Lubicie tak jak my wszelkie ziarna i kasze? Oczywiście najlepsze są pod postacią jak najmniej poddaną obróbce jednak zawsze miałyśmy słabość do ekspandowanych chrupaczy. Taka przekąska jest lekka, smaczna i świetnie dekoruje różne potrawy oraz desery. Dziś przedstawiamy Wam „dmuchane” ziarna (jagły i żyto) w dwóch odsłonach od Soligrano . A Wy, na którą się skusicie? :) Nazwa: Ekspandowane ziarno – żyto(...)charakterystyczną goryczkę dla tego ziarna i nie posiada zbytnio naturalnej słodyczy. Propozycja Soligrano jest nieco chrupka i szybko rozmięka w buzi. Doskonale dopełnia słodkie desery oraz wytrawne dania i sałatki. Żyto w miodzie z jabłkiem i cynamonem: Ta wersja wzbogacona jest o nasze ulubione połączenie czyli jabłko-cynamon <3 Ziarenka dodatkowo posiadają cienką, cukrową otoczkę co sprawia, że jeszcze
Candy Pandassuchej żeliwnej patelni. SAŁATKA: Paluszki surimi drobno siekamy, dodajemy drobno posiekanego pora oraz świeżego ogórka.Wlewamy ok. 100 ml oleju HEPA, mieszamy. Dodajemy majonez zmieszamy z chrzanem wasabi , skórką z cytryny i świeżym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do schodzenia ( smaki się przegryzą ). Podajemy ze świeżym pokrojonym w plastry awokado na ciepłych proziakach. Smacznego! Ps. świetnym dodatkiem
Ostra na Słodkopracy zabieram sałatkę z kaszą z przeróżnymi dodatkami, które aktualnie znajdują się w mojej lodówce lub na które mam ochotę. Często przygotowuję kaszę z pesto, gdyż jeszcze ciepła kasza wymieszana z tym dodatkiem niesamowicie chłonie jego smak i jest bardziej nawilżona. Wtedy już nie trzeba zbyt wielu dodatków bo całość i tak jest już dość smaczna. Składniki
Mango Papajapieprz- do smaku Sałatka: Piersi z kurczaka zamarynować w ulubionych przyprawach minimum 30 minut przed grillowaniem, a następnie zgrillować na patelni. Ananasa pokroić w plastry, również zgrillować. W międzyczasie ugotować ryż i lekko podprażyć słonecznik (na suchej patelni). Na półmisku wyłożyć składniki. Dressing miodowo-musztardowy: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Polać przed samym podaniem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaultra szybkiej sałatki. Banalnie prosta, błyskawiczna w przygotowaniu i równie błyskawicznie znikła z talerzy :) Składniki: 8 białek jajek 100 g łososia wędzonego 1/2 zielonego świeżego ogórka 3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Białka i ogórka kroimy w kostkę. Łososia siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Dodajmy majonez, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Smacznego
Taste Therapystronę). Podajemy z sałatką z ogórków i pomidorów oraz z ziemniaczkami* (można z ryżem lub kaszą): Ogórek i pomidor kroimy w kostki, mieszamy z jogurtem naturalnym szczyptą pieprzu, soli i papryką mieloną. Ziemniaki obieramy, kroimy w małe kawałki, gotujemy. Kiedy będą miękkie odcedzamy wykładamy na patelnię z odrobiną oliwy. Ziemniaki posypujemy bazylią, smażymy aż będą złote. Smacznego
Moje-pitraszenieprzygotowania i smaczne danie obiadowe – pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami. Pycha! Ostatnio przygotowując pstrąga podałam go z brokułem, kalafiorem i marchewką (przepis macie tutaj ), a dzisiaj postanowiłam zaszaleć z innymi warzywami. Składniki na 1-2 porcje: 1 duży pstrąg tęczowy 2 małe ziemniakami 1-2 pomidory 1/2 cukinii sól, pieprz przyprawa do sałatek (koperkowo-ziołowa) ewentualnie
Ugotowaćpomysł na sałatkę. Pochodzi ona z kuchni włoskiej. Składniki: ser mozzarella ( 1 kulka 250g), 2 większe pomidory, kilka listków bazylii, sól, pieprz, mała łyżeczka oliwy z oliwek. Przygotowanie: Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Na talerzu lub półmisku ułożyć je na przemian. Posolić i popieprzyć oraz skropić oliwą z oliwek. Położyć na pomidorach listki bazylii. Smacznego
W kuchni u Monikiniego sałatki, koktajle zielone, a tym razem połączenie z mięsem. Dodatek boczku jest dla faceta, który jak widzi coś zielonego to kręci nosem, a tak jak zobaczył, że roladka jest owinięta boczkiem zjadł ze smakiem, pytając tylko co to za kapusta w środku :) Bardzo łatwe do zrobienia, jarmuż można zastąpić szpinakiem, będą również bardzo smaczne. Składniki: podwójna pierś
NA MOIM TALERZUwydobyć aromat sałatki. Dla smakoszy – najlepsza na drugi dzień. Jak zwykle sprawdza się reguła, że to co najprostsze jest najlepsze. Surówka Coleslaw jest tego wymiernym przykładem. Minimum składników, wysiłku i pracy daje efekt , który przekłada się na bogactwo smaków. A sam widok, – już pobudza kubki smakowe. Idealna do dań mięsnych, rybnych, czy też z grilla. Smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoKeczupy, przeciery i sałatki. Hulaj dusza :) Zimą brakuje mi pomidorów, więc staram się najeść ich "na zapas" teraz. Bo te zimowe to takie nie-pomidory. Napompowane chemią, bez ich pięknego zapachu - tego nie można nazwać pomidorem, lecz jedynie namiastką. Pomidory zapiekane dość często robię. To wbrew pozorom jedzonko szybkie i łatwe do zrobienia. I jakie smaczne :) Składniki: duże pomidor
Codzienna kuchnia niecodziennablaszce sałatką z cebuli do dołu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) na 20-25 minut. SOS Sok z cytryny, łyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy i pozostałą ilość bazylii miksujemy, dodając partiami oliwę z oliwek. Sos powinien mieć płynną konsystencję. Rybę podajemy z przygotowanym sosem bazyliowym, przybraną listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego
Smakowity Blog KulinarnySałatka z serem feta jest jedną z moich ulubionych. Latem serwuję ją bardzo często. Pasuje do grillowanego mięsa ale i jako lekka kolacja. Jest zdrowa, lekkostrawna i nie potrzeba do niej żadnych wymyślnych składników. Bo przecież w sezonie letnim ogórków, pomidorów czy papryki nie brakuje u nikogo. Wystarczy więc tylko kupić fetę i smaczna kolacja gotowa
Walijskie Pichceniedodatek do obiadu. SAŁATKA Z BROKUŁAMI, FETĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI Składniki: - 1 brokuł - pół kostki sera typu feta (około 140 gram) - garść płatków migdałowych Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Migdały prażyć na patelni przez kilka minut, aż się zarumienią. Ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Smacznego
Zgrabne GotowanieWybierzcie dla siebie przepisy i przygotujcie jeszcze w tym miesiącu! moim faworytem tego zestawienia są muffinki ze śliwkami, kremowa zupa z pieczonej dyni z gremolatą i
Moja smaczna kuchniaGdy już wszystkie przetwory z ogórków zrobione, a na pędach są jeszcze te najmniejsze (do 3 cm długości), zrywam je i konserwuję. Składniki: 2 kg
Salonik smakówSkładniki - 4 jabłka - 2 średnie pory - 3 łyżki majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka oleju - cukier, szczypta soli Wykonanie Pory oczyścić i starannie opłukać
Świat Smaku