śledzie w porach - 500 przepisów (strona:21/34)

Sałatka cebulowa – kuchnia podkarpacka 188

cebulowa to połączenie trzech prostych i dostępnych o każdej porze roku składników: cebuli, marchewki i jajek. Swój szczególny smak zawdzięcza krótkiemu marynowaniu cebuli w zaprawie na bazie octu, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Z tego powodu sałatka cebulowa trafi z pewnością w gusta wielbicieli cebuli z marynowanych śledzi czy grzybów, bo to właśnie te smaki, przy czym

Trzeci talerz
Zupa rybna z klopsikami 131

łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 szalotka sól , biały pieprz do smaku dodatkowo : resztki po filetowaniu ryby ( kręgosłup , łby ale bez skrzeli i oczu ) lub kilka płotek 1 średniej wielkości por korzeń pietruszki 1/2 fenkułu , średniej bulwy 2 cebule 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 kulka gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego(...)ponownie umieszczamy w lodówce . Jeśli użyliście całej ryby , to po jej filetowaniu , kręgosłup i łeb bez skrzeli i oczu zalewamy około 2 l wody . Jeśli używacie płotek lub śledzi jako bazy to je także traktujecie 2 l wody Do garnka z resztkami ryby lub rybami , dodajecie obraną i opieczoną nad palnikiem cebulę , korzeń pietruszki , także opieczony . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie

Ogrodnik w podróży
#2 – Warmia i Mazury 126

Mazurowie naszy Po jaglanej kaszy Słone wąsy mają W piwie je maczają   Koniec lutego oznacza, że najwyższy czas i pora na drugą odsłonę serii Kuchnia Polska , bo Polacy nie gęsi i swą kuchnię mają. W styczniu podzieliłam się z Wami informacjami i przepisami dotyczącymi Pomorza i Kaszub – był pasztet z makreli, pasty śledziowe oraz tamtejsza prażnica. Dzisiaj odwiedzimy(...)tereny pozostawiła po sobie tradycje, które do tej pory można obserwować w kuchni. Do ciasta na pierogi nie dodaje się tutaj jajek ale gorące mleko lub wodę, a zgodnie z tradycją litewską sok z cebuli. Posiłek często stanowiły zboża takie jak kasza z dodatkiem owoców czy skwarek, ziemniaki ze śledziami czy śledzie smażone na oleju. Analizując przepisy charakterystyczne

Życie ze smakiem
Sałatka śledziowa 94

festiwal smaków. W każde święta przygotowujemy potrawy, w których prym wiodą ryby. Najbardziej popularne śledzie w oleju czy śledzie w śmietanie mogę już nam się trochę znudzić. Sałatka śledziowa to przepyszna i łatwa w przygotowaniu potrawa. Świetnie może zastąpić tradycyjne dania ze śledzi, a nawet zagościć na dłużej podczas przyjęć i rodzinnych uroczystości. Na święta będzie idealna i zrobisz(...)tylko w pół godziny! Składniki: 5 filetów śledziowych w occie 4 jajka ugotowane na twardo 4 ugotowane ziemniaki w mundurkach 6 pomidorków koktajlowych 1 por kilka liści sałaty 1 cytryna 1 łyżeczka musztardy stołowej 5 łyżek oliwy pół pęczka świeżego kopru sól pieprz cukier Sałatka śledziowa przepis: Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Lekko ostudzone jajka i ziemniaki obrać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
16 SYLWESTROWYCH PRZEKĄSEK LCHF  204

domówkę” to pora pomyśleć o menu Oczywiście to tylko garść propozycji i jedynie na przekąski LCHF. W pozostałych zakładkach na pewno znajdziecie inspiracje na ciepłe dania… no i oczywiście desery 😉 * sałatka z awokado i ogórka z orzechami * sałatka z rzodkiewką * warstwowa sałatka z tuńczyka * śledzie pod tłustą pierzynką * rollsy z szynką * sałatka brokułowa * gniazdka bekonowe * sałatka

Ola la LCHF
Karryslid – duński śledź curry 97

Śledź curry należy do kanonu duńskiej kuchni. Pyszna, aromatyczna potrawa z całą symfonią smaków, łączy słoneczny aromat przypraw orientu z chłodnym, skandynawskim smakiem morza. Wbrew pozorom śledź i curry nie są połączeniem zaskakującym. To historyczna potrawa zakorzeniona w duńskiej tradycji już od XVII wieku. Duńskie imperium kolonialne obejmowało bowiem od roku 1620 także część Indii. Dalekowschodnie przyprawy korzenne były wykorzystywane(...)darmowych atrakcjach Kopenhagi] . Do tego duński ciemny chleb i pyszna skandynawska kolacja gotowa. Ale jeśli śledź curry ma być wyjątkowo dobry, musi być domowej roboty. Zebraliśmy kilka duńskich receptur, połączyliśmy je, dopracowaliśmy i w efekcie wyszedł ten oto przepis, który idealnie łączy słony smak śledzia z pikanterią przypraw i słodyczą jabłka. Duńczycy często podają Karryslid w formie Smørrebrød . To kanapka

smakowitehistorie.com
Dieta na stawy 154

morskie (2 razy w tygodniu) np. makrela, halibut, śledź oraz sardynki. Bogactwo kw. omega-3 oraz witaminy D, łagodzących stany zapalne. Oleje. Olej rzepakowy, lniany oraz oliwa z oliwek. Owoce i warzywa. Źródła antyoksydantów, witaminy E, która działa przeciwzapalnie oraz witaminy C, będącej niezbędnikiem przy wytwarzaniu kolagenu. Będą to m.in. kapusta, por, cebula, seler, pietruszka, dynia, wszystkie rodzaje sałat, brokuły

Życie na widelcu
Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku 74

smażony kurczak po koreańsku z dużą ilością czosnku, pora i sosu sojowego. Poniżej sprawdzony przepis na ten koreański przysmak. Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku Składniki: Dwa pojedyncze filety z kurczaka (ok. 500g) Świeży imbir około 1cm kawałek Sos sojowy Białko z jednego jajka 100g mąki ziemniaczanej 1 por 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki papryki chili w proszku(...)wszystko dokładnie mieszamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, pora kroimy w słupki (będziemy potrzebować ok. jednej garści posiekanego pora). Na patelni rozgrzewamy ¼ szklanki oleju, dodajemy pokrojony czosnek i pora, które obsmażamy na złoty kolor i następnie odcedzamy i odkładamy na później. Do pozostałego po smażeniu pora oleju dodajemy ½ łyżeczki chili w proszku i chwilę smażymy

Księga-Smaku
Ryba po grecku 180

się z opcją z octem polecam Ci spróbować mojej wersji. Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół: – śledź w śmietanie z jabłkiem – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w oleju – tatar ze śledzia – wigilijna kapusta – kompot z suszu – uszka wigilijne – zakwas do barszczu – barszcz wigilijny – pierniczki(...)minut Składniki: – 800 g filetów z dorsza lub innej białej ryby – 1/2 kg marchewki – 2 większe pietruszki – 100 g selera – 1 cebula – 1 por (tylko biała część) – 3 szklaki gorącej wody – 1 łyżeczka soli – 3 ziela angielskie – 2 listki laurowe – 1/2 łyżeczki pieprzu – 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

nietylkopasta.pl
Trójkolorowa zapiekanka rybna 344

kilku wpisów z inspracjami na Wigilię i Święta. Zwykle nic z tych planów niestety nie wychodzi albo mało. Na innych blogach już od początku grudnia mnożą się uszka, śledzie, ryby i ciasta a u mnie w grudniu zwykle mniej aktywności niż w całym roku. I tak było i w tym roku niestety.. i trzeba było ospy Emilki (od dziś(...)nowego. Siostra eksperymentuje zwykle z nową odsłoną śledzi, ja natomiast stawiam na nowe odsłony ryb. Czasem te nowe odsłony stają się klasyką i powtarzają się przez kolejne lata – i tak np. od kilku Wigilii nie może na stole zabraknąć gravlaxa, chociaż w tym roku zamierzam go zrobić trochę inaczej do tej pory – z buraczkami. Jeżeli

Cooking for Emily
Śledź w curry – duńskie Smørrebrød ze śledziem 253

wiem jak Wy, ale ja za każdym razem na przepis pod tytułem „śledź po japońsku” patrzę z obrzydzeniem i zażenowaniem – żaden Japończyk nie zjadłby tak podanej ryby, ja też nie zamierzam. Ale połączenie Danii i złotego curry nie dziwi – duńskie imperium kolonialne obejmowało od roku 1620 również Indie (Tranguebar, obecne Tarangambadi). Cenne dalekowschodnie przyprawy są Duńczykom znane od wieków(...)śledziem. Tak właśnie orient spotyka się ze śnieżną i zimną północą. Pysznie!   Tą sałatkę śledziową Duńczycy podają na ciemnym żytnim chlebie, podzielonym na małe kromeczki – na kęs lub dwa. Świetna przystawka do zimnej wódki, jasnego piwa lub kieliszka akwawitu. Samo przygotowanie sałatki jest banalnie proste, efekt – przepyszny. Jeśli chcecie w tym roku wypróbować nowy przepis na śledzie na świąteczny

Karo in the Kitchen
Śledzie marynowane z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami 124

Już za miesiąc, o tej porze, wszyscy będą myśleli tylko o jedynym. Jak co roku wpadniemy w szał przygotowywania wigilijnych potraw, kolejny raz będziemy dumać co upichcić by wszystkim smakowało. By nieco ułatwić Wam zadanie już teraz podaję przepisy na sprawdzone i smaczne potrawy. Jedną z nich jest ten właśnie śledź z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich, zamarynowane

Mango Papaja
Chowder 136

duży filet z dowolnej ryby mrożonej (u nas tilapia) 15-20 dag brzuszków z łososia 10 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 duża marchew pół pora ok. szklanka groszku mrożonego kubek śmietanki 12 lub 30 % 2-3 liście laurowe pieprz sól 2-3 kulki ziela angielskiego szczypta szafranu - opcjonalnie, dla podbicia smaku łyżka skrobi ziemniaczanej woda(...)dymny aromat.\ Rybę staramy się zawsze dodawać mrożoną - jest delikatna i nie dominuje, a jedynie nadaje subtelny smak. W przypadku ryby świeżej należy wybrać rybę mało charakterną, delikatną (nie śledzie!), sprawdzi się też łosoś, ze względu na towarzystwo brzuszków. Brzuszki - oddzielamy mięso od skóry i przeglądamy czy nie ma ości - zdarzają się czasami dość duże, ale zwykle nie więcej niż

Kuchnia od dwojga
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 190

brzmiących przepisów, które mamy ochotę wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą! Karp faszerowany, sałatka z boczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa z porami i szafranem, pierogi

Plate of Joy
Kuchnia Polska według Karola Okrasy. Wspomnienia z warsztatów kulinarnych Lidl'a 105

marynowanymi grzybkami tatar ze śledzia na grzankach tatar wołowy w omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w trzech wersjach- z grzybami, suszonymi pomidorami i smażonym porem pierś z kaczki z sosem czekoladowym Warsztaty

Z Kuchni Do Kuchni