słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:11/114)

Chleb ze śliwką tylko na zakwasie 212

praktykę.Składniki:150 g zakwasu żytniego razowego200g mąki żytniej razowej (2000)65g mąki żytniej chlebowej (720)100g mąki pszennej (550)10g soli350ml wody100g śliwek kalifornijskichziarna słonecznika do posypania wierzchu (można też dodać 100g do ciasta)masło i otręby do wysmarowania i posypania formy lub papier do pieczenia do wyłożenia formySposób przygotowania:Wieczorem, w dzień poprzedzający poranne pieczenie przygotować ciasto. Wymieszać(...)składniki. Formę wysmarować masłem i wysypać otrębami lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, powinno zająć 1/2 do 2/3 formy. Na wierzch wysypać ziarna słonecznika. Lekko docisnąć dłonią. Naczynie z ciastem owinąć przezroczystą folią spożywczą, owinąć ściereczką i odstawić na noc.Następnego dnia rano nagrzać piekarnik do 250 stopni. Wstawić naczynie z wodą i formę z ciastem

W kuchni wieczorem
Chleb z prażonym słonecznikiem 161

wyrośnięcia. Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej patelni, stale mieszając, aby się nie przypaliły. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy sól, pozostałą wodę, pozostałą mąkę pszenną i mąkę żytnią i wyrabiamy ciasto. Dodajemy przestudzony słonecznik i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do natłuszczonej blaszki, wilgotną dłonią wygładzamy powierzchnię i odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Bułki z owsianką 176

mięciutkie w środku. Ja zrobiłam z półtorej porcji i dodałam ziarna słonecznika. Bułki były  tak pyszne, że znikały w oka mgnieniu. Z pewnością zagoszczą w mojej kuchni na dłużej. Składniki: Zakwas świeże drożdże (kuleczka wielkości ziarenka grochu) 150 g mąki pszennej 150 ml wody Ciasto 3 szkl mleka zaczyn 1,5 szkl płatków owsianych 4,5 szkl mąki pszennej(...)roztopić. Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać resztę mleka, masło, zaczyn, zimne płatki, drożdże, cukier, sól i za pomocą końcówki do zagniatania zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec dodać ziarna słonecznika. Misę z miksera przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na stolnice podsypaną mąką i zagnieść. Podzielić

Ala piecze i gotuje
Słonecznikowiec 836

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zapraszam Was serdecznie na jedno z najwspanialszych ciast jakie udało mi się upiec. Składa się z wilgotnego ciasta czekoladowego, masy z dodatkiem słonecznika oraz bitej śmietany. Całość komponuje się idealnie, nie jest za słodkie, z elementami wspaniale chrupiącej masy.  Po prostu wspaniałe ciacho! :) Jest to dosyć pracochłonny wypiek(...)koniec dodajemy przesiane kakao i miksujemy Nasączenie:    ½ szklanki wody   łyżeczka kawy rozpuszczalnej   łyżeczka cukru Z podanych składników przygotowujemy kawę. Studzimy. Przełożenie ciasta: Ciemny blat nasączamy kawą. Wykładamy masę z chrupiącym słonecznikiem. Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy. Smarujemy bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać resztą chrupiącego słonecznika lub posypką z prażonych orzeszków ziemnych. Przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego! Przepis

Czerwona Porzeczka
Chlebek bułgarski 180

coś pośredniego między chlebem, ciastem drożdżowym i chałką. Nie jest słodki, ale jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia. Chlebek właściwie nazywa się słonecznikiem, ponieważ powinno się przycinać i układać ciasto w specjalny sposób, aby po upieczeniu chleb wyglądał jak kwiat słonecznika…. Może następnym razem poświęcę trochę więcej czasu i spróbuję tak właśnie przygotować ten chlebek(...)podawać z dodatkami słodkimi i wytrawnymi…. Bardzo polecam :)!Chlebek bułgarskiSkładniki na ciasto:1 kg mąki pszennej3 duże jajka3 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny3 łyżki oleju słonecznikowego3 łyżki cukru1 łyżeczka soli500 ml letniego mleka40 g świeżych drożdżydodatkowo:125 g masła roztopionegokilka łyżek ziaren słonecznika i/lub czarnuszki do posypaniażółtko roztrzepane do posmarowania1. Drożdże z cukrem, odrobiną mąki

UgotujmyTo.pl
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, słonecznikiem i płatkami owsianymi 164

pół opakowania) płatki owsiane pestki słonecznika mieszanka nasion Babki Płesznika i łupin Babki Jajowatej duże opakowanie cukru wanilinowego Delecta rabarbar świeży (5 - 6 łodyg) + cukier Przygotowanie: Rabarbar obrać i pokroić na około centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a rabarbar puści sok. W tym czasie z pozostałych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do miski przesiewamy mąkę(...)rabarbar puści sok, odcedzamy go i posypujemy mąką. Dobrze oprószone kawałki rozkładamy w miarę równomiernie na cieście, jednocześnie wciskając je trochę do środka. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto obsypujemy pestkami słonecznika, płatkami owsianymi, cukrem wanilinowym i nasionami babki. Można to nazwać kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, na około 40 minut

Karczma Honorietty
,,Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami’’ 151

tarty była życzliwość marki Garneczki.pl Składniki: 200 g liści świeżego szpinaku 175 g suszonych pomidorów w oleju 270 g pokruszonego sera feta 10 czarnych oliwek, 5 łyżek słonecznika 2 jajka 150 g ciasta fillo Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szpinak smażymy na patelni a następnie odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodajemy(...)feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną formę na ciasto z wyjmowanym dnem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Delikatnie rozwijamy ciasto fillo. Jeden płat ciasta nacieramy olejem z suszonych pomidorów. Wykładamy do przygotowanej formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Polewamy olejem kolejny płat ciasta i układamy go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układamy kolejne płaty

Podróż w kulinaria
Chleb pszenny na zakwasie z ciemnego piwa 167

łyżka wcześniej namoczonych ziaren pszenicy 3 listki świeżej, drobno pokrojonej bazylii 2 łyżeczki prażonej cebulki 2 łyżeczki suszonych drożdży Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko, Łyżka mleka Ziarna do posypania ciasta ( u mnie słonecznik) Sposób wykonania: Do wcześniej przygotowanego zakwasu piwnego dodać przesianą mąkę, ciepłą wodę, miód, sól, masło lub margarynę, namoczone ziarna pszenicy, prażoną cebulkę, pokrojoną bazylię, kminek oraz 2 łyżeczki

Na słodko lub wytrawnie
Chleb orkiszowy z ziarnami 194

składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier.Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec ok. 55 minut

Moje domowe kucharzenie
Tarta razowa z bietolą / lub szpinakiem/ i ricottą 208

gęstej śmietany 100 g żółtego sera/ Ementaler, Gruvere/ 2 -3  suszone pomidory 1/2 łyżeczki  mieszanki ziół włoskich  1 łyżka nasion słonecznika Wykonanie: -Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto /jeśli wymaga dodać odrobinę zimnej wody/. -Ciasto  rozwałkować   i przełożyć do okrągłej foremki /wyłożyć dno i boki/, nakłuć widelcem(...)Dodać pokrojone liście, suszone pomidory,  zmiażdżony ząbek czosnku, starty żółty ser  i przyprawy. -Doprawić do smaku solą i pieprzem. -Przygotowany farsz przelać na podpieczony spód ciasta. -Wierzch posypać ziarenkami słonecznika. -Foremkę wstawić do piekarnika  i piec ok.25-30  minut

Zakamarki mojej kuchni
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 200

etap - następnego dnia Zagnieść ciasto: 675 g przygotowanego zaczynu, 300 g mąki żytniej 720, 120 ml letniej wody, 15 g soli, ziarna. Namoczony słonecznik, dynię i sezam odcedzić na sicie. Do miski w której będzie wyrabiane ciasto przełożyć zaczyn. Sól rozpuścić  w wodzie, dodać do zaczynu, dokładnie wymieszać(...)ciasta dodać wszystkie ziarna i czosnek niedźwiedzi, dokładnie wymieszać.  Dodać mąkę, wyrabiać hakiem 5-10 minut. Keksówki posmarować oliwą, dno posypać ziarnami słonecznika. Jeśli używacie foremek silikonowych nie trzeba ich smarować. Ciasto przełożyć do foremek, nakryć ściereczką, odstawić do wyrastania na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. ! Jeśli w ciągu 2 godzin ciasto nie zacznie rosnąć

SzczyptaSmaQ
Razowe bułeczki ze słonecznikiem 155

ciasto na bułeczki będzie dobrze wyrobione, na części równe podzielone, to wałeczki rolujemy i na guzek związujemy. Bułeczki do wyrośnięcia odstawiamy, pieczemy i świeże pieczywo gotowe już mamy. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 250 g ciepłej wody, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 150 g mąki pszennej, 300 g mąki pszennej razowej, 100 g ziaren słonecznika. Przygotowanie: Do dużej miski(...)mieszamy. Dodajemy mąką pszenną i łączymy z rozpuszczonymi drożdżami. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, słonecznik i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formułujemy walec, dzielimy go na 9 równych części, z każdej robimy wałek o dł. ok. 18 cm i zawiązujemy na supełek. Bułeczki układamy na blasze posypanej

Moniki Smakołyki
Chleb gryczany. 172

wypieku jest przyjemnie chrupiąca skórka. A jaki jest w smaku? Gryczany. Posmakuje wszystkim wielbicielom tej kaszy, ale zdeklarowanych przeciwników nie zachwyci. Zachęcam do jego wypróbowania. Następnym razem do ciasta dodam nasiona słonecznika. PS. Przepis pochodzi ze strony  natchniona.pl . Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej 700 ml wody + dodatkowo do uzupełnienia 2 i 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Kaszę przepłukać(...)godzin. Napęczniałą kaszę przemieszać i uzupełnić wodą (powinna lekko zakrywać kaszę) i odstawić na kolejne 8 godzin. Kaszę zmiksować blenderem na pół gładko. Dodać sól i  wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Przelać je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej) o boku 25 cm. Wstawić do nienagrzanego piekarnika i pozostawić na kolejne 8 godzin. Ciasto powinno lekko

zadanie-gotowanie
Kruche ciasteczka jeżyki 251

jeżyki, które podpatrzyłam ostatnio u Konczi i Szpileczki.   SKŁADNIKI: ciasto na kruche ciastka z tego przepisu: Idealne kruche ciasteczka maślane. 1 czekolada odrobina mleka przegotowanego ziarna słonecznika 1. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (dowolnej wielkości, w zależności od tego jak duże chcemy mieć jeżyki), następnie palcami formujemy wydłużony pyszczek jeżyka. Tak uformowane ciastka pieczemy zgodnie z przepisem. 2. Ziarna

Kto ugości moich gości?
Szybkie ciasto z kremem a'la tiramisu. 142

kawę rozpuszczalną. Krem: 500ml śmietany 30 % 1 śnieżka na mleko 3 śmietan fixy 1 opakowanie serka mascarpone Wszystko razem miksujemy. Zapraszam również do poczytania: 1.  Ciasto z karmelem i słonecznikiem. 2.  Syrniki - rosyjskie placuszki z twarogiem. 3.  Szybkie i łatwe ciasto z majonezem. Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć

My World by Dagmara Rek