smażony karp - 324 przepisów (strona:15/22)

Potrawka z kurczaka ze szpinakiem 205

Potrawka z kurczaka ze szpinakiem to błyskawiczny i bardzo zdrowy obiad. Możecie go podać zarówno z ziemniakami, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną albo ryżem. Do tego dania

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wigilijny karp w ziołowej panierce czyli przepis inny niż wszystkie 185

Karp przygotowany w nowatorskiej odsłonie to zdecydowanie przepis inny niż wszystkie i z pewnością stanie się hitem wigilijnej kolacji. Ryba przygotowana w chrupiącej panierce z aromatycznego koperku, pachnącej natki z pietruszki i wyrazistego szczypiorku uświetni każdą świąteczną kolację w rodzinnym gronie. Składniki: 4 płaty z karpia bez ości 1 duże jajko mąka olej masło sól pieprz cytrynowy Ziołowa panierka(...)porwaną na mniejsze kawałki kajzerkę, doprawić solą, pieprzem i ponownie wszystko zmiksować do postaci zielonej panierki. 3. Każdy płat karpia obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i ziołowej panierce. Następnie smażyć z obydwu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem w stosunku

Szalona Kuchnia Eweliny
Karp zapiekany z pieczarkami wg Aleex 157

kolejna propozycja na Wigilijny stół. Tym razem inspiracją dla mnie był przepis, który znalazłam w grudniowym „Moim Gotowaniu”. Karp podany w ten sposób jest bardzo smaczny, soczysty, z chrupiącą, rumianą skórką i aromatycznymi grzybami. Jeśli macie ochotę na nową wersję karpia, gorąco, gorąco polecam. Jest pyszny. Składniki: • 1,5 kg sprawionego karpia, bez łba i ogona • 50 dag pieczarek(...)dodatkiem bułki tartej i słodkiej papryki. 3. Każdą porcję ryby obtoczyć w jajku, a potem w mące z dodatkami. 4. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść przygotowane ryby i smażyć z obu stron na rumiano. 5. Usmażone porcje ryby odkładać do naczynia żaroodpornego. 6. Na innej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać obrane i umyte pieczarki, małe w całości, większe przekroić

W mojej kuchni
Ryba po grecku z czarniakiem 145

upieczonym chlebem. Mój świąteczny stół to potrawy z różnych zakątków świata. Znajdziecie na nim perski chleb barbari, szwedzkie klopsiki, norweskiego łososia, no i oczywiście polskie świąteczne przysmaki jak śledzie, karp, pierogi czy ryba po grecku. Uwielbiam święta. Dawno nie byłam w Polsce, ale spędzam je w gronie rodzinnym z małżonkiem i synami, a w pierwsze święto zazwyczaj zapraszamy przyjaciół(...)suszonych chili płatków 4 goździki 2 liście laurowe 100 ml wrzątku sól do smaku Na dużej patelni roztop 1 łyżkę masła. Rybę pokrój na kawałki, oprósz solą i pieprzem. Smaż w wysokiej temperaturze przez minutę po każdej stronie. Wyjmij na talerz. Na patelnię wrzuć resztę masła i oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją przez 5 minut

codojedzenia
Barszcz czerwony tradycyjny 176

Uwielbiam gotować klasyczne dania kuchni polskiej, takie z wielowiekową tradycją, jak np. bigos, karp w śmietanie, żur czy właśnie czerwony barszcz. Właściwie to nie jestem pewna, czy rzeczywiście robi się te wszystkie potrawy od stuleci, ale lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem(...)łyżki soku z cytryny 1,5 l bulionu warzywnego 4-5 kulek ziela angielskiego 7 kulek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 2 ziemniaki kawałek białej lub żółtej części pora 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki zakwasu buraczanego (miałam swój) 1 łyżka octu białego

Kuchnia Prezydentowej
Ryba w zalewie pomidorowej. 291

roztrzepujemy je porządnie. Na talerz wysypujemy bułkę tartą (lub mąkę) i każdy kawałek ryby moczymy w jajku, a następnie w bułce tartej (lub mące), otrzepujemy z nadmiaru mąki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.      Układamy w słoikach (lub dużej zamykanej misce, choć ja wolę jednak w słoikach) dwa-trzy kawałki ryby, warstwę ogórków, cebuli i papryki(...)Czasami zamiast filetów używam płatów ryby, a gdy czyszczę zamrażarkę (tak jak dziś) to w słoikach ląduje wszystko :-) I tak w te Święta będą filety z dorsza, płotki i karp w dzwonkach. Pycha

Rozpustne gotowanie
Staropolska ściągawka wigilijna 195

menu ludzi młodych, pracujących fizycznie. Kutia - tradycyjna, zwłaszcza na Litwie i Ukrainie potrawa wigilijna, przygotowana z gotowanej pszenicy (czasem z kaszy lub ryżu) z dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych ryb hodowlanych w stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru(...)rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną skórką pomarańczową. S. to ulubiony przysmak przyrządzany na święta w każdej polskiej rodzinie. Susz owocowy - mieszanka różnych suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, gruszki) używana w kuchni w okresie zimowym. Dobry

Tradycyjna Kuchnia
Sandacz w borowikach – ryba nie tylko na wigilię 188

Karpie i śledzie to żelazny zestaw ryb kojarzących nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Może pora na coś nowego? Sandacz to słodkowodna jak karp, ale w przeciwieństwie do karpia – mięsożerna ryba. Smakuje zupełnie inaczej. Jego mięso jest jasne, jędrne, soczyste i chude, choć w smaku określane jako ‘maślane’. Nie trzeba się przy sandaczu obawiać mulistego posmaku(...)jeszcze porządnie odcisnąć na papierowych ręcznikach – im mniej wody w grzybach, tym więcej smaku w sosie.   Szalotki obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebuli. Smażymy na małym ogniu do zeszklenia. Do cebuli przekładamy naszykowane grzyby i smażymy razem 1-2 minuty. Rondelek przykrywamy nie do końca szczelnie pokrywką i dajemy się grzybom dusić we własnych

Karo in the Kitchen
Tuńczyk na rukoli z sosem borowikowym 219

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na świątecznym stole od zawsze królują dania z ryb. W moim domu króluje karp, później śledź, a dalej wszystkie inne ryby ☺ Dziś przekonałam się, że doskonałą rybą jest tuńczyk. Bardzo prosty w przyrządzeniu, za to smak zniewalający 👌 Połączenie delikatnego mięsa tuńczyka z wyrazistym smakiem rukoli, do tego aromatyczne borowiki w sosie śmietanowym. Poezja! Składniki(...)śmietana się nie zważy. Podprawionego sosu już nie zagotowujemy. Ewentualnie tylko podgrzewamy. Doprawiamy delikatnie pieprzem i solą. Grillową patelnie lekko smarujemy olejem. Steki z tuńczyka osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, z dwóch stron na rumiano. Jeżeli mamy grube steki radzę podzielić je wzdłuż na pół. Gotowe steki lekko solimy. Na talerzu układamy rukolę, na niej tuńczyka

Kulinarne przemyslenia
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 177

żeby się nie rozleciała), jak grilować i wędzić ryby oraz owoce morze,  czym się różnią filet, dzwonko, płat..., czym doprawić rybę  jaką techniką można przygotować rybę (pieczenie, smażenie, grilowanie, wędzenie, marynowanie i jeszcze kilka innych), i w końcu... jak jeść rybę? Bo z rybą jak z ptysiem, trzeba wiedzieć, żeby w towarzystwie ze wstydu nie spłonąć :) Pozostałe strony(...)boczku z prażoną cebulką z rodzynkami (o mniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami, ale jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA

bistro mama
Węgierska zupa rybna - Halászlé 151

skandal, który zmusił mnie do kupienia w biedronce paczkowanego pstrąga*. Na przyszłość nie będę się tak spieszyć i poszukam czegoś lepszego, bo powiadają, że do tej potrawy najlepszy jest karp. *to bardzo dobra ryba, ale to i tak skandal! 70 dag ryb słodkowodnych (najlepiej karpia, który nie rozpadnie się w gotowaniu) 2 czerwone papryki 3 spore pomidory 2 duże(...)marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę i marchew dorzucamy do czosnku i przesmażamy kilka chwil. Wszystko posypujemy paprykami w proszku proszku, dokładnie mieszamy i całość jeszcze chwilę smażymy. Do gotującego się rybno-cebulowego wywaru wrzucamy podsmażoną paprykę z marchwią i czosnkiem, gotujemy około 10 minut. Następne w garnku powinny wylądować pokrojone w grube plastry pomidory. Te nie mogą

Kuchenna Kontrrewolucya
Spaghetti bolognese z papryką 208

Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 235

garnka z gotującą się wodą i gotujemy około 15 minut. Następnie kapustę lekko odciskamy. Cebulę drobno siekamy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Kiedy lekko zmięknie dodajemy kapustę i smażymy na wolnym ogniu aż kapusta odparuje sok i stanie się miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól i olej. Wlewamy po trochę wodę i mieszamy(...)Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka Zapraszam również na inne podkarpackie dania, świąteczne i nie tylko : Kapusta z grzybami po lasowiacku Kapusta z grochem Łemkowska kapusta duszona z kminkiem Karp pieczony w sosie Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami Więcej przepisów w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA . Zapraszam

Trzeci talerz
Polędwiczka z dorsza w kolorowej panierce 190

rocznie dostaję mnóstwo zapytań: „Co przygotować na wigilijny stół?”. Bardzo często powtarza się kwestia jaką rybę przygotować lub jak ją przygotować aby wszystkim smakowała? Karp się przejadł a pomysłu na jego zastąpienie brak. Otóż śpieszę z pomocą. Moim patentem na świąteczną rybkę jest polędwiczka z dorsza w kolorowej panierce. Połączenie białego delikatnego(...)tymianku 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka suszonych pomidorów w proszku 2 jajka Szczypta kurkumy 100g mąki pszennej Sól, pieprz Olej roślinny do smażenia   Sposób przygotowania:   Rybę osusz dokładnie ręcznikiem papierowym, dopraw solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszaj z dwoma rodzajami sezamu, nasionami chia, skórką z cytryny, tymiankiem, migdałami

kuron.com.pl
Amur na kaszy jaglanej z batatem 279

Amur to delikatna ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych. Jego mięso jest białe, soczyste i smakuje znacznie lepiej niż karp. Podałam go z gorącą kaszą jaglaną ze słodkim batatem i suszonymi pomidorami. Sałatka z kaszy jaglanej mogłaby stanowić samodzielny, wegetariański posiłek. Taki mógłby mi wystarczyć, ale większość moich domowników to mężczyźni, więksi i mniejsi, więc musiałam danie trochę „wzmocnić(...)małym ogniu przez około 10 minut, aż wchłonie cały płyn i zmięknie. Odstawić. Batata obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem spod suszonych pomidorów i smażyć do miękkości. Pod koniec posypując tymiankiem. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojone suszone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Przyprawić solą, pieprzem i natką pietruszki. W trakcie przygotowywania kaszy

https:KKuchniaMniam