szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:288/407)

Kanapka z Francji czyli Jambon Beurre Faceta w Kuchni 93

szynka, masło, mogłoby się wydawać cóż to takiego, ot zwykła kanapka, ale musisz wiedzieć, że Jambon Beurre, która w XIX wieku powstała w paryskim „Les Halles” i nosi również inną nazwę „le Parisien” ma na pewno zdecydowanie dłuższą historię. Sekret Jambon Beurre tkwi w użyciu najlepszych składników z prawdziwego, ręcznie ubijanego masła z Normandii, niesolonego, cienko pokrojonej solonej szynki paryskiej(...)moją wersję Jambon Beurre, wzbogacone o ziołowe masło i zieloną rukolę. 🥖 – ile zjesz ⏰ – 10 minut 🇨🇵 – Francja ✅ Składniki Podaję bez ilość, bo użyjesz ile chcesz. ✅ Bagietki ✅ Szynka ✅ Ser Brie ✅ Rukola ✅ Masło ✅ Musztarda Dijon ✅ Ząbek czosnuk ✅ Zioła suszone, jakie lubisz u mnie, koperek, pietruszka, estragon, szałwia, koperek 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Masło ugnieć widelcem z musztardą, startym ząbkiem czosnku i ziolami. 🛠️ Reszta

RafalCook
Ziemniaczana sałatka z jajkiem na radicchio i pak choi 106

obiadu poprzedniego dnia.) Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie razem połączyć. Jeśli miód jest skrystalizowany, wtedy podgrzać go odrobinę. Ziemniaki wymieszać z sosem, doprawić do smaku solą, pamiętając, że były gotowane bez soli, więc potrzebują jej trochę więcej. Odstawić na kilka-kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły. W tym czasie cykorię i pak choi opłukać i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki(...)będzie mniej "artystycznie", ale tak samo smacznie 😊 Lubisz sałatki z ziemniakami? Spróbuj także i tych:  Ziemniaczana sałatka z porem - nie tylko do grilla Sałatka z ziemniaków, jajek i szynki, z dodatkiem ogórków konserwowych    Sałatka ziemniaczana z czosnkiem i szczypiorkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
SZYNKA W SOSIE Z PIECZARKAMI I MARCHEWKĄ 145

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 60 dag szynki wieprzowej, 2 średniej wielkości marchewki, 30 dag pieczarek, średniej wielkości cebula, 500 ml bulionu, łyżka oleju, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz,  1/2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina zimnej wody(...)plasterki, marchewkę w półplastry. Kiedy mięso lekko się podsmaży dodaję pieczarki, smażę do momentu wyparowania z nich nadmiaru wody. Całość zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i marchewkę, gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut. Na koniec sos zagęszczam mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody, w razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia
Marmurkowe chińskie jajka 179

przykład rzeżuchą. A na blogu znajdziecie też inne wielkanocne inspiracje: Jajka faszerowane pastą z makreli Faszerowane jajka z pieczarkami Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane z łososiem Jajka faszerowane z szynką Jajka z anchois i kaparkami Marynowane jajka Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym(...)jednej pomarańczy 1 łyżeczka syczuańskiego pieprzu 1 łyżka brązowego cukru Wykonanie: Jajka (w temperaturze pokojowej) wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Wodę doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 3 minuty. Po tym czasie jajka od razu przekładamy do miski z zimną wodą, wody w której gotowały się jajka nie wylewamy.  Obgotowane jajka obtłukujemy łyżką, uważając

Kulinarne przygody Gatity
Pulpety w sosie pieczarkowym 179

Składniki: 70 dag mięsa mielonego (szynka lub łopatka) 1 cebulka 3 ząbki czosnku 1 jajko kasza manna majeranek sól, pieprz 25-30 dag pieczarek śmietana + mąka Sposób wykonania: 1. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju. 2. Do mięsa dodać podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, surowe jajko, sól, pieprz i tyle suchej kaszy, by masa mięsna byłą(...)obrane pieczarki pokroić w plasterki, dusić na niewielkiej ilości oleju aż woda odparuje, zalać świeżą wodą (1,5-2 szklanki), doprowadzić do przenia. Posmażone pulpety dodać do pieczarek, całość gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Wyjąć mięso. Zagęścić sos - 2 łyżki mąki wymieszać z 2 łyżkami śmietany i odrobiną zimnej wody. Wlać do pieczarek, doprawić solą i pieprzem

Kuchnia domowa Ani
Bitki wieprzowe w sosie z prawdziwkami 268

mlekiem kapelusze. Kiedy jest wysyp, jedziemy, by zebrać jak najwięcej. Wtedy mrożę mniejsze sztuki i dodaję do potraw zimą. Najlepiej pasują do wieprzowiny i wołowiny... Składniki: 400 g szynki wieprzowej kminek zioła prowansalskie suszony czosnek sól i pieprz mąka do obtoczenia mięsa kilka suszonych grzybów 250 g mrożonych prawdziwków (w sezonie nieco mniej świeżych) 1/2 cebuli 3 łyżki suszonej włoszczyzny(...)stron w mące. Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do rondelka, zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem, dodać rozmrożone grubo posiekane grzyby oraz suszone i gotować do miękkości. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać posiekaną drobno cebulę, suszoną włoszczyznę, a na końcu dodać posiekaną natkę i zabielić słodką śmietanką. Doprawić solą i pieprzem. Mięso podałam z pyzami ziemniaczanymi

Czerwień i błękit
Jaki był ten rok? 230

ostre papryczki, suszone pomidory od których pachniało w całym domu prze kilka dni, mamowe "różności z Dąbrowy", które wygrały publikację w Tygodniku Powszechnym oraz kac pomidory na przepis litewski. Gotowałam domowe, polskie obiady: bardzo sycący żurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które(...)Pizza dietetyczna i na cienkim cieście, zapiekane gniazdka, fish&chips i 2 rodzaje ogromnych hamburgerów, które zaspokoją każdego faceta!  Próbowałam kuchni niecodziennej: domowe sushi, szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, pad thai po tym jak trafiłam do thai baru, krem z dyni, pesto ze świeżych pistacji i spaghetti ladacznicy, gdzie odebrałam lekcję od prostytutek o tym jak ostre

Brzuszki Łakomczuszki
Zapiekanka ziemniaczana w kapuście – rodzinny przepis na „wiejski” obiad 74

włoską i parzymy ją na niewielkim ogniu przez około 6-8 minut. Stopniowo ściągamy liście, które robią się miękkie. Ze zdjętych liści odkrawamy grube nerwy liściowe. Ziemniaki i marchew gotujemy w mundurkach na półtwardo. Wystudzone warzywa obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka, boczek w paski. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw boczek (jeśli jest chudy, to dodajemy trochę(...)składniki podsmażamy do zarumienienia. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę liści kapusty. Na nich dajemy wymieszane ziemniaki z marchewką, boczkiem

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z kurczaka, selera naciowego i migdałów 95

drobną kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju na którym smażymy pokrojonego fileta. Usmażonego kurczaka odkładamy na bok do wystygnięcia.Zamiennie możemy użyć gotowanego fileta którego po ugotowaniu kroimy w kostkę i odkładamy do wystudzenia Płatki migdałów prażymy na patelni na małym ogniu przez kilka minut do momentu aż nabiorą złotego koloru. Pamiętajmy(...)naturalny, musztardę oraz sok z połowy cytryny, dokładnie mieszamy i na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sałatka z tortellini i szynką Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Artykuł Sałatka z kurczaka, selera naciowego i migdałów pochodzi z serwisu

Księga-Smaku
Sałata rzymska w sosie musztardowo miodowym 110

Sałata rzymska to źródło wielu witamin, które mają ogromny wpływ na pracę naszego organizmu. Witamina C i beta-karoten — ten duet pomaga zapobiegać utlenianiu cholesterolu. Błonnik

gotuj ze mną
Łazanki z kiełbasą i kapustą 150

zdecydowanie był z tym problem, bo mąż targnął się na nią wieczorem na kolację ;-) Duża porcja dla 4-6 osób. SKŁADNIKI 4 kiełbasy Morlińskie z szynki 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 550 g kiszonej kapusty 200 g kwaśnej śmietany 18% 500 g makaronu łazanki sól, pieprz, majeranek WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasy również pokroić(...)dodatkiem oleju rzepakowego według instrukcji na opakowaniu. Odcedzony z wody dodać do kiełbasy i wymieszać. Kiszoną kapustę dobrze odcisnąć, posiekać, przełożyć do garnka i zalać wodą. Włączyć palnik i gotować do miękkości. Miękką kapustę odcedzić z wody, dodać do niej śmietanę i majeranek, po czym przełożyć do makaronu i kiełbasy. Dobrze wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Włączyć palnik

Passions hobbies life
Filety w sosie kurkowym 168

kurek 400-500 g kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz   Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem. Każdą pierś owijamy dwoma plasterkami szynki parmeńskiej. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kurki umieszczamy w misce, zasypujemy je 1 łyżeczką soli i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy. Po kilkunastu minutach za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy je i odkładamy(...)przekładamy do rondelka, a na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej kurki. Smażymy razem około 2-3 minuty. Następnie wlewamy kremówkę i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. W razie potrzeby sos doprawiamy solą lub pieprzem. Do sosu dodajemy zrumienione mięso i dusimy całość pod przykryciem przez kolejne 10-15 minut

Smaki Na Talerzu
Perła z charakterem 114

Dziś o kaszy jęczmiennej tzw perłowej. Tylu jest miłośników kaszy perłowej ilu tych, co za kaszą nie przepadają. Faktycznie sama w sobie kasza nie jest zachwycająca

Gotuj Sam!
ŚWIĄTECZNY BIGOS 3-DNIOWY 890

mama. Teraz i ja znam recepturę na najlepszy bigos.  SKŁADNIKI: kapusta kiszona 4 kg.  kiełbasa np. śląska ok. 1 kg.  mięso mieszane (drobiowe, wieprzowe) np. łopatka, szynka, ćwiartki z kurczaka)800 g. wieprzowe, 3 szt. średnie ćwiartek z kurczaka boczek surowy wędzony 300 g.  liście laurowe 5 szt. ziele angielskie 5 szt.  suszone grzyby(...)Delikata 2 łyżki  b) pieprz 1/2 łyżeczki  c) majeranek suszony 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pierwszego dnia kapustę opłukać,poszatkować i wrzucić do dużego gara. Wlać wodę i gotować, gdy woda w garze z kapustą zagotuje się, wymienić wodę na nową. Ogólnie gotować kapustę 1 godzinę.  Drugiego dnia dodać ziele angielskie,przyprawę do bigosu,liście laurowe, pokruszone kostki

Kuchnia Paulettes
Pizza z patelni 568

Dzień Kobiet bukietem tulipanów i wielką paczką Rafaello, ja zrewanżowałam mu się ekspresowym obiadem A tak na serio to miałam dyżur popołudniowy w internacie, więc nie miałam czasu na gotowanie. A pizza z patelni to prosty sposób na ekspresowe danie, równie smaczne jak tradycyjna pizza z piekarnika. Do tego Pizza z patelni zawsze się udaje i świetnie smakuje. Wielkość pizzy(...)Pizza z patelni: Składniki: 25 g świeżych drożdży ¾ szklanki mąki pszennej* ¼ szklanki ciepłej wody* 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Dodatkowo opcjonalnie: domowej roboty pikantna salsa paprykowa szynka ser pleśniowy pomidorki koktajlowe *Poj. szklanki 250 ml Przygotowanie: Do szklanki dodajemy pokruszone drożdże, cukier i ciepłą wodę, ucieramy i dodajemy 1 łyżkę oleju. Do misy robota wsypujemy mąkę i sól

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żeberka ‘dry rub’, długo pieczone w niskiej temperaturze 376

Przy okazji któregoś z przepisów napisałam, że uczyłam się gotowania zaczynając właśnie od mięs. Niezależnie od tego, czy Wy jesteście na początku swojej kulinarnej przygody, czy jesteście już zaprawieni w bojach – warto spróbować tej techniki marynowania i pieczenia mięsa, która szczególnie dobrze sprawdza się przy przygotowywaniu żeberek. Mięso można marynować i poddawać obróbce na wiele sposobów. Ten przepis wykorzystuje bardzo(...)Ilość składników przypraw do wcierki jest długa. Pocieszę Was, że wychodzi jej naprawdę sporo – wystarczy na jakiś czas. Nie tylko do żeberek, ale i do łopatki wieprzowej, karczku, szynki, a nawet do steków czy kotletów. Kupcie ładne, mięsne żeberka. W sklepach mięsnych, u rzeźników, na pewno zauważyliście że do kupienia są najczęściej dwa rodzaje żeberek – mięsne i tzw. żeberka trójkąty

Karo in the Kitchen
Roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami. 157

      Kupiłam wczoraj piękny kawał łopatki wieprzowej w kształcie kuli. Miałam ją udusić z cebulką i czosnkiem, garścią przypraw, podała bym ją w tym

Rozpustne gotowanie
Szparagi bolognese 144

Tradycyjne bolognese w niecodziennej i bardziej dietetycznej odsłonie. Makaron został zastąpionym przepysznymi szparagami. Smacznie i zdrowo!   Składniki 500g mięsa mielonego z szynki 2 łyżki oliwy pomidorowej 2 ząbki czosnku średnia biała cebula strąk czerwonej papryki marchew puszka pomidorów pelatti (400g) 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego sól, czarny pieprz, oregano, bazylia 10szt białych szparagów sól, cukier Sposób przygotowania Na dużej(...)czasie obieramy i kroimy w drobną kostkę marchew. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy marchew, posiekaną w kostkę paprykę, pelatti oraz przecier pomidorowy. Dolewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku bazylią, oregano, sola i pieprzem. Szparagi obieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru, aż będą al dente

Pyry na Gaz
Zakręcone spaghetti Siostry Ewy. Z szynki wieprzowej. 194

wołomińskiej wspólnej warty. Tak się złożyło, że dziś w mojej kuchni także spaghetti, więc wpis jak najbardziej na czasie. Składniki (na 6-7 osób): 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wołowiny lub indyka) 1 opakowanie makaronu świderki 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1/2 najmniejszego op. koncentratu pomidorowego 1/2 słoika domowej produkcji przecieru pomidorowego 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku(...)smaku. Usmażone, ale nie wysuszone mięso zalewamy pomidorami w różnych postaciach. Czekamy aż się zagotuje i w razie potrzeby doprawiamy raz jeszcze ziołami oraz przyprawami. Dusimy kilka minut. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku do odpowiedniego stopnia miękkości. Podajemy z drobno startym żółtym serem. Bajka. Tamto spaghetti wyszło Siostrze wyjątkowo aromatyczne. Mam nadzieje, że to za które właśnie będę się zabierać

Kuchnia po mojemu
Bigos staropolski 131

aromatyczny bigos staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku.  Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.) 300 g łopatki wieprzowej 10 suszonych borowików 2 cebule 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca 40 ml czerwonego wina sól, pieprz, cukier Kiszoną(...)kapusty. Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Wędliny i cebulę również pokroić w kostkę i razem podsmażyć. Wszystkie przesmażone mięsa dodać do gotującej się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę. Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Podawać z chlebem

wyzwania kuchenne