabłka 80 g herbatniki szkolne miód szczypta cynamonu serduszka , złote kuleczki , jabłko do dekoracji Przygotowanie:Jabłka

Ala piecze i gotuje
Kotlety drobiowe z żółtym serem 156

godnym uwagi wydaniu z pysznym serowym nadzieniem. Bez wątpienia to doskonała alternatywa dla przepisu na smażoną pierś w klasycznej wersji. Wystarczy rozkroić filet i „napełnić” wnętrze pysznym serowym farszem. Idealnie będzie się komponować z surówką z kapusty, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Jest to z pewnością przepis dla wszystkich szukających nieco innego pomysłu na pierś z kurczaka. A także(...)kurczaka: 4 szt. Nadzienie: żółty ser: 150 g majonez: 1 łyżka Panierka: jajka: 3 szt. bułka tarta sól i pieprz do smaku słodka papryka: 1 łyżeczka olej do smażenia KOTLETY DROBIOWE Z ŻÓŁTYM SEREM Wykonanie: 1. Piersi przecinamy na pół, lekko rozbijamy, a następnie lekko oprószamy solą i pieprzem. 2. Ser ścieramy na tarce na drobnych pazurkach, dodajemy majonez

Kuchnia Na Wypasie
Krewetki po tajsku ze słodkim sosem chili 144

Pyszne krewetki po tajsku, lekko ostre i aromatyczne, smażone na klarowanym maśle i podawane z pysznym słodko-ostro-kwaśnym sosem chili. Czego chcieć więcej? Idealne na przystawkę oraz jako samodzielne danie z ryżem lub bagietką. Polecam, smakują wybornie!Będziemy potrzebować (na 4 porcje):800 g dużych, surowych (nieobgotowanych) krewetek w całości, tj. ok. 24-28 sztukNajsmaczniejsze będą krewetki(...)Marynatą zalać krewetki i odstawić na 30 minut do godziny. W tym czasie można przygotować sos.Dodatkowo:2 łyżki masłałyżeczka posiekanej pietruszkiMasło sklarować na patelni, a następnie ułożyć nań wszystkie krewetki. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony aż ładnie się zarumienią i staną się chrupiące z zewnątrz. Posypać pietruszką i podawać ze słodkim sosem chili.Słodki sos chili

Food Square
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 213

100g panierki Panko lub bułki tartej 1-2 łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka 3 torebki brązowego ryżu Sos: 450g mrożonych warzyw (u mnie włoskie z Biedronki) Puszka krojonych pomidorów Papryczka chili Szczypta curry, bazylii i oregano Szczypta cukru Sól Pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Filety ryby rozmrozić(...)posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju wraz z pokrojoną w paski papryczką chili. Następnie dodać warzywa, smażyć chwilę. Wlać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, ziołami i curry. Dusić do odpowiedniej konsystencji i miękkości warzyw. Podawać z ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu brązowym ryżem i usmażoną rybą. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Gołąbki z mieszanki kasz i ryżu 150

kaszy kuskus -1 cebula -masło (do podsmażenia) -kminek, pieprz, sól Wykonanie: Ryż i kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy (wg przepisu na opakowaniu). Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Gdy się zrumieni, dodajemy mięso i smażymy. Kapustę myjemy pod bieżącą wodą, następnie wycinamy  z niej rdzeń. Wkładamy do garnka

KasiekGotuje
Sałatka z brokułem 385

oregano, szczypta soli i cukru, ząbek czosnku, pieprz Przygotowanie: 1. Do wrzącej osolonej wody wkładamy ryż, gotujemy do miękkości, następnie studzimy. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Kiedy będzie już rozgrzana wykładamy mięso. Smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. 3. Do wrzącej osolonej wody wkładamy różyczki brokuła, gotujemy(...)składników. 7. Przygotowujemy sos ziołowy. Dodajemy do sałatki. (w zasadzie możemy zacząć przygotowywanie sałatki od tego elementu, aby sos się "przegryzł":) Enjoy!!!;-) Sałatkę możemy przygotowywać także w wersji bez ryżu lub z makaronem

Kuchnia Pełna Pasji
Czerwone Curry z dynią i żeberkami 177

imbiru 1/2 szkl. groszku cukrowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju +ryż jaśminowy do podania 1/ W małym garnku rozgrzewamy olej. Na tarce o małych oczkach ucieramy czosnek i imbir. Wrzucamy na rozgrzany olej, a po chwili dodajemy pastę curry. Smażymy minutę, a następnie dodajemy mleko kokosowe i sos rybny. Żeberka kroimy na pojedyncze kawałki i wrzucamy(...)obieramy dynię i kroimy ją w kostkę. Gotujemy razem z fasolką 5 minut. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy ugotowaną fasolkę i dynię i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) Ten przepis bierze udział w akcji: Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz

Tajskie smaki
Kurczak po baskijsku 231

solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Smażyć na dużej patelni do czasu aż się zrumieni z obu stron. Często obracać. Następnie wyjąć i przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i paprykę aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, kiełbasę chorizo i przecier. Podsmażyć aż kiełbasa się przyrumieni. Dodać szklankę ryżu. Podsmażyć. Dolać bulion. Doprowadzić do wrzenia(...)Przełożyć na patelnię usmażonego kurczaka i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie ugotowane, a ryż miękki. Od czasu do czasu wymieszać, by potrawka nie przywarła do dna patelni. W razie potrzeby dolać przegotowanej wody.Na koniec dodać oliwki i tymianek. Dosolić do smaku

W kuchni wieczorem
Zapiekanka gołąbkowa 185

obiadowego z mięsa mielonego, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Polecam!     Składniki: 800g kapusty (użyłam młodej kapusty) 500g mięsa mielonego – wieprzowego 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra   SOS: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 łyżki koncentratu 400ml bulionu   *** Przygotowujemy sos: w garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, smażymy około 1 minutę i cały(...)smaku solą i pieprzem *** *** Kapustę drobno szatkujemy i obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut (jeżeli używamy młodej kapusty to nie musimy jej obgotowywać!). Kapustę dzielimy na 3 części **** *** Ryż gotujemy na sypko. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem i przyprawami – do smaku *** *** Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wykładamy jedną część poszatkowanej kapusty *** *** Na kapuście wykładamy połowę farszu

Blog z Apetytem
Risotto z kurczakiem, białymi szparagami i cukinią 206

ryżu arborio (szklanka)- pół litra bulionu- kieliszek białego wina- łyżeczka masła- 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego- sól, pieprz- papryka słodka, chilli, przyprawa do mięs, imbir- oliwa z oliwek do smażenia- szczypta cukruSzparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z dodatkiem soli. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, doprawić(...)słodką, chilli, przyprawą do mięs. Gdy kurczak będdzie gotowy na patelnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz paseczki marchwi. Przykryć i dusić przez ok 15 min. W międzyczasie przygotować ryż. Na patelnie z odrobiną oliwy z oliwek wrzucić ryż, chwilę podsmażyć i zalać białym winem. Gdy ryż wchłonie wino, zalać częścią bulionu, cały czas mieszając. Czynność powtarzać

Zgrabne Gotowanie
Paella marinera 169

Podjęłam wyzwanie Ramy :"Smaż jak szef kuchni..." i postanowiłam zrobić coś dobrego, nieskomplikowanego i po mojemu ,jak zwykle zresztą opierając się na intuicji, dobrej pamięci i nostalgii. Tym razem ,nie do tego co było, ale do tego co będzie. Przyrządziłam wspaniałą jednogarnkową potrawę hiszpańską – Paella marinera, bo to od razu przyszło mi do głowy po otwarciu przesyłki . Istnieje wiele odmian(...)minut . Następnie dodać starty czosnek i puszkę pomidorów. Mieszając smażyć na dość dużym ogniu, nie więcej niż 3 minuty. W sos wmieszać koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wymieszać. Wlać odmierzone wino i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty. Sos powinien się zmniejszyć o połowę. Odmierzony ryż płuczemy i wsypujemy do sosu. Musimy go dokładnie wmieszać i zagotować

Z Kuchni Do Kuchni
Risortto dyniowe z masłem szałwiowym 212

pól szklanki bulionu i czekamy az odparowuje.Potem wlewamy kolejna porcje buliony ciągle mieszając.Powtarzamy czynność az do skończenia bulionu. Ryz ma byc kremowy na zewnątrz i lekko twardy w srodku. W tym momencie dodajemy polowe parmezanu.Mieszamy.W wolnym czasie smażymy na masle listki szałwii.Risotto podawaj z pozostałym parmezanem i masłem szalwiowym

Anioły w kuchni
Kurczak tikka masala 170

łyżka mieszanki przypraw garam masala 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 cebula 1 puszka pomidorów całych Sól do smaku Olej do smażenia Przepis: Do miseczki dodajemy starty imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek, garam masalę, sok z cytryny, sól i pieprz – wszystko dobrze mieszamy. Do osobnej miski dodajemy jogurt naturalny(...)momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie na rozgrzaną patelnię przelewamy sos pomidorowy i smażymy go ok. 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 5 minut. Sprawdzamy jego smak i ewentualnie dodajemy soli do smaku. Gotowe danie podajemy w towarzystwie chlebków naan, ryżu lub placków roti (wkrótce na blogu

