słodkie - 12682 przepisów (strona:222/846)

Tęczowy deserek na szybko 183

produktów Dr.Oetkera.Od siebie dodałam smażone jabłka i herbatniki.Robi się go bardzo szybko i bardzo szybko zniknął.Znaczy że smakował.   Składniki: 1 szt mleczny ryż o smaku waniliowym Słodka chwila Dr.Oetkera 2 szt budyń czekoladowy Słodka chwila Dr.Oetkera 2 szt jabłka 80 g herbatniki szkolne miód szczypta cynamonu serduszka , złote kuleczki , jabłko do dekoracji Przygotowanie: Jabłka obrać oczyścić z gniazd

Ala piecze i gotuje
Chrupiące kurczaczki 303

cieście naleśnikowym.Zrobiłam na imprezkę urodzinową córki.Podałam z frytkami,sosem czosnkowym i ketchupem."Mali" goście byli zachwyceni. Składniki: 3 piersi z kurczaka 3/4 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki Ciasto 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki papryki ostrej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 3/4 szk mąki pszennej 1/3 szk mleka mąka do obtoczenia

Ala piecze i gotuje
Tarta tatin z jabłkami 242

pierwszy piekłam odwracaną tartę tatin z jabłkami.Tarta jest krucha,słodka  i jednocześnie wilgotna dzięki pysznym jabłkom duszonym w słodkim syropie.  Składniki: Kruche ciasto margaryna 100 g mąka pszenna 200 g cukier 40 g jajko 1 szt Jabłka jabłka kwaśne 2 szt margaryna 100 g cukier brązowy 120 g woda 1 łyżka Przygotowanie:   Z zimnej margaryny,mąki

Ala piecze i gotuje
Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową 211

roladki z dodatkiem żurawiny Kresto, fasolki szparagowej smażonych na oleju rzepakowym Rapso. Składniki: 3 szt piersi z kurczaka mniejsze 50 g fasolka szparagowa zielona żurawina Kresto sól pieprz papryka słodka mąka do obtoczenia olej do smażenia Rapso Przygotowanie: Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, wyjąć z wody i ostudzić. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić(...)każdej strony,  posolić, popieprzyć a stronę wewnętrzną roladki oprószyć słodką papryką. Ułożyć zielone fasolki i żurawinę suszoną. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Obtoczyć roladki w mące i smażyć na złoto z wszystkich stron na oleju

Ala piecze i gotuje
Leczo z cukinią 163

pomidorów 400 g papryka czerwona 300 g cebula 350 g kiełbasy śląskiej 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego Rapso 1 szk wody sól, pieprz,kucharek do smaku  Przygotowanie:   Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Kiełbasę(...)kostkę. Pomidory sparzyć obrać z skórki, pokroić i dodać do reszty składników. Wszystkie składniki umieścić w jednym garnku, dolać 1 szklankę wody, dodać liście laurowe,ziele angielskie, paprykę słodką, przecier, ketchup i wszystko razem gotować do miękkości. Doprawić do smaku. W czasie gotowania często mieszać żeby się nie przypaliło. Jeśli lubimy leczo na gęsto możemy sos zagęścić mąką

Ala piecze i gotuje
Zapiekanka mięsno makaronowa 665

Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki 3 łyżki kukurydzy z puszki 1 cebula mniejsza 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól pieprz  papryka słodka pieprz ziołowy majeranek Sos beszamelowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 1,5 szk mleka sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku 300 g makaronu świderki 300 g sera żółtego(...)podsmażyć  i dodać pokrojony drobno czosnek, lekko zrumienić. Dodać mięso mielone i podsmażyć . Do mięsa wlać pomidory z kartonika, dodać przecier pomidorowy, ketchup, odsączoną kukurydzę,sól, pieprz, paprykę słodką, pieprz ziołowy oraz roztarty w dłoniach majeranek. Całość  wymieszać i podsmażyć około 10 - 15 min do częściowego odparowania płynów. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Naczynie żaroodporne wysmarować

