Pyszna sałatka z mozzarellą, porzeczką i orzeszkami piniowymi idealna na kolacje! Smak podkreślamy sosem koperkowym i voila :) Składniki na 2 porcje: *garść roszpunki *1 mozzarella *1 pomindor *1 ogórek *garść czerwonych porzeczek *mieszanka orzeszków piniowych, żurawiny, nasion słonecznika i dyni Sos koperkowy: *2 łyżeczka majonezu *2 łyżki jogurtu naturalnego *koperek *pieprz Przygotowanie chyba jest zbędne :) Smacznego
FITBUuK"Sceny kuchenne"- Marii Pakulnis i Janusza Mizery to kolejna książka warta przeczytania. Książka ta to nie tylko zbiór przepisów, ale też życie Marysi i Janusza. Znajdują
Zrób to smacznieRazem z naszymi Przyjaciółmi doszliśmy do wniosku, że w pewnym wieku (zwłaszcza takim, kiedy wąska talia i szerokie horyzonty zamieniają się miejscami) należałoby zacząć…. zdrowo się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZapraszam! Sałatka z sałaty lodowej (do obiadu) Składniki: kilka liści sałaty lodowej 2 łyżki śmietany lub w lżejszej wersji jogurtu naturalnego łyżeczka octu poszatkowana pietruszka lub szczypiorek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Porwać sałatę na niewielkie części, wrzucić do miski, oprószyć solą i pieprzem. Po chwili dodać ocet i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Posypać pietruszką. Smacznego
Tagebuch po polskuZapraszam! Sałatka z pomidora, zielonego ogórka i pekińskiej Składniki: 1/4 średniej wielkości kapusty pekińskiej 1 duży pomidor 1 średni ogórek zielony 1 łyżeczka suszonego koperku lub świeżo poszatkowanego sól, pieprz do smaku (ewentualnie) Przygotowanie: Ogórka i pomidora umyć pokroić w średnią kostkę. Liście kapusty porwać na małe części. Wszystko razem wymieszać. Dodać koperek i przyprawy. Smacznego
Tagebuch po polskujedną sałatkę. Ale faszerowane pomidory (i w ogóle faszerowane warzywa) fajnie prezentują się na stole. Można rozłożyć je na talerzykach, udekorować i już mamy całkiem efektowną i wcale nie taką pracochłonną przystawkę. Jak zrobić w kilka minut faszerowane pomidory? Na szybko. Idealne jako zimna przekąska, stylowa dekoracja stołu na imprezę. Oto kilka prostych i zarazem smacznych pomysłów. Pomidory faszerowane chlebem
MODA NA BIObardzo smaczne - udka zapiekane w piekarniku. Danie dla osób, które chcą przygotować dosyć szybki obiad. Przepis dodaje do akcji Pudliszki -Pomidorowe inspiracje. Składniki na 4 porcje: do przygotowania mięsa 4 udka z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowe 2 łyżki oliwy sól, pieprz mieszanka suszonych warzyw suszony koperek 1 ząbek czosnku do przygotowania sałatki pół główki
Ugotowaćprzygotowujemy sałatkę. Jogurt naturalny wymieszałam z sokiem z cytryny. Ser pokroiłam na nieduże trójkąciki. Migdały lekko uprażyłam na suchej patelni. Talerz posmarowałam grubą warstwą jogurtu cytrynowego, na niego poukładałam listki z miksu sałat, poukładałam ser, ć wiartki wcześniej rozmrożonych truskawek, jeśli macie świeże to jeszcze lepiej, całoś ć posypałam płatkami migdałów i wszystko opruszyłam pieprzem. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujesałatkę , którą możecie zjeść na przykład na drugie śniadanie:) składniki ok 100g mieszanki sałat pół puszki tuńczyka w sosie własnym 1/4 dużej czerwonej papryki 4 pomidory suszone Pomidorki kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę. Sałatę przekładamy do pojemnika , dodajemy tuńczyka, pomidorki i paprykę całość oblewamy ok 1 łyżką zalewy z pomidorków. Przed zjedzeniem mieszamy. Smacznego
Cukier&PuderSurówka z marchewki, jabłka i suszonej żurawiny... Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka. Owoce suszonej żurawiny. A całość otulona olejem i sokiem z cytryny. Pyszny, słodko
Gospodyni MiejskaSkładniki: 200g masła 500g cukru pudru 2 łyżki mleka Przygotowanie: Masło o temperaturze pokojowej kręcimy na biały krem. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy około 3
Kuchnia Łukaszawszystkie składniki sałatki: warzywa odsączone z oleju, oliwki i cebulki, ser pokrojony w kosteczkę, bresaole w paseczki i posiekaną rukolę. Wszystko dobrze mieszamy i solimy do smaku. Wstawiamy na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły. Podajemy prosto z lodówki, można dodać łyżkę majonezu, ale wtedy nie będzie już tak dietetycznie. Smacznego
Mia Cucina SofietaZa oknem pogoda nieciekawa. Na grilla nie ma niestety szans. A ja uwielbiam grillowane warzywa jako dodatek do mięsa. Dlatego postanowiłam przygotować sobie grillowana cukinię na
Magiczne Życie MartyMoją spiżarka jest mała i niestety, mieści się w niej dużo mniej przetworów niż bym chciała. Ale jakoś musi to nam wystarczyć i nawet nie świeci
Smaczna Pyzaposypania (gdy lubimy) - świeży koperek do posypania - ksylitol lub cukier (gdyby zupa miała gorzkawy smak, ja miałam bardzo słodką, mój bulion był pozostałością od gotujących się warzyw na sałatkę jarzynową, duża ilość marchwi i pietruszki zrobiły swoje) Szparagi obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnku i zalać bulionem, wstawić na palnik i zagotować. Gotować pod przykryciem do miękkości szparag(...)litry kremu. Gdyby zupa miała goryczkę można także doprawić ją ksylitolem lub cukrem, ja nie dodawałam. Podawać z kawałkami szparag, posypane pokrojonym świeżym koperkiem i lekko chili (gdy lubimy). Smacznego
Smaczne Zdroweświęta pysznie, a jednocześnie nie dorabiając sobie dodatkowych kilogramów: Śmietanę tak często obecną w świątecznych potrawach zastąpmy jogurtem naturalnym Do sałatek i surówek nie dodawajmy majonezu – zastąpmy go sosem na bazie jogurtu lub winegret Zróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych(...)porcję, jeśli mamy zamiar spróbować wszystkiego Możemy zrobić pełnoziarnistą wersję pierogów , z ciemnej mąki zamiast białej – będzie o wiele zdrowiej, a przy tym bardzo smacznie. Unikajmy polewania pierogów tłuszczem i skwarkami. Nie zasiadajmy do stołu z pustym żołądkiem – pół godziny przed kolacją zjedzmy coś lekkiego. Dzięki temu ograniczymy pochłanianie kalorii
Powiedz dietom nieZimą staram się, aby moje śniadania były kolorowe. Im więcej żywych i soczystych barw tym lepiej. Dzisiaj postawiłam na włoskie smaki, które zawsze poprawiają nastrój, nawet
Moja smaczna kuchniaW książce " Po prostu, po włosku " ten sos nosi nazwę "sos pomidorowy naszej mamy na lato" ( sugo della mamma ). Podaje się go na zimno z ciepłym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTo następna wersja przepysznego pâté z kurzej wątróbki . Niedawno pokazywałam Wam pasztecik z tymiankiem a dzisiejszy jest z borowikami i rozmarynem. Ciężko mi powiedzieć, który lepszy
Smaczna Pyzamoże przejść do drugiej części restauracji, tam króluje wystrój klubowy z prawdziwą szafą grającą oraz pamiątkami, już nie związanymi z Marszałkiem. W menu restauracji znajdziemy polędwicę a'la Piłsudski – smaczna, tak samo jak i kotlet schabowy „dziadek”. Wydaje nam się, że warto jednak zastanowić się nad wprowadzeniem do menu polędwicy wędzonej, przysmaku Piłsudskiego. Jako że nie zachowały się przekazy pisane(...)trójką swoich dzieci tworzą wspaniałą, bardzo otwartą, radosną rodzinę. Najstarsza córka Wiktoria interesuje się ziołami i bardzo dużo wie na ich temat. Podczas pobytu w Latosowie można zjeść sałatkę z tego co uzbieramy po drodze. Zielska, które zwyczajowo się depcze okazują się pyszną sałatką. Gospodarze mają ogromną wiedzę na temat roślin, ziół i wiele pomysłów co z nimi
królestwo garówprzygotować owocową sałatkę z nasionami chia. Gruszka i jabłko to świetne połączenie! Słodko-kwaśny smak idealny na każde podniebienie! Składniki: 1 gruszka 1 jabłko 1 łyżka nasion chia 100ml przefiltrowanej wody Sposób przygotowania: Owoce dokładnie myjemy, kroimy w kostkę. Lekko blendujemy z dodatkiem wody. Na koniec dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 15 minut do "przegryzienia" smaków. Smacznego
Truskawkowa Fiestapyszna sałatka z surimi. Składniki -1 opakowanie surimi (ok. 250 g) -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy -kawałek pora -sól, pieprz -2 łyżki majonezu Przygotowanie Czerwoną fasolę odsączyć i przepłukać. Kukurydzę odsączyć. Surimi pokroić w kawałki. Pora posiekać. Wszystko przełożyć do miski, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez, jeszcze raz wymieszać. Najlepiej smakuje po schłodzeniu. Smacznego
Zielona Kuchniadressing do sałatki mieszając ze sobą oliwę z oliwek, cytrynę, miód, sól i pieprz. Sałatę myjemy i siekamy na mniejsze kawałki, Cebule obieramy i kroimy w cienkie plastry. Czerwoną paprykę kroimy w grubsze paski i grillujemy na patelni do grillowania. Na talerzu układamy sałatę i cebulę. Następnie polewamy dressingiem i na wierch układamy kurczaka i grillowaną paprykę. Smacznego
Magia jedzenia.fetą Sałatka z łososiem i granatem Roladki z bakłażana faszerowane serem feta Mus szparagowy z krewetkami Pieczarki faszerowane mięsem krabowym Tradycyjny hummus Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem Węgierska zupa gulaszowa Curry z wołowiny Kefta wołowa Bułeczki z pieczarkami Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką Pizza bianca z szynką parmeńską i rukolą Potrawka z ciecierzycy Smacznego
Codzienne Gotowaniesposobów. Jest smaczna i pożywna. Latem robię zapasy i mrożę fasolę. Ten sposób moim zdaniem jest najlepszy. Ugotowana fasola w słoikach traci swój świeży zielony kolor. Mrożona fasola smakuje jak latem. Wystarczy ją lekko obgotować i opłukać pod zimną wodą. W ten sposób fasola podobnie jak inne zielone warzywa zachowuje swój piękny, naturalny kolor. Lubię fasolę w sałatkach . Uwielbiam fasolę
codojedzeniakanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek. Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią i wujkiem zjeść coś ciepłego oraz napić się gorącej czekolady. Tym czymś ciepłym był m.in. pyszny hot-dog z ogórkiem kiszonym, prażoną cebulką, smaczną kiełbaską
Blendmanwieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty. Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić silnie wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem. Smacznego Jeśli
Codziennik Kuchennysałatki: mieszamy oliwę z łyżeczką musztardy i sokiem z cytryny. 8. Polędwiczki podajemy z sałatką polaną sosem musztardowym i młodymi ziemniakami. Grillowane polędwiczki są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z polędwiczek), - żelazo(...)Tłuszcze: 15,3 g Węglowodany: 46,3 g Błonnik pokarmowy : 6,6 g Smacznego i zdrowe go Trójko lorowa Tęcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek. Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią i wujkiem zjeść coś ciepłego oraz napić się gorącej czekolady. Tym czymś ciepłym był m.in. pyszny hot-dog z ogórkiem kiszonym, prażoną cebulką, smaczną kiełbaską
Blendmansałatka ma świeży i lekki smak. Składniki (na 2 porcje): 1-2 figi 1 kulka sera mozzarella (125 gram) 1/2 granata garść rukoli lub mixu sałat zagęszczony ocet balsamiczny Figę i ser kroję w plastry. Na talerzu układam rukolę a na niej na przemian ser i figę. Całość posypuję granatem i polewam zagęszczonym octem balsamicznym. Smacznego
Mango Papajapesto, sałatek, farszów itd. Wart też zbierać nasiona, a zimą wysiewać na kiełki zapewniając sobie źródło zdrowia. Coraz częściej jest doceniana przez szefów kuchni i trafia do sezonowego menu w restauracjach. Podróżując po Roztoczu wstąpcie na tradycyjną zupę pokrzywową do Zagrody Guciów , gdzie znajdziecie prostą wiejską kuchnię wzorowaną na potrawach gotowanych przez tamtejsze prababki. Dziś polecam smaczną i zdrową
SzczyptaSmaQporcję aby sałatka wystarczyła na dwa dni. Składniki: Pomidor 1 sztuka = 200g = 26 kcal Cebula czerwona 1/2 szt = 50g = 15 kcal Jogurt naturalny 0% tłuszczu 2-3 łyżki stołowe Sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, czosnek Otrzymujemy 250g surówki, która ma 41 kcal. Jeśli mamy jeszcze zapas kalorii spokojnie możemy ją wymieszać z jogurtem naturalnym 0% tłuszczu. Gotowe! Smacznego
IzaGotujePrawie klasyczna:) Sałatka jarzynowa z surimi SKŁADNIKI: 6 jajek paluszki surimi szczypiorek kukurydza z puszki musztarda majonez (lub jogurt) sól, pieprz Bardzo fajna propozycja na śniadanie. Ugotowane na twardo jajka siekamy w kosteczkę. Do dużej miski wsypujemy jajka pokrojone surimi i posiekany szczypiorek, do tego kukurydza z puszki. Dodajemy łyżkę musztardy(...)majonezu oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
MarciochaKucharzysałatkę: 3 dowolne rodzaje sałat, pomidory koktajlowe, papryczka chili, kukurydza, dymka, kiełki rzodkiewki, oliwa z oliwek, pieprz, ocet balsamiczny. Sałaty rwiemy na mniejsze części i dodajemy resztę składników. Mieszamy wszystko, polewamy oliwą i odrobiną octu balsamicznego. Na koniec posypujemy pieprzem. Zamiast octu możemy użyć soku z limonki, jeśli nie przepadacie za octem. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetanieSałatka ta doskonale pasuje do mięs i kiełbaski z grilla. To moja propozycja podania. Sałatkę podaję także w naczyniu - po prostu kroję wszystkie składniki i mieszam i GOTOWE. Sałatka z pomidorami - przepis Składniki: 2 pomidory 1/2 kostki sera feta 1/2 słoiczka czosnku chilli w oleju marki OLE - polecam ten, bo jest najlepszy Pomidory wydrążyć, ser pokroić w kostkę, czosnek(...)plastry. Miąższ z pomidorów wymieszać z serem i czosnkiem. Napełnić pomidorki, ułożyć na sałacie. lub pomidory, ser i czosnek pokroić - wszystko wymieszać - delikatnie. Smacznego
kolorowotorcikowosię do sałatek:Z upa krem z rukoli , Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Makaron rozłożyłam do miseczek, wymieszałam z pesto, posypałam resztą ziaren słonecznika i sezamu, obłożyłam pomidorkami. No i co mam powiedzieć? Jedynie to, że penne z pesto z rukoli było PYSZNE!!!!!!!! Bo pesto to bardzo prosty i bardzo smaczny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest :) SAŁATKA Z TRUSKAWEK I ARBUZA. /własny;/ 1 szklanka pokrojonego w kostkę arbuza 1 szklanka pokrojonych w ćwiartki truskawek kilka listków szałwii kilka listków stewii świeżo mielony pieprz kolorowy ew. balsamico (ja pominęłam) Arbuza i truskawki wrzucam do miski, siekam listki szałwii i stewii, dodaję do owoców. Wszystko oprószam pieprzem dość obficie (ewentualnie skropić balsamico). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itki