Makowiec na kruchym cieście 768możecie natomiast użyć dowolnej ich kombinacji i zrezygnować z tych, za którymi nie przepadacie. Makowiec udekorowałam cukrem pudrem i taka prosta dekoracja sprawdza się tutaj idealnie; całość jest wystarczająco słodka, więc dodatek lukru mógłby ją przesłodzić, a biała "kołderka" z cukru ładnie kontrastuje z ciemnym kolorem masy makowej. Przepis możecie wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Makowiec na kruchym cieście
Smakołyki Bereniki
indyk z żurawiną i jabłkami 197wersja indyka na pewno Wam zasmakuje. Składniki: udziec z indyka (około kilogramowy kawałek) 2 jabłka 100 g suszonej żurawiny 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem i przyprawami. Natrzeć mięso i włożyć do rękawa do pieczenia, wrzucić żurawinę. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowy marcepan 373Domowy marcepan (słodka masa migdałowa) bije na głowę smakiem (i przede wszystkim jakością) ten, który możemy kupić w sklepie. Bez sztucznych dodatków i wypełniaczy smakuje znacznie lepiej. Robi się go tak łatwo, że warto spróbować – to tylko 5 minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć
Poezja smaku
Tort kakaowo- wiśniowy z rurkami 416łyżce zimnego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką. Nasączenie: Do szklanki z wodą dodajemy syrop wiśniowy, tak żeby poncz był słodki i dosyć intensywnie pachniał wiśniami. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Przełożenie: Pierwszy blat nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie będziemy układać biszkopty. Każdy z nich przed położeniem na dżemie namaczamy w ponczu
Czerwona Porzeczka
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 225cukru. Liczy się więc umiar i zdrowy rozsądek. Kutia Nie jest zła, pod warunkiem że nie przesadzimy z ilością (choć o to chyba ciężko, ze względu na intensywnie słodki smak). Porcja kutii (250 g) to ok. 550 kcal. Jest więc dość kaloryczna, ale nie bezwartościowa. Mamy tu pszenicę, miód, bakalie i mak. Mak stanowi świetne źródło wapnia, a bakalie
Powiedz dietom nie
Sękaczek- kurche ciasto z jabłkami i orzechami 753Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy jabłkowej. Na wierzch kładziemy trzeci blat i smarujemy go polewą orzechową. Odstawiamy do schłodzenia. Gotowe! Życzę smacznego! :) Przepis znaleziony na stronie Śladami Słodkiej Babeczki . Delikatnie zmodyfikowałam kruche ciasto
Czerwona Porzeczka
Placek piernikowy – czyli coś słodkiego na Święta i nie nie tylko 272czego tu zacząć.. Kupiłam czasopismo pt. ” Kuchnia”, a w nim jak to przed Świętami mnóstwo przepisów na potrawy wigilijne. Chciałam tym razem upiec coś słodkiego, a że zdarza mi się niekiedy oglądać „ABC Gotowania” od razu wiedziałam, że wypróbuję przepis Mariety Mareckiej . Podoba mi się, że składniki, których używa nie są wyszukane, a wykonanie
Niebieski kubek z kawa
MIĘKKIE NADZIEWANE PIERNICZKI 444już prezentowałam http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/12/swiateczne-pierniczki.html Polecam Wam moje pierniczki.Zaprezentowałam wszystkie,które są tego warte...zawsze piekę 3 rodzaje,pakuję w ozdobne puszki bądź woreczki i mam gotowe słodkie prezenty dla znajomych,rodziny..dla nas nie zostaje wiele...oj..uwielbiam obdarowywać najbliższych i widzieć uśmiech na ich twarzy
Niespełnione zdolności kulinarne
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 510kiszonych buraków. 300-400g kiszonych buraków kroimy drobno w słupki, dodajemy drobno pokrojony 1 kiszony ogórek, 1 czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko-winne jabłko. Doprawiamy całość oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub lnianym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do kotletów mielonych czy klopsów – idealna! SKŁADNIKI - naczynie o pojemności
Karo in the Kitchen
,,Topniejące bałwanki migdałowe” 161urocze? A do tego tak proste w wykonaniu i wyśmienite podczas chrupania. Pyszne migdałowe bałwankowe ciasteczka Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent dla rodziny i znajomych. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl, , marki Dom Akcesoria oraz marki Bogutynmlyn.pl powstały w mojej kuchni bałwanki. Składniki: 250 g mąki pszennej 4 łyżki mąki migdałowej 60 g cukru pudru
Podróż w kulinaria
Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym 218selera 12 cm białej części pora 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 papryki zielonej (lub innej) świeży koperek do posypania 1 kostka bulionowa (opcjonalnie) 2 listki laurowe 60g serka topionego słodka/ostra papryka w proszku sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem kostki bulionowej i listków laurowych. Mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojone warzywa. (Papryka powinna być pokrojona
Di gotuje
Buraczano-malinowy torcik 145samo ciasto pochodzi z książki „Warzywo” Dominiki Wójciak. Zmiejszyłam tylko ilość cukru a następnym razem nie będę go dodawała wcale bo dla nas ciasto było bardzo slodkie. Nie mogłam się powstrzymać i przygotowałam do niego pyszny krem z pieczonych buraków, malin i miodu malinowego. Wymieszany z mleczkiem kokosowym i mascarpone to prawdziwa uczta dla podniebienia :) ciasto: 2 upieczone
Mienta blog
Croissanty z masłem orzechowym i bananem - Mikołajki Blogowe 2015 212Pyszne śniadanie to podstawa, a śniadanie mikołajkowe musiało być na słodko. I na szybko, bo wstając po trzeciej w nocy do pracy to nie chce się za wiele kombinować. Dlatego ciepły rogalik, masło orzechowe i banan to coś idealnego razem z kubkiem ciepłego kakao robi całą robotę. Składniki : * 2 croissanty * 2 łyżeczki masła orzechowego * banan Przygotowanie : Croissanty przeciąć
Magiczne Życie Marty
Pomidorowe curry z kokosowym ryżem 193przy swoim stole masz podobnych, wykazujących brak wiary w bezmięsne dania biesiadników, koniecznie zaserwuj im tą potrawę, stanowiącą zachwycający związek smaku i struktury. Kremowy kokosowy ryż idealnie łagodzi intensywny słodko-kwaśny smak pomidorowego curry. Przygotowywałam to danie już wiele razy i uważam je za wspaniałe pod wieloma względami. Interesujący smak stanowi najistotniejszą zaletę, ale nie bez znaczenia jest też fakt
Roślinna - blog wegański
Paella z dorszem i krewetkami 205500g filetu z dorsza atlantyckiego 250g krewetek (ja użyłem mrożonych) 1 pęczek zielonej pietruszki garść liści świeżej bazylii 2-3 cytryny oliwa z oliwek szczypta nitek szafranu, słodka papryka, pieprz, sól Polecam ugotować bulion warzywny (około 2 l) 2,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek przypalonej cebuli 2 ząbki czosnku
Kuba Gotuje