słodkie - 12682 przepisów (strona:212/846)

Tarta brokułowa z boczkiem i serem feta 386

dobry obiad. Tarta - obiad na każdą okazje, i za każdym razem może być zupełnie inny. Tutaj zawsze możemy popisać się czymś innym i nowym, w zależności od gustu. Na słodko bądź wytrawnie, z mięsem albo z warzywami. Dzisiaj moja ulubiona wersja - dużo mięsa, warzyw no i ser :) Ciasto: 200 g maki ( ja użyłam żytniej al może być na pszennej(...)boczku wędzonego 250 g brokuł 2 pomidory ser feta - najlepiej smakuje ( w tej wersji jest camerbert) ząbek czosnku cebula 4 jaja 200 ml śmietany 18% pieprz, sól, papryka słodka, oregano Przygotowanie ciasto: Na stolnicy   umieść wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Ugnieciony placek owiń folią i umieść w lodówce na 30 min. Następnie rozwałkuj placek o grubości

Niezły Młynek
Mufiiny czekoladowe z chilli 130

szklanki cukru 2 łyżeczki kakao łyżeczka płatków chilli * mokre: szklanka mleka 2 jajka 100 g roztopionego masła * dodatki: pół tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałeczki cukier puder i słodka papryka do dekoracji  Przygotowanie: 1. W jednej misce bardzo dokładnie wymieszałam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, kakao i chilli). 2. W drugiej misce wymieszałam dokładnie mokre(...)nałożyłam do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając je do 3/4 wysokości. 5. Piekłam 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.  6. Ostudzone muffiny udekorowałam cukrem pudrem i słodką papryką. Przepis bierze udział w akcji

Kulinarny Pamiętnik
Prażone jabłka babci Małgosi 197

Prażone jabłka babci Małgosi To jeden z moim smaków dzieciństwa. Babcia zawsze przynosiła duży słoik wypełniony po brzegi prażonymi jabłkami - słodki, delikatny mus owocowy. Dzisiaj postanowiłam wrócić do tych słodkich chwil i przygotowałam właśnie taki przysmak jabłkowy. Myślę, że Babcia Małgosia byłaby dumna z wnuczki. Możecie dodać do prażonych jabłek rodzynki lub tak jak ja, przyprawę, która w swym składzie

Moja smaczna kuchnia
Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką, rzodkiewką i ogórkiem zielonym idealny z chrupkim pieczywem 168

Capri  czerwona papryka  zielony ogórek  1/2 pęczka rzodkiewki  2-3 ząbki czosnku  1/2 pęczka koperku  sól i pieprz do smaku  papryka czerwona słodka w proszku  kilka łyżeczek jogurtu naturalnego  Przygotowanie:  Ser rozdrabniamy widelcem w misce, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: paprykę dodatkowo oczyszczamy z gniazd nasiennych, zielony ogórek obieramy(...)skóry i rzodkiewki, posiekany koperek i czosnek, paprykę słodką w proszku i doprawiamy. Ddodajemy jogurt naturalny i mieszamy i wkładamy na kwadrans do lodówki. Podajemy z chrupkim pieczywem Wasa sport

Moja smaczna kuchnia
Kruche ciasteczka... 242

razie jakby ciasto było za rzadkie. Następnie ciasto wkładamy do torebki foliowej i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika na 1-2 godziny. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, bo po ozdobieniu lukrem byłyby za słodkie. Ale jeśli upieczecie pierwszą partie i stwierdzicie, że jednak wolicie słodsze, to w każdej chwili możecie wgnieść w ciasto trochę cukru pudru

Zainspiruj się kuchnią
Smażone krewetki w tempurze 176

garść grzybków mun - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka płynnego miodu - sól - pieprz - odrobina soku z limonki lub octu winnego -pół łyżeczki kozieradki MARYNATA: - 3-4 łyżki sosu słodko-ostrego - 3 ząbki czosnku - pół łyżeczki zmielonej soli morskiej - pieprz ( opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Krewetki rozmrażamy i oczyszczamy z pancerzy i ogonków. Następnie mieszamy składniki do marynaty i wrzucamy w nią krewetki(...)odsączamy z nadmiaru. Następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Usmażone krewetki wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Gotowe danie wykładamy na talerz. Dobry jako dodatek jest sos słodko-ostry albo tajski sos pikantny Barbecue. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Bananowo-malinowy mix (bez dodatku cukru ) 193

nich to, że są bardzo uniwersalnym składnikiem wielu deserów,a i same w sobie są przepyszne . Pierwszym szkicem tego deseru był shake bananowy , jednak moje bananki były wyjątkowo słodkie i bałam się, iż shake wyjdzie zbyt mdły . Potrzebowałam kontrastowego smaku, czegoś kwaskowego co zbilansowania smaku i nagle ... (zapaliła się żaróweczka ) - MALINY :) Był to strzał w dziesiątkę :) *** Mix owocowy *** ( składniki(...)banany ( najlepiej wykładać maliny łyżką , gdyż są cięższe od bananów i mogą się zbytnio zatopić ) 3. Podajemy w dowolny sposób z owocowymi dekoracjami . Banany mogą wydawać się zbyt słodkie a maliny zbyt kwaśne optymalnym rozwiązaniem jest zmieszać sobie te dwa smaki w kubeczku , choć można jeść również warstwami ( osobiście wole jeść warstwami i czuć każdy smak osobno

ciemna strona patelni
Angielskie muffiny 161

Muffiny angielskie nie są słodkimi babeczkami w papilotkach, tylko drożdżowymi bułeczkami spłaszczonymi z obu stron. Stanowią idealny dodatek do śniadań nie tylko na słodko. Składniki: 450 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g masła 1 paczuszka (7g) suchych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli Masło roztopić. Drożdże i cukier wsypać do mleka, wymieszać i odstawić na około 10 minut

wyzwania kuchenne
Współpraca z firmą Skworcu 212

MAKU wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlow oraz przeciwgorączkowe.   Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba.   9. Ziele angielskie 10. Proszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu(...)eukaliptusowej i cytrusowej nucie. W smaku jest gorzki i niezwykle intensywny . Jego zapachem zachwycała się sama Kleopatra. Zastosowanie: Kardamon jako dodatek nadaje się zarówno do potraw pikantnych jak i słodkich. Można nim przyprawiać mięsa, ryby, drób, kiełbasy, pasztety i sałatki. A także dodawać go do różnego rodzaju wypieków, lodów, kremów, kompotów, herbat, kaw i alkoholi.         Już

Słodkości i nie tylko
Polak Węgier dwa bratanki... 266

moja  gulyás   *  ;) 500 g skrawków mięsnych 1 cebula 2 ziemniaki marchew groch łuskany (namoczyć przez noc w wodzie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka ostra i słodka majeranek kminek czosnek sól, pieprz Przygotowanie: Mięso zamarynowałam przez 1h w mieszance czosnku, słodkiej i ostrej papryki, kminku i majeranku. Następnie podsmażyłam je ok. 5 min., przełożyłam do głębokiego garnka

bastalena
Quazi Lasagne Mexicana 223

wariacji w kuchni jeszcze nikomu nie zaszkodziło.  Quazi Lasagne Mexicana płaty makaronowe mięso mielone krojone suszone pomidory  cebula mieszanka meksykańska (kukurydza, zielony groszek, czerwona fasola) przyprawy (chili, słodka papryka) masło mleko mąka żółty ser Sos pomidorowy: klasyczny sos pomidorowy do lasagne to oczywiście mięso mielone, pomidory, cebula, przyprawy. Ja swój wzbogaciłam kukurydzą, groszkiem, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami(...)żałowałam przypraw tj. słodka papryka i chili. Smażyłam na wolnym ogniu, tak długo, aż większość wody odparowała i został bardzo gęsty sos. Sos beszamelowy:  w rondelku  rozpuściłam 1,5 łyżki masła, dodałam 1,5 łyżki mąki i mieszałam, unikając powstania grudek; następnie dodałam 1,5 szklanki mleka, dalej mieszałam, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiłam gałką muszkatołową.  Formę

bastalena
VII Urodziny z Margarytką 222

dyni (obranej i pokrojonej w kostkę) 1 posiekana cebula  1 starty ząbek czosnku 100 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu warzywnego przyprawy (curry, imbir, papryka słodka, sól) 1 łyżka masła ziemniaki starty żółty ser W wysokim naczyniu podsmażyłam na maśle posiekaną cebulę.  Po chwili dodałam starty ząbek czosnku oraz pokrojoną dynię i smażyłam przez(...)Zalałam wszystko bulionem warzywnym i gotowałam do miękkości, ok. 20 min. Następnie całość zmiksowałam na gładką masę. Dodałam mleko kokosowe oraz doprawiłam do smaku curry, imbirem oraz słodką papryką. Gotowałam ok. 5min. do wymieszania się smaków. Ziemniaki obrałam, pokroiłam na bardzo cienkie plasterki i kilkukrotnie opłukałam w zimnej wodzie celem usunięcia skrobi.  Wysuszone rozłożyłam na blasze do pieczenia wyłożonej

bastalena
Chleb na Zakwasie ze Śliwkami 131

razem wahałam się czy ze śliwką czy z jabłkiem. Wybrałam śliwkę, ale to tylko kwestia czasu i z jabłkiem na pewno też wypróbuje. Zacznę od tego, że wszelkie połączenia słodko-wytrawne nie są mi obce i bardzo chętnie po nie sięgam. Zanim zrobiłam chlebek myślałam, że dzięki śliwce będzie bardziej słodszy, a jest taki ‚słodko’ idealny. Przyprawy równoważą słodkość śliwki

Made By Mom And Son
1444.Sałatka z arbuza 186

ogórka zielonego 10 dkg twarogu chudego [ u mnie serek capri] 10 g pestek  słonecznika   1/2 łyżki octu balsamicznego Jamar 5 ml oliwy  przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra)  Ser pokroić  w kostkę, skropić octem balsamicznym ( jabłkowym lub winnym), przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną sproszkowanej ostrej papryczki. Postawić na pół godziny w lodówce

Moje domowe kucharzenie
Karp smażony 192

prawda  w zeszłym roku na wigilię...zapomniałam wtedy dodać wpis....pomysł  podpatrzyłam u   Aleex ..polecam..  karp  cebula  przyprawa do ryb papryka słodka w proszku sól  mąka oliwa do smażenia Sprawionego karpia opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na dzwonka.  Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Dzwonka ryby, posolić.  Posolone kawałki karpia(...)natrzeć przyprawą do ryb i słodką papryką w proszku.  Tak przygotowane dzwonka ułożyć w naczyniu, posypać cebulką i szczelnie przykryć. Rybę odstawić w chłodne miejsce na około 8 godzin.  Po upływie tego czasu strząsnąć cebulę z ryby. Rozgrzać oliwę na patelni.  Dzwonka karpia obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie