sledz z cebula - 502 przepisów (strona:5/34)

Śledzie w słodkim sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki 300

bazylią i cytryną oraz w sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki. Kolorystycznie ta trójca prezentuje się pięknie, nie uważacie? :)Składniki:4-5 płatów solonych śledzi,2 średnie cebule,1 większa pomarańczowa papryka,1 szklanka soku pomidorowego,1 łyżka cukru,3-4 łyżki oleju,ostra mielona papryka - do smaku.Solone śledzie lekko wymoczyć, ale nie do końca(...)niż kawałki śledzi.Olej rozgrzać w garnku lub na głębszej patelni, podsmażyć paprykę. Jak zacznie się rumienić, zalać sokiem pomidorowym i przez chwilę poddusić. Papryka powinna być al dente, nie powinna całkowicie zmięknąć. Sos doprawić ostrą papryką i odstawić do całkowitego wystudzenia.Do zimnego sosu przełożyć śledzie z cebulą, wymieszać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Opiekane śledzie w zalewie octowej 158

Składniki: 1 kg świeżych śledzi 2-3 cebule 1 marchewka mąka olej do smażenia zalewa octowa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 5-6  liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki na zalewę wlewamy do garnka, zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Śledzie czyścimy, myjemy i osuszamy(...)rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią.  Cebulę pokroić w plasterki, a marchewkę w cienkie krążki. Do miski wrzucamy połowę cebuli i marchewki na to układamy usmażone śledzie i dodajemy pozostałą cebulę i marchewkę.  Całość zalewamy letnią zalewa, odkładamy w chłodne miejsce i gdy ostygnie wstawiamy do lodówki by się przegryzły. Śledzie  są gotowe po 2-3 dniach

magiczna kuchnia Kasi
Śledzie z żurawiną 357

przepis natknęłam się na tej stronie. Żurawina była, tymianek był, a i czerwona cebula czekała na zagospodarowanie. I tak powstał słoik śledzi z żurawiną .składniki500 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennychgarść suszonej(...)żurawiny2 średnie czerwone cebule1 łyżka octu balsamicznego1 gałązka tymiankuolej o neutralnym smakuprzygotowanieśledzie pokroić na mniejsze kawałki. Żurawinę zalać wrzątkiem i po paru minutach odcedzić. Cebulę pokroić w piórka. Cebulę, żurawinę, śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę tymianku. Zalać olejem , dolać ocet balsamiczny. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić na co najmniej 24 godziny

Stare Gary
Śledzie w oleju lnianym wg Anny Starmach 164

Śledzie w oleju to jedno z klasycznych dań na wigilijnym stole w wielu domach. Zwykle przygotowuje się je na oleju rzepakowym. Ja proponuje zamienić go na bardzo zdrowy tłuszcz jakim jest olej lniany. Jest on doskonałym źródłem nienasyconego kwasu tłuszczowego Omega 3, który ma istotny wpływ na obniżenie złego cholesterolu LDL. Ponadto kwas zawarty w oleju lnianym poprawia pracę mózgu(...)części. Cebulę posiekać w pióra, posypać solą, dodać ocet winny i sok z cytryny. Odstawić na 30 minut. W słoiku włożyć warstwowo filety, cebulę i przyprawy. Zalać olejem lnianym. Szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki. Śledzie najlepsze są po 4-5 dniach. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne na każda okazję

Moja Galeria Smaku
Sałatka warstwowa ze śledziem + film 1014

czarny pieprz przepis Odsączone z oleju śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Na cebuli rozsmarowujemy połowę majonezu i całość oprószamy czarnym pieprzem. Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę i umieszczamy na warstwie majonezu. Warstwę ogórków pokrywamy odsączonymi z zalewy buraczkami, smarujemy pozostałym majonezem(...)wierzch sałatki ścieramy na tarce o dużych oczkach ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki.   Artykuł Sałatka warstwowa ze śledziem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
ŚLEDZIE SOLONE W SŁOIKU + EKSPRESOWA SAŁATKA PAPRYKOWA. 243

skóry) - 2 kg cebuli (biała i czerwona pół na pół) - pół szklanki oleju - 3-4 łyżki majonezu - łyżeczka domowej przyprawy typu vegeta. płaty śledziowe moczymy całą noc, zmieniając kilka razy wodę, następnie dokładnie osuszamy. Cebulą kroimy w pióra, wygniatamy z przyprawą i olejem, dodajemy majonez, dokładnie mieszamy. Na dno słoja nakładamy cebulę, następnie warstwę śledzi, znów warstwę cebuli(...)Zawsze kończymy przykrywając cebulą. Odstawiamy do lodówki. Najlepsze są po 3-4 dniach o ile jeszcze coś zostanie w słoju :) Ilość oleju i majonezu możemy zwiększyć w zależności od upodobań :) SZYBKA SAŁATKA PAPRYKOWA: - żółta papryka, 2 duże, - czerwona papryka, 2 duże, - zielona papryka suszona, odrobina, - czosnek, 6 główek (czosnek polski koniecznie), - oliwa z oliwek, ewentualnie olej słonecznikowy z oliwą

Wypisz Wymaluj
Śledzie w sosie musztardowym 332

płynnego miodu 1 łyżka oleju pieprz do smaku Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier.  Zalać wrzącą wodą.  Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć

kulinarnyswiatdomi
Śledzie z cebulką i "Przewieszenie" 169

olej lniany tłoczony na zimno lub dobrą oliwę. Składniki : 4 płaty śledziowe pół cebuli szczypta soli 3-4 łyżki dobrego oleju lub oliwy Płaty śledziowe wypłukać i pokroić na kawałki szerokości ok. 1 cm. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W słoiku układać na przemian warstwy śledzi i cebuli. Całość posypać solą i zalać oliwą. Słoik zamknąć i przechowywać

Weekendy w domu i ogrodzie
Koreczki śledziowe 235

ostygnięcia. Marchewkę ugotować ale pamiętać by jej nie rozgotować. Śledzia kroimy w paseczki ,cebulę na ćwiartki ,ogórek i marchewkę w krążki. Kolejno nabijamy na wykałaczkę cebulę,marchewkę,śledzia a na koniec ogórek. Tak przygotowane koreczki umieszczany w słoiku albo misce i zalewamy wystudzoną zalewą .Odstawiamy do lodówki najlepiej na 24 godziny by przeszły smaki

magiczna kuchnia Kasi
Śledzie w śmietanie 213

duże cebule1 duże opakowanie kwaśnej śmietanysólpieprzodrobina cukruSposób przygotowania:Śledzie moczyć przez dobę, kilkakrotnie zmieniając wodę.Wymoczone sledzie oczyścić i pokroić na spore kawałki.Cebulę pokroić w talarki.Wymieszać śledzie z cebulą, przyprawić, zalać wszystko śmietaną.Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10238

WojnaNaSmaki.pl
Śledzie korzenne 455

Śledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki:3 duże filety śledziowe (matiasy)1/2 szklanki oleju1 mała

Oryginalny smak
Śledzie kaszubskie - przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie 216

bywa zadziwiające. Dzisiaj propozycja rodem z Kaszub właśnie - śledzie po kaszubsku. Przepis jest rodzinną tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. ŚLEDZIE KASZUBSKIE Składniki: - 800 gram solonych śledzi – matiasów - 4 cebule - 1 szklanka oleju - pieprz - słoik koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Śledzie moczymy przez ½ godziny, kroimy na kawałki około 2 centymetrowe, układamy warstwowo w misce. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną(...)kostkę cebulę i słoik koncentratu pomidorowego i około ½ łyżeczki pieprzu. Szklimy cebulę, mieszając tak, aby połączyć z koncentratem pomidorowym. Przestudzoną cebulą z koncentratem zalewamy śledzie. Śledzie są najlepsze począwszy od dnia następnego. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Klasyczny śledź w oleju z cebulą 135

przed Wigilią warto zrobić śledzie w oleju. Śledzie mogą stać w słoju w lodówce. Do świąt się przemacerują i będą najsmaczniejsze :) 0,5 kg śledzia solonego w płatach ( ok 5 szt. ) 3 duże cebule ziarenka kolorowego pieprzu liście laurowe ziele angielskie dobrej jakości olej ( lub oliwa, olej lniany ) ocet ( ewent. cytryna ) mleko ( ewent. zimna woda ) Śledzie moczymy w mleku(...)delikatnie octem lub cytryną. Na spód szklanego słoja kładziemy warstwę cebulki i następnie przyprawy: liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 4-5 ziarenek pieprzu. Układamy kolejne warstwy śledzia i cebuli z przyprawami. Na wierzchu kończymy warstwą cebuli. Całość zalewamy olejem i lekko dociskamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawiamy do lodówki. Najsmaczniejszy jest po 3 - 7 dniach

Atlas Smaków
Śledź w oleju z pieczonymi burakami 216

tutaj.Śledź w oleju z pieczonymi burakamiSkładniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 4 godzinySkładniki:600 g buraków440 g filetów śledzia a la Matjasokoło 1 szklanki maślanki1 cebulaświeżo zmielony pieprzkrem z octu balsamicznego3-4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczeniaWykonanie:Śledzie wkładamy do maślanki i moczymy je przez około 2 godziny*. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, każdego buraka zawijamy w folię(...)sitku, studzimy. Śledzie wyjmujemy z maślanki, płuczemy w wodzie, osuszamy i kroimy w dzwonka.Na talerzu układamy plasterki buraków, na nie układamy śledzie i cebulę. Wszystko skrapiamy olejem Kujawskim, kremem balsamicznym i przyprawiamy pieprzem.*Porada:  czas moczenia śledzi jest uzależniony od tego jak bardzo są słone. Warto po upływie 2 godzin sprawdzić czy śledzie są już dobre. Jeśli nadal

Kulinarne przygody Gatity
Warstwowa sałatka śledziowa z papryką 326

filetów śledziowych 3 ogórki konserwowe sól i pieprz, pieprz czosnkowy 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin. Odsączamy i kroimy na ok 5 cm kawałki. Cebule kroimy w piórka(...)zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Odsączamy. Ogórki kroimy w plasterki, papryki w paski. Majonez, śmietanę, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą. Na dnie szklanego naczynia układamy śledzie, następnie cebulę, ogórki i paprykę. Całość zalewamy sosem majonezowym. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania