słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:12/114)

PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA ORKISZOWE Z TAHINI, AMARANTUSEM I SŁONECZNIKIEM 205

zimnego masła - 20g amarantusa ekspandowanego (dałam bez dodatków) W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, ksylitol, tahini oraz jajko i zagnieść kruche ciasto. Następnie dodajemy ziarna słonecznika i ekspandowany amarantus i dokładnie mieszamy. Mnie wyręcza w tym hak miksera, ale można również zagnieść kruche ciasto ręcznie. Następnie z otrzymanego ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki

Smaczne Zdrowe
Pani Walewska 453

nudzi. Jeśli ktoś jej jeszcze nie próbował to koniecznie musi to nadrobić! Nasza dzisiejsza Pani Walewska jest z dodatkiem suszonych moreli, rodzynek i prażonych pestek słonecznika - następnym razem zrobimy z orzechami włoskim. Ciasto: 500 g. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 200 g. margaryny (lub masła) 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki(...)łyżka cukru waniliowego 200 g. masła kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie) dżem np. śliwkowy bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie, suszone śliwki, morele, prażone pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dużą blachę wyłożyć papierem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chleb baltonowski - Gdańskie Młyny 126

minut na szybkich obrotach - UWAGA! słaby mikser nie wyrobi ciasta). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.  Wyrośnięte ciasto zagnieść (w tym momencie można dodać ziarna słonecznika) i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, w której będzie pieczony (ja zostawiłam go w misce i później piekłam na kamieniu, bez formy(...)Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce. Podczas rośnięcia powierzchnię ciasta należy kilkakrotnie nawilżać (u mnie 3 razy). Przed samym włożeniem do piekarnika, ciasto ponownie nawilżyć i obsypać ziarnami słonecznika. Piec w temperaturze 220-230C przez ok. 45min. Sugerowane jest wsadzenie naczynia z wodą do piekarnika, podczas pieczenia, aby chleb podczas pieczenia utrzymał w środku odpowiednią

CookYourself
Ciasto toffi 246

łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 220 g herbatników słonecznik łuskany Przygotowanie: Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek – całość wymieszać mikserem na średnich obrotach – dodać pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć na blaszkę (forma 22 x 27 cm) wyłożoną papierem(...)śmietanę 8. Wyrównać ciasto 9. Na biszkopt wylać masę i ułożyć herbatniki 10. Rozsmarować masę kajmakową, wyłożyć herbatniki, bitą śmietanę i posypać wszystko słonecznikiem Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciasto toffi   Artykuł Ciasto toffi pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasteczka dyniowe z nadzieniem 198

sodę oraz cukier puder. Mieszamy. Do wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco mąką. Ciasto nabieramy łyżką po czym delikatnie spłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy odrobinę masy czekoladowej

mecooks
Chleb na zakwasie, z dodatkami 145

słoiczka i schowałam do lodówki. Tego zakwasu nie trzeba dokarmiać ani mieszać. Może stać w lodówce nawet 2 tygodnie.   Do pozostałej masy chlebowej dodałam pestki słonecznika i dyni. Ciasto ponownie wyrobiłam. Odgazowało się i zmniejszyło swoją objętość. Przełożyłam do foremek (keksówek w o wymiarach 30x12 i 25x12 cm)     wysmarowanych tłuszczem i wyścielonych papierem do pieczenia. Zostawiłam

Kuchnia u Krysi
Wytrawny chleb z cukinią na drożdżach 108

tarce o drobnych oczkach i odciskam z nadmiaru płynu. Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami. Do miski przesiewam wszystkie mąki, dodaję cukinię, wodę, sól i nasiona słonecznika. Wyrabiam gładkie ciasto, które odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przekładam do ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam do wyrośnięcia do momentu aż ciasto wypełni całą formę

Mango Papaja
Chleb wiejski na zakwasie 169

maki żytniej 1/2 mąki graham z orkiszem szklanka ciepłej wody 2 łyżki słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka soli Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wodę i wszystko mieszać do połączenia się składników. Następnie dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i niezbyt luźne, przez ok 7- 10 minut ( wyrabiamy rekami) Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia(...)Zrobić bochenek zostawić na blacie pod przykryciem na ok. 40 min. Po tym czasie napełnić ciastem foremki  ( połowa formy)  wysypane otrębami. Posypać ziarnem słonecznika. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec kiedy  ciasto wypełni cała formę.Piekarnik powinien być nagrzany do ok. 220 stopni C. Wstawić  chleb i piec 1 godzinę. Upieczony chleb odstawić do ostudzenia. SMACZNEGO Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Bułki żytnie ze słonecznikiem 149

wody 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 8 łyżek ziaren słonecznika Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto. To znaczy prawie wszystkie składniki. Ziaren słonecznika dajemy tylko 4 łyżki. Pozostałe 4 potrzebne nam będą to posypania bułek Mąka żytnia nie potrzebuje jakiegoś wnikliwego i długiego wyrabiania, wystarczy około 7-10 minut. Przykrywamy(...)wyrobione ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie dzielimy na 8 części i lepimy bułki o takim kształcie jaki mamy ochotę. Ja akurat miałem ochotę na takie prostokątne. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy słonecznikiem, który wcześniej odłożyliśmy. Możemy docisnąć mocno ziarna, tak żeby się lepiej trzymały. I ponownie odstawiamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb na maślance. Najprostszy 185

ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Mozzarellę pokroić w kostkę, równomiernie rozprowadzić w cieście. Przełożyć je do formy wysmarowanej masłem.Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto skropić wodą, posypać słonecznikiem. Piec w 200 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. i piec jeszcze 25-30 minut.Chleb przestudzić w formie 10 minut, następnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ziarnami i suszonymi morelami 180

Dodać sól, przyprawy oraz napęczniałą mąkę żytnią. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Morele drobno pokroić, wymieszać ze słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić.  Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach na skos. Piec ok. 60min w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i orzechami 245

mąki, drożdże, ziarna słonecznika, orzechy, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie.  Odstawić na 15 minut. Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(na ok 1 godz). Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika

Swojskie jedzonko
Podsumowanie roku 2014 a także 10 najpopularniejszych wpisów! 158

magazynem blogerów kulinarnych" , gdzie także mogliście przeczytać moje przepisy - osłodziłam Wam życie :) Oto 10 najpopularniejszych wpisów na moim blogu: 1. Bardzo łatwy krem do babeczek  2. Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem  3. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 4. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 5. Ciasto czeskie 6. Ciasto "Poezja" 7. Banoffee - ciasto z bananami i toffi

Mania Wypiekania
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 298

jest to danie typu fast food, pizza ta nie jest tłusta i ciężka (nie używam w niej ciężkich serów, a ciasto jest lekkie). Sekretem jej smaku są doskonale dobrane składniki, które podkreślają smak szparagów: czosnek, jajo, słonecznik... Spróbujcie sami! Pizza ze szparagami to zupełnie nadzwyczajna pizza. Moja ulubiona musi mieć bardzo dobre ciasto, delikatne dodatki, które nie zakłócą(...)pęczki zielonych ugotowanych szparagów (wystarczy też jeden, ale ja lubię, gdy szparagów jest dużo) 8 plasterków wędzonego boczku 2-4 jajka 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 kulki mozzarelli Oliwa z oliwek Sposób przygotowania ciasta na pizzę: Umieszczam składniki w misce do wyrabiania według kolejności: woda, oliwa oraz sól. Następnie dodaję mąkę i suszone drożdże. Zagniatam ręcznie lub mikserem na gładkie

Ale Proste