wyglądają. Idealnie sprawdzają się zatem na wszelkiego rodzaju imprezach, ale i na codziennym stole Tym razem postawiłam na rzodkiewki i szczypiorek w towarzystwie wiejskiej szynki, jajek i tłustych dodatków. Sałatkę polecam podawać w szklanej misce aby jak najlepiej zaprezentować jej warstwy. Składniki: 150 g rzodkiewki 30 g szczypiorku 250 g szynki dobrej jakości 250 g sera żółtego tłustego(...)Wyłożyć pokrojone jajka a następnie przyprawić je solą i pieprzem. Kolejna warstwa to drobno pokrojony szczypiorek. Rzodkiewki umyć, osuszyć i zetrzeć na wierzch a następnie delikatnie posolić i przepieprzyć. Smacznego! — BTW całości: 1170 g, 3674 kcal, B 163 g, T 328 g, W 17 g. W 100 g: 314 kcal
Ola la LCHFnosi futer i skóry. Na diecie bezmięsnej od wielu lat jest Paul McCartney, Natalie Portmann, Kate Bush, Clint Eastwood, Forest Whitaker i Bill Clinton. Oto 25 przepisów na smaczne potrawy bez mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka(...)Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy
My Chcemy Jeśćlecytyna, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych, i luteina, chroniąca przed promieniowaniem słonecznym i wzmacniająca wzrok. Oto jajko, główny bohater Wielkanocy, które wraz z ziemniakami tworzy smaczny duet na świątecznym stole. Składniki 500 g ziemniaków 3 jajka 2 szalotki 1 pęczek cienkiego szczypiorku 1 opakowanie serka do smarowania typu Bieluch sól świeżo mielony Ziemniaki obieramy, myjemy(...)jajka obieramy i kroimy w kostkę. Kilka plasterków można zostawić do dekoracji. Do miski wrzucamy ziemniaki, jajka, szalotki, szczypiorek oraz serek. Wszystko dokładanie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy jako jedną z potraw na wielkanocnym śniadaniu. Polecam także inne przepisy na Wielkanoc: Wielkanocny serowiec z orzechami Świąteczna zupa chrzanowa
My Chcemy JeśćWitajcie :) Przy piąteczku zapraszam na sałatkę warzywną ze śledziem . Do sałatki użyłam kukurydzy i groszku od Bonduelle i przyprawy od Eco Blik. Pyszna i prosta w przygotowaniu . Zapraszam :) Składniki : 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki 1/2 szklanki kukurydzy od Bonduelle 1/2 szklanki groszku od Bonduelle 1 jabłko 1 cebula 1 duża ugotowana marchewka 3 płaty śledziowe(...)obieramy i kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie składniki , majonez i śmietanę ze sobą mieszamy dodajemy do reszty składników. Przyprawiamy do smaku solą , pieprzem i delikatnie mieszamy . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliJako osoba nie przepadająca za połączeniem kurczaka ze słodkimi dodatkami (żurawiną) byłam bardzo sceptycznie do niej nastawiona a tu bardzo miłe zaskoczenie... sałatka cudownie chrupie i jest naprawdę przepyszna! Sałatka z selera naciowego i żurawiny Składniki: Pęczek selera naciowego 100 g żurawiny suszonej (kandyzowanej) podwójna pierś z kurczaka pół pęczka szczypiorku Sos 2 łyżki majonezu łyżka śmietany łyżeczka musztardy(...)pieprzem (jak ktoś lubi można dodać vegety). Szczypiorek drobno kroimy. Mieszamy ze sobą kurczaka, selera, szczypiorek i żurawinę i zalewamy sosem powstałym z majonezu, śmietany i musztardy. Gotowe! Smacznego
sierotka maRysia w kuchniprzyprawami typu cynamon czy gałka muszkatołowa. Do dzisiejszego, słodkiego wydania wykorzystałam kopytka dyniowe , które zostały podsmażone na klarowanym maśle i polane miodowo-orzechowym dressingiem (podobnym jak w sałatce ze szparagami i bobem ). Jeżeli więc został Wam nadmiar kopytek (czy to dyniowych , marchewkowych albo tradycyjnych), to polecam wypróbować ten ciekawy przepis- n a słodką kolację idealny! :) * kopytka(...)maśle klarowanym podsmażyć kopytka do lekkiego zezłocenia, dodać miód, sok z cytryny, gałkę, cynamon oraz przesypać bakalie, a następnie całość wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Ozdobić pistacjami. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaroku, gdy przyjdzie lato, nie mogę doczekać się chwili, gdy będę mogła zrobić sałatkę z młodych warzyw i ogórków małosolnych. Ma ona lżejszy smak i jest bardziej aromatyczna niż sałatka warzywna przygotowana o innej porze roku. Młode warzywa, groszek prosto z krzaczka i ogórki małosolne. To smak, który pozostaje w pamięci. Składniki: 4 małe młode ziemniaki 3 duże młode marchewki(...)Wyłuskany groszek gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Ogórki małosolne kroimy w kostkę bez obierania. Pokrojone składniki umieszczamy w misce, solimy, pieprzymy, dodajemy musztardę i majonez. Całość mieszamy. Smacznego. Zobacz również: Ogórki małosolne
Smak mojego domubardziej twarda). "Główki" natomiast są delikatne i wystarczy jak będą gotowane za pomocą pary. Można je również umieścić w piekarniku na 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami Składniki: 300 g szparagów zielonych; 200 g makaronu razowego (suchego); 15 g pasty z suszonych pomidorów; 10 g pestek dyni; 50 g sera pleśniowego koziego(...)miski przekładam makaron, szparagi pokrojone w 2 centymetrowe kawałki, ser pokrojony w kostkę, pastę, pestki oraz szczypiorek. Na końcu doprawiam papryką i mieszam całość. Gotowe ! Smacznego
Życie na widelcukilku składników, które można zapamietać bez problemu. Jest to sałatka pyszna, nieskomplikowana. Nie zawiera duszonych warzyw, a wszystkie dodatki są soczyste i chrupiące. Właśnie włożyłam sałatkę do lodówki, gdyż spodziewam się gości. Składniki seler naciowy ja zużyłam 3 „kolby” 3 jabłka, najlepiej Szara Reneta tuńczyk w zalewie naturalnej u mnie Calippo od Index Food puszka duża kukurydzy majonez+musztarda+sól(...)Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy. Wsypać kukurydzę. Wymieszać. Przygotować majonez. Majonez, musztardę – niewiele, zmiksować z solą, chrzanem i pieprzem. Zalać salatkę, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, aby się przegryzła. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSzybka i efektowna sałatka, która urozmaici obiad, czy kolację… w każdym razie fajna rzecz na imprezę i nie tylko, a przy tym prosta do zrobienia :) Składniki: 1 por (biała część) 1 średnia puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 250g sera gouda 1 łyżka jogurtu naturalnego Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na około(...)szerokie i 2cm długie. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i odcedzoną i wypłukaną fasolkę. Na koniec dodajemy łyżkę jogurtu i całość dobrze mieszamy. No i gotowe :) Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i życzę smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site
Smakowy Rajogrodach cudowne jest to, że można się w nich zatracić, podziwiać, wąchać i ... zjeść! Z każdym dniem mój apetyt na łąkę rośnie. Zapełniam kolejne talerze zupą szczawiową, eksperymentuję z sałatkami z mniszka, chronię przed kosiarką stokrotki, by zamienić je w syrop i notorycznie podgryzam bratki (Mamo! Wybacz, to nie ślimaki...). Odliczam kwiaty mniszka na syrop, przedzieram się przez krzaki(...)mnie jest cudownym i fascynującym doświadczeniem. Chcę więcej! I cieszę się, że w królestwie jadalnych kwiatów jestem nadal nowicjuszką - ekscytuje mnie to, jak wiele jeszcze pięknych i smacznych kwiatów przede mną. Pisząc te słowa siedzę na tarasie. Lekki wietrzyk przynosi mi w prezencie mój ukochany zapach czarnego bzu - chciałabym zamknąć go w wielkim flakonie niczym najcenniejsze perfumy. Tego nie potrafię
KUCHARNIAspożycia. A co zrobić jeśli kupicie niedojrzałe awokado? Zawińcie je w gazetę i odłóżcie w zacienione miejsce na dzień lub dwa. Awokado możecie wykorzystać zarówno jako dodatek do sałatek lub przygotować z niego pyszną pastę guacamole. Serwujcie ją jako przystawkę/przekąskę z pieczywem i pomidorami lub chrupiącymi nachosami. Również nadaje się jako dodatek do dań z grilla(...)cebulę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do blendera. Dodajemy sok limonki, jogurt i oliwę. Doprawiamy wszystko solą i pieprze. Blendujemy składniki na gładka masę. I gotowe :) Smacznego
kulinarnyJaMożna ją podać panu Maślakowi, Rafalali i nawet artystce Urbańskiej. I przede wszystkim można pokazać, że burak jest cudownie pyszny, słodki i lubi jak się go rozpieszcza. Żeby skomponować sałatkę potrzebujemy: buraki – liczę jednego buraka na osobę rukolę garść podprażonych orzechów włoski i pestek dyni ząbek czosnku ser – koryciński, bundz, feta (ale ta prawdziwa), mozzarella – jaki lubicie łyżka miodu łyżka(...)buraki pokryły się pyszną glazurą, doprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Odstawiamy. Na talerzu układamy rukolę, buraki, ser, i pokrojone w kawałeczki jabłka. Posypujemy orzechami i pestkami dyni. Skrapiamy olejem. Smacznego
ladykitchenwcale nie musi być skomplikowana, o czym nie raz mogliście się już przekonać na moim blogu. Natomiast w kwestii przedstawionego przepisu to sama nie wiem czy to już sałatka czy to jeszcze pasta, aczkolwiek jest idealna jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a ostatnio często ją przygotowuję, gdyż mam na nią tzw. na nią fazę(...)Jajka i szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Pora pokroić w paski, sparzyć gorącą wodą. Wystudzić. Do miski dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z majonezem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówDoskonały zróżnicowany klimat i 450 letnia tradycja powoduje że wina są tu bardzo różnorodne i dobrej jakości. Wszystko to powoduje że kuchnia tego kraju jest bardzo zróżnicowana i bardzo smaczna. Mieliśmy się szansę o tym przekonać na degustacji zorganizowanej przez Biuro Handlowe ProChile w Polsce. Gospodarzem spotkania był Ambasador Chile w Polsce Pan Alfredo Garcia Castelblanco. Urodził się w Meksyku(...)Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado Do nich podano wino Terrunyo Sauvignon Blanc o mocniejszej strukturze i przyjemnym finiszu. Dania rybne: Morszczuk / fioletowa kukurydza / sałatka chilijska Curanto(5) / łosoś / zielona pietruszka i czosnek Do dań rybnych w kieliszkach zagościło Marques De Casa Chardonnay. Złożone o dobrej jedwabistej strukturze. Dominowały aromaty dojrzałych owoców, ananasów, bananów
królestwo garów