domu chlebem zapachniało, aż od razu gorący jeść się chciało. To że słonecznik został wcześniej uprażony, zmiksowany i z ciastem wyrobiony, wpłynęło na smak i zapach chleba domowego, bardzo smacznego. Składniki (keksówka ok. 25/12 cm): 40 g świeżych drożdży, 200 g pestek słonecznika, 100 g mąki żytniej, 350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu(...)wyrośnięcia. W tym czasie na suchej patelni prażymy słonecznik, studzimy. Połowę słonecznika rozdrabniamy za pomocą blendera. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy zmiksowany słonecznik, cały i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Formę natłuszczamy i podsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy, a wierzch wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią i nacinamy w kilku miejscach za pomocą ostrego noża
Moniki SmakołykiCiasto biszkoptowe, krem budyniowy, a do tego prażony słonecznik i czekoladowa polewa. Czy może być coś lepszego? Jak dla mnie połączenie idealne. Nie wiem skąd wzięłam pomysł na takie ciasto. Po prostu nie pamiętam. Możliwe, że szukałam sposobu na coś innego z kremem budyniowym, lub ktoś coś podpowiedział. W każdym razie ciacho wyszło pyszne. Polecam :) PS. Ciasto słonecznikowe można zrobić(...)szklanki cukru 750ml mleka 3,2% 200g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 1 ½ szklanki łuskanego słonecznika ( około 225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników (około 20 sztuk) Ok. ½ szklanki przegotowanej zimnej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady np. deserowej 100ml śmietany kremówki Dekoracja: Kokos Kolorowe posypki do ciasta Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy
Smakowy Rajwłaśnie z tym ciastem. Jesienny skrzat to ciasto przypominające trochę wiewiórkę, trochę placek amerykański, choć jest zgoła innym zupełnie wypiekiem. Jest to ciasto owsiane, z dużą ilością orzechów, rodzynek, ziaren słonecznika, jagód goi, jabłek, czekolady, o cudownym aromacie podkreślonym cynamonem. Pomimo dużej ilości składników smaki są idealnie, subtelnie wyważone, ciasto jest soczyste, słodkie i wręcz uzależniające. Bardzo(...)łyżki, za każdym razem dokładnie miksując). Do puszystej masy nie przerywając miksowania dodajemy olej, mleko, zmielone (np. w blenderze) płatki, orzechy, słonecznik, a następnie wymieszany z mąką i cynamonem proszek do pieczenia, rodzynki, jagody, czekoladę i jabłka. Gotowe ciasto zostawiamy w misie na około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175-180 stopni C. Po 15 minutach trzepaczką
Rozpustne gotowaniedodać cukier i odrobinę wody - rozpuścić. Rozczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.W misce wymieszać wszystkie mąki, dodać sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, dolewając wodę.Pod koniec wyrabiania dodać nasiona słonecznika.Cisto będzie dość luźne, aczkolwiek pamiętajcie o dokładnym wyrobieniu ciasta.Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy, wstawić do zimnego
kolorowotorcikowopodlewamy mlekiem, mieszamy do jednolitej konsystencji i odstawiamy na kwadrans. Do mąki dodajemy masło i wodę, zalewamy wodą i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepić do rąk dodajemy pestki słonecznika i wyrabiamy na kształt kuli. Oklepujemy ją olejem rzepakowym. Do foremki 25 cm, wkładamy papier do pieczenia, który smarujemy masłem(...)posypujemy otrębami.Wykładamy do niej ciasto lekko dociskając z wierzchu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie, gdy ciasto podwoi objętość, smarujemy je lekko wodą i posypujemy pestkami słonecznika, dociskając z góry. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni góra - dół, a potem przez kolejne 20 minut w temperaturze 185 stopni
BaRepasPyszne ciasteczka owsiane z orzechami arachidowymi i słonecznikiem - do zrobienia w jedną chwilkę. Mają jedną wadę- znikają w mgnieniu oka :) Wyobraźcie sobie lekko maślany smak kruchego ciasta, aromat i smak podpieczonych orzeszków, słonecznika i płatków owsianych. A jak już się rozmarzyliście, to teraz pomyślcie, że za godzinę możecie je mieć w ustach. Dacie się zaprosić(...)cukru z wanilią (u mnie Skworcu ) 100 g orzeszków arachidowych 50 g słonecznika Wykonanie: 2 blaszki (te z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Masło kroimy na małe kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i całość zagniatamy w rękach. Składniki powinny dokładnie się połączyć. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na blaszkach. Blaszki wstawiamy
Smak mojego domuwspaniałe jako przekąska na wycieczkę, jako słodki deser do kawki. Zakochałam się w nich! To najpyszniejsze ciasteczka jakie jadłam od dawna. Składniki: CIASTO: 200g zimnego masła 250g mąki 1 jajko 1 łyżka miodu MASA SŁONECZNIKOWA: 150g łuskanego słonecznika 4 łyżki miodu 2 łyżki śmietany 18% 50g masła Przygotowanie(...)przygotować masę należy umieścić w garnuszku słonecznik, miód, śmietanę i masło. Doprowadzić do wrzenia często mieszając, gotować aż masa zgęstnieje (około 15-20 min). Odstawić do przestygnięcia. W każdą dziurkę ciasta (lub po prostu na ciasteczko, jeśli jest rozwałkowywane) nakładać po łyżeczce masy słonecznikowej, piec
Cakes By Kejtzobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage ---> My world by Dagmara Rek Zapraszam również do przeczytania innych postów: 1. Ciasto z karmelem i słonecznikiem. 2. Zapiekanka jednogarnkowa z makaronem i piersiami z kurczaka. 3. Naleśniki/krokiety z warzywami i parówką
My World by Dagmara Rekpieczenia i szczyptę soli. Mieszałam aż składniki się połączyły. Wsypywałam kolejno: płatki orkiszowe namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. W czasie gdy piekarnik się nagrzewał, formowałam małe kuleczki, lekko je spłaszczając i układałam
potrawyregionalnerozduszamy widelcem dodajemy makrelę i ponownie dokładnie ugniatamy widelcem, aż stworzy jednolitą masę dodajemy koperek i przyprawy, mieszamy z powstałej masy lepimy kulki obtaczamy je w pestkach słonecznika wciskając je w ciasto żeby nie odpadły gotowe kulki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy przez 5-10 minut w temp. 150 stopni przy włączonym termoobiegu SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdyni - 100g ziaren słonecznika Do miski wsypać mąkę, wlać maślankę, dodać drożdże (bez wcześniejszego zaczynu), sól i cukier. Całość zagnieść. Pod koniec dodać pestki dyni i ziarna słonecznika. Dokładnie wgnieść ziarna. Ciasto odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości). Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180C
CookYourselfłyżeczka cukru 10 g masła 350 g mąki pszennej do posmarowania bułek 1 jajko 1 łyżka wody mak, sezam lub inne ziarenka do posypania (u mnie słonecznik) Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wyrobić mikserem lub ręką Przykryć ciasto folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 2 godzin Przygotować dużą blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comupraż na gorącej patelni, często mieszaj aby nie przypalić. Gdy ładnie zbrązowieje , ostudź i zmiksuj lub zmiel na drobno.Rozpuść w wodzie drożdże, dodaj przesianą mąkę, słonecznik i sól.Wyrób ciasto. Gdy zajdzie potrzeba i ciasto będzie za twarde dodaj wody, a gdy za luźne, odrobinę mąki.Ciasto powinno odchodzić od rąk, być miękkie, gładkie i elastyczne. Wyrobioną masę
Pasje Jolkiformy.Przygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sól, cukier i 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy płatki owsiane, słonecznik, mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne i klejące. Brytfankę (średniej wielkości, dł. ok. 25 cm)smarujemy olejem i obsypujemy mąką. Do brytfanki przekładamy ciasto i rozprowadzamy je na całej
Moniki Smakołykibardziej że domownikom też smakowało. Składniki: pierś z kurczaka większa 1 szt ser żółty 1 plaster suszone pomidory 3 szt ciasto francuskie 1 szt sól, kolorowy pieprz, papryka słodka do smaku jajko do posmarowania ziarna słonecznika Przygotowanie: Pierś oczyścić, umyć i osuszyć. Lekko rozbić, doprawić do smaku z dwóch stron solą, pieprzem, papryką. Położyć plaster żółtego sera, suszone pomidory(...)zwinąć w roladkę. Ciasto francuskie przekroić na pół, na środek położyć zwiniętą pierś i z każdej strony ciasto przekroić w 1 cm paski. Ciasto zwinąć na piersi jak warkocz, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Przełożyć na wysmarowaną blachę. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st około 40 min. Jeżeli ciasto francuskie będzie się z góry za mocno przypiekać
Ala piecze i gotuje