słodkie - 12682 przepisów (strona:273/846)

Buraczano-malinowy torcik 120

samo ciasto pochodzi z książki „Warzywo” Dominiki Wójciak. Zmiejszyłam tylko ilość cukru a następnym razem nie będę go dodawała wcale bo dla nas ciasto było bardzo slodkie. Nie mogłam się powstrzymać i przygotowałam do niego pyszny krem z pieczonych buraków, malin i miodu malinowego. Wymieszany z mleczkiem kokosowym i mascarpone to prawdziwa uczta dla podniebienia :) ciasto: 2 upieczone

Mienta blog
Croissanty z masłem orzechowym i bananem - Mikołajki Blogowe 2015 156

Pyszne śniadanie to podstawa, a śniadanie mikołajkowe musiało być na słodko.    I na szybko, bo wstając po trzeciej w nocy do pracy to nie chce się za wiele kombinować. Dlatego ciepły rogalik, masło orzechowe i banan to coś idealnego razem z kubkiem ciepłego kakao robi całą robotę. Składniki : * 2 croissanty * 2 łyżeczki masła orzechowego * banan Przygotowanie : Croissanty przeciąć

Magiczne Życie Marty
Pomidorowe curry z kokosowym ryżem 174

przy swoim stole masz podobnych, wykazujących brak wiary w bezmięsne dania biesiadników, koniecznie zaserwuj im tą potrawę, stanowiącą zachwycający związek smaku i struktury. Kremowy kokosowy ryż idealnie łagodzi intensywny słodko-kwaśny smak pomidorowego curry. Przygotowywałam to danie już wiele razy i uważam je za wspaniałe pod wieloma względami. Interesujący smak stanowi najistotniejszą zaletę, ale nie bez znaczenia jest też fakt

Roślinna - blog wegański
Paella z dorszem i krewetkami 169

500g filetu z dorsza atlantyckiego 250g krewetek (ja użyłem mrożonych) 1 pęczek zielonej pietruszki garść liści świeżej bazylii  2-3 cytryny  oliwa z oliwek szczypta nitek szafranu, słodka papryka, pieprz, sól Polecam ugotować bulion warzywny (około 2 l)  2,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek przypalonej cebuli 2 ząbki czosnku

Kuba Gotuje
Ser Hispanico (Manchego) 221

różni się smakiem i aromatem. Fresco  - to ser świeży, o łagodnym smaku, dojrzewa tylko 2 tygodnie.  Curado - to ser półtwardy, dojrzewający przez trzy do sześciu miesięcy, o słodkim i orzechowym smaku. Topi się dobrze i jest często używany w quesadillas. Viejo, dojrzewa do jednego roku, ma tym ostrzejszy aromat, im dłużej dojrzewa. Zdjęcie poglądowe

Przepisy na domowy ser i chleb
Piernik z jabłkami i kawą Inką 200

mąki pszennej Jabłka: 1,2 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych) 1/2 szkl wody 4 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu 2 galaretki agrestowe 1/2 szkl słodkiej śmietanki 30% (można pominąć) Masa waniliowa: 250 g mascarpone 3 czubate łyżki śmietanki 36% lub serka homogenizowanego naturalnego (ja kupiłam w Lidlu) 2 łyżki cukru z wanilią Piernik: Masło/margaryn

Kto ugości moich gości?
Jabłecznik bez tłuszczu 218

jakichkolwiek tłuszczów i bez cukru, a smakuje IDENTYCZNIE jak jego klasyczny odpowiednik. Ciasto jest dietetyczne, więc można i bez najmniejszych wyrzutów zjeść go pół na raz ;) Składniki: 550 g słodkich jabłek (4-5 małych sztuk) 165 g mąki pełnoziarnistej 100 ml mleka 3 jajka 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki erytrytolu + 1 kopiasta łyżka słodzika ze stewii* 2 łyżeczki cynamonu

Moja Micha
Prosty i szybki grzaniec 179

Grzane wino Wino na ciepło w takiej wersji smakuje mi najbardziej. Nie jest bardzo słodkie, na pewno nie tak jak to, które można dostać na straganach bożonarodzeniowych. Nie użyłam goździków ani imbiru, a dzięki skorzystaniu z wina półsłodkiego, dodałam jedynie odrobinę miodu. Pyszne, świąteczne aromaty… Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  15 minut Ilość

Bazując na smaku
Rozwiązanie konkursu PYSZNE.NA SŁODKO! 167

numerem telefonu. Po upływie tego czasu wybiorę kolejną osobę. Książki zostaną wysłane przez sponsora nagrody Wydawnictwo Znak Literanova, któremu bardzo dziękuje za nagrody. Dziękuję każdemu z osobna za słodką zabawę

Z Kuchni Do Kuchni
Kawowe ciasto z orzechową kruszonką 235

Miśki, gdy Jej oświadczyłam że to ciasto jest dla mnie, bo zawsze robię ciasto pod gust innych ale tym razem pomyślałam o sobie. Ciasto jest lekko wilgotne, nie za słodkie, a korzenna kruszonka idealnie podkreśla kawowy aromat, to tego waniliowa kawka z mlekiem ryżowym i jest bosko. Ps. żeby nie było, że jestem zła matka, to Miśce zrobiłam lody bananowo

greenscarf
Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką 171

których decydujecie już sami.   Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką SKŁADNIKI : 1 kg schabu bez kości około 150 g cienkiej kiełbasy podwędzanej (długość schabu) sól, pieprz i papryka słodka do smaku 6-7 śliwek świeżych olej  PRZYGOTOWANIE : Schab myjemy, przez całość długość w środku nacinamy długim nożem tworząc dziurę w którą wkładamy kiełbasę. Nacieramy schab solą i pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowy paprykarz z makrelą 168

starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i smażyć około 5 minut. 3 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać ze 100 ml wody, wlać do warzyw, dodać przyprawy: suszony czosnek i paprykę słodką oraz wedzoną, przykryć i dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (ja lubię lekko kruche). W tym momencie należy spróbować czy sos jest za kwaśny- w razie czego dosłodzić cukrem oraz

Kraina Miodem Płynąca
Rukola z mango 148

jakiś czas robię sobie przerwy w jedzeniu słodyczy, ale moje podniebienie i mózg domagają się słodkiego. Oszukuję je wtedy owocami podawanymi na wytrawny sposób, np. w surówkach obiadowych. Niżej podaję sposób na przygotowanie łatwej i szybkiej (jeśli mamy wcześniej wypłukaną rukolę) surówki obiadowej, choć myślę, że może być również przegryzką włożoną do lunch boxa albo wieczornym podkurkiem. Składniki (na jedną

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik kasztanowo-krówkowy. Najlepszy! 169

popadam w samozachwyt - to zupełnie obiektywna opinia, potwierdzona przez współkonsumentów.  Krem kasztanowy z pewnością nie nadaje się do wyjadania łyżeczką ze słoiczka, bo jest po prostu za słodki. Ale w masie serowej nabiera zupełnie nowego charakteru; słodycz zostaje złagodzona, a na pierwszy plan wysuwa się delikatny, kasztanowy smak. Można już na tym poprzestać, ale ja proponuję ozdobić wierzch musem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Racuchy – mięciutkie i puszyste 241

zniechęcają, a wręcz zachęcają do doskonalenia. Tym razem przed podaniem racuchów wcześniej przepis wypróbowałam i wpadki nie było. Miękkie, puszyste, a pomimo dużej ilości cukru pudru nie są za słodkie. Nie wiem jak u Was – u mnie na Wigilię racuchy podawane są bez dodatku jabłek, ale jeśli je robię na co dzień to z kawałkami jabłek posypanymi cynamonem. Przepis

Niebieski kubek z kawa