śledzie - 2725 przepisów (strona:51/182)

INACZEJ NIŻ DOTĄD 179

wiem jak u Was, ale u mnie w Wielki Piątek tradycyjnie zjada się śledzie. Jak dotąd niezmiennie wpadały w objęcia cebuli, pływały w śmietanie i zalewie octowej. I były pyszne! Ale ja uwielbiam nowości, eksperymenty i odkrywanie nowych smaków. Po wpisie Dorotus   w Magii Smaków   wiedziałam, że w tym roku moje śledzie będą opływały miodem, kusiły czerwienią(...)oleju, na gorący olej wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać miód, ocet, koncentrat, wymieszać. W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie, sos. Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem *UWAGA! Podane proporcje wystarczą na dwie, trzy niewielkie porcje. Smacznego

KUCHARNIA
Matias z rodzynkami== Matias con uvetta 177

Śledzie zalewamy zimną woda z odrobina mleka -- na 1l wody 1/4 szkl. mleka --na 3-4 godziny ,aby utraciły nieco soli.Wodę z octem i z liśćmi laurowymi ,oraz zielem angielskim zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.Wymoczone śledzie układamy w zalewie i pozostawiamy je na około 3 godziny .Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy .Obraną cebulkę kroimy w piórka ,sparzamy wrzątkiem ,odcedzamy(...)szklimy na rozgrzanym oleju.Do zeszklonej cebulki dodajemy odsączone rodzynki i po chwili przecier pomidorowy ,najlepiej własnej produkcji.Całość doprowadzamy do wrzenia. Ułożyć naprzemiennie w sloiku śledzie ,które zalewamy sosem i znowu sledzie i sos i tak do skończenia produktów .Gotowe śledzie pozostawiamy na kilka godzin do przegryzienia produktów. Teraz  nie pozostaje mi nic innego jak życzyc smacznego. Matias

w mojej kuchni
Śledzie z orzechami----Herring con le noci 151

wiersz Brzechwy : „…Bardzo w kuchni gniewały się śledzie, Że nikt nie chce ich jeść po obiedzie, Tak jak gdyby istniały powody, Wyżej cenić owoce lub lody. Przed obiadem dobry jest śledź, A po obiedzie – cicho siedź!..” itd. Składniki 2-3 cebule szklanka orzechów włoskich oliwa z oliwek około 1 szklanki 1/2 kg matiasów w oleju 4 dkg grzybów suszonych(...)Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin.. Grzyby namoczyć, wodę odlać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości, pokroić Orzechy z grubsza posiekać Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, skropić octem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Pokrojone śledzie układać

w mojej kuchni
Śledzie z cebulą i jabłkiem w sosie jogurtowo-majonezowym. Śledzie w buraczkach. 438

Śledzie jem dwa razy w roku. W Środę Popielcową -  obowiązkowo z ziemniakami - i w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Właśnie w tym roku, na przedświątecznym spotkaniu opolskiej blogosfery, śledzie zrobiły absolutną furorę! Kiedy tylko padł sygnał, że można zaczynać konsumpcję, większość rzuciła się na śledzie :) Na śledzie Gosi z Bon Appetit Małgorzaty! Dopiero później przyszła kolej na degustowanie pozostałych blogerskich przysmaków

bistro mama
Czerwone śledzie 286

Składniki:pół kilograma śledzi a'la matias3 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego2 cebule, pokrojone w krążki2 łyżki oleju 10 łyżek rodzynek, sparzonych wrzątkiem2 łyżki miodułyżka soku z cytryny2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren pieprzuPrzygotowanie:Śledzie zalałam zimną wodą i moczyłam przez godzinę. Wymieniłam wodę i odstawiłam na kolejną godzinę, po czym jeszcze raz wymieniłam wodę, dodając ocet. Moczyłam(...)przez godzinę.Osączone śledzie pokroiłam w poprzek na nieduże kawałki.Cebulę podsmażyłam na oleju i ostudziłam.Gdy cebula ostygła, dodałam do niej koncentrat pomidorowy, przyprawy, miód, rodzynki, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszałam.Do słoika lub salaterki układałam na zmianę warstwami śledzie i czerwoną mieszankę, zaczynając od mieszanki.Odstawiłam do lodówki na dobę

Kulinarny Pamiętnik
Śledzie z rodzynkami 181

Takie śledzie moja mama zawsze przygotowywała na Święta. Tym razem postanowiłam przygotować je sama. Wyszły pachnące i słodkie, takie jak lubię. Są idealną przekąską nie tylko na Święta, ale także na Sylwestra. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a gotowe śledzie znikają błyskawicznie.Potrzebne nam:- 20 dag śledzi z oleju- mała garść rodzynek- średnia cebula - 2 łyżki koncentratu pomidorowego- łyżka miodu(...)cebula się zeszkli, dodajemy koncentrat, 3-4 łyżki wody, przyprawy i mieszamy. Dodajemy miód i pieprz, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy około 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie wyciągamy z zalewy i tniemy w grube paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy przestudzony sos i mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Świetnie smakują ze świeżym chlebem posmarowanym grubo masłem

W poszukiwaniu inspiracji
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z OGÓRKAMI 179

Przepis na te śledzie stary jak świat i znany chyba w całej Polsce.U mnie już od lat gości na stole nie tylko w czasie Świąt.Śledzie robi się błyskawicznie i smakują fantastycznie.Dodatek pomidorowego sosu, ogórków konserwowych i aromatycznych przypraw sprawia , że nikt nie przejdzie obok niech obojętnie!Nawet Ci, którzy za śledziami nie przepadają.Spróbujcie!SKŁADNIKI:* filety śledziowe(...)listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.Zalewamy wodą i koncentratem pomidorowym.Doprawiamy cukrem i dokładnie mieszamy.Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.Dodajemy śledzie, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie mieszamy i zdejmujemy w ognia.Odstawiamy do ostudzenia.Pycha

Ostra na Słodko
Roladki śledziowe 312

Święta bez śledzia to nie Święta, a tegoż śledzia można przyrządzić na tysiące sposobów. Dzisiaj bardzo prosty, ale efektowny sposób podania śledzia na wigilijną (i nie tylko!) kolacje. Z dodatkiem czerwonej cebuli, ogórka konserwowego z wyśmienitym, lekko czosnkowym sosem. Pychota!Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 10 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na moczenie śledzi)Składniki: 4 filety śledziowe a’la matjasCzerwona

Kolizje Smaków
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM 851

się zaraz kusząca 'lolitka', która zarzuci długimi włosami, pomruga i poprawi swoje niebotycznie wysokie kozaki. Chyba zdecydowanie powinnyśmy iść i zjeść sałatkę, bo coś z nami nie tak.SKŁADNIKI:- śledzie wiejskie, słoik, (cebulkę również możemy wykorzystać),- ananas, puszka, (sok również wykorzystujemy),- papryka, czerwona i żółta,- kukurydza, puszka,- cebula czerwona, 3-4 większe lub 5-6 mniejszych,- ziemniaki, 3-4,- majonez(...)połączyć lub zastąpić jogurtem (np. greckim) lub serkiem.- przyprawy - pieprz czarny, domowa vegeta- jajka 3-4.WYKONANIE:1. Gotujemy ziemniaki w koszulkach i jajka na twardo.2. Kroimy wszystkie składniki (śledzie, ananasa, papryczki, cebulę w pióra),3. Gotujemy cebulę w soku z ananasa.4. Mieszamy wszystkie składniki (cebulka, jajka i ziemniaki - pokrojone w kostkę, muszą być zimne),5. Dodajemy sporo majonezu

Wypisz Wymaluj
Rolmopsy dla hardcorów 170

Podejście do śledzi nr 2.  Są w zupełnie innym klimacie, bo ostrym! Zwinięte w rolmopsy w zalewie octowej. Ale to nie koniec. Postanowiłam ukryć je w warzywach.  Rolmopsy śledziowe...filety śledzieogórek konserwowypapryczka piri pirimusztarda1 szklanka przegotowanej wody1/3 szklanki octu2 liście laurowe2 ziela angielskie2 goździki1 cebula Śledzie wymoczyłam w zimnej wodzie. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. W garnku zagotowałam(...)wodę, ocet i przyprawy. Do gotującej zalewy wrzuciłam cebulę i jeszcze chwilę pogotowałam. Całość wystudziłam. Ogórka pokroiłam na małe paski, papryczkę oczyściłam z ziarenek. Na każdym kawałku śledzia zrobiłam maz łyżeczką musztardy, następnie położyłam pasek ogórka i papryczkę piri piri. Zwinęłam, spięłam wykałaczką i ułożyłam w naczyniu. Całość zalałam zimną marynatą i włożyłam na dobę do lodówki.  Rolmopsy

bastalena
Salatka śledziowa 192

ulubioną, sprawdzoną sałatkę śledziową, którą serwuje na Święta Bożego Narodzenia. Mam wrażenie, że każda publikacja z przepisami świątecznymi zawiera choć jeden przepis tego typu. Nic w tym dziwnego, skoro śledzie to polska ryba.  Pamiętam, że w moim rodzinnym domu, gdy byłam jeszcze dzieckiem, rodzice bardzo często je kupowali. Po latach to się zmieniło, wszak na rynku są dostępne inne(...)smaczne ryby. Ale gdy chodzi o sałatki, to śledź nadal wiedzie prym.  W takim układzie nie może i u mnie zabraknąć przepisu na sprawdzoną sałatkę śledziową. Wydaje mi się, że przepis jest stary jak świat, to znaczy ja pamiętam go jeszcze z czasów szkolnych. Moja Mama przygotowywała tę sałatkę na prawie każde Święta. Dziś ja serwuję ją swoim gościom

Przysmaki Karolki
Sałatka ze śledziem i burakami. 247

Śledzie i buraki to całkiem smaczne połączenie. Próbowaliście już? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie. Zrobiłam tę sałatkę po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Wiem już, że w tym roku zagości u mnie na świątecznym stole. Jeśli wpadły Wam w oko bułeczki to  zapraszam po przepis . Zapewniam, że ta sałatka i te bułeczki to pyszne połączenie :) Składniki(...)śledzi 2 dość duże czerwone buraki 3 średnie ziemniaki 3 ogórki kiszone 3 jajka na twardo 1 cebula 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie namoczyć ( ja moczyłam w wodzie z mlekiem około 1 godzinę). Ziemniaki i buraki ugotować bez obierania. Wystudzić. Następnie obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Tak samo pokroić śledzie, cebulę

Agusiowe smakołyki
matiasy w musztardowo-korzennym smaku... 175

Składniki: matiasy 8 sztuk, musztarda miodowa 2 łyżki, przyprawa do piernika Prymat 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier 1 łyżka śledzie matiasy dobrze wymoczyć w zimnej wodzie co 40 minut zmienić wodę z 2 razy, na koniec wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła pokroić na 2 cm kawałki do miski musztardę, przyprawę do piernika, cukier dobrze wymieszać(...)olejem w ilości do zakrycia śledzi śledzie przełożyć do słoika i zalać olejem, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły - pyszne śledzie i na zakąske i na kolację podane na chlebie tostowym z tostera...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie w miodzie i koncentracie pomidorowym 210

Śledzie marynowane w zalewie z miodu i koncentratu pomidorowego - idealny balans smaków: słonych śledzi, słodkiego miodu, kwaśnego octu i koncentratu pomidorowego.  Najlepiej smakują po 3-4 dniach marynowania i są idealne na okres przedświąteczny.  Zawsze przed świętami robię je kilka razy bo znikają błyskawicznie. Składniki: 1 kg matjasów 1/3 szkl octu 1/3 szkl oleju 1/3 gorącej przegotowanej wody(...)łyżki miodu 2 średnie cebule 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju Śledzie zalać zimną wodą, wstawić do lodówki i zostawić na noc. Woda doskonale wyciągnie nadmiar soli.  Przygotować zalewę. Wodę, olej i ocet wlać do garnka i podgrzać do połączenia składników. Nie gotować.  Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy zalewa mocno przestygnie

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka śledziowa warstwowa z buraczkami 191

pytajcie mnie o smak tej sałatki , bo śledzi nie jadam, ale mąż i część mojej rodzinki je lubi, więc mąż pomógł mi przy jej przygotowaniu.Troszkę ją zmodyfikowaliśmy, tzn. dodaliśmy ogóreczki kiszone i zwiększyliśmy ilość płatów śledziowych i jajek. Powiem jedno - sałatka wygląda cudownie. Warstwy przedstawiają się cudownie i dodatkowego ślicznego efektu daje warstwa buraczków. Sałatka jest prosta w wykonaniu(...)marchew 2 ziemniaki 1 burak 2 ogórki kiszone 3 jajka 1 cebula czerwona łyżka oleju 150 ml majonezu natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz biały Sposób przygotowania: Śledzie namoczyć w wodzie ok. 4 godziny. Buraka , marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( buraka oddzielnie , żeby nie zafarbował warzyw ) Jajka ugotować na twardo. Po wyznaczonym czasie śledzia osuszamy papierowym ręcznikiem

Różne smaki w kuchni

Proponowane wyszukiwania