słodkie ciasto - 1449 przepisów (strona:39/97)

Urodzinowe Nutella Cake 240

bezpośrednio na gazie. Na ostudzone ciasto wylałam polewę, położyłam na wierzchu orzechy. Ciasto moim zdaniem najlepsze jest na następny dzień. Robi się bardziej zwarte. W smaku podobne do brownies, ale delikatniejsze. Dla nutello i czekolado–żerców idealne! Komentarze m.dawid 2010/01/17 09:47:56 Najlepsze życzenia!!!!!!! samych słodko- orzechowych dni :) Mnie od rana po głowie chodzi właśnie nutella -ale tłumacze sobie(...)potrzebuję;) Nie pomagasz mi dziś Sowo w wytrwaniu w postanowieniu:) oj nie pomagasz:) cynamonwkuchni 2010/01/17 22:21:49 Wszystkiego najlepszego, dużo inspiracji w kuchni i wszystkiego, czego tylko... :) Ciasto obłędne! miss_crisis 2010/01/17 22:47:13 zrobię takie za rok na kolejne urodziny:) sowa_nie_sowa 2010/01/18 08:26:50 Dziękuję za życzenia:) @miss_crisis: a po co czekać

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pyszne ciasto bananowe 5538

POTRZEBUJEMY Ciasto: 300 g cukru 5 jajek 125 ml oleju 125 ml wody 200 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie serowe : 8 bananów 100g cukru sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów 500 g twarogu  z wiaderka lub dobrze zmielonego  5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku 400 ml słodkiej śmietany(...)Polewa: 150 g  gorzkiej czekolady 25 g margaryny 200 g słodkiej śmietany 30% kawałek czekolady do starcia (pół tabliczki, może być również gorzka) PRZYGOTOWANIE Jajka ubijamy z cukrem. Dodając  stopniowo olej i wodę. Kakao, mąkę iproszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej   (średniej wielkości formy)wysmarowanej margaryną lub wyłożyć

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami 181

Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczona kulinarną użytecznością dyni. Można z niej zrobić wszystko, i na słodko i na wytrawnie. Dziś będzie szybkie ciacho, a inspirację do jego wykonania zaczerpnęłam z bloga  W krainie smaku . Ponieważ do przygotowania ciasta nie dodaje się cukru, tylko suszone owoce, po upieczeniu należy ciasto obficie posypać cukrem pudrem. Ciasto dyniowo

Kulinarne przygody Gatity
Blondie z makiem i szybkie lody truskawkowe 167

Środek tygodnia, więc czasu jak na lekarstwo, a coś słodkiego by się zjadło ;) Wybór padł na blondie, czyli brownie na bazie białej czekolady i brązowego cukru. Odrobina maku nadaje modnemu ostatnio ciastu specyficznej swojskości i polskiego charakteru, fajnie uzupełniając też jego fakturę.  Blondie: 100 g masła 2 tabliczki białej czekolady 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 2 jajka

sama złodycz
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką 571

Sezon na truskawki powoli się kończy więc trzeba korzystać z nich do ostatniej chwili. Jeśli lubicie słodkie śniadania to może upieczecie pyszne, puszyste drożdżówki z cudownie pachnącą maślaną kruszonką? Składniki na 12-15 bułek w zależności od wielkości: ciasto na bułki: 0,5 kg mąki pszennej typ 450/480 2 łyżki cukru 2 jajka 250-270 ml lekko ciepłego mleka

Ze smakiem i z pasją
Niebanalne kotlety mielone vol. 3 + słodko-kwaśna surówka 2901

majonezem i zalewamy nimi warzywa. Całość doprawiamy do smaku solą i pierzem, a jeśli jabłka nie były dość słodkie, także cukrem. Odstawiamy na ok. 10 min. i ponownie mieszamy. Podajemy z kotletami mielonymi, kotletami z kurczaka, bądź z rybą w cieście. Surówka jest dość delikatna i idealnie pasuje do różnych mięs oraz ryb. To jeden z moich ulubionych dodatków obiadowych

Ratunku obiad
TARTA z porem 196

tarty ? Ja dopiero niedawno odkryłam to danie... i na pewno będę dużo eksperymentować z tartami. Zarówno tymi na słodko - bo sezon owocowy się zaczyna, jak i tymi słonymi. Dziś polecam Wam tartę porową z dodatkami Tarta z porem Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki 80 g  zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka soli  1 łyżka wody Na nadzienie

kolorowotorcikowo
Migdałowiec 325

trzeba go piec. Dodatkowo raczej nie można się nim objadać, że względu na to, że jest mocno słodkie. Coś w stylu "jeden kawałek i wystarczy". W sam raz na rodzinną uroczystość czy niedzielne spotkanie przy kawie.  źródło: "100 nowych ciast: przepisy siostry Anastazji", Kraków 2007, s. 104. Składniki: 1 litr mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szklanki cukru kryształu

Pasja Smaku
Drożdżówka ślimaczki z jeżynami 176

Takiej drugiej drożdżówki to ze świecą szukać. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Dopóki są leśne owoce korzystajmy z nich i róbmy takie pyszne cuda, zima za to można wykorzystać do tego ciasta owoce mrożone i mieć namiastkę lata. Przepis od Shopgril . Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ptasie mleczko śmietankowo- czekoladowe 396

taki upał najlepiej poczęstowac się smakołykiem z lodówki. Po mniej więcej 3 godzinach ciasto jest gotowe do spożycia. Bardzo dobre , przypominające w smaku ptasie mleczko i stąd jego nazwa :) Deser nie należy do tych bardzo słodkich o czym może świadczyc fakt , że moje dzieci narzekają na zdecydowanie za małą ilośc cukru ;)   Co z kolei dla innych może byc zaletą

Słodkości i nie tylko
Muffinki z Princessą 163

składniki suche i mokre. Mieszamy energicznie do połączenia składników. Ciasto wykładamy do foremek do 3/4 wysokości i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut. (Do suchego patyczka). Z przepisu wychodzi około 10-12 muffinek :) Oryginalny przepis mamy tu-->  Ostra na słodko

Czerwona Porzeczka
Pianka truskawkowa 190

cudnie wygladającą piankę truskawkową. I się nie pomyliłam. Wyszła lekka jak chmurka, odpowiednio słodka i aromatyczna. Nie licząc czasu chłodzenia (około 2-3 h), robi się ją bardzo szybko. Polecam bardzo tym, którzy jak ja wraz ze zbliżającym się latem, mają ochotę na lekkie, owocowo-galaretkowe ciasta i desery. Pomysł z miesięcznika Cucina Moderna 05/14. Pianka truskawkowa Składniki(...)odstawiamy do napęcznienia na 10 mniut. Truskawki myjemy, odrywamy ogonki i miksujemy na mus.  Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy.   Piankę

Mia Cucina Sofieta
Budyniowa tarta z figami i śliwkami 240

oryginale tarta jest ze śliwkami, ale ponieważ mamy sezon na figi, postanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki: Kruche ciasto 200 g mąki pszennej 3 łyżki soku z pomarańczy starta

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki z kremem 189

propozycję na coś słodkiego w jakże  piękny dzisiejszy dzień ;) aż strach z domu wychodzić... A oto babeczki z kremem z karpatki... Składniki: na 13 sztuk Na ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 jajka pół szklanki mleka pół szklanki oleju Na masę: 350 ml. mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki

NaKońcuJęzyka
Marchewkowe ciasto, przysmak bez mąki i cukru 206

Jesteś na diecie i masz ochotę na coś słodkiego? znam to uczucie bardzo dobrze, zwłaszcza dzisiaj gdy wyjątkowo mam ochotę żeby zjeść coś "zakazanego". W takich sytuacjach ratuję się moim ulubionym ciastem marchewkowym. Jest smaczne i zaspokaja apetyt na słodycze. Oczywiście teraz wokoło jest tyle pysznych owoców z których można przyrządzić dietetyczny deser ale jakoś od czasu do czasu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rosół z domowym makaronem według mojej mamy 170

długo gotowany na naprawdę małym ogniu. Ja takiego nie robię, ale lubię jak jest słodki od marchewki. Składniki na makaron :  * pół kg mąki pszennej  * jajko  * 3 żółtka  * łyżeczka soli  * łyżka oleju rzepakowego  * ciepła woda tyle ile zabierze ciasto  Jeśli jajka mają blade żółtka to można dodać pół łyżeczki kurkumy Przygotowanie : Zagnieść ciasto. Rozwałkować

Magiczne Życie Marty
Orzechową porą... DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella. 224

orzechy. Lubię. Wszystkie typy - macadamia, nerkowiec, fistaszek, pistacja... Ale najbardziej te najpopularniejsze, włoskie i laskowe. Idealnie pasują do ciast, sałatek, nawet dań mięsnych i deserów. Wszechstronnie dostosowane. Osobiście postanowiłam potraktować je trochę brutalniej. Jednak z jakim efektem! Pozytywna dawka sycącej i słodkiej energii z samego rana sprawi, że nawet najgorsza słota wyda się nie tak straszna! Serotonina w ruch

W kuchni Karmel-itki