sposobów,marynować, podawać z ziemniakami, albo w sałatce ( przepis ). A poniżej znajdziecie przepis na śledzie w śmietanie. ŚLEDŹ w ŚMIETANIE Składniki: 3-4 płaty śledzia marynowanego lub w oleju 1 cebula 1 jabłko 2-3 ogórki kiszone sos śmietanowy: 1/2 szklanki śmietany kremowej 18% np. Zott Natur 1 łyżka majonezu 1 szczypta kawsku cytrynowego 1 szczypta soli i pieprzu(...)Przygotowanie: Śledzie kroimy ma 3-4 cm kawałki. Cebulę siekamy bardzo drobno, ogórki i jabłko ścieramy na drobnej tarce do warzyw. W miseczce mieszamy śmietanę (użyłam kremowej i bardzo gęstej jak na 18% śmietany Zott Natur,polecam), majonez oraz szczyptę kwasku,soli i pieprzu. Dodajemy warzywa i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Pokrojone śledzie polewamy sosem śmietanowym (można
Bon appetit mon amiepuszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 3-4 ogórki kiszone 1 jabłko duże 1 cebula średnia 3 jajka ugotowane na twardo majonez pieprz Śledzie kroimy w drobną kostkę, fasolę i kukurydzę odsączamy na sitku. Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę. Jajka przeciskamy przez krajaczkę/szatkownicę do jajek. Obrane jabłka też przez nią przeciskamy lub kroimy w drobną kostkę. Wszystkie
Piekielna Kuchnia Patiprzyprawy. Do gotującej zalewy wrzuciłam cebulę i jeszcze chwilę pogotowałam. Całość wystudziłam. Ogórka pokroiłam na małe paski, papryczkę oczyściłam z ziarenek. Na każdym kawałku śledzia zrobiłam maz łyżeczką musztardy, następnie położyłam pasek ogórka i papryczkę piri piri. Zwinęłam, spięłam wykałaczką i ułożyłam w naczyniu. Całość zalałam zimną marynatą i włożyłam na dobę do lodówki. Rolmopsy po dniu marynowania
bastalenabiałka jajka, przypomina śnieg. Sałatka jest doskonała na każdą okazję, bo świetnie się prezentuje i smakuje. Składniki: • 5 filetów śledzi w oleju • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżeczka musztardy • 2 małe cebule • 5 ogórków konserwowych • 5 jajek ugotowanych • 150 g sera żółtego • 8 łyżek majonezu • sól do smaku Wykonanie: • Filety ze śledzia pokroić(...)folii. • W szklanej salaterce układać po kolei warstwy: 1 – odciśnięte z soku śledzie 2 – cebula w kostkę 3 – starty na drobnej tarce ser żółty 4 – połowę majonezu wyciśniętego z woreczka 5 – ogórek konserwowy w kostkę 6 – żółtka starte na tarce 7 – połowę majonezu wyciśniętego
To co kochammarynowane ok 200 g 1 cebula 100 ml śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu 3 łyżeczki chrzanu sól pieprz cukier pieprz ziołowy pół łyżeczki suszonych ogórków kiszonych papryczki marynowane z serem feta (kilka sztuk) Śledzie moczymy lub jeśli są marynowane, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, luźno wykładamy na dnie naczynia, posypujemy posiekaną drobno cebulą i suszonymi ogórkami
Gotowanie jest łatwemogę śmiało powiedzieć, że jest pod nr 1 na mojej liście śledziowej. Jeżeli macie ochotę na śledzie w innym wydaniu to zapraszam tutaj Śledź w sosie curry Składniki 450 g płatów śledziowych 5 małych ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 cebula 250 ml śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry sól pieprz łyżka natki pietruszki Śledzie wymoczyć(...)zimnej wodzie około 3-4 godzin, a następnie pokroić w poprzeczne paski. Kukurydzę odcedzić na sicie. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Śmietanę wymieszać z curry, solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i posypać natką pietruszki. śledź w sosie curry
O kuchni z uczuciemOszukany śledź bo tak go nazywamy... Z pewnością jedliście śledzie w śmietanie, to coś na wzór tego dania ale jednak zupełnie inne. Składniki: ogórki konserwowe cebulka ugotowane jajka śmietana 12 % sól, pieprz łyżka majonezu (niekoniecznie) kilka kropel octu Ogórki i cebulę kroimy w kosteczkę, jajka obieramy i kroimy na połówki (mogą być na miękko) lub też kostkę i dorzucamy
Pelusiowa KuchniaSkładniki: 315g śledzi, 1/2 cebuli, 1/2 cebuli czerwonej, 5 ogórków konserwowych, kilka kawałków papryki konserwowej ( 4-5 kawałków), 4 listki laurowe, 8 ziarenek ziela angielskiego, kolorowy pieprz ziarnisty ( można użyć również grubozmielonego pieprzu w zastępstwie), cytryna, olej. Przygotowanie: 1. Śledzie wymoczyć ( jeżeli używasz śledzi w oleju, nie ma konieczności ich moczenia). Pokroić na kawałki. 2. Cebule pokroić w paseczki
