już młodsza jej część kręci nosem. Właściwie powinnam napisać śniadanie to wyzwanie. Jeśli nie ma jajecznicy to już jest problem. Dzieci jadłyby parówki, które ja mocno ograniczam i słodkie płatki, których nigdy im nie daje. Są jeszcze kanapki. I tu zaczyna się droga przez mękę. W momencie gdy jedno dziecko owszem zje kanapkę, ale tylko z szynką, drugie
Przysmaki Karolkizrobić z wolnym czasem, że nie wiem na co się zdecydować. Może coś upiekę... :D Szybko i smacznie... dzisiaj postanowiłam spróbować czegoś innego, a mianowicie czerwonej soczewicy na słodko. Miałam pewne obawy czy to doby pomysł, próbować tak dziwnych połączeń z samego rana, ale naprawdę było warto zaryzykować, bo wyszło na prawdę pysznie ^^ ~ Czerwona soczewica w maślance z serkiem twarogowym
Kuchenny Skrawek NiebaDynia w kolejnej odsłonie. Dziś w wersji na słodko, bezglutenowe placuszki dyniowe z syropem z agawy lub miodem to idealne danie na lekki obiad lub np. na podwieczorek. Dynię najlepiej upiec w piekarniku a następnie zmiksować na puree. Takie mus dyniowy można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym słoiku, można również sobie zamrozić. Dla nas było to kolejne, bardzo
Smaczne Zdroweglazurą. Przed cięciem i serwowaniem kurczaka z rożna pozwolić mięsu odpocząć około 5-10 minut. Kurczak z rożna Huli Huli Oto kolejny przepis na kurczaka z rożna do wypróbowania. Słodki sos nadaje temu kurczakowi z rożna autentyczny hawajski smak. Możemy go podawać z grillowanymi warzywami lub szaszłykami warzywnymi z grilla. Składniki: 1 cały kurczaka (około 1 ½ kg) 1/3 szklanki ciemnego
naRuszciejest odmianą tradycyjnego sosu żurawinowego. Wyczuwalne w nim wyjątkowe połączenie smaków bardzo różni się od tradycyjnego sosu z żurawiną. Jest on zarówno słodki i słony. A dodatkowo możemy go podawać dzieciom. Większość alkoholu wyparowuje podczas gotowania. Ten sos możemy przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać go w lodówce (w takim wypadku należy pominąć masło). A masło dodać do podgrzanego sosu. Składniki
naRuszcieCiasteczka owsiane są jednym z moich ulubionych deserów. Są słodkie i nie mają dużo kalorii, a jedzenie ich sprawia mi zawsze ogromną przyjemność. Przygotowanie ich jest również bardzo proste, a ja uwielbiam proste, szybkie i smaczne :D. Składniki: 350 g płatków owsianych 30 g kakao 200 g masła (roztopione) 3 łyżeczki koniaku 50 g cukru trzcinowego 3 łyżki miodu
Niezły MłynekZrobiłam pyszne tureckie bajgle. Są mięciutkie w środku a skórka jest lekko słodka i chrupiąca. Nie ma potrzeby ich jeść z dodatkami ponieważ same w sobie są pyszne. U mnie zniknęły w szybkim tempie. Dlatego polecam zrobić z podwójnej porcji. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżeczki suszonych drożdży instant 200 ml mleka 70 ml letniej
Ala piecze i gotujeciasteczka zimowe. Te ciasteczka to świetny zamiennik batoników. Idealne na tą porę roku. Można je jeść w towarzystwie kakao lub mleka. ratują nam życie, gdy mamy ochotę na coś słodkiego;) Składniki; 100 g masła, 4 łyżki drobnego cukru, 2 łyżki cukru brązowego, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 2 szklanki płatków owsianych, 50 g kokosu, 1/2 łyżeczki proszku
Anioły w kuchniwołowina 800 g - cebula 2 szt - pieczarki 250 g - papryka czerwona 250 g - smalec 30 g - łyżka papryki słodkiej - łyżka soli - 2 łyżki śmietany kwaśnej - 50 g ogórków kiszonych - 2 ząbki czosnku, liść laurowy - 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ja kupiłam mięso gulaszowe, już pokrojone w kostki, dosyć spore, więc je podzieliłam na pół. 10 g smalcu dobrze rozgrzej na patelni
Pasje Jolkitartaletek): 1 mała cebula około 70 g makaronu „Czarniecki” świderek 1 gruby plasterek boczku 1/2 małej czerwonej papryki 1 jajko 2 łyżki startego parmezanu 100 g słodkiej śmietanki 18% 5 pomidorków koktajlowych plasterek masła sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Boczek i cebulkę drobno pokroić i przyrumienić na maśle. Paprykę umyć, osuszyć
Oryginalny smakKolejna moja potrawa inspirowana kuchnią tajską. Tym razem jest to sałatka z kurczakiem, czerwoną papryką, jajkami i makaronem polana słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym i podana w liściach sałaty. Wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Polecam Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula plasterek masła 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego kawałeczek chili 1/2 średniej papryki czerwonej 200 g makaronu „Czarniecki
Oryginalny smakrazem. Pyszny chlebek z dodatkiem suszonych daktyli ..i kaszy bulgur..[mój mąż nie lubi za bardzo takich "wynalazków"..jak chleb to bez żadnych dodatków a tym bardziej słodkich].Przepis na ten chlebek znalazłam tutaj . 375 ml wody 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli morskiej Piątnica 420 g mąki chlebowej typ 650 125 g mąki żytniej
Moje domowe kucharzeniedzisiaj Składniki: 6 placków tortilli 1/2 kg mięsa mielonego np. z łopatki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidoów bez skórki 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz słodka lub ostra papryka w proszku wg upodobań rozmaryn olej do smażenia Wykonanie: Na niewielkiej ilosci oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, kiedy sie zrumieni dokładamy mieso, przyprawiamy papryką w proszku, solą
Z Majeczką w kuchniprzepisu nie miałam ponad 10 lat, teraz gdy go odnalazłam, napewno będzie częściej gościło na moim stole. Polecam wszystkim jest niezwykle delikatne, z pyszną masą budyniową i smaczną chrupiącą słodką skorupką na wierzchu. Składniki: ciasto: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 3 jajka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe
Z Majeczką w kuchniwkładamy udka, kiedy zaczną się gotować łyżką szumówką zbieramy powstałą pianę, dokładamy podzielonego na różyczki kalafiora, marchewkę,pokrojonego w półplasterki pora. Dodajemy suszone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze słodką papryką, można też ulubionymi ziołami. Gotujemy ok 30 minut, zabieramy mięso z zupy, dokładamy makaron.Gotujemy do miękkości makaronu. Podajemy z pieczywem. Zupa wyszła super.Duża to zasługa również dobrego
Z Majeczką w kuchni