Wspomnienie lata 228Kto tęskni za latem? Zachęcam do przygotowania ciasta, które będzie wspomnieniem lata . Delikatna masa truskawkowa otoczona puszystym biszkoptem, a do tego filiżanka aromatycznej kawy. Składniki
Salonik smaków
Sałatka z kaszy pęczak z dodatkiem fety i warzyw 365osób nie lubi kasz, dlatego dzisiaj chcę Was do nich przekonać :) Jak pewnie wiecie, im grubsza kasza, tym lepiej, ponieważ podlegała mniejszej obróbce i zawiera więcej błonnika. Dlatego moją sałatkę zrobiłam na bazie kaszy pęczak, jednej z najgrubszych odmian kaszy :) Składniki: szklanka kaszy pęczak cukinia pomidor kilka różyczek brokułu 10 oliwek czarnych pół kostki sera feta olej świeże listki bazylii(...)Brokuły gotujemy. Oliwki kroimy na pół lub na 3 części, pomidory i fetę siekamy w grubą kostkę. Po ostygnięciu, wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy pieprzem, papryką, ziołami i olejem. Mieszamy. Smacznego
Taste Of My Day
Domowe słodzone mleko skondensowane. 439Idealne mleko skondensowane do kremów, deserów i po prostu jako dodatek do pieczywa. U nas w rodzinie wszyscy je bardzo lubią i dlatego nie stoi
Kuchnia Łukasza
Tradycyjny dżem malinowo-jabłkowy 213Czas przetworów w pełni i w mojej kuchni również pojawiają się nowe słoiczki z ogórkami, sałatkami i dżemami. Tym razem postanowiłam wypróbować połączenie jabłek i malin. Okazało się, że powstał pyszny dżemik złammy smakiem jabłka i maliny w pięknym kolorze. Dżem naturalnie wysmażony bez dodatków żelujących. Potrzebujemy: 1 kg. jabłek(...)smażymy ok. 2 godzin. Po dwóch godz. dodajemy cukier i z cukrem smażymy jeszcze godzinę. Uważamy, by owoce się nie przypaliły- często mieszamy. Gorące nakładamy do słoiczków. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewy
Ciasto marchewkowe 214Marchewka jest moim ulubionym warzywem od samego dzieciństwa. Pamiętam gdy mając 7-8 lat mama wręczała mi marchewkę, a ja ją chrupając biegałem po domu pełen
Kuchnia Łukasza
Zebra 223Proste, ale niezwykłe. Znane, ale zawsze zaskakujące swoim wyglądem i smakiem. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka przegotowanej, ciepłej
Salonik smaków
Świeża sałatka z jajkiem do obiadu. 214Fot. © Diana Taliun - Fotolia.com Składniki : 3 świeże zielone sałaty 2 jajka ugotowane na twardo 3-4 łyżki śmietany 18 % 2 gałązki kopru sól pieprz mielony Sposób
Przepisy i porady kulinarne
Sałatka ze smażonej cukinii 185Cukini ciag dalszy.Ta salatka ze smazonej cukini moze byc smakowitym dodatkiem do dania obiadowego,jak tez stanowic zupelnie odrebny posilek.Nie jest to danie zbyt dietetyczne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z tortellini 421Składniki: opakowanie Tortellini 3 jajka 1 świeży zielony ogórek puszka kukurydzy koperek ( pęczek ) 15 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku majonez jogurt naturalny sól, pieprz do
Mechanik w kuchni
serowe świderki z ciasta francuskiego 172roku teraz w domu z Miśką mamy imprezę. Nie narzekamy, a czas mile spędzamy. Pomimo tego, że jesteśmy sami, zawsze przygotowuję jakąś małą przekąskę. W tym roku poza sałatkami będą przekąski z ciasta francuskiego. Wykonanie banalnie proste i jeszcze z pomocą Miśki efekt murowany. W prostocie siła, dlatego na pierwszy rzut z samym serem. Składniki: ciasto francuskie roztrzepane jajko(...)końce i skręcamy układamy na papierze do pieczenia w ostępach ok 2 cm smarujemy dokładnie jajkiem pieczemy ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 220 st Smacznego
Gotowanie z pasją
