Maliny i truskawki to połączenie idealne - na prawdę. Polecam dżem robić właśnie teraz, kiedy truskawki są tak bajecznie słodkie i właśnie, kiedy jeszcze są, kiedy możemy je dostać, bo niedługo znikną i pozostanie nam po nich jedynie mrożonka. Dżem słodzony cukrem muscovado dodaje bajecznego karmelowego posmaku, musicie tego spróbować. :) Potrzebujemy: 0,8 kg malin 0,2 kg truskawek
MamaOskarkaRoman","serif"; mso-bidi-font-family:Mangal; mso-font-kerning:1.5pt; mso-fareast-language:ZH-CN; mso-bidi-language:HI;} Dziś u mnie na obiad naleśniki na słodko z dżemem jabłkowym, bitą śmietaną i polewą czekoladową. Właściwie równie dobrze mogłyby być na deser :) Można zrobić wersję wytrawną – zamiast cukru waniliowego dodać ulubionych przypraw Nie ma u mnie zasady
apetytnapieczenieLemoniada idealna na upalne dni. Nie za słodka, o wyraźnym smaku imbiru. Warto zrobić ją dzień wcześniej i mocno schłodzić w lodówce. Do wody dodawałam sok z cytryny, podawałam lemoniadę z plasterkami limonki. inspiracją był ten przepis składniki 1/2 szklanki posiekanych świeżych liści mięty 1/3 szklanki obranego, posiekanego świeżego imbiru 1/3 szklanki miodu 2 szklanki wrzącej
Stare Garytorty, a jutro powstanie czwarty, kupuję kolejne gadżety ułatwiające pracę i wkręciłam się maksymalnie, bo to naprawdę przyjemna zabawa. Jeszcze dużo prób i nauki przede mną, ale to bardzo słodkie i przyjemne. [caption id="attachment_349" align="aligncenter" width="660"] Róże z masy cukrowej[/caption] Dziś mam dla Was tort karmelowo gruszkowy wg. przepisu z moje wypieki gdzie często szukam
Cynamonowe szczęściekolejny tort - prezent dla mojego znajomego. Tym razem jest to wilgotny tort czekoladowy kształcie łożyska kulkowego :). To jeden z tych, których wykonanie zajmuje sporo czasu, ale dla czekoladowego niezbyt słodkiego smaku naprawdę warto go zrobić. Wyjątkowo we wpisie dużo świetnych zdjęć wykonanych przez Moje zabawy aparatem - Asia swoją przygodę z fotografią zaczęła niedawno, ale obserwuję i podziwiam postępy, coraz lepsze
Cynamonowe szczęścieoprószamy przyprawą gruboziarnistą do kurczaka, wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut. Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą i białym pieprzem, dodajemy serek topiony i posiekany szczypiorek, mieszamy aż się rozpuści.Sosem polewamy pieczone kieszonki drobiowe przed podaniem. Smacznego
Wanilia i Kardamonmiałam takie 400g (ta z puszki się nie nadaje) jedną małą cebulę trzy ząbki czosnku sporo posiekanej pietruszki, jak ktoś lubi to kolendra po ½ łyżeczki mielonej kolendry, kuminu, chilli, słodkiej papryki sól i pieprz oraz ½ łyżeczki zaataru (jak ktoś nie ma to nie musi być) Ciecierzyce zalewamy zimną wodą i zostawiamy na min 12h. Po tym czasie odlewamy wodę
ladykitchenstylu belgijskim, bardziej ciężkie i sycące? Owocem poniższego przepisu są delikatne niczym chmurki wafle z cieniutką chrupiącą skórką otaczającą niezwykle puszyste i rozpływające się w ustach wnętrze. Nie za słodkie, przez co doskonałe do podania z konfiturą, świeżymi owocami czy syropem klonowym. Wspaniałe weekendowe śniadanie lub przekąska do popołudniowej kawy z ulubionymi gośćmi. Składniki: 3 szklanki jasnej mąki orkiszowej
Roślinna - blog wegańskidzięki czemu syci na długo. Może być więc stosowany u osób będących na diecie redukcyjnej. JAK JEŚĆ BÓB? Młody bób możemy jeść ze skórką, na surowo. Jest lekko słodki i wodnisty. Starszy natomiast lepiej obierać i gotować. Możliwie jak najkrócej - wrzucamy na lekko osolony wrzątek, znów doprowadzamy do wrzenia i trzymamy 3-7 minut. Dłuższe gotowanie powoduje utratę
Powiedz dietom niedomu nigdy takich nie jadłam. Tak mnie zainteresowały, że musiałam je wypr óbować i... nie zawiodłam się :) Robi się je błyskawicznie, pysznie smakują i można jej jeść zarówno na słodko jak i na wytrawnie - z pewnością wchodzą na stałe do naszego menu. SKŁADNIKI: (na 2 porcje) 2 jajka 2 łyżki masła 4 łyżki kaszy mannej błyskawicznej 3 łyżki mąki szczypta
Kto ugości moich gości?tych upieczonych w moim domu. Nie myślcie sobie że zachwalam swój przepis, bowiem wcale nie jest mój. Odnalazłam go TUTAJ natchniona tym ciastem tak powiedziałabym słodko zachwalanym przez autorkę, postanowiłam wypróbować przepis (trochę go zmodyfikowałam). Od dawna bowiem jako wielki szarlotkowy łasuch szukam tej idealnej jedynej, niepowtarzalnej rozpływającej się w ustach szarlotki, która byłaby moim absolutnym numerem
Kuchenne aromatyczyszczenie kwiatków z robaczków, muszek, gąsienic itp. A potem płukanie, suszenie, gotowanie i rozlewanie... Do piwnicy po butelki, a potem znów na dół z pełnymi. I ten zapach... słodki, nużący, wręcz usypiający. Tak, nie cierpiałam syropu z kwiatów bzu. Ani go robić, ani go tym bardziej później pić (ale mam kazała!). Z tego też pewnie powodu, ciesząc się wolnością oraz
Kuchnia Prezydentowejblogosferze.... Zapraszam na jarmużowe chipsy ! CHIPSY Z JARMUŻU /własny;/ 1 opakowanie jarmużu (300g) 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości sól, pieprz do smaku ulubione dodatki (u mnie słodka i ostra papryka mielona) Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. Jarmuż płuczę, suszę i wrzucam do dużej miski. Oliwę łączę z przyprawami i mieszam wraz z jarmużem. Na dużej blasze
W kuchni Karmel-itkiteż szybki i zdrowy deser w 5 min Pokruszyłam musli , truskawki zblendowałam. Na dno szklaneczki wyłożyłam musli, następnie jogurt naturalny i zblendowane truskawki. Ja uwielbiam takie desery, nie za słodkie, lekkie i zdrowe :) A wy macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na szybkie obiady ? Miłego wieczoru
Ptasia KuchniaPrzy okazji ostatniego przepisu na wegańską bitą śmietanę zapowiedziałam i przepis na wegańskie lody. Oto są! Pyszne, słodkie, mocno truskawkowe, z kokosowym aromatem...Idealne na letnie upalne dni, gdy trzeba się nieco ochłodzić :) Lody są banalnie proste do wykonania. Ja używam maszynki do lodów, ale jeśli jej nie macie również dacie radę je zrobić :) Polecam! WEGAŃSKIE LODY TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE przepis
chili & sugar