zależności od słodkości soku owocowego) Sok owocowy: truskawki - ok. 250g maliny - ok. 150g Dodatkowo: mięta - do dekoracji truskawki - ok. 50g maliny - ok. 50g Wykonanie: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie łączymy. Maliny oraz odszypułkowane truskawki umieszczamy w wyciskarce o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Sok dodajemy do śmietanowego kremu(...)najsmaczniejszych. Na blogu regularnie pojawiać będą się przepisy zarówno na dania słodkie jak i wytrawne. Każdy z pewnością znajdzie tutaj chociaż kilka swoich ulubieńców :) Serdecznie zapraszam Was do jej śledzenia, nowy przepis w każdy poniedziałek :) Wracając jeszcze do przepisu tytułowego, czyli lodów truskawkowo-malinowych z mascarpone, są one deserem, który przypadnie do gustu wszystkim - dorosłym i dzieciom. Ważną kwestią dotyczącą
Pogotujmy.plPyszna śledziowa sałatka, która ma bardzo prosty skład. Nie wiedziałam, że aż tak bardzo nam będzie smakować. Składniki: 6-7 płatów śledziowych 4
Kuchnia domowa Aniserek na kanapki z rzodkiewką i ogórkiem, z czerwoną cebulą, posiekanym koperkiem i jogurtem greckim. Inne przepisy na pasty do chleba, które mogą Ci się spodobać: Pasta ze śledzi>>> Twarożek z warzywami na śniadanie>>> Pasta na chleb z sardynek>>> Mielonka - domowa kiełbasa słoikowa>>> Serek kanapkowy. Składniki(...)przepis: Krok 1. Twarożek rozetrzeć z jogurtem greckim solą oraz pieprzem. Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki umyć i pokroić w kostkę. Krok 2. Do kremowego serka ze śmietaną dodać posiekaną cebulę, ogórka, rzodkiewki oraz koperek, wymieszać razem i gotowe. Miłego gotowania! Serek na kanapki
Moja Książka Kucharskałyżki (10 ml) niesłodzonego kakao 1 szklanka (240 ml) mleka kokosowego z puszki Wierzch: stała część mleka kokosowego z puszki 400 ml schłodzonej w lodówce przez dobę 2 śmietany fix cukier puder lub syrop klonowy (do smaku) Do dekoracji (opcjonalnie): 50 g gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka kokosowego z puszki brzoskwinia lub morele Wykonanie: Daktyle bez pestek zalewamy wrzątkiem(...)nią resztę kremu i znowu układamy herbatniki. Do głębokiego naczynia wykładamy stałą część z 400 ml mleka kokosowego w puszce i miksujemy ręcznym blenderem przez kilka minut. Dosypujemy mieszankę śmietany fix i cukru pudru i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Rozprowadzamy na wierzchu naszego ciasta. Ciasto można udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z mlekiem kokosowym i pokrojonymi owocami
Lamarida.plwielkanocnego. Dzięki użyciu zakwasu z kaszy gryczanej żurkiem mogą się delektować osoby, które nie jedzą glutenu. Żurek jest lekko kwaskowaty, gęsty, aromatyczny dzięki dodaniu borowików i chrzanu. *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Namocz w wodzie suszone borowiki i odstaw na 6-8 godzin. Obierz cebulę, pora, marchewkę, pietruszkę i natrzyj(...)się na ciemnobrązowo. Pokrój warzywa na kawałki i wrzuć je do bulionu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Zmiksuj zakwas z kaszy gryczanej z czosnkiem, chrzanem i śmietaną a następnie przetrzyj go przez sito, żeby mieć później gładką konsystencję. Wodę, w której moczyły się borowiki przelej do bulionu. Grzyby odsącz z wody i podsmaż na maśle klarowanym
Eat me! Fit me!nadaje). Ciągle głaszczę czule moje książki kucharskie i ubolewam, że nie mogę dzień w dzień wypróbowywać kolejnych przepisów, uczyć się na błędach i dopracowywać ich do perfekcji. Prawie codziennie śledzę swoje ulubione blogi kulinarne, podziwiam piękne fotografie i zastanawiam się jak zostały zrobione oraz co muszę zrobić ja, by choć odrobinę się do nich zbliżyć. Ponieważ jednak bycie odbiorcą tych(...)robić to częściej niż w ostatnich miesiącach. Składniki: ciasto na tartę 1 szklanka mąki krupczatki szczypta soli 85g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody na kisz 1 jajko 100ml śmietany 18% szczypta soli szczypta pieprzu pozostałe składniki 2 gruszki połowa sera camembert 2 garście orzechów włoskich 3 gałązki świeżego tymianku dodatkowo forma na tartę masło do wysmarowania formy papier
W kuchni wieczoremzabiegany czas, że dzisiaj wpadam tylko na chwilę, żeby dodać przepis na pyszne pierniczki. Polecam, bo naprawdę warto je upiec. Przy okazji, jeżeli chcecie być na bieżąco, zapraszam do śledzenia profilu @pelnytalerz na instagramie. Tam ten przepis już wisi od 2 dni. SŁOWA KLUCZOWE KATEGORIA RODZAJ KUCHNI Ilość: ok. 70 szt. Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem(...)godzina 30 min Składniki: Pierniki 200g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 125 g masła 550 g mąki 2 łyżki kakao 4 żółtka 1 białko 160 g cukru 100g śmietany 1½ łyżeczki sody twarda marmolada Polewa 150 g czekolady deserowej 30 g masła Przygotowanie: Jak przygotować nadziewane pierniczki alpejskie? Miód zagotować z przyprawą do piernika. Zdjąć z płyty, dodać masło
Pełny talerzSkładniki sałatki: 1 puszka groszku Bonduelle 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 1 większe jabłko 5-6 pojedynczych filetów śledziowych solonych mały pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny Śledzie wymoczyć, ale niezbyt długo. Nie powinny stracić swojego smaku. Wymoczone pokroić w paseczki o grubości 3-4 cm. Kukurydzę i groszek odsączyć i przepłukać lekko na sicie. Jabłko obrać(...)drobno. Wszystkie składniki wymieszać razem. Przygotować sos, który podajemy do sałatki. Nie mieszamy jej z sosem, ale podać osobno. Składniki sosu: 5 łyżek majonezu 5 łyżek kwaśnej i gęstej śmietany 2 łyżeczki ulubionej musztardy sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny Wszystkie składniki wymieszać razem do uzyskania gładkiego sosu. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny
Codzienna kuchnia niecodziennajaki ma skład, kupcie najlepiej surową aby ugotować ją w wywarze. Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc: – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis(...)listki laurowe – 1 łyżeczka majeranku suszonego – 2 ząbki czosnku – 2-3 łyżeczki chrzanu – kilka jaj ugotowanych na twardo – 2-3 łyżki śmietany 18% – sól i pieprz Do podania: chlebki do żurku wydrążone i przez 5-8 minut zapieczone w piekarniku. PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlej gorący bulion i dodaj do niego białą kiełbasę i listki
nietylkopasta.plzakąską , niż z obiadem i to smażonym . Niespodzianka , kuchnia skandynawska często wykorzystuje ryby solone lub suszone w swoich recepturach . Co prawda prawdziwych matiasów u nas nie doświadczy , ale śledź a’la matias też dał radę Polecam tym , którzy lubią intensywne rybne smaki , gdyż ta potrawa jest bardzo śledziowa Mój starszy syn pokochał tą wersję ryby , młodszy uciekł(...)mogą być w oleju ) 2 szklanki mleka pieprz do smaku 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki pszennej sos jogurtowy : 1 kubek bardzo gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 mała czerwona cebula 1/2 małego pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 płaska łyżeczka cukru sól do smaku Cebulę czerwoną i koperek , drobniutko siekamy , dodajemy
Ogrodnik w podróżykiedy już nie wyrabiacie na zakrętach? Ja czasem sięgam po produkty, które nie potrzebują czasochłonnej obróbki i z takich właśnie składa się to proste i szybkie danie. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Czosnek obierz i posiekaj dość drobno lub wyciśnij(...)nabierze lekko brązowego koloru, dodaj czosnek i smaż przez minutę. Pokrój łososia na kawałki i wrzuć rybę na patelnię. Dodaj szpinak oraz przyprawy – bazylię, pieprz i sól. Śmietanę wlej na patelnię. Możesz dodaj odrobinę wody. Całość doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Polej sosem gorący makaron i wcinaj 🙂 Składniki 100 g łososia lub łososia wędzonego 150 g makaronu
Eat me! Fit me!blogerskiego wyjazdu miałam przyjemność spróbować kilku dań przygotowanych przez Szefa. I. Dwa rodzaje śledzi. Wędzone, a następnie marynowe; jeden z szafranem, drugi z burakami kiszonymi. Do nich żelka z granatu, krem ze szparagów, pianka z pomarańczy oraz emulsja cebulowa. Bardzo miła i ciekawa kosystencja śledzia, idealnie dobrane dodatki. II. Kaszanka panierowana, piana z pieczonej dyni z cynamonem i chili(...)Polędwiczka pieczona w niskiej temperaturze (mięso pieczone w niskiej temperaturze szczerze polecam, jest miękkie, soczyste i super :) mam na blogu kilka przepisów); sos kawowy, krem ziemniaczany (z dużą ilością śmietany i masła – tak, ma mnóstwo kalorii... ale jakie dobre), marchewka, ragout z jelenia, do niego sos demi glace z daktylami (tak, dziczyzna lubi się ze słodkimi nutami owocowymi). V. Kaczka
królestwo garówinnym towarzystwie, może jako dodatek w zapiekance warzywnej? Kiedy natknęłam się na przepis na dyniowe chai latte, wiedziałam, że muszę go wypróbować i to natychmiast. Zwieńczone kokosową bitą śmietaną na zdjęciu wygląda przepięknie! (mam nadzieję, że moje które znajduje się poniżej, również oddaje jego naturę). W rezultacie otrzymujemy pyszny rozgrzewający napój, idealny na zimowe wieczory. Zdecydowanie polecam. Na koniec(...)potrzebnych produktów w kuchni w postaci tabeli podzielonej na odpowiednie kategorie (super!) i informacje o wartości odżywczej przepisów (niekoniecznie dla mnie, warto rozsądnie komponować dietę, ale bez potrzeby uporczywego śledzenia tabelek z danymi odżywczymi, choć rozumiem, że niektórym osobom mogą być przydatne). Odnalezienie przepisów według określonych składników ułatwia zamieszczony na końcu indeks. Dana i John zaznaczają, że książka Minimalist Baker
Roślinna - blog wegańskitakże na przepisy na Wielkanoc: – domowa biała kiełbasa – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – farbowanie jajek barwnikami – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi(...)rosołu – 500 ml zakwasu na żurek – 2-3 listki laurowe – 1 łyżeczka majeranku suszonego – 2 ząbki czosnku – 2-3 łyżeczki chrzanu – kilka jaj ugotowanych na twardo – 2-3 łyżki śmietany 18% – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlej gorący bulion i dodaj do niego surową białą kiełbasę i listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu przez 1 godzinę (15 minut
nietylkopasta.plsię we właściwym miejscu). Odetnij szczyty szparagów, zaś pozostałe części pokrój na 1-centymetrowe kawałki. Jajka wbij do miski i rozbełtaj z solą i pieprzem oraz 2 łyżkami śmietany. Cebulki dymki drobno pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojone szparagi (bez szczytów), smaż 3-4 minuty, następnie wlej masę jajeczną. Smaż ok. 8 minut, aż masa zetnie(...)stopni C i zapiekaj przez 2-3 minuty, aż wierz frittaty się zetnie. Podawaj na ciepło lub na zimno ze świeżym pieczywem. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam również inne omlety: Omlet ze szparagami i szpinakiem Tortilla z piekarnika Frittata
Chilli Czosnek i Oliwa