słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:15/114)

Chleb marchwiowy na zakwasie 157

innej formie. Ciekawa jestem, czy nazwiecie go plackiem lub ciastem marchewkowym ;) Składniki : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 500 g mąki chlebowej + czubata łyżka do podsypania niepełna łyżeczka soli kuchennej 400 ml soku z marchwi (tym razem kupiłam) 3/4 szklanki żurawin 3/4 szklanki mieszanki ziaren słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować(...)wszystko drewnianą łyżką, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 2 minut. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj więcej soku lub wody. Dodaj żurawiny i słonecznik. Wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw na kilka godzin lub na noc, by ciasto wyrosło. Powinno być go ok. 2 razy więcej. Zwilżoną ściereczkę posyp mąką

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym 23582

cukru to + 3 łyżki cukru400 ml mleka1 opakowanie cukru wanilinowego60 g masła500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)2 łyżki cukru pudru2 opakowania - śmietan-fixpół szklanki słonecznikaWYKONANIE:Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm.Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami.Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki(...)dokładnie połączyć. Następnie przełożyć na warstwę herbatników. Na masie budyniowej ułożyć kolejną warstwę herbatników.Podgrzać masę krówkową, która została i przełożyć na warstwę herbatników.Rozgrzać patelnię i uprażyć słonecznik (na pustej patelni). Odłożyć do ostygnięcia.Ubić śmietankę kremówkę i dodać do niej 2 śmietan-fix oraz cukier puder. Połączyć dokładnie, aby masa była delikatna i jednolita.Wyłożyć bitą śmietanę

Serce zamknięte w formie pyszności
Chleb foremkowy pszenny z otrębami i słonecznikiem 141

Postanowiłam wypróbować mój nowy sprzęt podróbę Temomiksa i wiecie co jestem bardzo zadowolona. Zaczęłam od wyrabiania ciasta drożdżowego na chleb pszenny z otrębami i słonecznikiem. Zamiast 5 tysięcy wydalam 777 zł i mam to praktycznie samo . Składniki: mąka pszenna typ 500 -500 g drożdże suche 16 g woda ciepła 350 ml otręby pszenne 4 łyżki(...)słonecznik łuskany 4 łyżki sól pół łyżki cukier pół łyżki   Wykonanie: Mąkę przesiewamy aby była spulchniona i wsypujemy do maszyny.Wsypujemy drożdże,sól,cukier,otręby i słonecznik. Zalewamy ciepłą wodą i włączamy wyrabianie ciasta 5 minut.Powtórzyłam czynność jeszcze raz.Wyjmujemy ciasto chlebowe i wkładamy je na deseczkę, przykrywamy szklanym kloszem i zostawiamy je do wyrośnięcia na godzinę jeśli chłodno

Różowa kuchnia
Chleb 111

Chleb z boczkiem, cebulką, czosnkiem i ziarenkami słonecznika zrodlo: www.saintbest.pl *przy tradycyjnym pieczeniu chleba trzeba pamiętać o zwilżeniu ścianek piekarnika/powierzchni ciasta wodą, niektórzy wstawiają na dno piekarnika talerzyk z wodą. Jeśli tego się nie zrobi, to chleb będzie miał grubość kilku cm i strasznie twardą, spieczoną skórkę. (na dużą formę, porcja na dwa Garnki Rzymskie) SKLADNIKI : - 1kg mąki pszennej(...)Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Czas wyrastania ciasta zazwyczaj ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozciągamy i wykładamy na nie pokrojoną drobno cebulkę, boczek ziarenka słonecznika, przeciśnięty przez praskę czosnek (ilości wg uznania). Wszystko razem zagniatamy, aż do momentu gdy dodatki równo rozprowadzimy w objętości ciasta. Garnek Rzymski moczymy

w mojej kuchni
Tarta z indykiem i szpinakiem w sosie pieczarkowym z prażonym słonecznikiem i dynią 149

wersja z pieczarkami, indykiem i szpinakiem jest dość tradycyjna, ale odpowiednio doprawiona staje się wyjątkowa!    Tarta z indykiem i szpinakiem w sosie pieczarkowym z prażonym słonecznikiem i dynią Składniki na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól Składniki na farsz: 7 dużych pieczarek 1 pierś z indyka 250 ml śmietanki(...)minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki dodajemy sól, jogurt oraz masło. Zagniatamy do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Rozwałkowujemy do formy na tartę i pieczemy w temp. 190 st. przez 5 minut. Na podpieczony spód nakładamy farsz i całość pieczemy w temp. 200 st. przez 30 minut. W międzyczasie ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Chleb orkiszowo-pełnoziarnisty (z garnka) 219

drożdży suszonych instant dodatkowo dodałam: po 1 garści pestek z dyni, pestek słonecznika, sezamu i siemienia lnianego Przygotowanie Biga (zaczyn). Wszystkie składniki bigi wymieszać i odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 12-14 h (najlepiej na noc). Następnie dodać (rano) pozostałe składniki i wyrobić ciasto (mikserem, ciasto jest luźne). Odstawić je pod przykryciem do podwojenia objętości (wg książki(...)YouTube.  Koszyczek/miskę do wyrastania chleba wyłożyć ściereczką dokładnie wysypać mąką orkiszową. Do miski przełożyć ciasto (zanim to zrobiłam dodałam dodatkowo pestki z dyni, słonecznik, siemię lniane i sezam i wmieszałam w ciasto). Przykryć ściereczką, wierzch oprószyć mąką i poczekać aż wyrośnie (wg przepisu 3h, u mnie ok 1-2h). Garnek żeliwny o pojemności

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb słonecznikowy 173

domu chlebem zapachniało, aż od razu gorący jeść się chciało. To że słonecznik został wcześniej uprażony, zmiksowany i z ciastem wyrobiony, wpłynęło na smak i zapach chleba domowego, bardzo smacznego.   Składniki   (keksówka ok. 25/12 cm): 40 g świeżych drożdży, 200 g pestek słonecznika, 100 g mąki żytniej, 350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu(...)wyrośnięcia. W tym czasie na suchej patelni prażymy słonecznik, studzimy. Połowę słonecznika rozdrabniamy za pomocą blendera. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy zmiksowany słonecznik, cały i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Formę natłuszczamy i podsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy, a wierzch wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią i nacinamy w kilku miejscach za pomocą ostrego noża

Moniki Smakołyki
Ciasto słonecznikowe 306

Ciasto biszkoptowe, krem budyniowy, a do tego prażony słonecznik i czekoladowa polewa. Czy może być coś lepszego? Jak dla mnie połączenie idealne. Nie wiem skąd wzięłam pomysł na takie ciasto. Po prostu nie pamiętam. Możliwe, że szukałam sposobu na coś innego z kremem budyniowym, lub ktoś coś podpowiedział. W każdym razie ciacho wyszło pyszne. Polecam :) PS. Ciasto słonecznikowe można zrobić(...)szklanki cukru 750ml mleka 3,2% 200g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 1 ½ szklanki łuskanego słonecznika ( około 225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników (około 20 sztuk) Ok. ½ szklanki przegotowanej zimnej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady np. deserowej 100ml śmietany kremówki Dekoracja: Kokos Kolorowe posypki do ciasta Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy

Smakowy Raj
Jesienny skrzat. 158

właśnie z tym ciastem.      Jesienny skrzat to ciasto przypominające trochę wiewiórkę, trochę placek amerykański, choć jest zgoła innym zupełnie wypiekiem. Jest to ciasto owsiane, z dużą ilością orzechów, rodzynek, ziaren słonecznika, jagód goi, jabłek, czekolady, o cudownym aromacie podkreślonym cynamonem. Pomimo dużej ilości składników smaki są idealnie, subtelnie wyważone, ciasto jest soczyste, słodkie i wręcz uzależniające. Bardzo(...)łyżki, za każdym razem dokładnie miksując). Do puszystej masy nie przerywając miksowania dodajemy olej, mleko, zmielone (np. w blenderze) płatki, orzechy, słonecznik, a następnie wymieszany z mąką i cynamonem proszek do pieczenia, rodzynki, jagody, czekoladę i jabłka. Gotowe ciasto zostawiamy w misie na około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175-180 stopni C. Po 15 minutach trzepaczką

Rozpustne gotowanie
Chleb na owsiance 202

końcówka hak ) 20 minut na małych obrotach . Ciasto jest rzadkie co widać na fotce ale nie przejmujcie się tym tak ma być. Od siebie dodałam do ciasta na sam koniec pół szklanki słonecznika łuskanego . Jednak stanowczo uważam że to jest za mało . Przynajmniej mogłam dać półtorej szklanki słonecznika . Tak zniknął że nawet go nie widać. Zostawiłam na godzinę do wyrośnięcia(...)ciasto.  Przygotowałam dwie formy od babki . Do jednej włożyłam papier do pieczenia ,a do drugiej sylikonowej wlałam oliwę z oliwek i wysmarowałam ja . Następnie obsypałam płatkami owsianymi. Przełożyłam ciasto do dwóch form i zostawiłam je do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekłam godzinę w 190 stopniach . Jestem zaskoczona mile . Chlebek piekłam wieczorem , wyjęłam go z foremek i zostawiłam

Różowa kuchnia
Chleb bezglutenowy 225

dodać cukier i odrobinę wody - rozpuścić. Rozczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.W misce wymieszać wszystkie mąki, dodać sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, dolewając wodę.Pod koniec wyrabiania dodać nasiona słonecznika.Cisto będzie dość luźne, aczkolwiek pamiętajcie o dokładnym wyrobieniu ciasta.Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy, wstawić do zimnego

kolorowotorcikowo
Chleb żytni na drożdżach z pestkami słonecznika. 273

podlewamy mlekiem, mieszamy do jednolitej konsystencji i odstawiamy na kwadrans. Do mąki dodajemy masło i wodę, zalewamy wodą i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepić do rąk dodajemy pestki słonecznika i wyrabiamy na kształt kuli. Oklepujemy ją olejem rzepakowym. Do foremki 25 cm, wkładamy papier do pieczenia, który smarujemy masłem(...)posypujemy otrębami.Wykładamy do niej ciasto lekko dociskając z wierzchu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie, gdy ciasto podwoi objętość, smarujemy je lekko wodą i posypujemy pestkami słonecznika, dociskając z góry. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni góra - dół, a potem przez kolejne 20 minut w temperaturze 185 stopni

BaRepas
Kruche ciasteczka owsiane z orzechami arachidowymi i słonecznikiem 331

Pyszne ciasteczka owsiane z orzechami arachidowymi i słonecznikiem - do zrobienia w jedną chwilkę. Mają jedną wadę- znikają w mgnieniu oka :) Wyobraźcie sobie lekko maślany smak kruchego ciasta, aromat i smak podpieczonych orzeszków, słonecznika i  płatków owsianych. A jak już się rozmarzyliście,  to teraz pomyślcie, że za godzinę możecie je mieć w ustach. Dacie się zaprosić(...)cukru z wanilią   (u mnie Skworcu ) 100 g orzeszków arachidowych   50 g słonecznika Wykonanie: 2 blaszki (te z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Masło kroimy na małe kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i całość zagniatamy w rękach. Składniki powinny dokładnie się połączyć. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na blaszkach. Blaszki wstawiamy

Smak mojego domu
Ciasteczka miodowe ze słonecznikiem 179

wspaniałe jako przekąska na wycieczkę, jako słodki deser do kawki. Zakochałam się w nich! To najpyszniejsze ciasteczka jakie jadłam od dawna. Składniki: CIASTO: 200g zimnego masła 250g mąki 1 jajko 1 łyżka miodu MASA SŁONECZNIKOWA: 150g łuskanego słonecznika 4 łyżki miodu 2 łyżki śmietany 18% 50g masła Przygotowanie(...)przygotować masę należy umieścić w garnuszku słonecznik, miód, śmietanę i masło. Doprowadzić do wrzenia często mieszając, gotować aż masa zgęstnieje (około 15-20 min). Odstawić do przestygnięcia.                     W każdą dziurkę ciasta (lub po prostu na ciasteczko, jeśli jest rozwałkowywane) nakładać po łyżeczce masy słonecznikowej, piec

Cakes By Kejt
Szybka sałatka z makaronem. 304

zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage --->  My world by Dagmara Rek Zapraszam również do przeczytania innych postów: 1.  Ciasto z karmelem i słonecznikiem. 2.  Zapiekanka jednogarnkowa z makaronem i piersiami z kurczaka. 3.  Naleśniki/krokiety z warzywami i parówką

My World by Dagmara Rek

Proponowane wyszukiwania