jego strukturę, dzięki której nie rozmięka tak szybko, to idealny przykład przystawki typu finger food. Jak przygotować pyszny Tatar ze śledzia na pumperniklu? Składniki: 2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz z marchewką i cebulką 1 duży ogórek konserwowy, może być kupny(...)macie domowych 😉 1 czerwona cebulka 2 łyżeczki majonezu ½ łyżeczki musztardy np. sarepskiej mini pumpernikiel czarny pieprz natka pietruszki Przygotowanie tatara ze śledzia marynowanego: Marynowane śledzie razem z marchewką i marynowaną cebulą, ogórek konserwowy, oraz czerwoną cebulkę drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i 1 łyżeczką majonezu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: Śledzie wymoczyłam poprzedniego dnia, zmieniając kilkakrotnie wodę. Wymoczone pokroiłam w kawałki. Każdy płat na 3 części. Cebulę pokroiłam w półkrążki. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Ogórka pokroiłam w plasterki. Cebulę przełożyłam na sitko i zalałam wrzątkiem(...)marchewkę i gotowałam jeszcze 2 minuty. Wyłączyłam gaz i wlałam ocet. Wymieszałam zalewę i wystudziłam. Na dno słoja włożyłam część cebuli, następnie warstwę śledzi, delikatnie oprószyłam pieprzem i położyłam kilka plasterków ogórka i zalałam 2 łyżkami oleju. Następnie powtórzyłam układanie składników do słoja aż do wyczerpania składników. Na wierzchu rozłożyłam cebulę i wszystko zalałam wystudzoną zalewą
Kuchnia u Krysiwersji uwielbia cała moja rodzinka. Śledzie po kaszubsku Składniki : filety śledziowe - 600 g Sos: ogórki konserwowe 2 szt większe koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek cebula - 2 szt olej - 1/2 szkl woda - 1/2 szkl ziele angielskie - 4 ziarna liście laurowe - 3 sól(...)przygotowania: Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez ok. 3-4 godzin, zmieniając wodę ze 3 razy. Następnie należy odsączyć i pokroić śledzie na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na tłuszczu. Ogórki pokroić w kostkę. Przełożyć składniki sosu do rondla, dodać przyprawy i gotować na bardzo wolnym ogniu, przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem
Kuchnia Danusirozmięknie tak szybko.Składniki2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz z marchewką i cebulką1 duży ogórek konserwowy1 czerwona cebulka2 łyżeczki majonezu½ łyżeczki musztardymini pumpernikielczarny pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie:Śledzie (wraz z marchewką i marynowaną cebulą), ogórek oraz cebulkę drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Przyprawiamy pieprzem i 1 łyżeczką majonezu, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy mieszanką majonezu i musztardy. Na wierzch
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodsączeniu) sól, pieprz do smaku pęczek szczypiorku i koperku kilka łyżek majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka leśna polana ze śledziami – Wykonanie: Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, a następnie obrać z łupin i pokroić w kosteczkę. Ogórki również pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Śledzie wymoczyć(...)góry. Następnie posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Na to wyłożyć marchewkę. Rozsmarować warstwę majonezu, lekko dogniatając warstwy. Posypać solą i pieprzem. Następnie wyłożyć śledzie, cienką warstwę majonezu, kukurydzę (odsączoną z zalewy), cienką warstwę majonezu oraz ogórki. Ponownie posmarować majonezem oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wysypać drobno posiekane jajka, lekko osolić, posmarować majonezem. Na koniec wyłożyć ziemniaki, doprawić solą oraz
Kulinarne Przebojeburaki , a następnie przepis na barszcz czerwony z kiszonych buraków . Jak więc łatwo się domyśleć propozycja dzisiejszych śledzi to te z dodatkiem kiszonych buraczków. Podobnie jak ogórki kiszone bardzo dobrze komponują się ze śledziami. Składniki: 8 filetów śledziowych 3 kiszone buraczki łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego łyżka posiekanego koperku Przygotowanie: 1. Buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Życie ze smakiemSzałot śląski to jedna z najpopularniejszych śląskich potraw. To sałatka sporządzana na zimno z pokrojonego śledzia oraz ugotowanych ziemniaków, jaj, ogórka kiszonego, cebuli, skwarek boczku wędzonego i przypraw z dodatkiem musztardy. Obecnie rzadko wykonywana w tej tradycyjnej formie ze śledziem, bo sama bez niego jest wyjątkowo pyszna i tak różna od popularnej sałatki jarzynowej, czy ziemniaczanej. Ja trochę zmieniłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikSmaczna i szybka pasta na kanapkę. Składniki: 4 duże jajka, puszka śledzi w oleju, duży ogórek kiszony, 4-5 łyżek posiekanego szczypiorku, pół małej cebuli, duża łyżka majonezu, pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w średnią kostkę. Rybę odsączamy z oleju i rozdrabiamy. Ogórka i cebulę kroimy w małą kostkę. Dodajemy do jajek razem z rybą, majonezem, szczypiorkiem
Lena GotujeW moim domu Wigilia jest tradycyjnie bezmięsna. Duża ilość potraw to wariacje na temat ryb. Chętnie eksperymentuję, wypróbowuję dania z różnych regionów Polski albo po prostu
Pichceniomaniaziołowej panierce Pieczony łosoś z porem i pomarańczą Ryba po grecku ŚLEDZIE Śledzie z cebulką Śledzie z jabłkiem Śledzie w śmietanie z koperkiem Śledzie pod pierzynką Śledzie z papryką i ogórkiem SERNIKI Sernik z łezką Sernik śmietankowy Sernik z łezką na czekoladowym spodzie Sernik z musem brzoskwiniowym Seromak świąteczny Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie CIASTECZKA Babeczki świąteczne Ciasteczka
Lena Gotujewcześniej wymoczyć w zimnej wodzie około 30 minut. Wszystkie pozostałe stałe składniki kroimy w małą kostkę. Do miski ( najlepiej szklanej ) wykładamy warstwowo: po ½ ilości wszystkich składników. Początkowo śledzie, później cebulkę, paprykę, ogórki, marchewkę, jajka. Jajka przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Na górę rozsmarowujemy majonez i posypujemy szczypiorkiem. Następnie wykładamy ponownie te same składniki i kończymy majonezem i szczypiorkiem. Warto pozostawić
Smaki Ewypuszki groszku konserwowego, 1/2 słoiczka cebulki marynowanej, 2,5 łyżki śmietany 18%, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2 ogórki konserwowe, 1/2 słoiczka marynowanych pieczarek , sól , pieprz . PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny. 2. Ogórki konserwowe oraz marynowane pieczarki kroję w bardzo drobną kosteczkę(...)Majonez mieszam ze śmietaną, musztardą oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodaję pokrojone pieczarki i ogórki. Dokładnie mieszam. Sos odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. 3. Cebulkę i groszek odsączam z zalewy. Warzywa oraz śledzie dodaję do przygotowanego sosu tatarskiego. Dokładnie mieszam i wykładam na talerz
Tradycyjna kuchnia Kasikukurydzy około 500 g ziemniaków 1 puszka 400 g groszku zielonego 150 g ogórków kiszonych 4 jajka ugotowane na twardo około 200 g marchwi 2 łyżki usiekanej natki pietruszki około 6 łyżek majonezu sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka jarzynowa ze śledziami Przygotowanie: Przed przygotowaniem sałatki, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam(...)mundurkach do miękkości warzyw. Następnie odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Wystudzone ziemniaki i marchew obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Jajka kroję w kostkę, ogórki kroję w drobną kostkę. Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję w nie za dużą kostkę. Do miski przekładam wszystkie pokrojone składniki, dodaję odsączoną kukurydzę oraz groszek. Doprawiam solą, pieprzem
Uwaga Babcia Gotujestarkować na tarce o dużych oczkach, natomiast jajka na tarce o małych oczkach.Na dnie szklanego (najlepiej przeźroczystego, ponieważ widać wtedy efekt warstw) naczynia układać po kolei:- śledzie- cienką warstwę majonezu- pieprz- cebula- ogórki- ziemniaki- cienką warstwę majonezu - pieprz- buraki- cienką warstwę majonezu- pieprz- jajkaCałość odstawić na noc do lodówki, tak, aby smaki się przegryzły. Przepis bierze udział w akcji
Świat Domowej Kuchni