Ala piecze i gotuje
Galaretka z białego wina 201

półwytrawne Celebro 150 ml wody 30 g cukru brązowego 70 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 150 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru przyprawa do dań słodkich  Kamis Przygotowanie:   Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Wino, wodę i cukry podgrzać do rozpuszczenia się cukrów ale nie gotować. Zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać(...)rozlać do kieliszków. Odłożyć do stężenia. Odlaną stężałą galaretkę zmiksować, aż powstanie pianka i rozlać na stężałą galaretkę w kieliszkach. Przed podaniem dodać bitą śmietanę i oprószyć przyprawą do słodkich dań.  Bita śmietana  Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników

Ala piecze i gotuje
Dietetyczny deser na kefirze 405

Kefir jest doskonałą bazą do różnych słodkich deserów, których smaki przygotowujemy wg naszych upodobań. Desery na bazie kefiru są niskokaloryczne, dietetyczne, lekkie i delikatniejsze od deserów przygotowanych na bazie śmietanki, czy jogurtu. Kefir jest pysznym i zdrowym produktem mlecznym. Ja regularnie piję kefir naturalny na śniadanie, gdyż ma przyjemny, orzeźwiający smak. Kefir jest też naturalnym probiotykiem. Była już na blogu(...)deser naturalnie może dać więcej cukru. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami mleka, zostawiamy żelatynę aż napęcznieje, podgrzewamy napęczniałą żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia żelatyny, studzimy. Następnie rozpuszczoną żelatynę dodajemy do słodkiego kefiru, mieszamy i przelewamy do szklanek wypełnionych owocami poziomki. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę. Powierzchnię deseru dekorujemy poziomką i miętą. Smacznego! The post Dietetyczny deser na kefirze appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi 480

Dzisiaj jest nasza rocznica ślubu. Postanowiłam to jakoś uczcić słodkim wypiekiem. A ja uwielbiam proste ciasta z owocami, a w czerwcu obowiązkowo z truskawkami. Przeważnie przygotowuję ciasta owocowe z dodatkiem jogurtu, dlatego, że są wtedy lekkie, wilgotne, pachnące owocami. Jako tłuszcz wykorzystałam olej rzepakowy, gdyż doskonale sprawdza się podczas pieczenia ciast,odpada nam etap rozpuszczania tłuszczu . Ostatnio piekłam ciasta(...)odwracamy i owoce lądują na górze. Polecam Wam przygotować odwrócone pyszne ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi na jogurcie z dodatkiem karmelu z wanilią. Ciasto wyszło mocno truskawkowe, wilgotne, słodkie, pachnące karmelem i wanilią. ostatnio z płatkami owsianymi piekłam Owsiane babeczki z żurawiną i Ciasteczka owsiane białkowe . Zacznijcie płatki wykorzystywać do wypieków, gdyż są smaczne i zdrowe. Składniki: 1 ½ szklanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 195

czegoś szybkiego. Około 7.00 obowiązkowo śniadanie, to ono przecież stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia, uruchamia metabolizm i pobudza nasz organizm do pracy. Moje śniadanie z reguły jest na słodko ( click ), uwielbiam tosty lub sucharki z dżemem lub słodkim serkiem, do tego obowiązkowo caffe latte. Około 10.00( w pracy) jakaś przekąska: owocowa sałatka ( click ), jogurt albo budyń. Staram się

Mia Cucina Sofieta
Różowiutka nalewka z granatu 225

ziaren granatu, doskonale rozgrzewającej w chłodne wieczory.  (Przepis jest moją improwizacją) Różowiutka nalewka z granatu • 2/3 duże, dojrzale granaty- nigdy zepsute ( owoce muszą mieć mocno czerwone i słodkie pestki) • ¾ l wódki • 100g cukru • laseczka wanilii • w zależności od gustu (2 goździki, 1 ziarno kardamonu, kora cynamonu) Granaty myjemy, przecinamy na pó ł  i wybieramy pestki z białego miąszu(...)przez bardzo gęste sitko, lub filtr od kawy i rozlewamy do butelek. Po około 10 dniach możemy delektować sie pysznym, zdrowym:-)) trunkiem. p.s u nas nic się nie marnuje. Słodkie, procentowe pestki (doskonałe na trawienie) na pewno znajdą zwolenników.     Uwaga nr.1 Owoce powinny puszczać sok na słońcu, a gotowe nalewki stać w ciemnym miejscu. Uwaga nr.2

Mia Cucina Sofieta
Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli 188

tego indyjskiego sosu, nadającymi mu swoisty smak są: goździki, cukier i ocet. Do tej bazy dodaje się sezonowe warzywa lub owoce. To właśnie te ostatnie decudują o jego   słodko-kwaśnym smaku, dzięki któremu, idealnie komponuje się z ryżem, mięsiwem czy serami. Dziś proponuję wersję słodką ze śliwkami i czerwoną cebulą Tropea. Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli Składniki

Mia Cucina Sofieta
Tartinki z figami, ricottą i szynką 182

dzień,  bezchmurne chabrowe niebo i czyhające na każdym kroku nitki babiego lata. Chwilo trwaj) Wrzesień to również miesiąc ostatnich fig, które uwielbiam. Zapraszam na figi w wersji wytrawnych słodko-słonych tartinek. Ciasto na tartinki, to kruche ciasto na oleju, które już pojawiło się na blogu, a które ponownie proponuję, bo pyszne i lekkie. Jeśli chodzi o nadzienie to zależy(...)lubicie; jeśli zależy Wam na dużym kontraście między słodkimi figami a prawie pikantnym nadzieniem, to proponuję szynkę parmeńską, jeśli natomiast preferujecie łagodniejsze smaki, to użyjcie zwykłej szynki. Aha, bardzo ciekawego smaku nadzieniu nadaje również odrobina czosnku, rozmarynu i miód. Polecam bardzo tą pyszną mieszankę smaków) Inspiracja z tej  strony) Tartinki z figami , ricottą i szynką Składniki na kruchy spód

Mia Cucina Sofieta
Podwójnie pieczone ciasteczka z ricottą 245

Ciasteczka podwójnie pieczone z ricottą są idealne na każdą porę dnia: moczone w ciepłym mleku doskonałe na słodkie śniadanie, na podwieczorek z popołudniową hertatą, jako wysublimowany deser nasiąknięty słodkim  Vin Santo,  lub jako pyszny polepszacz humoru, do zażywania w ciągu dnia na życzenie! Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrealizowania, a ciasteczka są lekkie i aromatyczne, pokryte

Mia Cucina Sofieta
Schiacciata z truskawkowymi winogronami ( con uva fragola) 222

truskawkowy zapach, i to wcale nie za sprawą truskawek ani poziomek, ale aromatycznych winogron truskawkowych (uva fragola*).  Owoce uva fragola są małe, mają intensywnie granatową barwę , są dość słodkie i ciężkie od soku, który niesamowicie brudzi ręce :-) Z tak aromatycznych winogron, nie mogłam nie wyczarować czegoś pysznego,  wszak z winogron nie tylko wino się robi) Wybrałam pochodzacą(...)Toskanii schiacciatę con uva, słodkie , płaskie ciasto ze swieżymi winogronami. Wywodząca się z kuchni biedakow (cucina povera) schiacciata była pieczona w czasie winobrania na okolicznościowe zabawy i festy( sagre contadine- click ). Jej skromne pochodzenie odzwierciedlają również proste składniki: ciasto chlebowe, oliwa z oliwek, cukier i ciemne winogrona(uva nera), oraz proste wykonanie. Swoistego aromatu dodaje ciastu rozmaryn, a sama schiacciata

Mia Cucina Sofieta