Szukacie przepisu na super deser na nadchodzący weekend ? Mam dla Was coś pysznego: obłędne ciasto kakaowe z kajmakiem, bitą śmietaną i prażonym słonecznikiem. Obiecuję, że będzie warto ;) Składniki (blaszka 24x35): - biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao budyń waniliowy (proszek 40g) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - dodatkowo(...)ubijamy na sztywno. Dolną część biszkoptu smarujemy kremówką, kładziemy kolejny biszkopt i rozsmarowujemy kajmak. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i prażymy słonecznik - ok. 5 min. Uprażony słonecznik rozkładamy na kajmaku. Ciasto chłodzimy w lodówce min. 2 godziny
Alutka-Gotujedrożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać zmiksowane puree z dyni, sól oraz zaczyn z drożdży. Wymieszać drewnianą łyżką. Powoli dolewać mleko i zagniatać gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sezam, słonecznik oraz żurawinę i olej. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto krótko zagnieść. Ułożyć w przygotowanej foremce keksówce. Wierzch(...)posypać odrobiną sezamu, słonecznika i maku. Odstawić na kolejną godzinę w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swą objętość. Piec około 25minut w temp. 190st. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościpesto wybierajcie małe, nie kwitnące okazy i najlepiej z terenu oddalonego od miasta i dróg. Drożdżowe ciasto wspaniale komponuje się z intensywnym dodatkiem rucoli, prażonego słonecznika i pokrzyw, wypróbujcie - samo zdrowie!. Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 4 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki oliwy z oliwek Pesto: 4 łyżki ziaren słonecznika ze sklepu(...)minut aby podwoiło swoją objętość. 3. Na suchej patelni prażymy słonecznik na złoty kolor. Do wysokiego naczynia wkładamy pokrzywy, rucolę, słonecznik i oliwę. Miksujemy na pesto, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zwijamy jak na roladę. Kroimy na bułeczki ok 4-5 cm kawałki, na środku przyciskamy mocno każdą bułkę
Apetyczna babeczkadodać do masy, wymieszać już bardzo delikatnie. Wyłożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, boki również. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C godzinę. Po upieczeniu otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić sernik na około 10 minut. Zostawić w formie, aż ostygnie. Przygotowanie masy – masło roztopić wrzucić słonecznik i smażyć, aż się zarumieni. Uważać, żeby nie spalić. Na zimny
Kuchnia PokoleńDzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam… Porcelana ze sklepu(...)troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. 13. Herbatniki nasączyć wódką (użyłam silikonowego pędzla) i polać je przygotowaną polewą, wyrównać. Pozostały słonecznik skruszyć i posypać nim ciasto. Ciasto odstawić na parę godzin w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków
Mała CukierenkaDzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam… Porcelana ze sklepu(...)troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. 13. Herbatniki nasączyć wódką (użyłam silikonowego pędzla) i polać je przygotowaną polewą, wyrównać. Pozostały słonecznik skruszyć i posypać nim ciasto. Ciasto odstawić na parę godzin w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków
Mała CukierenkaCiasto na płatkach owsianych, sezamu i słonecznika zagniecione w formie cienkich krążków upieczone, po przestudzeniu chrupie znakomicie i smakuje wyśmienicie. Ciasteczka takie dzieci z chęcią zjadają i do szkoły ze sobą zabierają. Składniki na ok. 60 szt.: 200 g płatków owsianych górskich błyskawicznych, 200 g mąki pszennej, 2 jajka, 100 g cukru trzcinowego(mniej lub więcej w zależności(...)suchej patelni z dodatkiem cukru trzcinowego (cukier dodajemy nieco później), całość studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sezamem, dodajemy roztrzepane jajka, masło i wyrabiamy ciasto dodając płatki owsiane. Następnie dodajemy słonecznik z cukrem i ponownie całość zagniatamy ( sezam, płatki, słonecznik w sumie można dodawać w dowolnym momencie, ważne, żeby połączyły się w całość). Rada: jeśli masa będzie bardzo gęsta
Moniki Smakołykiżytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej typ 720 lub 960 (takiej użyłam) 700 ml ciepłej wody 20 g soli (2 łyżeczki) pestki słonecznika do posypania (opcjonalnie) 1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia. 2. Do odważonego(...)strukturę. 2. Po tym czasie wysmarować długą keksówkę masłem (moja miała 30cm x 12cm). Jeżeli macie krótszą 20 cm, wtedy należy użyć 2 keksówek. Zwilżonymi dłońmi przenieść ciasto. Wyrównać. Posypać pestkami słonecznika, jeżeli je używamy. Przykryć ściereczką i odstawić na noc na ok. 8-12h. 3. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ciasto naciąć. Zaparować piekarnik (psikając go wodą
Moja Galeria Smakużytniej typu 720 SYMBIO - 400ml ciepłej wody (ok. 37 stopni - sprawdzamy tak jak mleczko dla dzieci, na przedramieniu, nie może być za ciepła, ani za zimna!) - 1 szklanka słonecznika (3/4 do ciasta, 1/4 do posypania) - 7g drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki cukru Mąki przesiewamy do miski, dodajemy 3/4 szklanki słonecznika, drożdże, sól i cukier, mieszamy. Dolewamy wodę
Be Fit Be StrongKolejny chlebek do kolekcji, kolejny wspaniały. Na mące żytniej i na zakwasie. Jest pyszny. Z prażonym chrupkim słonecznikiem, który nadaje bochenkom lekko orzechowego smaku. Chlebek ma mocno chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek. Potrzeba tak niewiele, by z samego rana cieszyć się smakiem świeżego pieczywa na śniadanie. Bardzo Wam polecam. My nie wyobrażamy już sobie innego chlebka niż domowy, własnego(...)prażonego słonecznika Dzień wcześniej, najlepiej na noc łączymy składniki zaczynu i odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) na około 12 godzin. Po tym czasie dodajemy do zaczynu składniki ciasta właściwego, oprócz pestek słonecznika. Mieszamy łyżka drewnianą lub ręka. Na końcu dodajemy uprażony i ostudzony słonecznik (słonecznik wsypujemy na sucha patelnię i prażymy na złoty kolor, ciągle mieszając około 5 minut). Przekładamy
Made By Mom And Sonpieczenia Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na jasnozłoty kolor. Masło utrzyj mikserem na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsyp mieszankę, proszek do pieczenia i zagniataj ciasto. Dodaj ostudzone ziarna słonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli i ponownie zagniataj. Z ciasta lep kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175ºC przez około
Kuchnia bezglutenowaciepłej wody 1 łyżeczka soli słonecznik Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz drożdże i mieszamy, następnie dodajemy słonecznik (możemy dodać inne nasiona, ziarna, orzechy)i wlewamy ciepłą wodę. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (może być konieczne podsypanie odrobiną mąki). Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto(...)piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do keksów smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i wygładzamy ręką zamoczoną w wodzie. Następnie posypujemy słonecznikiem dociskając je do ciasta. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego
Moje-pitraszeniedawna miałam ochotę na jakieś ciasto z odrobiną karmelu. Zastanawiałam się na tym co dobrego upichcić, aż w końcu... wzięłam się za zrobienie ciasta z karmelem i słonecznikiem. Jedliście..? Jeżeli nie, to koniecznie wypróbujcie! 1. Pieczemy biszkopt według własnego przepisu. U nas robimy go "na oko", więc jako takiego przepisu Wam nie podam, ale wiem, że każdy(...)biszkopt będzie upieczony, przekrawamy go na dwie części. 3. Jedną część ciasta smarujemy masą śmietanową. Następnie kładziemy na to drugą część ciasta. 4. Na ciasto wykładamy masę kajmakową tradycyjną (karmelowa) oraz prażony słonecznik. Masa śmietanowa: 500ml śmietany 30% 1 śnieżka na mleko 2 śmietan fix'y Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy Śnieżkę w proszku oraz śmietan fix'y. Jeżeli korzystasz
My World by Dagmara RekPrażony słonecznik, masa krówkowa, ser i kruche ciasto... wszystko razem znakomicie się komponuje. I niech nie zdradzi Was ta masa krówkowa, bo wbrew pozorom, sernik nie jest wcale za słodki:) Za przepis baaaaardzo dziękuję Beatce W. Polecam Wam to ciasto. Składniki na formę wymiarach 35x25 cm: Ciasto: 300 g mąki pszennej; 100 g margaryny; 1 łyżka smalcu; 2 żółtka(...)gorącą suchą patelnię wysypać słonecznik, dodać masło i cukier i prażyć ziarno słonecznika na jasno brązowy kolor. Uprażony słonecznik wysypać na talerz, przestudzić i wyłożyć na masę krówkową, delikatnie wklepać, żeby ziarno przykleiło się do masy. Moje uwagi: 1. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zarobić w kulę, można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany i składniki powinny połączyć się
In my kitchenjest to ulubiona masa mojego męża i święta bez niej odbyć się nie mogą :). Waniliowiec Ciasto z Ptasim Mleczkiem Biszkopt z delicjami Ciasto Poezja Malinowa Chmurka Ciasto Toffi z prażonym słonecznikiem Miodownik z bitą śmietaną Ciemny Snickers Ciasto czeskie Biszkopt z masą budyniową, bezami i sosem toffi
Mania Wypiekania