postanowiliśmy nafaszerować to cudowne warzywo i podzielić się naszymi przepisami. Papryki nadziewali: Mopsik , Mirabelka , Pela , Bartosz . Skladniki: 3 małe papryki, najlepiej jednak nadaly by sie male slodkie papryki np. ramiro 1 opakowanie sera feta duża garść czarnych oliwek 2-3 czubate łyżki bułki tartej łyżeczka kaparów pół łyżeczki oregano pół łyżeczki suszonej pietruszki (niestety nie mialam świeżej
Codzienne Gotowanierównie smaczną wersję wegetariańską tego dania wystarczy pominąć bekon, który nie jest tu konieczny, ale stanowi ciekawe urozmaicenie dla miękkiego makaronu i lepkiego sosu. Danie jest aromatyczne, lekko slodkie i sycace - w sam raz na jesien;) Składniki : 60-70 dkg miąższu z dyni 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku łyżeczka swieżego imbiru 2 garście rodzynek kilka plastrów
Codzienne Gotowaniecukinia. Powoli chyba zaczynam sie wyrabiac i dochodzic do wprawy w prostych wypiekach, poniewaz to ciasto uwazam za bardzo udane:) Ciasto jest bardzo smaczne, aromatryczne i wilgotne i niezbyt slodkie. Bardzo wszystkim polecam poniewaz jest przepyszne;) Zobaczcie jak poradzili sobie z cukinia pozostali uczestnicy wyzwania: Lejdi , Mirabelka , Bartoldzik , Gin , Shinju i Panna Malwinna . Skladniki : 2 duze jajka 120ml
Codzienne Gotowanieprzecieru pomidorowego 3 łyżki płatków drożdżowych (do kupienia w eko sklepach) 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka musztardy mąka do zagęszczenia Przyprawy: papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz, sól, słodka papryka, pieprz cayenne, oregano, natka pietruszki Przygotowanie Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać drobno pokrojne pieczarki i poszatkowane ząbki czosnku i zrumienić. Ostudzić. Do większej miski przesypać fasolę
VegUlkacieście drożdżowym uwielbiam to , ze smakuje na słodko jak i na wytrawnie. Jest plastyczne i możemy z niego zrobić wszystko! Dziś zapraszam na ślimaczki z farszem porowo selerowym z dodatkiem sera feta. Jeśli o mnie chodzi wole na ciepło - tak smakują mi najlepiej z odrobiną ketchupu. Ale na zimno też smaczne a do tego czerwony barszcz - pycha! Składniki; ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.zrobienia i posmakowania. No i musze powiedzieć, że było warto. Smakiem przypomina słynny już Kopiec kreta, ale cytrynowa galaretka i poncz fajnie przełamują słodycz bitej śmietany. To takie orzeźwiające, słodko-kwaśne ciacho. Takie lubię:) Przepis zaczerpnęłam stąd. Biszkopt kakaowy (na blaszkę 25x35cm) 6 dużych jaj szczypta soli do białek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie
Maślane ciasteczkosyta i przynajmniej wiemy co jemy. składniki: 8 bułek do hamburgerów 1 kg mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe 1 jajko 1 łyżka natki pietruszki sól,pieprz mielony imbir słodka i ostra paryka dodatki, u mnie: sałata pomidor rzodkiewka keczup majonez Do mięsa mielonego dodać przyprawy do smaku, jajko oraz natkę pietruszki i dokładnie wyrobić. Następnie z masy uformować płaskie
Monia miesza i gotujeZapiekanka w słodkiej formie zaspokoi ochotę na słodycze. Z orkiszowym makaronem, twarogiem, mango i gruszką tworzy spójną smaczną całość. 100 g makaronu orkiszowego Szczypta soli 100 g twarogu sernikowego 100 serka waniliowego homogenizowanego 10 g cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko 40 g budyniu waniliowego 1 mango 1 gruszka 50 g chałwy waniliowej 2 łyżki brązowego cukru Masło do formy
VioletoweKucharzeniedotąd jeszcze nie próbowałam tego gatunku dyni. Wydawałoby się, że każda dynia smakuje podobnie, a jednak nie. Ta dynia ma piękny, złoto pomarańczowy miąż, który w smaku jest słodki. Tego typu dynia nie należy do olbrzymów, Moja ważyła jakieś 3 kilogramy. Wykorzystałam ją w kilku przepisach, a jednym z nich jest ciasto dyniowo ananasowe. Ciasto dyniowe ma wspaniały kolor
codojedzeniakolor. Wyszło niesamowicie mięciutkie i puszyste, jak gąbeczka! Dzięki pieczeniu do góry nogami, mogło sobie spokojnie wyrosnąć... Wierzch (choć w zasadzie spód) stanowi mieszanina fig i malin zatopionych w słodkim karmelu. Poezja, mówię Wam! Ciasto nie tylko bajecznie smakuje, ale też pięknie wygląda. Naprawdę, z przyjemnością się na nie patrzy. Śmiało możecie podać je gościom do popołudniowej kawy, nikt
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania 3/4 szklanki jogurtu naturalnego masło 500 gram mięsa mielonego (najlepiej użyć wołowo-wieprzowego, ja jednak robiłam z drobiem) pieprz, majeranek, papryka słodka i szczypta chili posiekana cebulka i dwa ząbki czosnku 150 gram tartej mozzarelli Drożdże mieszamy z cukrem aż masa będzie płynna. Dodajemy dwie łyżki mąki i ciepłą wodę. Mieszamy
Mango PapajaKruche, rozpływające się w ustach ciasto. Soczyste słodkie śliwki z jesiennym aromatem goździków i cynamonu. Pianka waniliowa lżejsza i delikatniejsza niż ta w ptasim mleczku. I to wszystko w jednym, nieskomplikowanym i niedrogim cieście. Mąkę mieszamy razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mocno schłodzone masło (najlepiej przetrzymane przez ok. 2 godziny w zamrażalce) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy
Karo in the Kitchenpieczarek i boczniaków, pokrojone w plasterki 3 grubsze plastry boczku, pokrojone w 0,5 cm kostkę 2 duże gałązki rozmarynu, plus do podania ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina 250 g słodkich lub zwykłych ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kawałki 250 g dyni, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 jabłka, bez gniazd nasiennych i pokrojone na 2 cm kawałki Przygotowanie
karmelowyDziś zapraszam na połączenie wyrazistego smaku rukoli z rześkością i słodyczą dojrzałej gruszki, wzbogacone słodką brzoskwinią a całość przełamana smakiem pleśniowego sera i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Skusicie się? Składniki: duża garść rukoli kilka listków sałaty 2 gruszki 2 brzoskwinie (mocno dojrzałe lub z puszki) 125 g sera pleśniowy garść płatków migdałowych Sos: 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała