resztę. I ekspresowy chłodnik gotowy. Nie tylko doskonale zaspokaja apetyt, ale i gasi pragnienie. CHŁODNIK BŁYSKAWICZNY Przepis na chłodnik błyskawiczny – składniki: Około 6 porcji: 1 litr maślanki 200 g śmietany 18% 6 łyżek koncentratu barszczu czerwonego 2 długie ogórki 100 g młodych ziemniaków 1 ząbek czosnku pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek rzodkiewki sól, pieprz jajka (po jednym na osobę) Przepis(...)oczywiście nie tak drobno jak czosnek. Do miski z warzywami wlewamy maślankę, śmietanę i koncentrat. Dodajemy sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Nakładamy maślankę do talerzy, na wierzch kładziemy jajko pokrojone na ćwiartki i posypujemy pozostawionym koperkiem i szczypiorkiem. Smacznego! Polecam również nasz przepis na chłodnik ze śledzia
Marder&Marder Manufactureprzepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta styropian. Kruche ciasto: 50 dkg mąki pszennej 13 dkg cukru pudru 25 dkg margaryny 1 cukier waniliowy 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka (2 żółtka i 1 całe jajko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
mecookssię skusicie i w tym roku i na Święta zamiast karpia w śmietanie przygotujecie tę zupę właśnie. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania zupy
mecooksświetnie sprawdzają w różnych kombinacjach smaków. Dzisiejsza sałatka to śledzie po wiejsku – bardzo wiosenne, świeże i całkiem lekkie. Szybkie w przygotowaniu. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że tak naszykowane śledzie są pyszne już po 12 godzinach – nie trzeba długo czekać! Filety odsączamy z oleju i kroimy je w poprzek, na centymetrowej szerokości paski. Ogórki kroimy wzdłuż na pół, a pokrojone(...)skórkę i wyrzucamy ją. Z ciepłych ziemniaków powinna bardzo łatwo zejść. Ostudzone ziemniaki kroimy w kostkę odrobinę większą niż do zupy. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt lub śmietanę, majonez, musztardę gruboziarnistą z wyczuwalnymi nasionami gorczycy i przeciśnięty dwukrotnie przez praskę lub roztarty na desce z odrobiną soli jeden ząbek czosnku – nie dodawajcie go więcej – ma być wyczuwalny czosnkowy aromat
Karo in the Kitcheninnymi prawami. Zapiekanka, którą zrobiłam to typowe danie francuskiej kuchni chłopskiej, bazujące na serze reblochon (produkowanym od średniowiecza miękkim serze o intensywnym zapachu). Wystarczy dodać ziemniaki, cebulę, boczek i śmietanę i powstaje bardzo pożywne danie obiadowe, które nie wymaga zbytniego zaangażowania podczas przyrządzania. Oczywiście możecie się spotkać z wieloma wersjami podawania tej zapiekanki – ser najczęściej kroi się w słupki(...)przekroić wzdłuż i położyć okręgi na ziemniakach. Do francuskiego dania oczywiście pasuje francuskie wino ;p Zamiast białego wytrawnego (które trafiło już do zapiekanki) możecie podać młode czerwone. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz i pokrój w dość grube plastry. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200ºC. Boczek pokrój
Eat me! Fit me!kremowym sosie śmietanowym Przepis na to danie zaczerpnęłam od mojej węgierskiej babci. Danie przygotować można z większości warzyw. Warzywa mają być miękkie, bardzo gęste i doprawione do smaku kwaśną śmietaną. Taki sposób przygotowania warzyw na Węgrzech jest bardzo popularny i pomimo tego, iż nie znajdziecie tego dania w restauracjach, robione jest często w niemalże każdym węgierskim domu. Warzywa , które najlepiej(...)sznyclami mięsnymi (tak podawane jest na Węgrzech właśnie). Ja zajadałam się samymi warzywami. Były na tyle smaczne, że jak dla mnie nie potrzebowały żadnego dodatku. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania kalarepy w sosie śmietanowym. 70 dkg świeżej kalarepy 2 duże marchewki 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki
mecookswybiera się barszcz czerwony. Na stole znajdziesz karpia, ale także lina w śmietanie, okonia, szczupaka czy sandacza. Jeśli chodzi o desery, to najpopularniejszym zdecydowanie jest makowiec oraz kluseczki z makiem i bakaliami. Na Kaszubach królują ryby W tej części naszego kraju do tradycyjnych potraw należy między innymi śledź po kaszubsku. W odróżnieniu od Mazur tutaj je się węgorze
Via Gustomistrzyniami. Ja? Nie potrafię i nie lubię piec. Ze słodyczy najbardziej lubię śledzie. Ale… jam to uczyniła. Ciasto prawie jak malinowa chmurka. Mąż mówi, że smaczne. Składniki: 200 g herbatników 4 łyżki roztopionego masła 2 galaretki malinowe Maliny mrożone (ja miałam 350 g) serek mascarpone (250 g) śmietana 30% (200 ml) 1 łyżka cukru pudru kilka bezików Ciasteczka umieściłam
MojaQchnia.plprzepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto ptasie mleczko. Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 10 dkg cukru pudru 8 dkg mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150 ml śmietany kremówki (36%) 4 łyżki cukru pudru 250 gr mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu
mecookswprowadzić w ten sposób śledzia do codziennego jadłospisu, nie tylko w minioną niedawno Wigilię :) Składniki na 1 średnia miskę: 2 płaty filetów śledziowych typu matias 1 jajko - duże; ugotować na twardo 2 ogórki kiszone - duże 1 czerwona cebula - średnia 1/2 pęczka szczypiorku - małego 1-2 łyżeczki majonezu 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego - gęstego; zastąpiłam nim śmietanę, która była w oryginalnym(...)szczypiorek posiekać w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Skropić lekko cytryną i przyprawić pieprzem do smaku. Soli tu już nie potrzeba - wystarczająco dużo dodaje jej słony śledź :) Dołożyć majonez i gęsty jogurt naturalny. Wszystko razem jeszcze raz wymieszać. Miskę pod przykryciem odstawić na co najmniej 30 minut do schłodzenia w lodówce, aby smaki się "przegryzły
Grunt to przepis!ogórek, grzybki marynowane, pieprz mielony słodkiej A robimy to tak Śledzia wymoczyłam, pokroiłam w paseczki.Warzywa ugotowałam w łupinach. Ostudziłam, obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i sparzyć. Połączyłam składniki, dodałam kukurydzę i drobno pokrojone jajka. Przyprawiłam solą i pieprzem. Majonez wymieszałam ze śmietaną i dodałam do sałatki. Wymieszałam i udekorowałam
Co w garnkach piszczyDzisiaj sprawdzony przepis na śledzia wigilijnego. A w zasadzie śledzika, bo pokrojony na kawałeczki z dodatkiem śliwek i grzybów. No po prostu odlot! Potrzebujemy:
Tylko pysznieczerwony barszcz na zakwasie , sałatka z buraków , śledź w buraczkowej pierzynce , domowa ćwika , a nawet ciasto buraczkowe . Próbowaliście kiedyś ciasta z burakami ? Jeśli nie, to zachęcam, będziecie bardzo pozytywnie zaskoczeni :-) Buraczki na ciepło Składniki: 1500 g buraków 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 200 g śmietany 1 łyżeczka masła sól pieprz Wykonanie: Pamiętajmy by przy obróbce
Kulinarne przygody Gatityfetą 3. Lekka keto sałatka z grillowanymi warzywami 4. Porowa sałatka z selerem i serem żółtym 5. Sałatka z jajkiem i przyprawą curry 6. Warstwowa sałatka ze “śledziem” z boczniaka 7. Sałatka jarzynowa, ale bez jajek 8. Sałatka z jajkiem i pieczarkami 9. Sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem 10. Sałatka z rukolą i serem camembert 11. Warstwowa(...)najlepszych sałatek na Święta ! Dodatek kwaśnej śmietany i musztardy sprawiają, że sałatka znika w mgnieniu oka. ZOBACZ PRZEPIS 5. Sałatka z jajkiem i przyprawą curry Sałatka z dodatkiem przyprawy curry, czyli wyrazista propozycja. Sałatka ma ciekawy smak, który wyróżni się na świątecznym stole. ZOBACZ PRZEPIS 6. Warstwowa sałatka ze “śledziem” z boczniaka Ten przepis jest propozycją dedykowaną
Via Gustoktóra wyjatkowo pasująca na imprezę. HEKELE lub HEKERLE , tak nazywana jest na Śląsku popularna sałatka lub pasta z solonych śledzi. Ma ona różne odmiany, w przepisie podstawowym są solone śledzie, ugotowane na twardo jajka, kiszone ogórki, cebula i musztarda. Hekele może być sałatką (jak w moim przepisie) lub pastą. W pierwszym przypadku składniki(...)drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Sałatkę doprawia się do smaku pieprzem i nie soli!. Musztarda nadaje ostrości sałatce, aby ją nieco złagodzić można dodać majonezu lub śmietany. Na Śląsku ta sałatka była podawana jako potrawa codzienna lub postna. Dodaje się do niej chleb z masłem, albo gorące ziemniaki z wody. Osobiście uważam, że to doskonała
Codziennik Kuchenny