smażony karp - 324 przepisów (strona:11/22)

Karp wigilijny wędzony na parze 130

Tradycyjny karp wigilijny przygotowany w niecodzienny sposób- na parze, z aromatem świątecznego cynamonu i imbiru. Składniki: 1 kg karpia 2 łyżki suchej herbaty 1 łyżka cukru olej do smażenia Składniki na marynatę: 1 łyżeczka imbiru 3 łyżki przyprawy typu MAGGI ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru ¼ szklanki wody Wykonanie: Rybę dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w dzwonka. Wszystkie składniki na marynatę

Tradycyjna Kuchnia
Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką 113

przede wszystkim, z czym go podaję? :-) SKŁADNIKI: - pokrojony w dzwonki karp - sól - pieprz - koperek - sok z cytryny oraz smakowite dodatki w postaci: - 2 garście czarnych winogron* - 2 garście białych winogron - 1 czerwona papryka - 1 garść czarnych oliwek - 1 garść zielonych oliwek - oliwa z oliwek do smażenia * warzywa dodajemy wg uznania; jak ktoś nie lubi np. czarnych oliwek, może(...)trzymam ok. 2-3 minuty na ogniu - i dodatki do karpia gotowe :-) Warzywa wykładam na talerz, na nie układam wyjęte z folii dzwonki karpia, na to plasterki cytryny. Smakowity karp z warzywami można podawać do stołu

Wielopokoleniowo
Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką 111

przede wszystkim, z czym go podaję? :-) SKŁADNIKI: - pokrojony w dzwonki karp - sól - pieprz - koperek - sok z cytryny oraz smakowite dodatki w postaci: - 2 garście czarnych winogron* - 2 garście białych winogron - 1 czerwona papryka - 1 garść czarnych oliwek - 1 garść zielonych oliwek - oliwa z oliwek do smażenia * warzywa dodajemy wg uznania; jak ktoś nie lubi np. czarnych oliwek, może(...)trzymam ok. 2-3 minuty na ogniu - i dodatki do karpia gotowe :-) Warzywa wykładam na talerz, na nie układam wyjęte z folii dzwonki karpia, na to plasterki cytryny. Smakowity karp z warzywami można podawać do stołu

Wielopokoleniowo
Szlakiem dobrego smaku - recenzja 151

znaków jest ChNP, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia - w Polsce jest 9 takich produktów, m.in.: oscypek, karp zatorski czy wiśnia nadwiślańska. Kolejny to ChOG - Chronione Oznaczenie Geograficzne (18 produktów i także do tej grupy miałby trafić cebularz). Do tej grupy zaliczamy m.in.: wielkopolski ser smażony, jabłka grójeckie i kiełbasa lisiecka. Ostatnim znakiem jest GTS czyli Gwarantowana Tradycyjna Specjalność , a wśród

Pasja Smaku
DORSZ SMAŻONY PANIEROWANY. 162

tylko ja, w moim domu karp to temat tabu. Mam pecha, zawsze trafiam na takie okazy, które albo strasznie cuchną szlamem, obojętnie jakby były przyrządzone lub są po prostu niezjadliwe. Stąd co roku pojawiają się u mnie różne ryby na świątecznym stole. na przykład TILAPIA czy właśnie dorsz. DORSZ PANIEROWANY SMAŻONY. /przepis spontaniczny;/ dorsz świeży oprawiony (u mnie kawałki

W kuchni Karmel-itki
Karp w białym winie – Wigilia 192

wina. Odgrzewany najlepszy;) Może w tym roku , wymyślę coś innego ..;) Składniki : 1 karp ( dowolnej wielkości ) 4 -5 dużych cebul 3 szklanki białego , półwytrawnego wina 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki ,mielonego ,białego pieprzu 1 cytryna sól do smaku mąka do obtoczenia ryby 1/2 kostki masła olej do smażenia ryby Cebulę obieramy , kroimy w kawałki , ja preferuję paski, ale może być(...)lekko się zrumieni z wierzchu ( około 10 minut, bez folii ). Podajemy , zawsze oblanego sosem, wytworzonym podczas pieczenia i obłożonego cebulką ( sos jest rzadki ) .Najlepszy, odgrzewany . Smacznego   Artykuł Karp w białym winie – Wigilia pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms 147

karpia z aromatycznymi grzybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Karp pieczony z pieczarkami (4-6 porcji) Składniki: 1 1/2 kg karpia w całości (oczyszczonego i bez głowy) 300 g pieczarek, przekrojonych na połówki 1 cebula pokrojona w kostkę 2 łyżki oleju do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina mały pęczek natki pietruszki, posiekany 100 g roztopionego masła

karmelowy
Karp w panierce bez glutenu i surówka z kapusty ze śliwkami 185

Oprócz karpia po żydowsku, którego robi moja mama, ja robię karpia tradycyjnie smażonego, czyli w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. I o ile bułki tartej nie używam w kuchni już od dawna, o tyle do karpia ulegałam. No bo mój małżonek twierdził, że karp bez bułeczki, to nie karp. W zeszłoroczne święta jednak się uparłam. Bułki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem 194

może jej zabraknąć na wigilijnym stole.   SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 1 cebula, 250g pieczarek, 200g makaronu  z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO z Lidl Polska , ½ pęczka koperku, 250ml śmietany 30%, 100g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Karp po królewsku na szaro 165

Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 .  Składniki: 1 duży karp (może być bez głowy) 1 l piwa (do tego dania najlepiej pasuje piwo Karmi Classis) 100 g rodzynek 1,5 opakowania pierników Katarzynki (bez polewy!) 1 marchewka 1 pietruszka 1 mała cebula kilka plasterków cytryny olej do smażenia sól, pieprz Dzień wcześniej karpia umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić

Ugotować
Karp w ,, zapasowym " sosie greckim 202

Nie zauważyłam, że nie wstawiłam - z lekkim opóźnieniem przepis do wykorzystania po wieczerzy Wigilijnej lub w I dzień Świąt. Powiedziała bym , że to taka ,, zapasowa"

Buniabaje w kuchni
Wigilijny rybny kapuśniak 145

solą i pieprzem. Pozostawić na około 60 minut aby karp się zamarynował. 3. Warzywa umyć, obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę. 4. Kapustę kiszoną drobno pokroić, a grzyby namoczyć i podgotować. 5. Do dużego garnka wlać olej, dodać masło, marchew, pietruszkę, resztę liści laurowych i ziele angielskie. Chwilę smażyć, a następnie dodać grzyby i kapustę kiszoną. Całość lekko

Szalona Kuchnia Eweliny
Karp w słodkim sosie piernikowym 165

toruńskich pierniczków. Składniki na 6 porcji: 1 duży karp (bez głowy, ogona) - wagowo około 1-1,2 kg 0,5 l piwa karmelowego 50 g rodzynek 50 suszonej żurawiny 1 opakowanie Pierników Toruńskich Katarzynki (bez polewy!) 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 duża cebula kilka plasterków cytryny olej do smażenia sól, pieprz Dzień wcześniej karpia umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić

Ugotować
Karp w śmietanie czosnkowej 89

śmietanie czosnkowej jest idealnym daniem na wigilijny stół. Nie jestem smakoszem karpia ale muszę się przyznać, że tego zjadłam ze smakiem. Sos delikatny, aromat czosnkowo cebulowy sprawia, że karp zupełnie ma inny smak, niż wszystkie mi do tej pory znane. Użyłam filetów z karpia, ponieważ nie znoszę ości. Nie moczyłam wcześniej aby pozbyć się specyficznego aromatu ale okazuje się(...)folią i odstawiamy na min 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować czosnek i cebulę, posiekać na drobno. Mąkę wsypać na talerz, kawałki karpia dokładnie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na delikatny złoty kolor. Wyjąć na talerz, przykryć. Patelnię umyć, wlać łyżkę lub 2 oleju, rozgrzać. Na gorący tłuszcz wrzucić czosnek, cebulę, zeszklić. Ułożyć

gotuj ze mną
KARP SMAŻONY 158

Przepis na smażonego karpia miał się pojawić jeszcze przed świętami,ewentualnie zaraz po nich.Niestety,natłok obowiązków spowodował,że biedne rybki nie doczekały się sesji fotograficznej. Nic jednak straconego.Karpik to moja ulubiona rybka więc pojawia się na talerzu gdy tylko jest ku temu okazja.Odkąd pamiętam mój tatuś zawsze przyrządzał rybkę w ten sposób,jest bardzo bardzo smaczna(...)mułem.Mój mąż właśnie dzięki Nam przekonał się do karpia.To właśnie On filetuje rybkę i ściąga z niej skórę...to podstawa by karp był smaczny. Składniki:  karp sok z cytryny cebula sól,pieprz jajka i bułka tarta lub mąka  Rybkę należy starannie umyć i osuszyć.Doprawić solą i pieprzem a następnie obficie skropić sokiem z cytryny.cebul

Niespełnione zdolności kulinarne