Bardzo lubimy śledzie i dość często przygotowujemy je sobie w różnych postaciach np. z octem, w sałatkach lub z ciekawymi dodatkami wzbogacającymi ich smak. Podstawą jest oczywiście kupienie odpowiednich filetów ze śledzi i wymoczenie ich w zimnej wodzie lub mleku. W naszej budce z rybami kupiliśmy wyborne Matjasy, z których zrobiliśmy bardzo smaczne i proste do wykonania śledzie w oleju(...)filety śledziowe a’la Matjas 1 duża cebula 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu kolorowego 250 ml oleju słonecznikowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śledzie namaczać w wodzie przez 2-3 godziny, opłukać pod wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić je na małe kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub piórka. Śledzie wkładać do słoika naprzemiennie
niecodziennikparyŚledzie po kaszubsku to jedne z moich ulubionych śledzi marynowanych. Są jednocześnie słodkie, słone, kwaśne i ostre, co sprawia, że nie można się im oprzeć. Zazwyczaj kupowałam je w formie zwiniętych śledzi z nadzieniem cebulowym, ale takie pokrojone na kawałki są szybsze do wykonania i łatwiejsze do zjedzenia. Śledzie po kaszubsku można przygotować nie tylko na święta Bożego Narodzenia(...)także na co dzień i z pewnością szybko znikną ze słoiczka. Udostępnij Składniki na śledzie po kaszubsku 1 / 2 kg filetów śledziowych a’la matjas 2 duże cebule 1 / 2 słoiczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 1 szklanka oleju 4 łyżki octu 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu 1 łyżka ziaren gorczycy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie
niecodziennikparyNiby tyle różnych śledzi już jedliśmy, a tu takie zaskoczenie... Te śledzie są wprost bajeczne. Połączenie, śledzia, cebulki i słodko- kwaskowej żurawiny..., mniam...istne cuuuudo... :-) Inspiracją był ten przepis, choć jak zwykle lekko zmodyfikowany, m.in. dałam dużo więcej żurawiny. Śledzie wymagają kilkukrotnego zmieniania wody przy moczeniu, warto to uwzględnić przy przygotowywaniu, trwa to bowiem kilka godzin. Ja do pierwszego moczenia(...)dzięki sugestii znajomego) dodałam octu, dzięki niemu śledzie uzyskują piękny biały kolor, nie jest to oczywiście konieczne, ale warto... Składniki: - 800-1000g filetów śledziowych a'la matjas (u mnie 800g, 2 wiaderka po 400g) - 2-3 czerwone cebule (u mnie 3) - 200g suszonej żurawiny (w oryginale było 100g) - ok. 1-2 łyżki octu (nie trzeba) - 2 listki laurowe
Smaczne Zdroweadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w sosie pomidorowym Przepis na śledzie w sosie pomidorowym, czyli obowiązkowy punkt, którego nie może zabraknąć na imprezowym menu. Proste i szybkie w wykonaniu do tego bardzo smaczne a wszystko to przy niewielkim nakładzie pracy. Śledzie w sosie pomidorowym Składniki: 5 płatów śledziowych solonych a’la matias 3 cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)Pudliszki” 1 łyżeczka octu winnego 1/3 szklanki przegotowanej wody ½ łyżeczki cukru Sól Pieprz Śledzie w sosie pomidorowym Przygotowanie: Śledzie moczymy przez 2-3 godziny w tym czasie co najmniej raz wymieniamy wodę, następnie odcedzamy i kroimy na dwu-centymetrowe kawałki, takie w sam raz na jeden raz. W czasie moczenia śledzi przygotowujemy sos, obieramy cebulę i kroimy w piórka, następnie
Księga-SmakuŚwiąteczne śledzie piernikowe, to będzie hit tegorocznej wigilii. Nieskromnie powiem, że te śledzie są po prostu genialne w smaku. Są tak cudne, że przyćmiły wszystkie inne, które do tej pory wydawały nam się super... Warto przygotować je 2-3 dni wcześniej, by zdążyły się przegryźć smaki. U nas będzie ich na pewno duuuża porcja. Degustacja w ubiegłym tygodniu wypadła bardziej(...)niż pomyślnie. Zakochaliśmy się w tym smaku na dobre. Na próbę przygotowałam nie za dużą porcję- 1 małe opakowanie śledzi w oleju. Wyszły z tego 2 warstwy śledzi z dodatkami, porcja dla ok.3 osób. U nas na wigilię będą min. z 4 opakowań. Składniki: - 400g śledzi a'la matias (u mnie w oleju) - ok.60g pierników w lukrze (u mnie
Smaczne Zdrowepolskiej tradycji podczas Wigilii spożywa się tylko dania bezmięsne. Na stole królują ryby: karpie , sandacze , szczupaki ... . Wśród (według tradycji) 12 dań obowiązkowo pojawia się śledź . Śledź w wielu odmianach, wariacjach: rolmopsy , śledzie z koperkiem , pod pierzynką , z piernikiem , z kapustą kiszoną i wiele innych. Grzyby suszone też kojarzą się ze smakami świąt, dlatego proponuję śledzie z grzybami. Przepis funkcjonujący(...)wielu, wielu lat. 4 płaty solonych śledzi*, 1 cebula, 30 - 40 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki), 4 – 5 łyżek oleju do smażenia, cytryna, sól, cukier Grzyby włożyć do garnuszka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować je do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby odcedzić. Nie wylewać płynu z gotowania grzybów!!! Będzie można dodać
królestwo garówroku popełniłam strategiczny błąd. Zbyt często jadłam dania ze śledziem na śniadanie i jako przekąski do pracy i trochę mi się znudził. A to dopiero początek postu, kiedy dania ze śledziem będą praktycznie wszędzie! Na swoje usprawiedliwienie mam to, że śledzik to bardzo wygodna i tania przekąska, którą łatwo zabrać na lunch. Wystarczy jakieś pieczywo i mamy gotowe śniadanie(...)śledź to jedna z najzdrowszych ryb. Na szczęście są jeszcze prawdziwe matiasy, czyli wersja śledzia na bogato. Dokładniej to młode śledzie. Można je kupić w sklepiku Ikei, w Hali Gwardii, przez Internet i w dobrych sklepach rybnych. Nie są więc tak łatwo dostępne jak typowy śledzik, ale zdecydowanie warto poszukać. Jest pyszny! Młody śledź ma też piękny kolor i jest
Ugotowane pozamiataneblogowych rezygnowaliśmy w ciągu tego czasu, ale kiedy pisze do nas Gosia z MSC zawsze znajdziemy chwilę czasu, bo to sprawa dużej wagi! Gosia tym razem odwiedziła nas ze śledziem! Nie byle jakim śledziem, tylko prawdziwym holenderskiem matiasem! Matiasy są wyłącznie ze śledzi oceanicznych, a ich nazwa pochodzi od holenderskiego słowa maagdenharing czyli śledź dziewiczy. Jest to młody śledź przed(...)zauważyć podczas patroszenia pozostawiana jest trzustka, ponieważ enzymy w niej zawarte sprawiają, że mięso staje się tak delikatne i maślane. Wiecie, że tylko 3 % ze wszystkich poławianych w Europie śledzi kwalifikuje się do produkcji matiasów? Jeśli będziecie mieli okazję spróbować takiego prawdziwego matiasa - zróbcie to koniecznie, jest absolutnie wyjątkowy! Pamiętajcie, aby przy wyborze śledzia czy innych ryb zwracać uwagę
Plate of JoyŚledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą – to jedno z podstawowych dań świątecznych, pasujące zarówno na specjalne okazje jak i typowe spotkania ze znajomymi, bardzo proste w przygotowaniu, i szybkie w wykonaniu, a na pewno zaspokoi podniebienia niejednego amatora rybnych przysmaków. Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Składniki na 4-6-porcji: 500g śledzi solonych(...)matiasów 100g śliwki suszonej 500g cebuli 70g oleju rzepakowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Szczypta świeżo zmielonego pieprzu. Sok z cytryny Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Przygotowanie: Śledzie zalewamy wodą i moczymy co najmniej 2-3 godziny, w zależności od tego jak bardzo są słone, w tym czasie co najmniej dwukrotnie zmieniamy wodę na świeżą, następnie odcedzamy i tniemy
Księga-SmakuRolada buraczkowa ze śledziami to moje tegoroczne odkrycie. Połączenie buraków i śledzi jest bardzo popularne dlaczego więc nie zestawić tego w nieco inny, bardziej elegancki sposób? Być może zachęcę Was tym przepisem na śledzie w innej odsłonie i będzie to wasza JEDNA Z DWUNASTU potraw na wigilijnym stole? Ja wiem jedno-rolada buraczkowa ze śledziami, na moim stole wigilijnym znajdzie(...)się na pewno. Biszkopt buraczkowy, kremowy serek doprawiony ziołami i ogórkiem kiszonym oraz dobrej jakości śledzie to gwarancja dobrego smaku i sukcesu kulinarnego. Roladę można przygotować dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Nadzienie nabierze koloru od buraczków, a smaki się ze sobą dobrze zgrają. Jeżeli tak jak ja nie wyobrażacie sobie Wigilii bez dań rybnych to zapraszam po kilka
Pieguskowa Kuchniawiem jak Wy, ale ja za każdym razem na przepis pod tytułem „śledź po japońsku” patrzę z obrzydzeniem i zażenowaniem – żaden Japończyk nie zjadłby tak podanej ryby, ja też nie zamierzam. Ale połączenie Danii i złotego curry nie dziwi – duńskie imperium kolonialne obejmowało od roku 1620 również Indie (Tranguebar, obecne Tarangambadi). Cenne dalekowschodnie przyprawy są Duńczykom znane od wieków(...)chętnie w duńskiej kuchni wykorzystywane. Jedną ze świątecznych potraw, serwowaną na bożonarodzeniowy lunch, jest w Danii „Karrysalat” – sałatka z curry podawana na otwartych kanapkach ze śledziem. Tak właśnie orient spotyka się ze śnieżną i zimną północą. Pysznie! Tą sałatkę śledziową Duńczycy podają na ciemnym żytnim chlebie, podzielonym na małe kromeczki – na kęs lub dwa. Świetna przystawka do zimnej wódki
Karo in the KitchenWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na śledzie z rodzynkami – po sułtańsku, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi (w co wątpię), to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali: 400 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych około 100 g rodzynek 250 g cebuli 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu(...)smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Śledzie po sułtańsku Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Cebulę kroję w cienkie półplasterki (piórka). Następnie cebulę
Uwaga Babcia Gotujemają sprawić, że będziemy przyjemnie najedzeni, schudniemy i do tego pobudzimy produkcję hormonów szczęścia. Bo są przecież potrawy, po których jest nam od razu lepiej np. czekolada, awokado czy … śledź. A że z nich najbardziej dietetyczny jest śledź, to dziś będą rolmopsy z suszonymi śliwkami. #WyhaczRybkę ! Moja wersja rolmopsów jest dużo szybsza niż tradycyjna. Ponieważ teraz spokojnie można kupić już(...)gotowe śledzie, których nie trzeba moczyć, nie zepsujemy sobie humoru wykonywaniem bezsensownych czynności. Tradycyjny przepis na rolmopsy zakładał moczenie śledzi, które potem nie miały żadnego smaku, więc trzeba było je solić i moczyć w jakieś dziwnej zalewie mocno octowej, w której to rozpadały się na kawałki. My pomijamy te etapy i możemy od razu cieszyć się pyszną rybką, która
Ugotowane pozamiataneWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne śledzie z papryką i śliwkami. Śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 125 ml oleju 2 cebule (około 200 g) 1 papryka czerwona (około 200 g) około 10 szt śliwek wędzonych (bez pestek) 2 łyżki(...)żurawiny około 70 g pomidorów suszonych 4 łyżki czerwonego octu winnego (jabłkowego) lub białego pieprz do smaku Link do filmu z przygotowania: Śledzie z papryką Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Przygotowanie pozostałych
Uwaga Babcia GotujeTatar ze śledzia na pumperniklu to idealna przystawka, która znalazła się we wpisie „ Sylwestrowe menu – top lista „. Śledzie w każdej postaci doskonale nadają się do podania na Sylwestra, tym razem proponuję je przygotować w formie mini kanapeczki, czyli tartinki z tatarem ze śledzia. Tak przygotowany tatar ze śledzia polubi każdy! Tatar ze śledzia na pumperniklu często przygotowuję(...)tatara zawsze używam ciemnego, okrągłego pumpernikla, ze względu na jego strukturę, dzięki której nie rozmięka tak szybko, to idealny przykład przystawki typu finger food. Jak przygotować pyszny Tatar ze śledzia na pumperniklu? Składniki: 2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz z marchewką i cebulką 1 duży ogórek konserwowy, może być kupny jak nie macie domowych 😉 1 czerwona cebulka 2 łyżeczki majonezu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚledzie z dodatkiem żurawiny zrobiłam trochę inaczej niż podaj większość przepisów. Użyłam solonych śledzi, a nie marynowanych. Kwaśnym akcentem jest tu cebulka, którą zamarynowałam w occie winnym. Udało mi się dobrać składniki w taki sposób, że żaden z nich nie dominuje. Lekko słone śledzie, kwaskowa cebula i słodka żurawina pasują do siebie wyśmienicie. Dodatek różowego, młotkowanego pieprzu dodaje ciekawy efekt(...)osoby, które jadły śledzie zachwycały się jego smakiem. Do tych śledzi zamiast żurawiny można użyć suszonych lub wędzonych śliwek. Składniki: 0,5 kg śledzi (solone, bez skóry) 3 duże cebule 1/3 szkl. suszonej żurawiny 1-2 łyżki suszonego majeranku ok. 1 szkl. lub więcej oleju rzepakowego lub słonecznikowego pieprz różowy lub czarny, świeżo mielony lub młotkowany - w ilości jaką lubicie
Codziennik KuchennyŚledzie w mocno czosnkowym sosie. Nie muszą długo się przegryzać, wystarczy noc. Nie robiłam dużej porcji, dwa filety wystarczają u nas dla 2 - 3 osób, ale ilość składników w przepisie, bez problemu można zwiększyć. Polecam, gdyż to dobry sposób na śledzie "w ostatniej chwili" Inspiracja "Śledzie" - Małgorzata Caprari Jeżeli lubicie śledzie, zajrzyjcie też do pozostałych, śledziowych przepisów: Śledzie(...)cebulką klasyczne Śledzie z żurawiną Rembertowskie śledzie majerankowe Śledzie korzenne z suszonymi śliwkami śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami składniki: ok 250 g filetów śledziowych (u mnie 2 filety) - użyłam filetów śledziowych a'la matias sos: 1/4 szklanki śmietany 18% 1/4 szklanki dobrego majonezu 2 spore ząbki czosnku ( po jednym na filet) łyżka posiekanej zieleniny - natka pietruszki
Stare Garyjakiegoś smaku wywołuje u Was ślinienie? Ale nie takie z cyklu „zjadłabym”, tylko takie z cyklu „O matko! Brad Pitt! Nagi! I idzie do mnie!”. Ja tak mam ze śledziami. Nie wiem nawet, czy słoik dobrych śledzi nie wygrałby z gołym Bradem Pittem? Chyba by wygrał. Sorry Brad. Dobry śledź jest dobry i żadna siła ani goły facet tego(...)zmieni. Śledź jest dobry na kaca, na przystawkę, na obiad, na deser też. Znaczy z tym deserem to się zgodzą tylko panie w ciąży i głębokim PMS-ie. Panowie mogą mieć obiekcję. Najcierpliwszy bez mrugnięcia okiem zniósł moje spożywanie śledzia z białą czekoladą i borówkami, stąd wiem, że to ten jedyny (lizu lizu przed świętami ). Myślałam, że większość kombinacji śledziowych
ladykitchenŚledzie w śmietanie z dodatkiem cebulki, ogórków konserwowych i jabłka to śledziki stworzone na wzór popularnych śledzi Lisnera. Te domowe są bardzo zbliżone w smaku do tych zakupionych w sklepie, a na pewno zdrowsze i co najważniejsze - wiemy co jemy. Śledzie w śmietanie to idealny zakąska na święta, przyjęcia lub zwyczajna przekąska podczas dnia. Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner(...)Składniki: ok. 500 g śledzi typu matjas 2 łyżki oleju 2 cebule 2 średnie ogórki konserwowe 1 małe jabłko ok. 2 łyżki octu sok z połowy cytryny 500 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% ok. 4 łyżki majonezu szczypta cukru pieprz szczypta soli (lub pominąć jeżeli śledzie były bardzo słone) Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) - Sposób przygotowania
Słodka StronaŚledź w śmietanie z jabłkiem Trochę nie dowierzam, że właśnie przedstawiam Wam jeden z moich najgorszych koszmarów kulinarnych. Śledzie w śmietanie. To danie podawane w szkolnej stołówce sprawiło, że przez wiele lat nie ruszałam śledzi. Tamte były okropne. Do dziś na myśl o zestawie śledź w śmietanie i gorące ziemniaki puchnie mi gardło. Serio. Na obiady chodziłam z koleżanką, która(...)śledzi miała podobny stosunek. Niestety panie kucharki nie pozwalały nam odejść od stolika bez pustego talerza. Nie wiedziały, że dziecięca kreatywność nie ma sobie równych i śledzie lądowały w jednym kubku, przykryte drugim lub pod ceratą na stole... Od tamtej pory nie zjem takiego śledzia w jednym całym kawałku. Musi być pokrojony. I absolutnie żadnych gorących ziemniaków. Już kiedyś pisałam
Pełny talerzŚledzie z migdałami w korzennej zalewie to doskonały pomysł na sylwestrowe przyjęcie, taka śledziowa przekąska z pewnością znajdzie uznanie u naszych gości. Przygotowanie roladek śledziowych wymaga nieco czasu, ale ich wygląd i smak z pewnością to zrekompensują. Śledzie z migdałami w korzennej zalewie intrygują smakami, a struktura tego dania jest różnorodna i przyjemna w jedzeniu. Składniki na śledzie z migdałami(...)cynamonu 2-3 roztarte goździki 1 szczypta cukru 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Śliwki opłukać, zalać letnią wodą, zostawić na kilka godzin. Śledzie opłukać pod bieżącą wodą, a jeśli są słone, namoczyć przez 30 minut w zimnej wodzie. Przekroić je wzdłuż na pół, a te połówki jeszcze w poprzek na dwie części
niecodziennikparyWitam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na pyszne śledzie marynowane w oleju. Śledzie są bardzo smaczne i jeżeli jeszcze ktoś nie robił takich śledzi, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowaniu śledzi będziemy potrzebowali: 1 kg solonych filetów śledziowych a’la matias około 400 g cebuli szklanka dobrego oleju (250 ml) sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 70-80 ml) około(...)łyżeczki pieprzu grubo mielonego (może być kolorowy) słoik (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Śledzie w oleju Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Następnie śledzie osączam
Uwaga Babcia GotujeKolejny przepis dla wielbicieli śledzi to śledzie faszerowane kapustą kiszoną. Mało spotykane, ale bardzo trafione połączenie smaków zaskoczyło już niejedną osobę. Jest to także prawdziwa bomba pod kątem zdrowia ponieważ śledzie są doskonałym źródłem witaminy D, E a także z grupy B, żelaza, jodu, cynku. Obfitują w zdrowe kwasy tłuszczowe. Natomiast kapusta kiszona to naturalny probiotyk oraz źródło witaminy(...)żelazo. Jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Bogata w indol-3-karbinolu, o działaniu antynowotworowym i odtruwającym z toksyn. Polecam również inne przepisy ze śledziami w roli głównej . Składniki na śledzie faszerowane kapustą kiszoną: 500 g płatów śledziowych a’la matias 500 g kiszonej kapusty 60 g cebuli 60 g jabłka 30 g marchewki
Ola la LCHFsłodkości. Ale była też potrawa, która zwiastowała post. Był to śledzik. Miał on zapowiadać biesiadnikom, że już następnego dnia zacznie się post, a wraz z nim 40 chudych dni. Śledzie z kurkami marynowanymi. Składniki: - 9 filetów w 0leju a’la matias - ok. 260 g kurek marynowanych (waga po odsączeniu z marynaty) - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - kawałek czerwonej papryki(...)laurowe - ziele angielskie - pieprz cytrynowy - olej rzepakowy Obie cebule kroimy w kostkę i zalewamy na sicie wrzątkiem. Po chwili odcedzamy i hartujemy pod bieżącą wodą – odstawiamy do odsączenia. Śledzie kroimy na paski ok. 1,5 cm. Dodajemy odsączone kurki (w całości, można dać z marchewką i gorczycą z marynaty), cebulę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórki, liście laurowe
mojewypiekiinietylkodanie ze śledzi serwujemy w domu na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Oczywiście w ciągu roku też chętnie sięgam po ten przepis, ale jak się na coś czeka to podobno smakuje lepiej.. Tak więc staram się, by śledzie pod pierzynką serwowane były od święta, tak aby się czekało i lepiej smakowały Dziś śledzie pod pierzynką, mojej Mamy. Śledzie drobno pokrojone(...)majonezem, tartym jajkiem i serem. Pyszne! Nie podaję konkretnie składników, zawsze robię śledzie na oko. Bardziej chodzi tu o składniki i kolejność układania dania na półmisku lub w misce. Zapraszam na moje ulubione śledzie SKŁADNIKI: kilka płatów śledzi marynowanych pokrojonych w kostkę majonez jajka ugotowane na twardo tarty żółty ser pieprz opcjonalnie: lubczyk do dekoracji: natka lub koperek PRZYGOTOWANIE ŚLEDZI
Zasmakuj Kuchnisłodkości. Ale była też potrawa, która zwiastowała post. Był to śledzik. Miał on zapowiadać biesiadnikom, że już następnego dnia zacznie się post, a wraz z nim 40 chudych dni. Śledzie z kurkami marynowanymi. Składniki: - 9 filetów w 0leju a’la matias - ok. 260 g kurek marynowanych (waga po odsączeniu z marynaty) - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - kawałek czerwonej papryki(...)laurowe - ziele angielskie - pieprz cytrynowy - olej rzepakowy Obie cebule kroimy w kostkę i zalewamy na sicie wrzątkiem. Po chwili odcedzamy i hartujemy pod bieżącą wodą – odstawiamy do odsączenia. Śledzie kroimy na paski ok. 1,5 cm. Dodajemy odsączone kurki (w całości, można dać z marchewką i gorczycą z marynaty), cebulę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórki, liście laurowe
mojewypiekiinietylkoŁososiowe śledzie są delikatne w smaku, charakteru nadają im ziarenka czerwonego pieprzu, które po przegryzieniu wyostrzają łagodną rybę. Śledzie, cebula, odrobina oliwy i czerwony pieprz- tyle wystarczy żeby stworzyć ciekawe danie. Przepis na te śledzie jest prosty, przygotowuje się je szybko i zawsze chwilę przed spożyciem. Nie wymagają i nie lubią długiego leżakowania tak jak to jest(...)przypadku tradycyjnych śledzi w oleju. Jako Polak napiszę, że śledzie są smaczną zakąską do alkocholu, ponoć rybka lubi pływać. Moje przepisy na śledzie znajdziecie w zimowym wydaniu lubelskiego magazynu blogerów AROMAT. Śledzie łososiowe z czerwonym pieprzem 2017-12-06 22:26:01 Write a review Save Recipe Print Ingredients 3 płaty łososiowych śledzi 1 duża cebula
Rusty ForkŚledziem w depresję i nie tylko! Śledź jak śledź, każdy go zna i na Wigilię z przyjemnością wcina. Ale poza bożonarodzeniowym sezonem gości na stołach zdecydowanie rzadziej niż powinien. Rybka ta to bowiem samo zdrowie ! Że o zaletach materialnych nie wspomnę: powszechnie dostępna, niedroga, łatwo dostać ją świeżą. A czemu ten śledź taki zdrowy ? [źródła: www.poradnikzdrowie.pl ; poradnikprzedsiebiorcy.pl ] jest bogatym źródłem(...)koncentrację są to ryby, których zanieczyszczenie metalami ciężkimi jest niewielkie w porównaniu na przykład z tuńczykiem Czytając te śledziowe pochlebstwa ogromnej ochoty na sałatkę z tą rybką nabrałam. Śledzia więc w te pędy na pobliskim bazarku "złowiłam", resztę składników ze spiżarki wyłuskałam i taką oto śledziową wariację sałatkową wymyśliłam :) Chętnych dalszych śledziowych doznań, zapraszam do podejrzenia innych moich przepisów
Grunt to przepis!zasmakowały filety śledziowe z zielonymi oliwkami i kaparami . Więc parę słów wam powiem. Filety śledziowe z zielonymi oliwkami i kaparami SEKO : Zdejmuje papierowe opakowanie z pudełeczka ze śledziami, stwierdzam od razu , że widać datę do kiedy można spożyć śledzie. Przecinam nożem folię,w oczy od razu rzuca się to , że widać trzy płaty śledzia na których leżą pokrojone(...)kapary i oliwki. Widelcem podnoszę śledzia, czekam chwilkę by odsączył się z oleju, przekładam na talerz i kroje je w mniejsze kawałki ,muszę przyznać że mi smakuje,nie spodziewałam się takiego smaku. Śledzie nie są za słone ani mdłe, mają swój smak, oliwki i kapary nadały im wyjątkowego posmaku. Mogę stwierdzić z całą pewnością, że śledzie co jakiś
Różowa kuchniaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w miodzie – to bardzo dobre połączenie smaków :) Odkąd znalazłam je na blogu Danka pichci , to zakochałam się w nich bez pamięci i są moim ulubionym przepisem na śledzie. Karnawał dobiega końca, więc polecam to danie wszystkim, którzy szukają domowych przepisów na `Śledzika`d ;) Śledzie w miodzie – Składniki: 1kg filetów śledziowych (matiasów) 4 duże cebule(...)szklanka) 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w miodzie – Wykonanie: Śledzie zalać zimną wodą, pozostawić na kilka godzin, co jakiś czas zmieniając wodę (by pozbyć się nadmiaru soli). Śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić w paseczki o szerokości
Kulinarne Przeboje