słodkie - 12682 przepisów (strona:277/846)

Papryka faszerowana fetą 154

postanowiliśmy nafaszerować to cudowne warzywo i podzielić się naszymi przepisami. Papryki nadziewali: Mopsik ,  Mirabelka ,  Pela ,  Bartosz . Skladniki: 3 małe papryki, najlepiej jednak nadaly by sie male slodkie papryki np. ramiro 1 opakowanie sera feta duża garść czarnych oliwek 2-3 czubate łyżki bułki tartej łyżeczka kaparów pół łyżeczki oregano pół łyżeczki suszonej pietruszki (niestety nie mialam świeżej

Codzienne Gotowanie
Makaron z sosem dyniowym 197

równie smaczną wersję wegetariańską tego dania wystarczy pominąć bekon, który nie jest tu konieczny, ale stanowi ciekawe urozmaicenie dla miękkiego makaronu i lepkiego sosu.  Danie jest aromatyczne, lekko slodkie i sycace - w sam raz na jesien;)  Składniki : 60-70 dkg miąższu z dyni 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku łyżeczka swieżego imbiru 2 garście rodzynek kilka plastrów

Codzienne Gotowanie
Ciasto z cukinia 144

cukinia. Powoli chyba zaczynam sie wyrabiac i dochodzic do wprawy w prostych wypiekach, poniewaz to ciasto uwazam za bardzo udane:) Ciasto jest bardzo smaczne, aromatryczne i wilgotne i niezbyt slodkie. Bardzo wszystkim polecam poniewaz jest przepyszne;)  Zobaczcie jak poradzili sobie z cukinia pozostali uczestnicy wyzwania: Lejdi , Mirabelka , Bartoldzik , Gin , Shinju i Panna Malwinna .  Skladniki : 2 duze jajka 120ml

Codzienne Gotowanie
Wegańskie kiełbaski hot-dogi 216

przecieru pomidorowego 3 łyżki płatków drożdżowych (do kupienia w eko sklepach) 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka musztardy mąka do zagęszczenia Przyprawy: papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz, sól, słodka papryka, pieprz cayenne, oregano, natka pietruszki Przygotowanie Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać drobno pokrojne pieczarki i poszatkowane ząbki czosnku i zrumienić. Ostudzić. Do większej miski przesypać fasolę

VegUlka
Drożdżowe ślimaczki z porem, selerem i serem feta. 162

cieście drożdżowym uwielbiam to , ze smakuje na słodko jak i na wytrawnie. Jest plastyczne i możemy z niego zrobić wszystko! Dziś zapraszam na ślimaczki z farszem porowo selerowym z dodatkiem sera feta. Jeśli o mnie chodzi wole na ciepło - tak smakują mi najlepiej z odrobiną ketchupu. Ale na zimno też smaczne a do tego czerwony barszcz - pycha! Składniki;  ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto JAMAJKA 816

zrobienia i posmakowania. No i musze powiedzieć, że było warto. Smakiem przypomina słynny już Kopiec kreta, ale cytrynowa galaretka i poncz fajnie przełamują słodycz bitej śmietany. To takie orzeźwiające, słodko-kwaśne ciacho. Takie lubię:) Przepis zaczerpnęłam stąd. Biszkopt kakaowy (na blaszkę 25x35cm) 6 dużych jaj szczypta soli do białek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie

Maślane ciasteczko
Domowe hamburgery 235

syta i przynajmniej wiemy co jemy. składniki: 8 bułek do hamburgerów 1 kg mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe 1 jajko 1 łyżka natki pietruszki sól,pieprz mielony imbir słodka i ostra paryka dodatki, u mnie: sałata pomidor rzodkiewka keczup majonez Do mięsa mielonego dodać przyprawy do smaku, jajko oraz natkę pietruszki i dokładnie wyrobić. Następnie z masy uformować płaskie

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka makaronowa z twarogiem i mango 178

Zapiekanka w słodkiej formie zaspokoi ochotę na słodycze. Z orkiszowym makaronem, twarogiem, mango i gruszką tworzy spójną smaczną całość. 100 g makaronu orkiszowego Szczypta soli 100 g twarogu sernikowego 100 serka waniliowego homogenizowanego 10 g cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko 40 g budyniu waniliowego 1 mango 1 gruszka 50 g chałwy waniliowej 2 łyżki brązowego cukru Masło do formy

VioletoweKucharzenie
Ciasto dyniowo ananasowe pod orzechową kruszonką 173

dotąd jeszcze nie próbowałam tego gatunku dyni. Wydawałoby się, że każda dynia smakuje podobnie, a jednak nie. Ta dynia ma piękny, złoto pomarańczowy miąż, który w smaku jest słodki. Tego typu dynia nie należy do olbrzymów, Moja ważyła jakieś 3 kilogramy. Wykorzystałam ją w kilku przepisach, a jednym z nich jest ciasto dyniowo ananasowe. Ciasto dyniowe ma wspaniały kolor

codojedzenia
Figi raz jeszcze. W duecie z malinami 174

kolor. Wyszło niesamowicie mięciutkie i puszyste, jak gąbeczka! Dzięki pieczeniu do góry nogami, mogło sobie spokojnie wyrosnąć... Wierzch (choć w zasadzie spód) stanowi mieszanina fig i malin zatopionych w słodkim karmelu. Poezja, mówię Wam! Ciasto nie tylko bajecznie smakuje, ale też pięknie wygląda. Naprawdę, z przyjemnością się na nie patrzy. Śmiało możecie podać je gościom do popołudniowej kawy, nikt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kubdari czyli gruziński placek drożdżowy z mięsem 199

cukru 2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania 3/4 szklanki jogurtu naturalnego masło 500 gram mięsa mielonego (najlepiej użyć wołowo-wieprzowego, ja jednak robiłam z drobiem) pieprz, majeranek, papryka słodka i szczypta chili posiekana cebulka i dwa ząbki czosnku 150 gram tartej mozzarelli Drożdże mieszamy z cukrem aż masa będzie płynna. Dodajemy dwie łyżki mąki i ciepłą wodę. Mieszamy

Mango Papaja
Ciasto bardzo kruche z waniliową pianką i śliwkami 42879

Kruche, rozpływające się w ustach ciasto. Soczyste słodkie śliwki z jesiennym aromatem goździków i cynamonu. Pianka waniliowa lżejsza i delikatniejsza niż ta w ptasim mleczku. I to wszystko w jednym, nieskomplikowanym i niedrogim cieście. Mąkę mieszamy razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mocno schłodzone masło (najlepiej przetrzymane przez ok. 2 godziny w zamrażalce) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy

Karo in the Kitchen
Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples 215

pieczarek i boczniaków, pokrojone w plasterki 3 grubsze plastry boczku, pokrojone w 0,5 cm kostkę 2 duże gałązki rozmarynu, plus do podania ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina 250 g słodkich lub zwykłych ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kawałki 250 g dyni, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 jabłka, bez gniazd nasiennych i pokrojone na 2 cm kawałki Przygotowanie

karmelowy
Sałatka z rukolą, owocami i pleśniowym serem 274

Dziś zapraszam na połączenie wyrazistego smaku rukoli z rześkością i słodyczą dojrzałej gruszki, wzbogacone słodką brzoskwinią a całość przełamana smakiem pleśniowego sera i chrupiącymi płatkami migdałowymi.  Skusicie się? Składniki: duża garść rukoli kilka listków sałaty 2 gruszki 2 brzoskwinie (mocno dojrzałe lub z puszki) 125 g sera pleśniowy garść płatków migdałowych Sos: 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała