sledz z cebula - 502 przepisów (strona:6/34)

Śledzie w letnim sosie 153

Wspaniały smak śledzi o aromacie ziół ogrodowych Składniki - 6 płatów śledzi - 1 cebula sos - 4 łyżki śmietany 18% - 2 łyżki majonezu - duży pęczek ziół pietruszka ,koper ,szczypiorek oregano bazylia - pieprz - przyprawa do ryb w młynku Sposób przygotowania 1. - Śledzie wymoczyć w wodzie osuszyć pokroić na mniejsze kawałki 2. - Cebulę pokroić w kostkę zagotować wodę sparzyć cebulę na sitku

W królestwie smaków Beaty
BARSZCZ ZE ŚLEDZIEM I FASOLĄ 180

stołach królują tradycjne dania kultywowane przez naszych przodków od wieków.Dlatego dzielę się z Wami starym przepisem na zapomniany BARSZCZ że Śledziem.Zapraszam.   25 dag.buraków 1 cebula 2 płaty śledzia  1/2 szkl.mleka 5 dag.suszonych grzybów 2 łyżki oleju sól i pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szkl.fasoli jaś ********************************* Umyte grzyby zalewamy przygotowaną wodą i zostawiamy(...)piekarniku.Gotujemy Grzybki , następnie kroimy je w paski.Na oleju zeszklić cebulę drobno posiekaną.Buraki obieramy i ścieramy na grubej tarce.Zagotować wywar z grzybów , dodajemy buraki , cebulę i Gotujemy 15 minut .Cedzimy , dodajemy Śledzie i grzyby ,doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem.Fasolę Ugotować , pod koniec ją posolić , odcedzić , wymieszać z olejem .BARSZCZ Podajemy z fasolą .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
SEZON NA .. ŚLEDZIA 151

SEKO 1 duży ugotowany burak 1 cebula 4 ogórki kiszone majonez sól, pieprz 5 jajek ugotowanych na twardo Filety śledziowe kroimy w kosteczkę. Drobno siekamy cebulę, ogórka kiszonego kroimy na małą kosteczkę. Oddzielnie siekamy białko i żółtko, buraka tarkujemy na tarce na średnich oczkach. W salaterce, lub małych naczynkach przezroczystych układami warstwami : śledź, ogórek kiszony, cebula, białko, majonez, buraki

Z Majeczką w kuchni
Śledziowa kopuła 328

KIELECKI sól morska do smaku pieprz czarny gruboziarnisty do smaku natka pietruszki do dekoracji+ kilka małych pieczarek marynowanych Sposób przygotowania 1. Śledzie osączyć z zalewy octowej osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Cebulę(...)osaczone z zalewy buraczki również pokroić w kostkę tak samo pieczarki. 2. Małą miskę wysmarować oliwą lub wyłożyć folią spożywczą na spodzie ułożyć pokrojone buraczki następnie połowę pokrojonej cebuli i śledzie, osolić i doprawić pieprzem posmarować cienko warstwą majonezu, potem warstwę pieczarek i resztę cebuli, posmarować znów cienko majonezem. 3. Miskę przykryć talerzem na której będziemy podawać kopułę całość odwrócić

Wanilia i Kardamon
Śledź po kaszubsku 219

Kolejny pomysł na takie śledzie ..znalazłam  tutaj . 6 filetów ze śledzia  2 cebule  słoiczek koncentratu pomidorowego 200g  ketchup pikantny (1 czubata łyżka - do smaku)  mały słoik papryki konserwowej (ok 300g)  1 łyżeczka miodu  słodka papryka Rafex szczypta pieprzu  olej do podsmażenia Filety śledziowe w razie potrzeby wymoczyć. Następnie pokroić w paski(...)Cebulę kroimy w paski i usmażyć na oleju na złoty kolor, dodać pokrojoną w kostkę paprykę.Dołożyć koncentrat pomidorowy, ketchup, miód i podsmażyć całość około 5 minut. Doprawić do smaku i ostudzić. Zimną zalewę wymieszać z pokrojonymi śledziami. Odstawić na 1 godzinę do lodówki, w celu schłodzenia i "przegryzienia się " smaków

Moje domowe kucharzenie
śledź w śmietanie 162

przedświątecznego postu. Ja jednak przygotowuję tą potrawę o wiele częściej, bowiem prostota składników i łatwość wykonania, jest wręcz odwrotna do wybornego smaku dania.  składniki  4 filety śledzi 1 cebula 1 niewielkie kwaśne jabłko 2 łyżki octu sok z ćwiartki cytryny 250 ml kwaśnej śmietany pieprz sposób przygotowania Śledziowe filety wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą z dodatkiem(...)śledzie wyjmujemy z wody odsączamy i kroimy w trzy centymetrowej długości kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, również w kostkę kroimy obrane wcześniej ze skórki jabłko. W misce mieszamy ze sobą jabłko, cebulę, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny, pieprz, oraz śmietanę. Na dno oddzielnej misy wykładamy 2-3 łyżki wymieszanej śmietanowo cebulowej masy, na nią układamy kawałki śledzi

Miód i pieprz
Śledzie po kaszubsku 3836

laurowy1 łyżeczka majeranku1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej)sól, świeżo mielony pieprz10 łyżek oleju rzepakowego aromatyzowanego czosnkiemmleko do moczenia śledzi Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do mleka i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Cebule kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju czosnkowego (lub olej i cały rozgnieciony ząbek czosnku, który(...)całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Namoczone śledzie kroimy w paseczki lub kostkę. Mieszamy z dwoma łyżkami oleju z czosnkiem. Do słoika układamy na zmianę warstwami śledzie i cebulę w sosie. Zamykamy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej całą noc. Post Śledzie po kaszubsku pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Śledź „pod szubą” 117

