słodkie ciasto - 1449 przepisów (strona:40/97)

Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami 151

Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczona kulinarną użytecznością dyni. Można z niej zrobić wszystko, i na słodko i na wytrawnie. Dziś będzie szybkie ciacho, a inspirację do jego wykonania zaczerpnęłam z bloga  W krainie smaku . Ponieważ do przygotowania ciasta nie dodaje się cukru, tylko suszone owoce, po upieczeniu należy ciasto obficie posypać cukrem pudrem. Ciasto dyniowo

Kulinarne przygody Gatity
Blondie z makiem i szybkie lody truskawkowe 136

Środek tygodnia, więc czasu jak na lekarstwo, a coś słodkiego by się zjadło ;) Wybór padł na blondie, czyli brownie na bazie białej czekolady i brązowego cukru. Odrobina maku nadaje modnemu ostatnio ciastu specyficznej swojskości i polskiego charakteru, fajnie uzupełniając też jego fakturę.  Blondie: 100 g masła 2 tabliczki białej czekolady 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 2 jajka

sama złodycz
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką 543

Sezon na truskawki powoli się kończy więc trzeba korzystać z nich do ostatniej chwili. Jeśli lubicie słodkie śniadania to może upieczecie pyszne, puszyste drożdżówki z cudownie pachnącą maślaną kruszonką? Składniki na 12-15 bułek w zależności od wielkości: ciasto na bułki: 0,5 kg mąki pszennej typ 450/480 2 łyżki cukru 2 jajka 250-270 ml lekko ciepłego mleka

Ze smakiem i z pasją
Niebanalne kotlety mielone vol. 3 + słodko-kwaśna surówka 2883

majonezem i zalewamy nimi warzywa. Całość doprawiamy do smaku solą i pierzem, a jeśli jabłka nie były dość słodkie, także cukrem. Odstawiamy na ok. 10 min. i ponownie mieszamy. Podajemy z kotletami mielonymi, kotletami z kurczaka, bądź z rybą w cieście. Surówka jest dość delikatna i idealnie pasuje do różnych mięs oraz ryb. To jeden z moich ulubionych dodatków obiadowych

Ratunku obiad
TARTA z porem 176

tarty ? Ja dopiero niedawno odkryłam to danie... i na pewno będę dużo eksperymentować z tartami. Zarówno tymi na słodko - bo sezon owocowy się zaczyna, jak i tymi słonymi. Dziś polecam Wam tartę porową z dodatkami Tarta z porem Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki 80 g  zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka soli  1 łyżka wody Na nadzienie

kolorowotorcikowo
Migdałowiec 303

trzeba go piec. Dodatkowo raczej nie można się nim objadać, że względu na to, że jest mocno słodkie. Coś w stylu "jeden kawałek i wystarczy". W sam raz na rodzinną uroczystość czy niedzielne spotkanie przy kawie.  źródło: "100 nowych ciast: przepisy siostry Anastazji", Kraków 2007, s. 104. Składniki: 1 litr mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szklanki cukru kryształu

Pasja Smaku
Drożdżówka ślimaczki z jeżynami 152

Takiej drugiej drożdżówki to ze świecą szukać. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Dopóki są leśne owoce korzystajmy z nich i róbmy takie pyszne cuda, zima za to można wykorzystać do tego ciasta owoce mrożone i mieć namiastkę lata. Przepis od Shopgril . Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ptasie mleczko śmietankowo- czekoladowe 372

taki upał najlepiej poczęstowac się smakołykiem z lodówki. Po mniej więcej 3 godzinach ciasto jest gotowe do spożycia. Bardzo dobre , przypominające w smaku ptasie mleczko i stąd jego nazwa :) Deser nie należy do tych bardzo słodkich o czym może świadczyc fakt , że moje dzieci narzekają na zdecydowanie za małą ilośc cukru ;)   Co z kolei dla innych może byc zaletą

Słodkości i nie tylko
Muffinki z Princessą 145

składniki suche i mokre. Mieszamy energicznie do połączenia składników. Ciasto wykładamy do foremek do 3/4 wysokości i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut. (Do suchego patyczka). Z przepisu wychodzi około 10-12 muffinek :) Oryginalny przepis mamy tu-->  Ostra na słodko

Czerwona Porzeczka
Limonkowo-czekoladowy sernik Nigelli Lawson 120

Sama nie wiem, co mam napisać o tym cieście, bo wiecie, łatwo jest pisać, że coś jest "och i ach", a ten sernik jest taki trochę kontrowersyjny:) Jego smak jest bardzo specyficzny, słodki i kwaśny... orzeźwiający ,  więc dobry jako alternatywa dla sernika na zimno w upały. I jest smaczny, ale taki... inny. Może zbyt wiele po nim oczekiwałam(...)połączą. Nie przejmujcie się tym, że masa serowa jest bardzo rzadka - tak ma być ;) 4. Wylewamy masę na schłodzony ciasteczkowy spód (nie trzeba go wcześniej podpiekać). Wstawiamy tortownicę z ciastem do większej blaszki, naczynia żaroodpornego lub brytfanki, następnie naczynie to wypełniamy gorącą wodą, mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. U mnie było troszkę mniej wody, ponieważ moja jedyna większa blaszka

Kraina Tysiąca Smaków
Pianka truskawkowa 162

cudnie wygladającą piankę truskawkową. I się nie pomyliłam. Wyszła lekka jak chmurka, odpowiednio słodka i aromatyczna. Nie licząc czasu chłodzenia (około 2-3 h), robi się ją bardzo szybko. Polecam bardzo tym, którzy jak ja wraz ze zbliżającym się latem, mają ochotę na lekkie, owocowo-galaretkowe ciasta i desery. Pomysł z miesięcznika Cucina Moderna 05/14. Pianka truskawkowa Składniki(...)odstawiamy do napęcznienia na 10 mniut. Truskawki myjemy, odrywamy ogonki i miksujemy na mus.  Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy.   Piankę

Mia Cucina Sofieta
Budyniowa tarta z figami i śliwkami 224

oryginale tarta jest ze śliwkami, ale ponieważ mamy sezon na figi, postanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki: Kruche ciasto 200 g mąki pszennej 3 łyżki soku z pomarańczy starta

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki z kremem 163

propozycję na coś słodkiego w jakże  piękny dzisiejszy dzień ;) aż strach z domu wychodzić... A oto babeczki z kremem z karpatki... Składniki: na 13 sztuk Na ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 jajka pół szklanki mleka pół szklanki oleju Na masę: 350 ml. mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki

NaKońcuJęzyka
Marchewkowe ciasto, przysmak bez mąki i cukru 179

Jesteś na diecie i masz ochotę na coś słodkiego? znam to uczucie bardzo dobrze, zwłaszcza dzisiaj gdy wyjątkowo mam ochotę żeby zjeść coś "zakazanego". W takich sytuacjach ratuję się moim ulubionym ciastem marchewkowym. Jest smaczne i zaspokaja apetyt na słodycze. Oczywiście teraz wokoło jest tyle pysznych owoców z których można przyrządzić dietetyczny deser ale jakoś od czasu do czasu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rosół z domowym makaronem według mojej mamy 145

długo gotowany na naprawdę małym ogniu. Ja takiego nie robię, ale lubię jak jest słodki od marchewki. Składniki na makaron :  * pół kg mąki pszennej  * jajko  * 3 żółtka  * łyżeczka soli  * łyżka oleju rzepakowego  * ciepła woda tyle ile zabierze ciasto  Jeśli jajka mają blade żółtka to można dodać pół łyżeczki kurkumy Przygotowanie : Zagnieść ciasto. Rozwałkować

Magiczne Życie Marty
Orzechową porą... DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella. 200

orzechy. Lubię. Wszystkie typy - macadamia, nerkowiec, fistaszek, pistacja... Ale najbardziej te najpopularniejsze, włoskie i laskowe. Idealnie pasują do ciast, sałatek, nawet dań mięsnych i deserów. Wszechstronnie dostosowane. Osobiście postanowiłam potraktować je trochę brutalniej. Jednak z jakim efektem! Pozytywna dawka sycącej i słodkiej energii z samego rana sprawi, że nawet najgorsza słota wyda się nie tak straszna! Serotonina w ruch

W kuchni Karmel-itki
Tarta brokułowa 198

przyznać, że całkiem dobra, choć mogłabym ją mocniej doprawić. Następnym razem pójdzie lepiej :) Składniki: Ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki 100 g zimnego masła 5-6 łyżek zimnej wody szczypta soli Farsz: 400 g brokułów (ja użyłam mrożonych) 3 jajka 1 szklanka mleka 3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 80 g żółtego sera 1-2 ząbki czosnku sól pieprz gałka muszkatałowa(...)lekko twarde. 3. Czosnek siekamy. 4. Mleko mieszamy ze śmietaną, lekko ubitymi jajkami, czosnkiem i przyprawami. 5. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z masą mleczno-jajeczną. 6. Na ciasto wykładamy brokuły, zalewamy masą i pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C

Pasja Smaku
Rabarbarek - biszkopt z masą rabarbarową oraz mleczną pianką 179

było jedno z pierwszych ciast, jakie sama upiekłam;)) Przepis znalazłam w zeszycie mojej teściowej i od razu przypadł mi do gustu. A, że akurat był sezon na rabarbar mogłam je sprawdzić;) Tak nam zasmakowało, że teraz w sezonie piekę je przynajmniej raz w roku. Biszkopt jest puszysty, masa rabarbarowa słodko - kwaśna i do tego mleczna warstwa z truskawkową nutą. Biszkopt

Z miłości do słodkości