Dziś przedstawiam Wam pierwszy w tym roku pomysł na świąteczne danie;) Rozpływający się w ustach karp zapiekany z pysznym sosem z grzybami leśnymi z pewnością przypadnie do gustu wszystkim przy (nie tylko) wigilijnym stole. Dzięki przygotowaniu w go formie szczelnych “pakiecików” pozostaje soczysty, bardzo delikatny i aromatyczny dzięki leśnym grzybom. Przygotowałam go z pomocą Folii z papierem(...)czym przełóż je na talerz. Dodaj 2 łyżeczki oleju do tej samej patelni, następnie włóż cebulę, podsmaż do zeszklenia, po czym dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę. Wmieszaj mąkę i smaż, mieszając całość przez 1 minutę, dodaj grzyby, bulion i wino i gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje, przez około 2 minuty, dopraw solą i pieprzem jeżeli
karmelowypomarańczy. Rybę panierować w sezamie z 3 stron (od strony skóry jest to zbędne, ponieważ ta część jeść będzie usunięta po usmażeniu). Rybę smażyć na rozgrzanym tłuszczy ze wszystkich stron (po około 3 – 4 minuty z każdej w zależności od grubości). Krok po kroku: 1. Przygotować marynatę(...)naczynia i polać marynatą 5. Odstawić rybę do zamarynowania 6. Doprawić łososia 7. Obtoczyć kawałki łososia w sezamie 8. Podsmażyć rybę Poprzedni 1 z 8 Następny Wiem, że karp jest tradycyjną potrawą wigilijną, łosoś pomarańczowy w sezamie jest naszą propozycją dla wszystkich, którzy nie lubią szukać ości. Tradycja czy nowoczesność? – zostaw swoje zdanie
KuchniaWeDwoje.plPstrąg łososiowy to ryba polecana osobą na diecie. Zawiera niewiele kalorii i ma delikatny smak. 100g pstrąga łososiowego zawiera ok. 90-100 kcal. Oczywiście wszystko zależy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!innym o takie samej nazwie znalezionym w książce Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska . Pieczony karp z koprem włoskim i pomarańczami 2015-12-22 21:18:31 Pięknie wyglądający rumiany karp podany z sosem fenkułowo-cebulowym i świeżą pomarańczą. Wyjątkowo efektowne danie na co dzień i na szczególne okazje. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g karpia (najlepiej(...)Kolorowy pieprz i kolendrę rozbijamy częściowo w moździerzu; nasiona kopru miażdżymy natomiast na proszek. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojoną bulwę kopru i smażymy niezbyt intensywnie przez 3-4 minuty często mieszając. Dodajemy cebulę i nadal mieszając podsmażamy kolejne 2-3 minuty. Zalewamy winem i sokiem pomarańczowym. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kolendrę oraz
Kulinarna Pokusapolskiej tradycji podczas Wigilii spożywa się tylko dania bezmięsne. Na stole królują ryby: karpie , sandacze , szczupaki ... . Wśród (według tradycji) 12 dań obowiązkowo pojawia się śledź . Śledź w wielu odmianach, wariacjach: rolmopsy , śledzie z koperkiem , pod pierzynką , z piernikiem , z kapustą kiszoną i wiele innych. Grzyby suszone też kojarzą się ze smakami świąt, dlatego proponuję śledzie z grzybami. Przepis funkcjonujący(...)wielu, wielu lat. 4 płaty solonych śledzi*, 1 cebula, 30 - 40 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki), 4 – 5 łyżek oleju do smażenia, cytryna, sól, cukier Grzyby włożyć do garnuszka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować je do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby odcedzić. Nie wylewać płynu z gotowania grzybów!!! Będzie można dodać
królestwo garówbędzie to. To!!! Inna odsłona ryby w zalewie octowej, jak dla mnie genialna . O przepisie opowiedział mi sąsiad , postanowiłam zobaczyć o czym on mówi. W tym przepisie króluje Karp Ale możecie użyć jakiej kolwiek ryby o białym mięsie. Zalewa: 2 średnie cebule 1 szklanka octu spirytusowego 4/6 szklanek wody ( wedle ostrości) 3 ziela angielskie 2 większe liście(...)smak zalewy od łagodniejszej po mocniejsza Koncentrat pomidorowy Sposób: Zabieramy się najpierw za rybę. Oczyszczamy,myjemy posypujemy solą i pozostawiamy na kilka chwil. Następnie panierujemy w jajku i mące Smażymy na oleju z obu stron pozostawiamy do wystygnięcia. Czas na zalewę: Do garnka wlewamy ocet,wodę i mieszamy gotujemy na małym ogniu. Dodajemy ,liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy
Viola cooks with passionprzepis to chyba największe moje odkrycie tego roku. Mdły karp w formie niesamowicie smacznych pulpecików z dodatkiem mięty, żurawiny, kaszy bulgur oraz moreli. Jest to zdecydowanie najsmaczniejsze danie z karpia jakie jadłam do tej pory. Składniki (na około 10-12 niewielkich pulpecików): 300 gram filetów z karpia bez skóry i ości garść suszonej żurawiny 2-3 suszone morele(...)pęczka mięty 1/2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur 1 jajko szczypta soli i pieprzu 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia Filet z karpia mielimy np. w malakserze. Suszone owoce i miętę drobno siekamy. W misce mieszamy posiekane owoce, miętę, mielonego karpia, ugotowaną kaszę bulgur, jajko, bułkę tartą, szczyptę soli oraz pieprzu. Dokładnie wyrabiamy masę i formujemy z niej niewielkie klopsiki
Mango Papajadokładnie sprawdźcie, czy nie ma ości. Jeśli chodzi o sposób obróbki termicznej, to najlepiej aby ryba była ugotowana na parze, w wodzie albo pieczona . Absolutnie nie polecam ryby smażonej w głębokim tłuszczu! Które ryby na TAK, a które na NIE Rezygnujemy z ryb wędzonych i konserw rybnych – mają dużo soli i szkodliwych związków. Gatunki ryb, które nie są zalecane(...)substancji i metali ciężkich. Gatunki ryb, które są polecane, to przede wszystkim tłuste ryby morskie: śledź, łosoś, szprot , ale także chude ryby: dorsz, morszczuk, mintaj, sola oraz ryby słodkowodne: karp, pstrąg, węgorz. Miało być krótko, zwięźle i na temat – myślę, że się udało! Dajcie znać, jakie są Wasze ulubione pomysły na rybkę dla dziecka i czy Wasze pociechy
Natka Pietruszkiużyłam płatów, wyfiletować i umyć ( filmik pokazujący jak wypatroszyć i wyfiletować karpia ). Tak przygotowanego karpia dobrze posolić. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Tak przygotowaną cebulą obłożyć karpia - jeśli karp jest w całości to połowę cebuli włożyć do środka, a resztą obłożyć boki, natomiast jeśli jest w płatach to układać w naczyniu warstawami - na dnie cebula, następnie płat karpia, cebula(...)następnego. Następnego dnia karpia oczyścić z nadmiaru soli i cebuli, oprószyć przyprawą do ryb, poporcjować i obtoczyć w mące. Połowę masła rozpuścić na patelni na bardzo małym ogniu. Karpia smażyć partiami, dodając po trochę masła, aż do jego wyczerpania, na bardzo małym ogniu (po 10 - 15 minut z każdej strony), uważając, aby nie przywarł do patelni. Karpia przed podaniem można
Gospodyni Miejskaśrednie cebule* ok. 2-3 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru/ lub ketchupu ok. 2-3 łyżki musztardy odrobina mąki sól cukier pieprz sok z cytryny olej/ masło klarowane Rybę(karp ,mintaj, dorsz) pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem , panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na głębokim tłuszczu ( najlepiej na maśle klarowanym). Jeśli wolisz zdrowszą wersję tego(...)drobną w kostkę odstawić. Warzywa zetrzeć na grubej tarce ręcznie lub za pomocą maszynki i odstawić. Cebulę podsmażyć na maśle/ oleju, po czym dodać do niej wszystkie warzywa i smażyć kilka minut. Dodać ok. 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem, aż warzywa nieco zmiękną. Po ok. 15 minutach dodać pastę pomidorową/ketchup, musztardę, oprószyć trochę mąką, dodać cukier
Calzonella.comDorsz zapiekany w porach to zdrowy posiłek idealny na upalne dni. Ryby dostarczają nam sporo składników odżywczych. Do tego dania najlepiej jest wybrać rybę mięsistą, aby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!właściwie może być z każdą rybą ... karp na przykład. Ale to najlepsza zupa rybna jaka mi wyszła. Do tej pory. płat fileta szczupaka, oczyszczony, bez ości ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka czerwonej słodkiej papryki kilka płatków chili marchew pietruszka ziemniaki oliwa z oliwek 2 - 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kminek do smaku natka pietruszki(...)łyżeczki pieprz Obieramy warzywa i kroimy w plasterki, dość grube, ziemniaki też w sporą kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oliwy i smażymy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dokładamy warzywa. Chwilkę dusimy, zalewamy 1,5 wrzątku i dodajemy przyprawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szczupaka pokrojonego w kostkę, delikatnie go posólcie. Zaczynamy
AZgotuj!Dzisiaj podejmuję kolejną próbę przekonania Was, że karp to smaczna ryba i można ją podawać na wiele sposobów. Tym razem proponuję ziemniaczane krokieciki, w których poza mielonym mięsem karpia wykorzystujemy ugotowane ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu ;) Składniki na około 12 krokiecików: 400 g wyfiletowanego karpia (bez ości) 300 g ugotowanych ziemniaków 1 mała cebula 1 jajko 1 sucha(...)łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku ewentualnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Do panierowania: 1 jajko 4 łyżki mąki 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Bułkę namaczamy w mleku. Mięso z karpia, ziemniaki oraz odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia. Do masy dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, jajko, sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem
Trzeci talerz