Gdy już wszystkie przetwory z ogórków zrobione, a na pędach są jeszcze te najmniejsze (do 3 cm długości), zrywam je i konserwuję. Składniki: 2 kg
Salonik smakówSkładniki - 4 jabłka - 2 średnie pory - 3 łyżki majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka oleju - cukier, szczypta soli Wykonanie Pory oczyścić i starannie opłukać
Świat Smakuszpinakiem. To było straszne! Miałam naście lat i to był niedzielny obiad u cioci. Nie pamiętam co dokładnie było na obiad, ale dobrze pamiętam szpinak. To była jasnozielona papka, niesmaczna, okropnie wyglądająca. Moje dwie kuzynki grzebały w talerzu omijając perfekcyjnie to zielone coś. Ja jadłam, bo tak byłam nauczona, że co na talerzu, to trzeba zjeść. Brrrr... Moja ciocia zachwycona(...)przygotowywać szpinak. Najpierw mrożony, a od jakiegoś czasu udaje mi się kupić świeży. Szpinak w tartach, w naleśnikach, jako dodatek do drugiego dania czy nawet w sałatce - to coś pysznego :) Dzisiaj zaszalałam ze świeżym szpinakiem w naleśnikach. Ale żeby mu smutno nie było, to dorzuciłam fetę :) Składniki: opakowanie świeżego szpinaku
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszna sałatka z mozzarellą, porzeczką i orzeszkami piniowymi idealna na kolacje! Smak podkreślamy sosem koperkowym i voila :) Składniki na 2 porcje: *garść roszpunki *1 mozzarella *1 pomindor *1 ogórek *garść czerwonych porzeczek *mieszanka orzeszków piniowych, żurawiny, nasion słonecznika i dyni Sos koperkowy: *2 łyżeczka majonezu *2 łyżki jogurtu naturalnego *koperek *pieprz Przygotowanie chyba jest zbędne :) Smacznego
FITBUuK"Sceny kuchenne"- Marii Pakulnis i Janusza Mizery to kolejna książka warta przeczytania. Książka ta to nie tylko zbiór przepisów, ale też życie Marysi i Janusza. Znajdują
Zrób to smacznieRazem z naszymi Przyjaciółmi doszliśmy do wniosku, że w pewnym wieku (zwłaszcza takim, kiedy wąska talia i szerokie horyzonty zamieniają się miejscami) należałoby zacząć…. zdrowo się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZapraszam! Sałatka z sałaty lodowej (do obiadu) Składniki: kilka liści sałaty lodowej 2 łyżki śmietany lub w lżejszej wersji jogurtu naturalnego łyżeczka octu poszatkowana pietruszka lub szczypiorek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Porwać sałatę na niewielkie części, wrzucić do miski, oprószyć solą i pieprzem. Po chwili dodać ocet i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Posypać pietruszką. Smacznego
Tagebuch po polskuZapraszam! Sałatka z pomidora, zielonego ogórka i pekińskiej Składniki: 1/4 średniej wielkości kapusty pekińskiej 1 duży pomidor 1 średni ogórek zielony 1 łyżeczka suszonego koperku lub świeżo poszatkowanego sól, pieprz do smaku (ewentualnie) Przygotowanie: Ogórka i pomidora umyć pokroić w średnią kostkę. Liście kapusty porwać na małe części. Wszystko razem wymieszać. Dodać koperek i przyprawy. Smacznego
Tagebuch po polskujedną sałatkę. Ale faszerowane pomidory (i w ogóle faszerowane warzywa) fajnie prezentują się na stole. Można rozłożyć je na talerzykach, udekorować i już mamy całkiem efektowną i wcale nie taką pracochłonną przystawkę. Jak zrobić w kilka minut faszerowane pomidory? Na szybko. Idealne jako zimna przekąska, stylowa dekoracja stołu na imprezę. Oto kilka prostych i zarazem smacznych pomysłów. Pomidory faszerowane chlebem
MODA NA BIObardzo smaczne - udka zapiekane w piekarniku. Danie dla osób, które chcą przygotować dosyć szybki obiad. Przepis dodaje do akcji Pudliszki -Pomidorowe inspiracje. Składniki na 4 porcje: do przygotowania mięsa 4 udka z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowe 2 łyżki oliwy sól, pieprz mieszanka suszonych warzyw suszony koperek 1 ząbek czosnku do przygotowania sałatki pół główki
Ugotowaćprzygotowujemy sałatkę. Jogurt naturalny wymieszałam z sokiem z cytryny. Ser pokroiłam na nieduże trójkąciki. Migdały lekko uprażyłam na suchej patelni. Talerz posmarowałam grubą warstwą jogurtu cytrynowego, na niego poukładałam listki z miksu sałat, poukładałam ser, ć wiartki wcześniej rozmrożonych truskawek, jeśli macie świeże to jeszcze lepiej, całoś ć posypałam płatkami migdałów i wszystko opruszyłam pieprzem. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujesałatkę , którą możecie zjeść na przykład na drugie śniadanie:) składniki ok 100g mieszanki sałat pół puszki tuńczyka w sosie własnym 1/4 dużej czerwonej papryki 4 pomidory suszone Pomidorki kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę. Sałatę przekładamy do pojemnika , dodajemy tuńczyka, pomidorki i paprykę całość oblewamy ok 1 łyżką zalewy z pomidorków. Przed zjedzeniem mieszamy. Smacznego
Cukier&PuderSurówka z marchewki, jabłka i suszonej żurawiny... Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka. Owoce suszonej żurawiny. A całość otulona olejem i sokiem z cytryny. Pyszny, słodko
Gospodyni MiejskaSkładniki: 200g masła 500g cukru pudru 2 łyżki mleka Przygotowanie: Masło o temperaturze pokojowej kręcimy na biały krem. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy około 3
Kuchnia Łukaszawszystkie składniki sałatki: warzywa odsączone z oleju, oliwki i cebulki, ser pokrojony w kosteczkę, bresaole w paseczki i posiekaną rukolę. Wszystko dobrze mieszamy i solimy do smaku. Wstawiamy na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły. Podajemy prosto z lodówki, można dodać łyżkę majonezu, ale wtedy nie będzie już tak dietetycznie. Smacznego
Mia Cucina Sofieta