Emcia Pichci
Pikantny syczuański kurczak z orzeszkami ziemnymi 393

łyżeczki octu ryżowego 2 łyżeczki sosu sojowego ½ łyżeczki soli 2-4 suszone ostre papryczki ¾ łyżeczki pieprzu syczuańskiego (można pominąć) 2 łyżki oleju arachidowego (w oryginale smalec) olej do głębokiego smażenia (użyłam rzepakowego) Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Jajko roztrzepać z 2 łyżeczkami skrobi. Dodać mięso, dokładnie wymieszać. Orzeszki grubo posiekać. W miseczce wymieszać wodę, cukier, ocet, sos sojowy, sól(...)głębokiej patelni rozgrzać olej arachidowy. Podsmażyć chili i pieprz ok. 10 sekund. Dodać mięso, mieszając smażyć kolejne 10 sekund. Wlać sos, cały czas mieszając smażyć jeszcze 20 sekund. Wsypać orzeszki ziemne, zamieszać kilka razy, przełożyć na talerz. Posypać odłożoną dymką. Podawać od razu z ryżem lub makaronem. Smacznego! Źródło przepisu: "Kuchnia chińska" Katarzyny Pospieszyńskiej (1988) ; przepis lekko zmodyfikowany

Pełny talerz
Gołąbki. 190

Bardzo lubię gołąbki i najczęściej przygotowuję je z ryżem i mieloną szynką lub chudą łopatką. Równie dobre są z kaszą jęczmienną czy gryczaną, ale dziś postanowiłam ulepszyć nieco farsz i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjne-czasem mały szczegół zmienia potrawę  w doskonałe i zupełnie inne danie. SKŁADNIKI: 60 dag. szynki lub chudej łopatki 20 dag. wędzonej szynki 1 średnia(...)obieramy liście, na klarowanym maśle podsmażamy czosnek z cebulą- szklimy, obie szynki  mielimy na grubych oczkach, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i surowe jajka, wszystko dobrze wyrabiamy i przygotowujemy gołąbki, na patelni rozpuszczamy masło i układamy gołąbki-ja smażę  kilka minut podlewając rozpuszczonym w wodzie koncentracie. Niektórzy gotują gołąbki ja wolę podsmażane polane otrzymanym sosikiem-smacznego

Kuchnia Beaty
Faworki drobiowe 1459

cytryny). Pojemnik wstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień, porcje mięsa obtaczałam w mące (pozbyłam się nadmiaru) i smażyłam na rozgrzanym oleju kokosowym (może być inny, ja lubię ten smak). Ot i cała filozofia faworków drobiowych.          Podałam na ryżu z kukurydzą i sałatą. Co do tego „znudzenia kurą”, to trochę przesadziłam. Lubię mięso drobiowe, często je przyrządzam, więc

mojewypiekiinietylko
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 193

cebulę i zieloną paprykę, smażyć przez 1 minutę. Dodać czarną pastę fasolową, wymieszać, dodać wołowinę, jeszcze raz wymieszać i smażyć kilka minut. Ogrzany półmisek wyłożyć liśćmi pak choi i ułożyć na nich mięso. Podawać od razu z makaronem lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Zmodyfikowana, dyniowa wersja ratatuj (z kawałkiem kurczaka) 131

wyczuwalne w naszym daniu, a nie dominowało go. Przyprawiamy (ja użyłam curry, przyprawy do kebaba :) i ostrej papryki), następnie smażymy na łyżce oleju. Z warzyw, gdy zmiękną, odlewamy wodę, jaka zebrała się w garnku (ja wykorzystałam ją do ugotowania ryżu), dodajemy pomidory, mięso, przyprawy (proponuję sól, bazylię, tymianek i inne) i dusimy na małym gazie jeszcze 5 - 10 minut

Taste Of My Day
Indyk na sposób azjatycki. 200

lubi ostre danie sos chilli słodko-pikantny. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i nasze danie jest gotowe. Samo smażenie nie powinno trwać dłużej jak 6-8 minut. Warzywa powinny być chrupiące. Indyka na sposób azjatycki podajemy najlepiej z ryżem ew. bagietką. Zachęcam do wykonania tego dania na chińskiej patelni wok. Patelnia jest tania a dań jakie można na niej przygotować jest

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz w sosie pomidorowym + konkurs 185

gotowana ryba to coś, co świetnie smakuje nawet w upał, a do tego jest ona znacznie zdrowsza niż ta smażona. Do dorsza w sosie pomidorowym najlepiej podać chrupiącą bagietkę, choć równie dobrze możemy ugotować do niego młode ziemniaczki czy ryż. Składniki: 4 filety świeżego dorsza bez skóry (lub innej białej ryby) 500 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty

Poezja smaku