Sałatka z piersią z indyka, kukurydzą i ryżem basmati 225imprezę. Użyłam ryżu basmati bo bardzo lubię jego smak i strukturę ale można użyć innych gatunków. Wyszła bardzo dobra, lekko chrupiąca, lekko słodka, lekko kwaśna i sycąca sałatka. Składniki: jedna szklanka ryży basmati 1 puszka kukurydzy ok 300 gram wędzonej lub gotowanej piersi z indyka - ja kupiłam dwa grube plastry piersi wędzonej 2 duże ogórki konserwowe sól, pieprz(...)pokroić w drobną kostkę. Dodać do ryżu. Lekko oprószyć pieprzem i dodać majonez. Wymieszać. Ewentualnie doprawić solą. Można dodać płaską łyżeczkę ostrej musztardy, jeśli chcielibyśmy uzyskać ostrzejszy smak. Smacznego
Ze smakiem bez glutenu
Strączki 255rąk kolejną ciekawą książkę kucharską: Strączki . Jej autorką jest Marysia Banach, uhonorowana tytułem BlogerChefa autorka bloga Gruszka z fartuszka . To idealna książka na zimę – skarbnica pomysłów na smaczne i odżywcze dania, kiedy nie ma już świeżych warzyw, a my mamy mało energii i najchętniej nie wychodzilibyśmy spod kocy, kołder, spomiędzy puszystych poduch, kiedy nie odchodzilibyśmy sprzed ekranu komputera(...)Wprawdzie z tą ostatnią faceci nie powinni przesadzać , ale zjedzenie raz czy dwa razy w tygodniu strączków na pewno wzbogaci dietę i urozmaici stół. A jest w czym wybierać: sałatka z roszponki, czarnej soczewicy, batatów i buraków, kapusta z grochem i kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet
GRUBY WAŁEK
Sałatka ze szpinaku z orzechami włoskimi na ciepło 218smak jest intensywniejszy. Uwielbiam szpinak pod każdą postacią, zarówno na surowo, gdy akurat skończy mi się sałata na kanapkę, jak i na ciepło np. w w formie takiej sałatki. Robi się ją błyskawicznie, a z dodatkiem ryżu lub kasz może być propozycją na obiad. Składniki na 2-4 porcje (zjedliśmy z Miśkiem pół na pół, ale my jemu dużo zielska(...)wszystkie składniki (z wyjątkiem szpinaku). Smaż przez minutę cały czas mieszając. Dodaj szpinak, smaż przez kolejna minutę cały czas mieszając aż szpinak „zwiędnie”. Gotowe! Podawaj od razu! Smacznego
greenscarf
Puszyste i lekkie kotleciki z tuńczyka i jajek 294blogu. Dzisiaj jednak kuleczki-kotleciki jajeczno-tuńczykowe. Bardzo lekkie i puszyste, mimo smażenia w głębokim tłuszczu. Idealnie komponują się z śmietanowymi czy jogurtowymi sosami ziołowymi. Jest to też smaczna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 150 g tuńczyka w oleju niewielka bułka kajzerka sól i pieprz do smaku dodatkowo do panierowania: bułka tarta(...)Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki. Panierować najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, w głębokim tłuszczu na średnio rozgrzanym tłuszczu. Podawać z lekkimi sałatkami i sosami na bazie śmietany lub jogurtu. Ja przygotowałam śmietanowy sos szczypiorkowy. Składniki sosu: 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżki majonezu mały pęczek szczypiorku sól i pieprz Śmietanę
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z fetą, szpinakiem, botwiną, jajkiem i bazyliowym dressingiem 177Sałatki w moim domu to zawsze wynik tego co mamy aktualnie w lodówce. Zawsze jest to eksperyment i zazwyczaj jest on udany, gdyż sałatki nie potrzebują wielu dodatków by były pyszne. Wystarczy odpowiedni dressing i ulubione składniki. Składniki: kilka listków botwiny i szpinaku szczypta soli łyżka soku z cytryny kawałek papryki 1 pomidor malinowy kawałek ogórka ser feta prażone nasiona(...)botwiny i szpinaku chwilę marynujemy w soku z cytryny i soli. Następnie układamy na talerzu liście, pokrojone w kostkę warzywa i ser. Całość polewamy dressingiem i posypujemy nasionami słonecznika. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja