śledzie - 2725 przepisów (strona:49/182)

Śledzie w sosie musztardowym 328

sklepach można kupić gotowe śledzie w sosie musztardowy, które bardzo mi smakują. Zastanawiałam się czy w domu można przyrządzić równie pyszne. Okazało się, że można! ;) W tym roku to już moja ostatnia śledziowa propozycja, mam nadzieję, że Wam się spodoba ;) Składniki: 600g śledzi typu Matijas* lub w zalewie octowej 100g musztardy francuskiej 50g musztardy sarepskiej 4 łyżki jogurtu greckiego cebula(...)cukru łyżka octu* sól, pieprz do smaku Jeśli używamy Matijasów należy je moczyć 8-10 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. Wtedy też do sosu dodajemy ocet*. Jeśli używacie śledzi w zalewie octowej, nie dodajemy już octu do sosu!.  Cebulę kroimy w kostkę, umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Obie musztardy mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem

Czerwona Porzeczka
Śledzik na grzance 190

najlepiej sprawdzają się przekąski na jeden k ęs. Dodatkowo rybka lubi p ływać, jest to prawda powszechnie znana nie od dzis... więc śledzik to obowiązkowa pozycja zakupowa przed imprezą. ;-) Śledzia w tej formie przygotowuję również na kanapki. Można pokroić go drobniej, ja tego nie zrobiłam, bo lubię kiedy kawałki śledzia, cebuli i ogórka są wyczuwalne. 6 kromek chleba razowego(...)czerwona cebula 2 łyżki soku z cytryny pieprz koperek do dekoracji 1. Z kromek chleba razowego wycinamy szklanką krążki. Podpiekamy je w piekarniku przez około 7 minut. 2. Śledzie, ogórki i cebulę drobno siekamy. Doprawiamy pieprzem, wlewamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. 3. Gotowe śledzie wykładamy na grzanki. Dekorujemy gałązką koperku

Szefowa kuchni
Śledzie po skandynawsku 204

Dziś mam dla Was kolejny świąteczny przepis, tym razem na wspaniałe śledzie na słodko - po skandynawsku, jednak w mojej, zmienionej wersji.  Smakują i wyglądają wybornie! Zapewnia to bogata kompozycja przypraw użytych do ich marynaty.  Polecam zatem szczególnie ten przepis. Nie powstydzicie się ich częstując nimi swoją rodzinę i przyjaciół przy wspólnym wigilijnym stole.  A ja będę przeszczęśliwa(...)soli (opcjonalnie) 300 ml wody 300 ml octu jabłkowego (ja użyłam wspaniałego octu firmy Ogródek Dziadunia - klik ) 120 gramów cukru trzcinowego  Wykonanie: W większości przepisów znajdziecie poradę, iż śledzie z solanki należy dokładnie odmoczyć w wodzie czy mleku, najlepiej przez całą noc. Moim zdaniem jednak nie do końca jest to dobry sposób na zrobienie naprawdę pysznych śledzi. Tak długo

Garniec Magalie
Bosmańskie śledziki 455

Bosmańskie śledziki Jeśli już zabraliście się dzielnie , do zamarynowania swoich pierwszych płatów śledziowych , to teraz można z nich wykonać pyszne śledzie po bosmańskie . Jeśli nie macie swoich możecie z powodzeniem użyć kupnych , a co tam ważny będzie efekt , a nie pochodzenie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Śledziki wychodzą naprawdę smaczne , jedne z moich ulubionych . Można(...)tygodnia i im więcej siedzą w lodówce , tym smaczniejsze są . Polecam , szczególnie na sylwestra " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 słoik marynowanych ,płatów śledzi – duży 2 ogórki kiszone 1 mała cebulka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka -płaska pieprzu 1 szklanka oleju 1 płaska łyżeczka gorczycy Śledzie odcedzamy z zalewy , zdejmujemy z nich skórę

Ogrodnik w podróży
Śledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem 273

roku na wigilijnym stole w moim domu. Niby taki prosty, żadnych wyszukanych składników, a smak po prostu boski :) Czerwone wino i słodko-kwaśna żurawina świetnie komponują się z kawałkami śledzia. Polecam, nie tylko na święta. SKŁADNIKI 400-500g filetów śledziowych 6 średnich cebul 2 łyżki suszonej żurawiny  1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego 5-6 łyżek(...)piórka. W niewielkiej ilości oleju dusimy cebulkę, aż będzie miękka. Dodajemy wino, miód i koncentrat oraz żurawinę i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy pieprzem do smaku ( nie solimy, bo śledzie są słone). Studzimy. Śledzie kroimy w nieduże 5 cm kawałki, Układamy w słoiku na przemian warstwę śledzi i warstwę suszonej cebuli. Smacznego

DefinicjaSmaku
aromatyczne korzenne śledzie 193

śledzie w korzennej zalewie Śledzie w rozmaitych zalewach, możemy  kupić praktycznie w każdym sklepie.  Ale wykonane własnoręcznie, przyprawione korzennymi przyprawami, mają w sobie te niepowtarzalne coś. składniki  1 cebula 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 strąki kardamonu szczypta cynamonu kawałek korzenia imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki octu spirytusowego pół cytryny kieliszek(...)koniak, mieszamy i studzimy zawartość. Do  zalewy dodamy śledziowe  matiasy z delikatnej solonej zalewy, więc  wcześniej nie moczymy filetów ( opłukujemy je tylko z zalewy). Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do zalewy, wpierw je płuczemy, pod bieżącą wodą a następnie moczymy je przez kilka godzin w zimnej wodzie. W tym czasie, co najmniej dwukrotnie zmieniamy

Miód i pieprz
śledź w pomidorowej zalewie 194

śledź w pomidorowej zalewie Jest to moja ulubiona potrawa, wykonana ze śledzi.  Połączenie smaku, lekko wytrawnej pomidorowej zalewy z osoloną  rybą, daje efekt powodujący, że przyrządzam to danie nie tylko z okazji świąt. składniki  1 cebula 2 łyżki cukru 4 licie laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 150 g koncentratu pomidorowego 60 ml octu spirytusowego 1/2 l wody(...)ognia i studzimy zawartość. Do  zalewy dodam młode filety śledziowe ( matiasy ) z delikatnej solonej zalewy, więc  wcześniej nie moczę filetów ( płuczę je tylko z zalewy). Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do zalewy, wpierw je płuczemy, pod bieżącą wodą a następnie moczymy je przez kilka godzin w zimnej wodzie. W tym czasie, co najmniej dwukrotnie zmieniamy

Miód i pieprz
Śledzie z suszonymi pomidorami 172

Bożego Narodzenia, więc warto pomyśleć, co chcemy podać do jedzenia w czasie wieczerzy wigilijnej. W mojej rodzinie tego dnia pościmy, w związku z czym wcześniej przygotowujemy rożne "sałatki" ze śledziem. Przyznaję, że latem suszę pomidory m. in. specjalnie dla tej przystawki. Polecam wykonać ją przynajmniej dzień przed podaniem, aby całość dobrze się przegryzła.   Składniki (na 3 porcje(...)Przełożyć do miski. Całość oprószyć mielonym czarnym pieprzem. Polać oliwą i octem jabłkowym. Wymieszać. Osłonić miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, choć śledzie są lepsze, gdy się przegryzą przynajmniej jeden dzień. Tuż przed podaniem posypać całość rozdrobnioną natką pietruszki.  ------ Podobne: Sałatka śledziowa z ziemniakami Sałatka ze śledziem i awokado Sushi po polsku ze śledziem

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledzie z suszonymi śliwkami i z cynamonem 214

Śledzie z dodatkiem suszonych śliwek i cynamonu i miodu.Mają wspaniały smak , przypominający smak piernika .W moim domu nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: 500 gram filetów śledziowych 2 cebule 200 gram śliwek suszonych 1/2 szklanki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki octu 2 liście laurowe pieprz,cukier Sposób przygotowania: Śledzie(...)momentu aż będzie szklista .Śliwki kroimy na mniejsze kawałki,dodajemy do cebuli razem z koncentratem pomidorowym,miodem,cynamonem,octem i liściem laurowym.Mieszamy i dusimy pod przykryciem.Na końcu dodajemy pokrojone śledzie,delikatnie mieszamy. Śledzie najlepiej smakują na trzeci dzień

Bajeczna Kuchnia
Sałatka Lwowska 2053

Pyszna sałatka na bazie burków ze śledziem i grzybami marynowanymi z sosem śmietanowo-musztardowym.Od kilku lat gości na moim świątecznym stole,moja rodzina zajada się nią ze smakiem. Składniki: 8 filetów śledziowych 8 buraków 4 ziemniaki 4 marchewki 4 jabłka 1 seler 8 ogórków kiszonych 1 cebula 1 słoik grzybów marynowanych sok z cytryny Sos: 2 szklanki śmietany(...)dokładnie myjemy i gotujemy bez obierania.Marchew,selera i ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy osobno bez obierania.Ugotowane warzywa kroimy w kostkę. Ogórki i jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Grzyby odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Pokrojone składniki , oprócz ziemniaków i śledzi mieszamy.Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę mieszamy z musztardą, dopraw solą

Bajeczna Kuchnia
Śledzie w oleju z żurawiną 175

Śledzie przyrządzone w ten sposób są szybkie i bardzo smaczne.Dodatek suszonej żurawiny sprawia że mają fajny aromat i pięknie się prezentują na stole. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 100 gram suszonej żurawiny olej 2-3 łyżki oleju mielony pieprz kolorowy Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez dwie godziny .Kroimy na mniejsze kawałki.Żurawinę spażamy gorącą wodą(...)odcedzamy.Cebulę drobno kroimy.Oprószamy pieprzem,mieszamy i przekładamy do słoika.Śledzie zalewamy olejem , dodajemy ocet.Wstawiamy do lodówki. Śledzie najlepiej smakują na trzeci dzień

Bajeczna Kuchnia
Śledzie w sosie pomidorowym 192

Polecam pyszne śledzie z cebulką w sosie pomidorowym . Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2-3 cebule 4 łyżki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego Słodka i ostra papryka Sól,pieprz Cukier 1 łyżka octu Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godzimy.Odsączamy z nadmiaru z nadmiaru wody,kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę(...)się zeszkli.Dodajemy koncentrat pomidorowy,ketchup,ocet i doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką,solą ,pieprzem i cukrem.Smażymy jeszcze przez 5 minut ciągle mieszając.Do ostudzonego sosu dodajemy śledzie i delikatnie mieszamy.Przekładamy do miski,przykrywamy i wstawiamy do lodówki . Śledzie najlepiej smakują po dwóch dniach

Bajeczna Kuchnia
Opiekane śledzie w zalewie octowej 173

Składniki: 1 kg świeżych śledzi 2-3 cebule 1 marchewka mąka olej do smażenia zalewa octowa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 5-6  liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki na zalewę wlewamy do garnka, zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Śledzie czyścimy, myjemy i osuszamy. Tak przygotowane(...)smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią.  Cebulę pokroić w plasterki, a marchewkę w cienkie krążki. Do miski wrzucamy połowę cebuli i marchewki na to układamy usmażone śledzie i dodajemy pozostałą cebulę i marchewkę.  Całość zalewamy letnią zalewa, odkładamy w chłodne miejsce i gdy ostygnie wstawiamy do lodówki by się przegryzły. Śledzie  są gotowe

magiczna kuchnia Kasi
śledź w śmietanie 175

śledź w śmietanie Dla wielu, danie to kojarzy się z okresem przedświątecznego postu. Ja jednak przygotowuję tą potrawę o wiele częściej, bowiem prostota składników i łatwość wykonania, jest wręcz odwrotna do wybornego smaku dania.  składniki  4 filety śledzi 1 cebula 1 niewielkie kwaśne jabłko 2 łyżki octu sok z ćwiartki cytryny 250 ml kwaśnej śmietany pieprz sposób przygotowania(...)Śledziowe filety wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą z dodatkiem octu i odstawiamy na godzinę. Następnie śledzie wyjmujemy z wody odsączamy i kroimy w trzy centymetrowej długości kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, również w kostkę kroimy obrane wcześniej ze skórki jabłko. W misce mieszamy ze sobą jabłko, cebulę, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny, pieprz, oraz śmietanę

Miód i pieprz
Śledzie z ogórkami i suszonymi pomidorami 188

Siła tkwi w prostocie, połączenie smaków: śledzia, ogórków i suszonych pomidorów okazało się strzałem w dziesiątkę. Nie ma tu wyszukanych składników, ale śledzik nie potrzebuje wymyślnych towarzyszy. ;-) Polecam na przekąskę. 500g filetów śledziowych 10 pomidorów suszonych z zalewy olejowej 5 dużych ogórków kiszonych 1/2 pęczka szczypiorku 1. Śledzie moczymy w wodzie przez minimum 1 godzinę. Kroimy w kwadraty. 2. Ogórki(...)pomidory kroimy w drobną kostkę. Mieszamy ze śledziami. 3. Śledzie układamy na talerzu, posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni