Recipe in English ) Bliskowschodnie słodkości są wyjątkowe, często bardzo słodkie. Po zjedzeniu kawałka baklavy rzeki endorfin wypełniają nasze dusze. Czym pachną kraje Lewantu? Oczywiście pistacjami, miodem i różą. Dosłownie parę dni temu znalazłam przepis na ciastka doskonałe, bo zainspirowane baklavą , ale dużo mniej słodkie...takie bardziej europejskie. Polecam, bo nie są trudne, a smakują wyjątkowo. Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Przepisy Aleksandryktóra smakowałaby świętami, więc zamknęłam w niej korzenne przyprawy i pomarańcze. Muszę przyznać, że ciasto wyszło wyśmienite (wiem wiem, że nie brzmi to zbyt skromnie :) ), mocno nasączone, delikatne i słodkie. Kostka jest wypiekiem bardzo słodkim, więc weźcie to pod uwagę przed jej upieczeniem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy AleksandryDziś coś pysznego i słodkiego - dla całej rodziny. Na śniadanie, na obiad lub podwieczorek. Kasza kuskus z truskawkami. Taką kaszkę możemy podawać już rocznemu dziecku, a jeśli pominiemy miód w przepisie to już nawet od 10 miesiąca życia. Podane w przepisie proporcje są dla dziecka. Danie jest bardzo proste do przygotowania. Kasza kuskus z truskawkami i miodem. Składniki
Miksturownikporcje) Składniki: - 400 gram piersi z kurczaka - 1 cebula - 1 cukinia - 1 marchewka (duża) - 4 łyżki kukurydzy konserwowej - 1 mały jogurt naturalny - 2 woreczki kaszy jęczmiennej - curry, kurkuma, papryka słodka - sól, pieprz - 2 łyżki sosu sojowego Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Przełożyć do szklanej miseczki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, curry oraz
Zgrabne Gotowaniewarzywami Będziemy potrzebować: farsz mięsno pieczarkowy ( link do przepisu ) 1 dużą i najlepiej dość szeroką cukinię 1 sporą, czerwoną paprykę 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany olej do smażenia Cukinię myjemy, a następnie odcinamy jej końcówki (nie za grube) i całą przekrawamy wzdłuż. Środek warzywa musimy teraz wydrążyć pozostawiając nieprzedziurawione ścianki grubości(...)usuwamy), to samo robimy z papryką. W garnku krótko podsmażamy paprykę, następnie dodajemy cukinię, a po chwili farsz mięsno pieczarkowy. Łączymy dokładnie. Doprawiamy do smaku przyprawami: solą, pieprzem, mieloną słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy i całość mieszamy. Zostawiamy na ogniu jeszcze chwilę, w razie potrzeby redukujemy sos, by nie był zbyt rzadki. Tak przygotowane nadzienie
Ratunku obiadkurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 100 g koncentratu pomidorowego 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 1 paprykę pokrojoną tak jak cebulkę 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, słodką mielona paprykę, granulowany czosnek, majeranek, bazylię, oregano (lub dowolne, ulubione zioła) bułkę tartą olej do smażenia Cebulkę podsmażamy aż zmięknie i trochę się przyrumieni, to samo robimy z papryką. W sporej(...)polecam. Ryż z warzywami Do jego przygotowania potrzebujemy: 1,5 filiżanki ryżu 1 puszkę kukurydzy 1 dużą paprykę pokrojoną w kostkę przyprawy: sól, 3 łyżeczki curry i 2 słodkiej mielonej papryki olej do smażenia Ryż wsypujemy do wrzącej wody i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy do miękkości. W tym czasie przesmażamy paprykę, ale tak by została nieco chrupiąca. Ryż odcedzamy
Ratunku obiadłyżkę śmietany 100 g pieczarkowego lub smietankowego serka topionego ok. 2 l bulionu drobiowego przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, majeranek, gałkę muszkatołową, słodką mieloną paprykę 1 łyżkę masła trochę mąki do zagęszczenia zupy (opcjonalnie) olej do smażenia Zaczynamy od przygotowania pulpecików. Do mięsa mielonego dodajemy łyżkę śmietany, bułkę tartą, drobno posiekane 4 ząbki czosnku, sól(...)pieprz, majeranek i słodką paprykę. Całość mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kulki. Masa musi ładnie dać się formować, jeśli jest zbyt kleista, dodajemy więcej bułki tartej. Tak przygotowane pulpeciki wrzucamy do gotującego się bulionu, a po kilku minutach, gdy będą już gotowe (Trudno powiedzieć po jakim czasie pulpeciki są już ugotowane, bo każdy robi je trochę innej wielkości, dlatego najlepiej
Ratunku obiadkawałek dobrej, mocno przyprawionej kiełbasy (u mnie jałowcowa) 2 czerwone papryki 0,5 puszki kukurydzy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól pieprz, cukier, chilli, słodką mieloną paprykę, zioła prowansalskie olej do smażenia razową bagietkę Kiełbasę kroimy w kostkę, papryki również. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw samą kiełbasę, a później dodajemy(...)także cebulkę. Gdy się zarumienią dodajemy paprykę, czosnek, koncentrat i kukurydzę. Dolewamy ok. 0,5 szklanki wody, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i dusimy do momentu, gdy papryka zmięknie. Podajemy gorące z razową lub zwykłą bagietką. Miałam dziś nie lada problem, kiedy okazało się
Ratunku obiadchrupiący. Zupę podajemy gorącą, posypaną pokruszoną fetą lub grzankami. Wersja z fetą - dla mnie Jeśli chcemy zupę podać nieco młodszym domownikom, można, dla złagodzenia smaku, dodać do niej trochę słodkiej śmietanki. Krem ma dość intensywny smak i w podstawowej wersji może nie odpowiadać maluchom, ale po dodaniu do niego śmietanki, smakuje nawet małym dzieciom. Sposób sprawdziła moja znajoma(...)córeczka bardzo chętnie zjada taką zupę ze słodką śmietanką 12%. Gotowanie dla osób w różnym wieku to niełatwe zadanie, więc takie triki stają się wtedy przydatne. Ja w prawdzie nie muszę na razie się o to martwić, ale uznałam, że pomysł warto tu przedstawić :) Smacznego
Ratunku obiadDawno nie piekłam już żadnych słodkości, więc jako że mamy weekend, postanowiłam zrobić nam coś słodkiego na przekąskę. Niestety mróz taki, że jak nie muszę, to nigdzie nie wychodzę. W związku z tym musiałam wymyślić coś z rzeczy, które akurat mieliśmy w domu. Mamy jeszcze całkiem niezły zapas przetworów owocowych, a w lodówce znalazłam trochę zapomniane, ale wciąż dobre drożdże(...)jajkiem. Dodatkowo można je posypać grubym, brązowym cukrem. Pieczemy 20 min. w 190 stopniach Celsjusza. Najsmaczniejsze są oczywiście tego samego dnia - niezwykle lekkie, puszyste i delikatne, ale nie bardzo słodkie. Jeśli chcemy drożdżówki zostawić na dzień następny, warto schować je do papierowej torebki i szczelnie zamknąć, ale mimo wszystko nie będą już tak dobre jak świeże. Myślę jednak
Ratunku obiadpszennej + 2 garście do podsypania sól do smaku pół pęczka natki pietruszki Na sos: 1 cebulę pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, cukier woda porcja klopsików, na które przepis znajdziecie tutaj :) Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w dobrze osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy(...)przypalić. Kiedy nabierze już ładnego koloru dodajemy mąkę rozrobioną w ok. szklance wody. Sos zagotowujemy i gdyby był zbyt gęsty, dodajemy jeszcze trochę wody. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i cukrem, dodajemy natkę i gotujemy jeszcze 1-2 min. Do sosu dokładamy klopsiki i przykrywamy, by dobrze się zagrzały. Ugotowane ziemniaki dokładnie ugniatamy lub mielimy w maszynce
Ratunku obiadwidać, to znaczy, że należy zdjąć go już z ognia. Wtedy pozostaje nam tylko stopniowo domieszać do niego masło i gotowe. Powiem szczerze, że jego nieco luźniejsza konsystencja i słodki smak, ale z wyczuwalną goryczką (jak w gorzkiej konfiturze z pomarańczy) dużo bardziej mi odpowiadają, niż konsystencja i smak lemon curd. To moje drugie podejście do kremu typu curd(...)efekcie, jednak nie każdy musi go lubić. Można wtedy zmniejszyć ilość skórki co najmniej o połowę lub dodać skórkę otartą tylko z jednej pomarańczy. Krem będzie wtedy równie dobry, słodki i pomarańczowy, ale bez wyczuwalnej goryczki. Ja proponuję jednak wersję z większą ilością skórki, ponieważ według mnie ma o wiele ciekawszy, głębszy smak. Na prawdę pycha :) Smacznego! PS. Orange curd
Ratunku obiadDziś dalszy ciąg słodkości. Ja mogę się już jedynie oblizywać, patrząc na zdjęcia, bo ten blok czekoladowy przygotowałam dla nas na Sylwestra i pozostało jedynie słodkie wspomnienie. Wam jednak mogę go serdecznie polecić. Jest absolutnie pyszny i bardzo słodki. Dla mnie to kolejna wycieczka do przeszłości. Zarówno prezentowane poprzednio wafelki , jak i ten blok czekoladowy wspominam bardzo miło
Ratunku obiaddobrej jakości koncentratu) 100 ml płynnej śmietanki 12-18% (w wersji odchudzonej doskonale sprawdzi się mleko) przyprawy: 1 ziarno ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę curry, szczyptę kardamonu, sól, biały pieprz olej do smażenia Udko zalewamy wodą (ok. 800 ml), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, kurkumę, słodką paprykę
Ratunku obiad