śliwkami - 2500 przepisów (strona:23/167)

Owsianka czeko- śliwka! 126

Ostatnio moje śniadania to najczęściej kombinacje wszystkich owsianek, jaglanek czy komosanek z przeróżnymi dodatkami. Pamiętacie przepis na czeko- śliwkę, który dwa lata temu zawojował cały Internet? Smażone długo śliwki z dodatkiem gorzkiej czekolady lub kakao, bez cukru i innych dodatków. Idealny fit krem czekoladowy, na kanapki, jako nadzienie naleśników lub jako dodatek do... owsianki! Polecam wypróbować przepis, szczególnie(...)zbliżające się chłodne, jesienne poranki. Składniki (na 2 porcje): 7 łyżek płatków owsianych 3/4 szklanki wody 1 łyżka siemienia lnianego 1 szklanka wypestkowanych śliwek 4-5 kostek czekolady deserowej 2-3 łyżki syropu klonowego 100 ml jogurtu naturalnego dodatki: świeże śliwki, maliny, płatki migdałów Siemię lniane i płatki owsiane moczę przez noc w podanej ilości wody. Kolejnego dnia gotuję

Mango Papaja
Muffinki ze śliwkami 160

Sierpień to mój ukochany miesiąc. Poza urodzinami cieszę się latem jak tylko mogę. Sierpień to nie tylko pomidory, ale i śliwki, na które czekam przez cały rok. Najczęściej przygotowuję crumble lub wcinam na surowo, tak bardzo je lubię. Dzisiaj pogoda nieco się popsuła, zrobiłam pyszne, chrupiące, wilgotne w środku muffinki ze śliwkami, przepis koniecznie do wykonania właśnie teraz, kiedy mamy(...)wyboru sporo śliwek w dobrych cenach. Muffinki już same w sobie smakują wyśmienicie, ale zawsze można jeszcze wzbogacić ich smak posypując wiórkami kokosowymi lub podać z gałką lodów waniliowych, śmietankowych czy np. cynamonowych. Muffinki ze śliwkami Składniki: kilkanaście śliwek węgierek 300 g mąki pszennej szczypta soli 140 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml mleka

Moja smaczna kuchnia
Muffiny makowe ze śliwkami 243

Muffiny makowe ze śliwkami to kolejna propozycja na szybkie i smaczne babeczki z sezonowymi owocami. Tym razem skorzystałam z sezonu na śliwki, choć i inne owoce sprawdzą się w tym przepisie. Z podanych składników można przyrządzić 12 babeczek . Muffiny makowe ze śliwkami Składniki: 240g mąki pszennej 250g kefiru 100ml oleju (u mnie kokosowy) 100g cukru 2 jajka 50g suchego maku(...)łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g śliwek (10-12 sztuk) Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - śliwki umyć, pozbawić pestek - do miski przełożyć jajka, cukier, olej, kefir i ekstrakt z wanilii, wszystko razem roztrzepać widelcem lub ręczną trzepaczką - w drugiej misce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i suchym makiem - do składników

Smakołyki Bereniki
TORT ŚLIWKOWY Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 269

Dziś proponuję Wam jesienny, puszysty i delikatny tort śliwkowy. Przełożyłam go kremem na bazie śmietany kremówki i słodkich, karmelizowanych śliwek z dodatkiem cynamonu oraz siekanej czekolady z orzechami, a na koniec gęsto obsypałam orzechami laskowymi. Całość smakuje niezwykle lekko i bardzo owocowo.  Do tortu(...)użyjcie koniecznie dojrzałych i słodkich śliwek, żeby smak był intensywny, moje były lekko kwaskowe i krem jest bardziej delikatny. Do upieczenia biszkoptu wykorzystałam niezawodny przepis na biszkopt rzucany, jednak tym razem nie rzucałam nim o podłogę :D Pozostawiłam

Słodko-Słony Świat Ilony
Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 210

śliwka w kompot Wpaść jak śliwka w kompot to znaczy znaleźć się w niezręcznej sytuacji, znajdować się w kłopocie, wpaść w pułapkę. Myślę, że bohater dzisiejszego przepisu jest zadowolony z własnego położenia. Bo kto nie lubi klusek, pyz, knedli? A o kim mowa? O śliwce (mam nadzieję, że nie robaczywce.) Jej złocisty miąższ jest doskonałym źródłem błonnika. A konfitura(...)śliwek ma piękny nasycony kolor, od razu zachęca do spróbowania. Przecież najpierw je się oczami? A smak? Nie sposób go opisać...Zapraszam do przepisu na tradycyjne knedle ze śliwkami na słono bo z gulaszem mięsnym. Tak robiła moja babcia. W kolorach śliwkowych czyli violet WESTWING home and living   ma piękne dodatki. Zobacz ich piękne aranżacje! (zdjęcia poniżej) Składniki

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta tatin ze śliwkami i marcepanem 178

wyjęła i odwróciła Jak się okazało efekt był pysznie zaskakujący, a podana na ciepło okazała się strzałem w dziesiątkę Obecnie wariacji na temat tej tarty jest mnóstwo (z jabłkami, śliwkami, morelami czy gruszkami, z ciastem kruchym czy też z francuskim) i jedną z takich wersji za sprawą wspomnianej Merry Berry dzielimy się dzisiaj z Wami – tarta tatin ze śliwkami(...)marcepanem na cieście francuskim Składniki: - 125g ciasta francuskiego - 120g marcepanu - 600g śliwek - 70g drobnego cukru trzcinowego - 1/4 łyżeczki cynamonu Forma o średnicy 24cm. Zaczynamy od śliwek. Myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Na dnie naszej formy (my użyliśmy patelni Woll Logic ) wysypujemy równomiernie cukier i układamy skórką do góry śliwki – w miarę ciasno – a następnie posypujemy

Kuchenne Wariacje
Galette z masą serową i śliwkami 245

zostają po zrobieniu np. bezy? Faworki? Pączki? Nie... i nie... Miałam ochotę na sernik, a zarazem na jakąś tartę... summa summarum zrobiłam z tego Galette z masą serową i śliwkami. Niebo w gębie! Zniknęło zanim zdążyło ostygnąć :) Ciasto to zaliczam do tych typu "mam dość, ale z łakomstwa zjem". Jeszcze w gwoli wyjaśnienia czym jest galette - jest to po prostu(...)Robi się je bardzo szybko, nie powinno sprawiać żadnych problemów, a dodatkowo (według mnie przynajmniej) takie "schowane" nadzienie naprawdę świetnie wygląda! :) Dzisiejsze galette to wersja z masą serową i śliwkami. Masa jest bardzo kremowa, delikatna, lekko ściągnięta (miłośnicy suchych, trocinowatych serników mogą się nie odnaleźć przy jedzeniu tego ciasta). Zamiast śliwek można użyć również innych owoców - ja, jako, że jest

Jedzeniomania
Schab ze śliwką i purée z selera 155

mojej mocy by go nie oddać! A teraz to po co wszyscy przybywacie, przepis na pyszny rodzinny obiad pełen aromatów, smaków i zapachów! Cudowny soczysty i kruchy schab nadziewany śliwkami nasączonymi w półsłodkim winie, z purée selerowym. No to zaczynamy! Do przygotowania dania potrzeba nam: schab w całości - oczywiście bez kości (około 0,5 kg) 250 g suszonych śliwek(...)gałka muszkatołowa  2-3 liście laurowe świeżo mielony czarny pieprz, sól  Na purée z selera potrzeba nam: 2 selery 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki miodu sól Połowa śliwek musi moczyć się w szklance wina, przynajmniej 3-4 godziny (moje śliwki spędziły  w winie całą noc). Resztę można zostawić w opakowaniu. Schab należy dokładnie wymyć i oczyścić, wydrążyć

Kuba Gotuje
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą 950

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą to połączenie trzech warstw - kruchego spodu, aromatycznych śliwek oraz słodkiej, chrupkiej bezy. Najlepiej jest użyć śliwek lekko kwaskowatych, o wyraźnym smaku, który będzie wyróżniał się spomiędzy słodkiej bezy i dość słodkiego ciasta kruchego. Ilość bezy na wierzchu wypieku jest niezbyt duża, więc idealnie współgra z resztą składników, nie przytłaczając ich swoim smakiem. Jest(...)więc ciasto nie tylko dla wielbicieli bezy, ale też osób sceptycznie podchodzących do tego rodzaju wypieku (jak ja) :-) Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Ciasto kruche ze śliwkami i bezą Składniki: ciasto kruche 160g mąki pszennej 80g masła 50g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Makaron z karmelizowaną śliwką i nutą mięty 186

Lato obdarzyło nas kolejnymi owocami, pięknie dojrzały już śliwki. Więc śliwkowego szaleństwa czas zacząć. Połączenie makaronu ze słodką śliwką i jej charakterystyczną kwasowością,  nutą miodu i mięty....pycha a na dodatek bardzo szybko się to robi. A w taki upał to bezcenne ! :) SKŁADNIKI : makaron świderki (lub nasz ulubiony po ok 100 g na osobę ) śliwki ok 1 garść(...)porcję  2 łyżki masła  2 łyżki miodu  garść liści mięty    SPOSÓB WYKONANIA : Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Śliwki myjemy, osuszamy, wyciągamy pestki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki, chwilę podsmażamy do miękkości. Na tak przygotowane śliwki polewamy miód (możemy również posypać brązowym cukrem) i je chwilę karmelizujemy. Ugotowany makaron łączymy z naszą śliwką

Basia w kuchni
Śliwki w occie 224

przygotowania śliwek w occie potrzebujemy twardych lecz dojrzałych węgierek, kilka goździków, odrobinę cukru i ocet spirytusowy. Domowe marynowane śliwki możemy dodawać do sałatek jarzynowych i śledziowych, pasztetów, serwować do pieczonych zimnych mięs czy deski serów. Ocet ze śliwek jest bardzo aromatyczny i smaczny. Możemy wykorzystać go do marynowania mięs przed pieczeniem ( zamiast octu balsamicznego ) lub użyć go do ponownego marynowania(...)gruszek, dzięki któremu zyskają piękny różowy kolor. Wspaniale również podkreśli smak wigilijnego barszczu. 1 kg śliwek węgierek 125 ml octu spirytusowego 10% 25 dkg cukru 0,75 l wody kilka goździków laska cynamonu ewent. kilka ziaren kardamonu Śliwki umyć, po nakłuwać wykałaczką w kilku miejscach, włożyć do garnka. Zagotować wodę z octem i przyprawami, przestudzić. Zalać śliwki, zostawić na jedną

Atlas Smaków
Kakaowe powidła śliwkowe 174

Takie powidła robiłam też w zeszłym roku, a że rewelacyjnie nadają się nie tylko do chleba ale i do naleśników i innych placuszków, w tym roku również je usmażyłam. Śliwki węgierki są słodkie, a mnie odpowiada wersja powideł bardziej kakaowa niż słodka, więc nie dodawałam dużo cukru. Oczywiście każdy może je dosłodzić według własnego gustu. Śliwki po usunięciu pestek można(...)zmielić w maszynce do mięsa, ja jednak zmiksowałam je blenderem gdy już były miękkie Z podanej ilości składników wyszło mi 11 słoiczków. Składniki: 6 kg śliwek węgierek ½ kg cukru 300 g kakao 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią Wykonanie: Śliwki umyć i usunąć z nich pestki a następnie smażyć na małym ogniu co chwile mieszając. Gdy śliwki zrobią się miękkie

Mama Gotuje
Śliwkowe ciasto drożdżowe w kształcie ślimaka 158

Kolejny przepis z mojego "czarodziejskiego" zeszytu z przepisami:) Ładne, efektowne ciasto z sezonowymi owocami, których jest jeszcze sporo: śliwkami. Szkoda czasu na zbędne słowa. Trzeba się wziąć za pieczenie:) Składniki: ok. 1/2 kg śliwek 400 gramów mąki 100 gramów masła 150 ml mleka 20 gramów świeżych drożdży 60 gramów cukru + 2 łyżki do posypania śliwek sól 1 jajko(...)żółtko Najpierw rozpuścić masło i odstawić do wystygnięcia - czeka na swoją kolej Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w ćwiartki - czekają na swoją kolej posypane cukrem :) Mleko podgrzać. Niedużo. Tak, żeby było po prostu ciepłe Przygotować większą miskę. Taką, w której będziemy docelowo mieszać składniki na ciasto Do przygotowanej miski włożyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, sól - wymieszać i odstawić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Torcik urodzinowy 164

takie szczególne dni w roku, kiedy na stole musi pojawić się ciastko tortowe.Jednym z naszych ulubionych jest torcik z suszonymi śliwkami.Musimy zacząć od przygotowania śliwek. Należy to zrobić w przeddzień pieczenia.20 dkg suszonych śliwek układamy ciasno w słoiku i zalewamy je wódką.Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc.   Składniki na biszkopt:-6 jajek(...)dalszej zabawy.   W trakcie pieczenia i studzenia ciasta przygotowujemy krem.Składniki kremu:-kostka masła lub margaryny-opakowanie 400 g kremu czekoladowego-odsączone z alkoholu przygotowane wcześniej suszone śliwki-5-10 dkg orzechów włoskichDo nasączania biszkoptu przygotowujemy szklankę mocnego naparu z herbaty, którywymieszamy z pozostałym po śliwkach alkoholem.   Orzechy rozdrabniamy.   Śliwki kroimy w drobną kostkę

Maminek kulinarny
Prawdziwe powidła (bez cukru i bez słodzików) 215

Wrześniowe smakołyki. Koniec lata i coraz krótsze dni skłaniają do wieczornego kucharzenia. Sezon na śliwki w pełni więc pora napełniać słoiczki  smakołykami.Składniki: dojrzałe śliwki węgierki Śliwki przebieramy, przerywamy na pół żeby wyjąć pestki. Wybieramy tylko te śliwki, których miąższ jest pomarańczowo-czerwony a więc na tyle słodki by nie było potrzeby używania cukru.W głębokiej patelni smażymy śliwki przez(...)godzinę aż puszczą sok. Odstawiamy do ostygnięcia (lub do następnego dnia). Znów podgrzewamy śliwki tym razem dłużej, nawet 2-3 godziny, mieszając co jakiś czas by się nie przypaliły. Studzimy i powtarzamy czynność jeszcze raz. Podczas ostatniego smażenia skórki śliwek są już rozgotowane a powidła robią się bardzo gęste.Przekładamy powidła do wyparzonych słoiczków. Przetwory pasteryzujemy 20 minut, przechowujemy

prawdziwe jedzenie