Dyniowe babeczki 208Banalnie proste, wilgotne, słodkie. Jeden z moich najlepszych wypieków. Duże, wyraziste. Idealne na jesienny wieczór. Składniki na 12 dużych muffinów: 3 i 1/3 szkl. mąki pełnoziarnistej 1/2 szkl. oleju rzepakowego 1 i 3/4 szkl. wody 20 g stewii w proszku 200 g puree z dyni 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy
Czarnawisienka
Tang Zhong (Water Roux) 220jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wyrabia się go w ciągu kilku minut, nie ma większych wymagań i może być używany natychmiast. Istnieje wiele przepisów na chleb, bułeczki, rogale na słodko lub ostro, nadziewane marmoladą, owocami, albo kawałkami mięsa i sera. Duże możliwości w tworzeniu nowych, własnych przepisów daje zamiana wody na mleko lub sok o dowolnym smaku. Przygotowująć Tang Zhong
Grahamka, weka i kajzerka
Bułeczki pszenne z Poolish 190się A, trzeba powiedzieć B. Skoro zrobiło się Poolish , trzeba go wykorzystać. I tak wybór padł na delikatne bułeczki pszenne, odnalezione na hiszpańskojęzycznym blogu. Delikatne i aromatyczne, doskonałe na słodko i słono. Z odrobiną masła i miodu, lub plastrem topionego serka, z poranną kawusią lub popołudniową herbatą. Pyszne, a jednocześnie bardzo łatwe do zrobienia. Jeszcze nie wystygły po wyjęciu
Grahamka, weka i kajzerka
Minichlebki żytnie z suszonymi śliwkami 223malusie chlebusie i jeden większy. Chlebusie i kasztany. Można porównać ich wielkości. Chlebusie z perspektywy. Malusie kromusie. W tyle większy brat. Malusie kromusie. W tyle większy brat. inspirował blog słodka pasja
Grahamka, weka i kajzerka
Przyprawa korzenna do piernika 214pieczenia pierników, a bez przyprawy korzennej - z piernikiem ani rusz. A skoro sami pieczemy piernik, sami też zrobimy przyprawę - omijając z daleka gotowce. Przyprawa posiada zdecydowany korzenny aromat i słodko-pieprzny smak. Zawiera kompozycję aromatycznych i ostrych przypraw. Zresztą dawniej na wszystko, co miało ostry smak i było mocno przyprawiony pieprzem, mówiło się „pierny” - stąd pochodzi nazwa piernika. Część składników
Grahamka, weka i kajzerka
Scottish morning rolls - szkockie bułki na śniadanie 243miąższu. Podawane są jeszcze ciepłe, prawie prosto z piekarnika, lekko tylko przestygnięte (a podobno to niezdrowo), często przełożone jajkiem sadzonym na bekonie, lub po prostu samym masłem i jakimś słodkim dżemem. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na 10 bułek ): 450 g mąki pszennej chlebowej 6 g soli 10 g cukru
Grahamka, weka i kajzerka
Treacle scones - śniadanie w szkockim stylu 215returacji, która by nie serwowała skonów. A oto kilka oryginalnych skonów z St.Andrews, Edynburga i Arbroath : Zwykle przygotowuje się je z mąki pszennej, żytniej lub owsianej. Czasami są lekko słodkie, czasem glazurowane. Czasem mogą mieć lukrowaną polewę (np. z syropu klonowego) lub w cieście mogą być suszone owoce (rodzynki lub żurawiny). Spulchniaczem jest proszek do pieczenia. Skony świetnie smakują
Grahamka, weka i kajzerka
Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana 180Fougasse w duecie. inspirowała książka Chleb. Jeffrey Hamelman . A oto towarzystwo, które w Marcowej Piekarni się udzielało: Aciri Bajkorada Aga W sezonie Amber Kuchennymi Drzwiami Ania Nie tylko na słodko AniaW Moje pasje. Kuchnia i ogród Ankawell Życie od kuchni Alucha Nie-ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia Asia Asia’s White Kitchen Beata Stare gary Bożena Smakowe kubki Czekoladka
Grahamka, weka i kajzerka
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 334kajzerka Healthy Craving Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magnolia - rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład mAlutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Z miłości do słodkości Zacisze kuchenne
Grahamka, weka i kajzerka
Cebularze lubelskie 237słoika, posyp makiem i solą, wlej olej. Słoik zakręć i wstrząsaj dopóty, dopóki wszystko się dokładnie nie wymiesza. Po ostygnięciu włóż do lodówki. Dzięki takiemu potraktowaniu cebula będzie słodka i miękka. Składniki (na 12 cebularzy): 500 g mąki krupczatki 50 g świeżych drożdży 250 g ciepłego mleka 1 jajko + 1 roztrzepane do smarowania 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli
Grahamka, weka i kajzerka
Polskie bułki maślane A.D.1959 445mniejszych bułeczek po 50 g, lub 5 superdużych buł a 200 g. Jeśli chcesz zrobić superbuły, możesz dodać jeszcze odrobinę mleka. Bułki wyszły wspaniale. Mięciutkie, puszyste i delikatnie słodkie. I na dodatek z glancem nie mającego sobie równych. Na pierwszy ogień poszły posmarowane odrobiną masełka, oraz dżemem z dyni i miodem. Poszły i zniknęły od razu, takie pyszne. Poniższy przepis
Grahamka, weka i kajzerka
Normandzki chleb jabłkowy (bezcydrowy) wg Hamelmana 261chleb „bezalkoholowym”, cydr zamieniłem na sok jabłkowy. I by dodatkowo wzmocnić jabłkowy posmak, wymieniłem na sok również wodę dodawaną do ciasta. Dzięki dużej ilości soku chleb stał się stosunkowo słodki, a jego miąższ nabrał ciemniejszego koloru. Oczywiście nie tylko dzięki sokowi, na kolor miało wpływ dodanie zakwasu przennego razowego i mąki orkiszowej razowej. A smak? Bardzo fajny, chleb warty
Grahamka, weka i kajzerka
Litewski na starogardzkiej 288Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka,weka i kajzerka… Kuchennymi drzwiami Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Magnolia – rozmaryn Moje małe czarowanie Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Proste potrawy Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife Zapach chleba Zakalce mego życia Zacisze kuchenne
Grahamka, weka i kajzerka
Chałka nadziewana 182Ostatnio u mnie drożdżowo i słodko..ale jak się ma w domu takich amatorów słodkości i sporo produktów do wykorzystania nic innego nie pozostaje - trza coś piec...Tym razem pieczenie odbyło się z wykorzystaniem produktów z Helio..wybór padł na mieszankę keksową, która nadaje się nie tylko do keksów, chociaż w planach jest i keks..Mix keksowy dodałam do nadzienia
Moje domowe kucharzenie
Kruche roladki z czekoladą 245wymagają dużej ilość składników, a są przepyszne. Wspaniałe do popołudniowej herbaty, chrupiące, pachnące i przypominają mi trochę w smaku herbatniki posypane cukrem. Bardzo polecam… (inspiracja z książki „Słodki Świat Kasi). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki na około 35 roladek: Ciasto: 250g schłodzonego masła 420g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g cukru
Mała Cukierenka