skrzydełka - 2643 przepisów (strona:118/177)

Zupa krem z zielonych warzyw 194

Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka; 1/4 korzenia selera; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1 mała cebula; 1 ząbek czosnku; 3 średnie ziemniaki; 250 g mrożonych różyczek brokuła; 200 g mrożonej, zielonej fasolki; 1 puszka groszku konserwowego (waga netto, po odcedzeniu 240 g); 2 ziarna ziela angielskiego; 3 ziarna pieprzu; 2 liście laurowe

Gospodyni Miejska
Proste przedwiosenne chili z fasoli i pieczone bataty 189

Wspaniałe chili z fasoli, w którym magicznym składnikiem wynoszącym smak tej potrawy na wyżyny absolutne jest sos BBQ! Tak, ten sam, który powszechnie jest znany jako dodatek do chrupiących skrzydełek, czy grillowanych żeberek. Chili, czyli absolutna klasyka kuchni amerykańskiej, w nieco innym i bezmięsnym wydaniu wędruje prosto ze Słonecznej Kuchni :) Wyrazisty smak potrawki uzupełniają słodkie bataty pieczone w całości, jogurt

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Barszcz ukraiński – przepis prawdziwy 176

smaku Kwaśna śmietana Koperek, natka pietruszki 5 liści laurowych 5-6 ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu Łyżka masła Przygotowanie: Z kurczaka wykroiłam ćwiartki (całe nogi) oraz skrzydełka (reszta pójdzie na bulion do czegoś innego), wędzonkę pokroiłam w paski, żeberka wzdłuż kości. Pokrojone żeberka podsmażyłam na patelni tak, aby się zrumieniły. Całość mięsa umieściłam w duuużym garnku i zalałam

Kate's Kitchen
Chrupiące kurczaczki w aromatycznych węgierskich przyprawach 258

kurczaka. Dziś zapraszam Was na pyszny przepis na chrupiące kurczaczki w aromatycznych wegierskich przyprawach . Bardzo często przygotowuję w ten sposób zarówno piersi z kurczaka, jak i nóżki, pałki lub skrzydełka. Takie danie jest doskonałe nie tylko na obiad, ale również na przyjęcie. W domowej wersji wystarczy do takich kurczaczków podać zestaw surówek i ziemniaczki lub frytki. W wersji na przyjęcie

Słodkie okruszki
Kurczak wędzony 284

część tuszki. Gdy osiągnie 72 stopnie wyjmujemy delikatnie aby ostygł. Później wieszamy w przewiewnym miejscu na kilka godzin aby ociekł. Wieszamy w sposób gdzie sznurek przechodzi pod skrzydłami i skrzydełka są wtedy delikatnie rozłożone. WĘDZENIE Wędzimy w temperaturze 50-55 st. C. Wędzimy do koloru jaki nas zadowala. U mnie wędzenie trwało 5 godzin. Tak zrobiony kurczak jest dobry

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kurczak na czerwono 237

Składniki: 1 i 1/2 kg różnych części kurczaka (skrzydełka, udka, pałki); 1 płaska łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka; 1 szklanka dobrej jakości ketchupu; 1/4 szklanki oleju + odrobina do wysmarowania blachy/naczynia żaroodpornego; 1 łyżeczka suszonego oregano; 1 łyżeczka suszonej mięty; 1 łyżeczka granulowanego czosnku; Szczypta pieprzu. Szklanka = 250 ml   Sposób przygotowania: Do miski wlać ketchup i olej. Dodać przyprawę

Gospodyni Miejska
Zupa brokułowa 172

theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500g brokuł u mnie mrożony 5 skrzydełek kurczaka lub ćwiartka z kurczaka 2-3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki kawałek zielonej części pora 3-4 ziemniaki 1 mały pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku

W garach u Gosi
Panierka do kurczaka 157

obtoczenia bułka tarta olej do głębokiego smażenia     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Wszystkie składniki przekładamy do miski, dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka typu: skrzydełka, udka lub pałki obgotowujemy w osolonym wrzątku. Kurczaka obtaczamy w mące, następnie w cieście i bułce tartej. Smażymy na rumiano, na głębokim tłuszczu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Rosół 177

być rosołek..u mnie takiej tradycji nie ma..ja gotuję wtedy kiedy mamy na niego ochotę ..ten rosołek akurat był wczoraj,a dziś z tego rosołku będzie jeszcze pomidorówka. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki kawałek czerwonej papryki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, domowa wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek

Moje domowe kucharzenie
Zupa z młodej kapusty 126

babcinie. Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie pochłania wiele naszego czasu. Jak ugotować zupę z młodej kapusty?  Składniki na ok. 2,5 litra zupy. - 4 skrzydełka z kurczaka lub żeberka wieprzowe - 3 marchewki - 2 pietruszki - kawałek pora - kawałek selera - 6 ziemniaków - mała główka kapusty  - 20 dag wędzonego boczku lub kielbasy - cebula - sól - kilka ziaren ziela

Pani domowa
Kaczka nadziewana po chłopsku – kuchnia podkarpacka 212

chłopsku - kuchnia podkarpacka Dzień wcześniej kaczkę myjemy, odcinamy kuper i szyję. Bez rozcinania skóry, za pomocą wąskiego ostrego nożyka, odcinamy i usuwamy korpus. Zostawiłam kości w udkach i skrzydełkach, a korpus i szyję zamroziłam i wykorzystam je innym razem do bulionu. Ziele angielskie i liść laurowy ucieramy w moździerzu. Dodajmy majeranek, sól i olej. Mieszamy i przyprawami nacieramy kaczkę

Trzeci talerz
Staropolski rosół 125

cebula * 6 drobiowych  wątróbek  * 2 średnie marchewki  * 1 duża pietruszka * 1 liść laurowy * wegeta, pieprz * woda * makaron do rosołu Kurczaka myjemy i porcjujemy. Grzbiet, udka oraz skrzydełka wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, tak aby kurczak był lekko zakryty i gotujemy aż zauważymy pierwsze wrzenie. Wtedy odlewamy wodę i płuczemy porządnie kurczaka oraz garnek(PROCES TEN JEST

Klasyka Gotowania
Krupnik z kaszą 124

idealny dla wszystkich. Krupnik jest jedną z tych zup, które przygotowuje się w miarę szybko a przede wszystkim łatwo. Każdemu wyjdzie, także śmiało próbujcie :) * 3 udka kurczaka i 2 skrzydełka * 4 litry wody * 2 duże marchewki * pietruszka * 2 małe liście pora lub 6 cm białej części pora * 2 małe ziemniaki lub jeden duży * pół szklanki kaszy * pieprz, wegeta W dużym

Klasyka Gotowania
Zupa grochowa 231

liście laurowe 1 mały korzeń selera 1 duży korzeń pietruszki 3 średnie marchewki 3 kiełbasy śląskie 500 g boczku wędzonego 4 duże ziemniaki 1 udko z kurczaka lub 2 skrzydełka mały pęczek natki pietruszki do smaku sól, pieprz WYKONANIE Boczek ugotować do miękkości, ostudzić, po czym pokroić w kostkę (wody nie wylewać). Groch opłukać dwa razy i przełożyć do wysokiego

Passions hobbies life