W kuchni u Monikitakich którzy twierdzili, że śledzi nie tkną a jedzą je obecnie :) Sałatka śledziowa chodziła za mną od jakiegoś czasu, w końcu znalazłam czas żeby ją zrobić. Sałatka ta jest fajna ma w sobie tylko kilka składników, możemy ją przygotować i na święta, jak i kolację i zjeść z kromką chleba. Możecie zamiast przeze mnie użytych ogórków kiszonych, użyć konserwowych(...)śledzie zalewamy zimną wodą. Odlewamy wodę z ziemniaków i zostawiamy je do wystudzenia, po czym ostrożnie obieramy ze skórki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone i jajka kroimy w kostkę. Śledzie wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy. Składniki sosu mieszamy w osobnej misce, a potem zalewamy składniki
Kuchnia na wzgórzu100g papryki konserwowej, 1 czerwona cebula, 50g suszonych pomidorów, garść natki pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz, olej, cytryna. Przygotowanie: Śledzie i pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do słoika. Cytrynę sparzyć i ukroić 4 plasterki, włożyć do słoika
W kuchni u MonikiŚledzie robię na święta i na imprezy Składniki - 6 filetów śledziowych - 1 cebula czerwona - 2 cebule białe - 2- 3 ogórki kiszone - wykałaczki(...)zalewa - 2 szklanki wody - 0,5 szklanki octu - 3 łyżki cukru - 5 ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżka pieprzu kolorowego Sposób przygotowania 1. - śledzie wymoczyć od nadmiaru soli odsączyć z wody ogórki pokroić na ćwiartki i po dwie ćwiartki położyć na filecie zwinąć ruloniki i spiąć wykałaczką zaczynając zwijać od szerszej strony 2. - cebulę pokroić w półksiężyce
W królestwie smaków BeatyŚledzie te zazwyczaj przygotowuje Piotrek, jednakże dla Was skradłam mu przepis, bo przepyszne. Śledzie z rodzynkami składniki: 40 dag filetów śledziowych solonych, 1 cebula, 3 ogórki kiszone, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżka ketchupu, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól i pieprz. Śledzie z rodzynkami sposób przygotowania: Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 2 godziny. Odsączyć i pokroić(...)skośne paseczki. Cebulę pokroić w krążki i przesmażyć na oleju. Dołożyć rodzynki i ogórek pokrojony w drobną kostkę. Dodać ketchup, olej i przecier. Całość wymieszać i przestudzić. Układać warstwowo w słoiku zalewa, śledź, zalewa. Odstawić do lodówki do przegryzienia. Najlepiej smakuje na następny dzień
Pani domowaDziś Wielki Piątek, dlatego też mam dla Was przepis na pyszną postną przekąskę. Połączenie śledzi z marynowanymi warzywami to połączenie doskonałe. Warto wypróbować ten przepis. SKŁADNIKI: 300g matiasów solonych, 2 ogórki kiszone, 15 sztuk pieczarek marynowanych ORZECH , 4 strąki papryki marynowanej czerwonej, 1 cebula czerwona(...)łyżki oleju, sok z połowy cytryny, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Osuszam i skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie kroję w małą kostkę. Paprykę, pieczarki , ogórki i cebulę także kroję w małą kostkę. 2. Wszystkie przygotowanie składniki przekładam do salaterki. Dodaję olej oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam i odstawiam
Tradycyjna kuchnia Kasinajwiększym ich fanem jest mój szwagier :) Tak naprawdę to bardzo często robię te śledzie, ich zaletą jest to, że przechowywane w lodówce mogą stać spokojnie nawet miesiąc. Składniki : 8 filetów śledziowych (ja miałam nie duże) 1 duża marchewka 2 cebule 1 duży ogórek kiszony 2 łyżki oleju Składniki na zalewę: 2 szkl wody 2/3 szkl octu 6 łyżeczek cukru(...)Zalewę zagotować i zostawić do wystudzenia. Śledzie namoczyć w mleku, przez około godzinę. Następnie pokroić na kawałki, Cebulę pokroić w pióra, a marchewkę i ogórka w cienkie plastry. W słoiku układać warstwami ,warzywa, śledzie, warzywa itd. Na końcu muszą być warzywa.Tak przygotowane słoiki zalać zimną zalewą. Na wierzch wlać łyżkę oleju.Zakręcić słoiki i wstawić do lodówki.Po kilku
Agusiowe smakołykijabłek z salsą ogórkową i pysznym sosem francuskim. Bardzo smaczna i efektowna. SKŁADNIKI : 3 filety śledzia ( matias ) olej Wielkopolski do sałatek 1 łyżka soku z cytryny 2 winne jabłka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka musztardy francuskiej mały zielony ogórek natka pietruszki nasiona granatu do ozdoby(...)PRZYGOTOWANIE : Śledzie należy wymoczyć 2 godziny w zimnej wodzie, następnie skrapiany sokiem z cytryny i zalewamy olejem Wielkopolskim. Odkładamy na 2 godziny do lodówki. Jedno jabłko kroimy w cieniutkie plasterki, drugie obieramy, łącznie z ogórkiem i kroimy w małą kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy. Śmietanę mieszamy z musztardą i odrobiną oleju
Kulinarne Fantazje Marioli