Sałatka z wędzoną makrelą 2404Sałatka, albo pasta kanapkowa, jak kto woli. Można ją jeść rozsmarowaną na świeżym pieczywie, albo podać na talerzu :) Prosta i niewymagająca wielu składników, jednak mająca w sobie coś wyjątkowego :) Przekonajcie się sami :) Składniki: wędzona makrela cebula 4 średnie ogórki kiszone 3 jajka majonez pieprz Rybę obieramy ze skóry, pozbywamy się ości i rozdrabniamy na mniejsze części. Cebulę, jajka i ogórki(...)kroimy w drobniutką kostkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem i dodajemy majonez. Odstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę. Możemy ją udekorować szczypiorkiem lub koperkiem. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczka
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 227Kolejne marzenie spełniło się! Oprócz gotowania moją pasją jest podróżowanie, jeśli połączymy obie pasje powstaną podróże kulinarne , czyli nowy dział od dzisiaj na moim blogu!
Moja smaczna kuchnia
Słodki ryż z jabłkiem i cynamonem. 232Idealne śniadanie lub deser na chłodny zimowy poranek, naprawdę pyszne, a przy tym łatwe do przygotowania. Zachęcam was do wypróbowania danego przepisu. Składniki: 0,5 szklanki
Kuchnia Łukasza
Sałatka marynowana niezwykła na oko 256całą noc. Następnie na drugi dzień rano dodałam poszatkowaną w paski paprykę, wymieszałam, dosoliłam, popieprzyłam, wymieszalam.Dodałam oleju nazwyklejszego około 2 szklanek. Chciałam mieć taką jakby lekko olejastą sałatkę. Oczywiście trzeba próbować od czasu do czasu. Dołożyłam nie więcej niż łyżkę przyprawy słodka papryka Kamis, i ocet- na oko. Najpierw szklankę, a następnie po 2 godzinach spróbowałam i dodałam czego(...)chciałam i nie musiałam nic modyfikować. Wpakowalam do wysterylizowanych słoików bardzo mocno dociskając i dolalam zalewy do prawie pełna. Pasteryzowałam 45 minut od momentu zagotowania. Szybko, na oko, smacznie i kolorowo
Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z truskawką i melonem 284Trochę lata w środku zimy? Czemu nie :) Proponujemy sałatkę z truskawkami i melonem jako przypomnienie słonecznych, letnich dni. Pyszna i lekka przekąska z ogromną dawką witamin. Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 1 Składniki: Garść mieszanki sałat Kilka truskawek (ok. 4-5) Kawałek melona Ok. 50 gram fety Oliwa z oliwek Kilka kropel soku z cytryny Na talerzu(...)przekrojone na pół truskawki. Melon obieramy, kroimy w kosteczkę i rozrzucamy na sałaty. Fetę kroimy w kostkę i układamy na talerzu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek oraz kroplami cytryny. Smacznego
Kolizje Smaków
Sałatka z kaszy gryczanej 387razem postawiłam na sałatkę. Te jem praktycznie pod każdą postacią. Najchętniej jednak zabieram je ze sobą jako lunch, gdyż są łatwe do zapakowania i szybkie do przygotowania. Ta sałatka jest o tyle ciekawa, że wystarczy ugotować jedną torebkę kaszy do obiadu więcej, dodać do niej warzywa i mamy zdrowy posiłek na wynos :) Składniki: 100 g kaszy gryczanej 2-5 rzodkiewek(...)osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rzodkiewkę, ogórka i pomidora pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Posolić i popieprzyć. Dodać oliwę. Wymieszać. Wstawić do lodówki w celu przegryzienia się smaków. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 459Sałatka do pracy, jako przystawka, do grilla, kolację I nie tylko. Pyszna I sycąca. Prosta w wykonaniu , polecam :) Zaczynamy: Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 ogórki małosolne- lub kiszone mała puszka kukurydzy 100-150 gr makaronu świderki 1-2 łyżki sera startego mozzarella sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Gotuje makaron według instrukcji(...)opakowaniu- odstawiamy do ostudzenia. Do miski dajemy tuńczka. Kroimy w talarki ogórki. Dodajemy makaron, kukurydzę I ser. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Skrapiamy oliwką. Gotowe. Smacznego
Smaki Edyty
Ciasto z makiem - na niedzielę i od święta + filmik 450Dziś proponuję przepis na ciasto ze starego i dobrego przepisu mojej mamy - ciasto z makiem z domową masą makową . To ciasto przypomina trochę biszkopt przekładany masą
Kawa z mlekiem
Karmelowiec 246To ciasto szybko znika z talerza. Dwa placki przełożone bitą śmietaną i polane pyszną masą karmelową. Karmelowiec zadowoli każde podniebienie. Polecam! Składniki: 4 żółtka 1 szklanka
Salonik smaków
Sernik dyniowy na Halloween. 339Przyznam się, że nie obchodzę Halloween, bo dla mnie to jest głupie, aby przebierać się w kostiumy potworów lub wycinać potworków z dyni lecz bardzo
Kuchnia Łukasza
Domowa przyprawa do grilla. 234Nigdy nie wiemy co się kryje w kupowanych przyprawach do grilla. Dlatego dziś przepis na domową mieszankę przypraw do grilla, także ta mieszanka może służyć nie
Kuchnia Łukasza
Chłodnik. 262Idealna zupka na upalne dni, której przygotowanie nie zajmie więcej 7 min, a będzie smakowała po prostu przepysznie! Składniki: 500 g marynowanych buraczków (startych) 1 l
Kuchnia Łukasza
Walentynki u Pyzy 261My nie obchodzimy Walentynek jakoś specjalnie więc moich propozycji na ten dzień dużo nie będzie. Ale kilka przepisów nadających się do wykorzystania właśnie z tej okazji
Smaczna Pyza
Sałatka z brokułem i sosem tatarskim 238sałatkę poleciła mi moja siostrzyczka. Jest pyszna i bardzo prosta, więc polecam. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i zostawić aż ostygną. Brokuł podzielić na małe kwiatki i ugotować w osolonej wodzie. Jak już jest wystarczająco miękki odlać wodę, a brokuły przelać zimną wodą. Zostawić chwilkę na sitku żeby wyschły. Do dużej miski wrzucić brokuły, pokrojone jajka w łódeczki(...)ogórki pokrojone w kosteczkę. Sos – w takich samych proporcjach wymieszać jogurt i sos tatarski. Dodać do miski. Delikatnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia Pokoleń
Sałatka z melona, mozzarelli, bazylii i orzeszków piniowych 166Sałatka z melona, mozzarelli, bazylii i orzeszków piniowych Kolejna przystawka z melonem w roli głównej, świeża i pachnąca, idealna na upalne dni. Składniki: 1/2 melona (u mnie charentais) 150 g mozzarelli 1 pęczek świeżej bazylii 1 garść uprażonych orzeszków piniowych 1 łyżka płatków parmezanu 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki kremu balsamicznego Wykonanie: Wykroić z melona niewielkie(...)kawałki, ułożyć na przemian z pokrojoną mozzarellą w plastrach, na półmisku, udekorować bazylia, orzeszkami oraz płatkami parmezanu. Na koniec przed podaniem skropić oliwą oraz kremem balsamicznym. Smacznego
Wino Francja Kuchnia