Chętnie przygotowuję dania ze śledziami, szczególnie marynowanymi w occie, a śledzie po kaszubsku to danie, które lubię szczególnie. Ostre śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem marynowanych grzybów i cebuli, a jednocześnie wzbogacone rodzynkami i suszonymi śliwkami, to połączenie smaków, które jest w moim guście. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem(...)chleba, albo przystawką. Sprawdzają się na rodzinnych imprezach, a już szczególnie jako danie Wigilijne :) Istnieje wiele wariantów tej potrawy. Ja wykorzystuję śledzie matiasy, które marynuję przez noc, ale jeśli brak Wam czasu (lub ochoty :)) można wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1/2 szklanki marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych
Trzeci talerzSkładniki: śledzie tuszki 2 kg, sok z cytryny 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 3 sztuka, cukier 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, ziele angielskie całe 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, Pomidory krojone z puszki 1 puszka, sok pomidorowy 3 szklanki, ocet 1 łyżka, pieprz biały 1,5 łyżeczki świeże śledzie(...)średniej wielkości bez głów-tuszki, palcem przejechać po ości lekko naciskając - ość sama dobrze odchodzi zostawiając ładny filet opłukane śledzie w misce posypać kucharkiem, wlać sok z cytryny, wymieszać wszystko i do lodówki na całą noc na oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam
W Mojej Kuchni LubięŚledzie cytrynowe w oleju rzepakowym Mówi się, że kto nie gra, ten nie wygrywa. Postanowiłam więc podjąć wyzwanie i wziąć udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego". W końcu o taką nagrodę jak mikser KitchenAid Artisan warto powalczyć. W dodatku ten mikser jest w kolorze Majestic Yellow... Idealnie dopasowany do mojej kuchni... Wystarczy tylko stworzyć przepis na danie(...)olejem rzepakowym. No właśnie... Tu pojawia się problem. W okresie przedświątecznym na myśl o oleju od razu pojawia się, a może raczej nadpływa śledź. Niby nie ma tu nic złego, bo śledź w oleju według tego przepisu jest naprawdę dobry. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego doskonale łączy się ze śledziem, ponieważ kwasy omega-3 (zawarte
Pełny talerzzanurzone w sosie majonezowo musztardowym, z curry, miodem i chrupiącym soczystym jabłkiem startym na tarce. Wciągający słono słodki smak, intensywnie oddziałujący na kubki smakowe. Szwedzi to naród zajadający się śledziami. Są specjalistami od przyrządzania śledzi z charakterystyczną nutą słodyczy, uzyskaną poprzez dodatek miodu, cukru lub syropu cukrowego. Poniżej przedstawiam jeden z według mnie najciekawszych przepisów na szwedzkie śledzie w marynacie(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Currysill śledzie marynowane w curry z jabłkiem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Szwecka Trudność: Łatwe Ilość 500 g Przygotowanie 30 min. Kalorie 180 kcal Skandynawskie Currysill, czyli śledziki marynowane w sosie curry. Śledzie w curry to prawdziwy szwedzki specjał. Kuchnia skandynawska. Składniki: 10 plastrów filetów śledziowych matjas 1 chrupiące i kwaśne jabłka
ProstePesto.plŚwięta święta i po świętach, a dla tych, którzy myślą już o Sylwestrowym menu mam propozycję na pyszne śledzie pod buraczkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. Składniki 8 filetów śledziowych 3 cebule 4 buraki 6 ziemniaków 3 jajka sól pieprz 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 250 ml kwaśnej śmietany 380 ml majonezu(...)Instrukcje Buraki i ziemniaki gotujemy w skórce do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, cebulę kroimy w drobną kostkę. Śledzie moczymy w wodzie minimum godzinę, osączamy na ręczniku papierowym i kroimy w paski. W misce łączymy śmietanę z majonezem. Na dnie sporej miski układamy część śledzi, posypujemy połową cebuli i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem. Polewamy małą ilością sosu. Na tarce
To co lubię - gotuję i polecamPrzepis na śledzie solone w sosie tatarskim. Z dodatkiem marynowanych grzybków i ogórków konserwowych. Do przepisu możecie użyć marynowane grzyby, które w tym roku część z Was z pewnością zrobiła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki 8 płatów śledzi solonych 6 średnich ogórków konserwowych 1 słoik grzybków marynowanych (ilość grzybków powinna odpowiadać ilości ogórków) mogą być również pieczarki marynowane 4 jajka(...)ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu lub 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu Instrukcje Śledzie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Po godzinie wodę odlewamy i sprawdzamy jak mocno słone są śledzie. Jeśli nadal są bardzo słone ponownie zalewamy je wodą na godzinę. Należy jednak pamiętać o tym, że sałatki już dodatkowo nie solimy, a dodatek sosu
To co lubię - gotuję i polecamjeszcze ulubiona potrawa świąteczna. Przynajmniej moja 😄 Ale żeby nie było nudno (i żeby nikt nie marudził) przygotowuję różne warianty smakowe - dla każdego coś dobrego. I tak, dla wielbicieli śledzia przygotowałam jajka faszerowane śledziem i burakiem. Choć ja fanką śledzia nie jestem i chyba nigdy nie będę, to przyznam, że ten farsz smakował nawet mi 😂 Myślę, że takie połączenie smakowe może(...)zaskoczyć wiele osób i kto wie, może ktoś jednak zmieni zdanie na temat śledzia? Więc polecam! Jajka faszerowane śledziem i burakiem - przepis na 4 porcje Do przygotowania faszerowanych jajek będziesz potrzebować: 4 jajka, 1 duży filet śledzia matias, małego buraka, łyżkę jogurtu, natkę pietruszki, pieprz do smaku. 1. Śledzia wymocz w wodzie przez kilka godzin. 2. Buraka ugotuj w garnku
Z notatnika dietetykanaszych blogowych zasobach mamy jeszcze kilka przepisów przygotowania śledzi, które nie zostały zamieszczone ze względu na zdjęcia. Robiliśmy je bowiem jeszcze w okresie zimowym i zdjęcia mają bożonarodzeniową oprawę, więc przepisy muszą poczekać na swój czas. Przygotowaliśmy jednak śledzie z suszonymi pomidorami , które można zrobić nie tylko na święta, choć i na Wielkanoc będą jak znalazł. Dzięki dodatkom suszonych pomidorów(...)oraz rozmarynu śledzie mają słodki i mocno ziołowy smak, a marynata z oleju i ostra cebula doskonale go uzupełnia. Taką wersję śledzi z pewnością można podać na świąteczny stół, a także przygotować je do zjedzenia w zwykłe dni. Polecamy. Składniki na śledzie z suszonymi pomidorami 3-4 filety śledziowe a’la matjas 5-6 suszonych pomidorów 1 cebula 1 liść
niecodziennikparyŚledź po kaszubsku z chili Dlaczego po KASZUBSKU??? Nie wiemy… poszukiwania w sieci spełzły na niczym. Wszyscy wiedzą, co to jest “śledź po kaszubsku”, ale jak pytamy o przepis, to każdy ma inny zestaw dodatków do naszego bohatera ŚLEDZIA KASZUBSKIEGO I to jest fajne, że znowu, ile przepisów tyle tajemnic smaku Składniki 500g solonych płatów śledziowych 500g(...)cebuli 60ml oleju 2 łyżki cukru 5 łyżek octu winnego białego + 1 łyżka do moczenia śledzi 200g koncentratu pomidorowego 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta soli 2 łyżki ziaren gorczycy szczypta ostrej suszonej papryczki chili (ilość zależna od naszych preferencji co do ostrości) Wykonanie Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu białego winnego przez kilka
Tajemnice SmakuKolejne świetne śledzie na podstawie przepisu z książki "Śledzie" Małgorzaty Caprari. Tym razem marynowane w domowym occie jabłkowym. Smak gotowych śledzi jest delikatny, ocet nie jest dominujący. Pysznie smakują z dodatkiem marynowanej papryki, można posypać je dodatkowo pokrojonym w paseczki porem i obłożyć plasterkami jajka ugotowanego na twardo. Polecam! Marynowany śledź w oleju - przepis składniki 4 filety matiasów(...)używam śledzi korzennych 2 cebule ocet winny - użyłam jabłkowego olej o neutralnym smaku i zapachu opcjonalnie - liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, jałowiec do podania marynowana papryka pokrojony w paseczki por jajko ugotowane na twardo przygotowanie Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pociąć w bardzo cienkie półplasterki. Śledzie i cebulę układać w słoiku warstwami, zaczynając od cebuli. Kolejne warstwy
Stare GaryWigilijne śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Śledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na słodko, na ostro, z dodatkiem warzyw lub sosów śmietanowych. Jednak podstawowy przepis na śledzie, to solone filety, cebula, oliwa oraz kwaśny dodatek, na przykład sok z cytryny lub ocet winny. Dziś chciałam podzielić się(...)wami przepisem na wytrawne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny , które można serwować z różnymi dodatkami – według własnego upodobania - z czosnkiem, majerankiem lub kwaśną śmietaną. Składniki potrzebne na śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny 8 solonych filetów ze śledzi, najlepiej Matias 6 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren gorczycy
Gotujemy i jemyWigilijne śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Śledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na słodko, na ostro, z dodatkiem warzyw lub sosów śmietanowych. Jednak podstawowy przepis na śledzie, to solone filety, cebula, oliwa oraz kwaśny dodatek, na przykład sok z cytryny lub ocet winny. Dziś chciałam podzielić się(...)wami przepisem na wytrawne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny , które można serwować z różnymi dodatkami – według własnego upodobania - z czosnkiem, majerankiem lub kwaśną śmietaną. Składniki potrzebne na śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny 8 solonych filetów ze śledzi, najlepiej Matias 6 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren gorczycy
KorniszonkiŚledzie lekko podwędzane w jałowcu. 2 płaty śledzi z zalewy, garść suchych igieł jałowca, 6 jagód jałowca, 1 liść laurowy, 1 cebula, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1 cytryna, 50 ml ginu, 150 ml oleju (rzepakowy tłoczony na zimno), 1 łyżeczka do kawy cukru, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest(...)bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej po 2 godzinach spróbować kawałek śledzia. Do naczynia włożyć igły jałowca, nad nimi ułożyć ruszt, na którym położyć śledzie. Zapalić jałowiec, gdy zacznie się ładnie palić, przykryć szczelnie naczynie i odstawić na 20 minut. W tym czasie śledzie będą się wędziły w wytworzonym dymie. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki
królestwo garówburaczkami to jeden z moich ulubionych smaków świąt. Nie może jej zabraknąć na stole wigilijnym ani na kolejnych posiłkach Bożonarodzeniowych. Składniki jakie znajdują się w sałatce śledziowej to śledzie marnowane, ziemniaki, marchewka, cebulka, jajka ugotowane na twardo, buraczki. Inne nazwy tej sałatki to sałatka śledziowa Szuba bądź śledzie pod pierzynką (wtedy składniki poukładane są w innej kolejności. Sałatka śledziowa(...)buraczkami to danie, które do Polskie dotarło z Rosji, bądź Ukrainy. Każda z warstw sałatki miała swoje znaczenie: śledzie – proletariat, marchew – chłopi, buraki – rewolucja październikowa, majonez – burżuazja. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z buraczkami – Składniki 4 nieduże śledzie marynowane 1 duża cebula pół słoiczka buraków konserwowych bądź 2 duże surowe buraki ćwikłowe 4 jajka ugotowane
To Musisz Wiedzieć