śledzi z oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, 2 ugotowane ziemniaki, 2 ugotowane al dente marchewki, 2 – 3 ugotowane al dente buraki, 150 ml majonezu, 1 – 2 łyżeczki musztardy dijon, Śledzie pokroić w kostkę wielkości około(...)Cebule posiekać. Jajka pokroić w kostkę. Marchewkę, buraki i ziemniaki zetrzeć – każde do oddzielnej miseczki. Majonez wymieszać z musztardą, musztardy dodać do smaku. Na dnie naczynia ułożyć cebulę, na niej jajka, śledzie, ziemniaki, marchewkę, buraki – składniki układać warstwami. Całość polać majonezem, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. zastawa

królestwo garów
Sałatka śledziowa. 233

Składniki: 700g śledzi (matiasy ) 1 duża cebula(...)średni por, puszka czerwonej fasoli, pieprz, majeranek, majonez, łyżka octu, kilka łyżek śmietany 18%. Przygotowanie: Śledzie włożyć do miski, zalać wodą i moczyć 30min. Po tym czasie pokroić śledzie na kawałki. Cebulę pokroić w mniejszą kostkę, por pokroić w cienkie paski. Fasolę opłukać. Wszystkie składniki wymieszać razem, doprawiając pieprzem, majerankiem,  z dodatkiem łyżki octu, śmietany i majonezu - dać tyle

W kuchni u Moniki
Hekele-pasta rybna 169

jeszcze nie próbował hekele czyli pasty ze śledzi słonych, bardzo popularnej na Śląsku  to zachęcam, bo jest naprawdę pyszna. POLECAM. Składniki: 2 słone śledzie 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 cebula łyżka musztardy pieprz Wykonanie: Wymoczone śledzie oczyścić ze skórki oraz ości. Jajka ugotować na twardo, obrać. Śledzia, jajka, ogórki, cebulę bardzo drobniutko pokroić w kosteczkę, przełożyć

magiczna kuchnia Kasi
Postne śledzie ze śmietaną 331

Bożonarodzeniowych,Wielkanocnych również.Bazą do przygotowania śledzi w śmietanie są śledzie z łagodnej marynaty octowej (po przepis zapraszam tutaj).Są naprawdę genialne w smaku.Składniki:śledzie z łagodnej marynaty octowejkubeczek gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu  greckiegozielenina do przybraniaziemniaki w mundurkach Wykonanie:przygotować śledzie w łagodnej marynacie octowej (z przepisu zamieszczonego tutaj).Śledzie najlepiej przygotować kilka dni wcześniej(...)ziemniaki w mundurkachśmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zalewy octowej.Najlepiej dolewać małymi porcjami i kosztować,czy efekt jest zadowalającyśledzie z cebulą wymieszać z sosem śmietanowym lub nakładać porcje ziemniaków,śledzia z cebulą i sos śmietanowy                                          ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie na słodko z rodzynkami i żurawiną 266

Wersja na słodko z dodatkiem rodzynek i żurawiny połączonych miodem. Składniki 500 g filetów ze śledzia 5 cebul 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml oleju 100 ml miodu   garść suszonych grzybów szklanka rodzynek szklanka suszonej żurawiny Przygotowanie   Śledzie dzień wcześniej moczymy w wodzie (co najmniej dwukrotnie) ,kroimy na kawałki ok. 5 cm. Grzyby moczymy i gotujemy. Kroimy(...)paski. Cebule kroimy w piórka ,szklimy na oleju ,dodajemy przecier pomidorowy ,grzyby ,rodzynki ,żurawinę i miód. Podgrzewamy (cały czas mieszając) i studzimy. Dodajemy śledzie ,dokładnie ze sobą łączymy ,przekładamy do pojemników i wstawiamy do lodówki na 48 godzin

R'n'G Kitchen
Sałatka śledziowa 117

śledzi w oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, sos: 4 łyżki cukru, 4 łyżki soku z cytryny, 10 łyżek oliwy, Śledzie, jajka i cebule posiekać. Wymieszać dokładnie składniki sosu. Można podawać jako sałatkę – wszystko wymieszane z sosem, można podawać w miseczkach porcjowane – układane warstwowo lub wymieszane. To już zależy tylko od nas i naszej fantazji :)   zastawa

królestwo garów
Prosta sałatka śledziowa z szałwią 191

naprawdę duuuużą michę) - 6 płatów śledziowych surowych posolonych, bez żadnych zalew i dodatków - 9 ziemniaków - 3 łyżki majonezu (użyłam zwykłego dekoracyjnego) - 1 duża cebula - przyprawy: pieprz, sól, ostra papryka, szałwia Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Śledzie płuczemy w chłodnej przegotowanej(...)wodzie i przekrawamy po 3cm paski. Cebulkę kroimy w kostkę. Po wystudzeniu ziemniaków obieramy je ze skórki i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do dużej miski wraz z cebulą oraz śledziami. Dodajemy majonez i przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra i szałwia, mieszamy. Na koniec delikatnie posypujemy sałatkę sypką szałwią. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Pychota

upichcona

Proponowane wyszukiwania