jajka 3 łyżki serka wiejskiego (gęstej części) 3 łyżki mielonych otrębów garść świeżego szpinaku 0,5 czerwonej papryki kilka sztuk oliwek (dałam około 5 sztuk) 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek wg. smaku PORCJA = 1 KOTLET Sposób przygotowania: Szpinak myjemy i kroimy na mniejsze kawałki cebulę, oliwki i paprykę kroimy w drobną kostkę mieszamy ze sobą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćFasola Piękny Jaś Karłowy firmy Kupiec 2 marchewki 140g selera 1 jajko 4 łyżki otrębów owsianych 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonej cebuli opcjonalnie czosnek siemię lniane i słonecznik do posypania Sposób przygotowania: Marchewkę i seler obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnerek i narządów rozrodczych. ( źródło ) Dla mnie świetnie spisał się w kompozycji BANAN + TWAROŻEK + CYNAMON, idealne, zdrowe drugie śniadanie OWOC PIQUANTÉ nieznane mi wcześniej stworzenie :p To pikantno-słodka krzyżówka papryki i pomidora z RPA o delikatnym piekącym smaku. Jest pierwszym prawdziwie nowym owocem wprowadzonym na rynek od czasów Kiwi. PYSZNIE smakowała faszerowana fetą czy też zwykłym chudym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćogarnia mnie czasami totalne # Lenistwo , a ma się ochotę na coś słodkiego to polecam przygotować # ciasto / # deser bez pieczenia, na bazie kakaowych ciasteczek Petit Beurre przekładane pysznym domowym musem jabłkowym , który przygotowałam w zeszłym roku w słoikach. Dodatkowo ciasto zostało posmarowane lukrem, obsypane siekanymi migdałami i czekoladą. Cud, miód, malina, to było bardzo pyszne, gotowe, ekspresowe ciasto, mój tata zajadał
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięefekt - to rewelacyjna alternatywa do mięs pieczonych, pięknie wygląda, a jak smakuje!...Może być ozdobą wykwintnego stołu - polecam! Składniki: kurczak około 2 kg (musi być duży) sól, pieprz, papryka słodka, majeranek sporo natki pietruszki gaza do zawinięcia, sznurek lub nić wędliniarska Wykonanie: Kurczaka umyć, wytrzeć, położyć na stolnicy, odciąć szyję, naciąć skórę wzdłuż grzbietu kurczaka, odłożyć nóż i dalej rękoma
kgwjanczewonutką wody różanej dla podkręcenia smaku, soczyste i iskrzące się czerwienią truskawki oraz orzeźwiające listki młodej mięty ogrodowej . Tak właśnie wyobrażam sobie smak kolorowego i słodkiego dzieciństwa! A Wasze jak smakowało? ;) Blaty bezowe (na 4 sztuki o średnicy ok. 20 cm) : 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego
Food Squareszybkie szaszłyki, które przygotowaliśmy wspólnie, świetna zabawa i smakowite zakończenie. Składniki: 1 cała pierś kurczaka 3 duże cukinie serek typu philadelphia do smaku bazylia, sól, słodka papryka odrobina oliwy Wpadajcie w tym tygodniu na grilla tutaj Przygotowanie: Cukinię tniemy na cienkie paski i grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Kurczaka tniemy
Niezły Młynekzakwaszam, co sprawia że nabiera głębszego czerwonego koloru. Technicznie rzecz biorąc przypomina to bardziej barszcz. Nie ma jednak przeszkód, aby zamiast soku z cytryny dodać w ostatnim etapie nieco słodkiej śmietany. Ze śmietaną czy bez niej, pamiętajcie zawsze o tym, aby bardzo dokładnie opłukać i oczyścić buraczki. Często zawierają sporo piasku, a już nawet nieznaczna jego ilość powoduje nieprzyjemne chrzęszczenie
Kulinarna PokusaMarynata do piersi kurczaka: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu balsamicznego łyżka miodu (lub cukru) po 1 łyżeczce papryki słodkiej i chili 1 ząbek czosnku ulubione zioła - najlepiej świeże Dressing: 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek 1/4 szklanki musu roztartego z jednej, świeżej figi lub 1/4 szklanki soku
Symfonia SmakówWystarczy w dniach od 1 do 30 czerwca 2015 r przygotować jakieś pyszne danie kuchni hiszpańskiej i opublikować je na swoim blogu. Danie może być dowolne, tzn. na słono, słodko, zupa, paella... co Wam w duszy gra, jednak zależy mi na potrawach rzeczywiście należących do kuchni hiszpańskiej. W akcji biorą udział przepisy zamieszczone w czasie trwania akcji. Nie dodajemy
Chilli Czosnek i Oliwamogłam się oprzeć, kiedy patrzyłam na leżące w kuchni banany, morele oraz resztki rabarbaru. Dlatego powstały placki misz masz. Owoce wymieszane i te słodkie, i te kwaśne. Musze przyznać, że efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Placuszki wyszły niesamowicie pulchne i smaczne. Połączenie rożnych smaków zrobiło swoje. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI Duża porcja 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1,5 szklanki kefiru
W kuchennym oknie Ewyostrym kilka minut podsmażyłam. Makaron na al. dente ugotowałam i z warzywami zmieszałam. Dużo szczypiorku dodałam i czarnuszką posypałam. To danie na talerzu mieni się kolorami i zaskakuje słodko ostrymi smakami. Składniki: 100 g makaronu pappardelle, 1 młoda cebulka, 1 średniej wielkości marchewka, 1 pietruszka - korzeń, 1/2 cukinii (ok 100 g), sól do smaku, pieprz do smaku, pęczek szczypiorku
Moniki Smakołykiodmiany wołowina w sosiku, z ziemniaczkami i surówką. Składniki: -mięso wołowe - ok. 0,7 kg -sól, pieprz -płatki słodkiej czerwonej papryki -czosnek niedźwiedzi -świeża lub mielona kolendra -olej -łyżka masła -2 łyżki sosu sojowego -łyżeczka mąki kukurydzianej -woda Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. i rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem niedźwiedzim, skrapiamy olejem
Maminek kulinarny