Kapsalon – czyli holenderski kebab, na którego składają się frytki przykryte shoarmą albo gyrosem i posypane startym serem. Następnie danie zapieka się do momentu roztopienia sera i kolejno przykrywa warstwą sałatki. Danie to standardowo przygotowuje się w aluminiowych foremkach, w których każdy ma swoją porcję. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by kapsalon przygotować w dużym naczyniu żaroodpornym, a potem
Kulinarne PrzebojePodajemy od razu po przygotowaniu. Uwagi: Mięso – do przygotowania tego dania najlepiej sprawdzi się mięso z kurczaka z naszą ulubioną przyprawą – można wybrać przyprawę kebab, kebab/gyros lub shoarma. Frytki – można wykorzystać frytki „domowe” przygotowane z ziemniaków lub tzw gotowce. Sposób ich przygotowania na tym etapie również jest dowolny – możemy je usmażyć lub zapiec
Smaki Na Talerzumajonezowo-miodowy to zdecydowanie mój ulubiony dip Uwielbiam go jako dodatek do ryżu, shoarmy , czy grilla . Za sprawą miodu jest lekko słodki co świetnie się komponuje się z większością mięs. Na zdjęciu podany w towarzystwie indyjskich chlebków naan . Dip majonezowo-miodowy Składniki: 4 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki miodu 1 łyżeczka płatków chilli
PatiGotujepotrzebować: - 1 puszkę krojonych pomidorów - 2 puszki wody - pół puszki suchej czerwonej soczewicy - 2 łyżki śmietany 18% - 2 ząbki czosnku - 1 cm imbiru - po 1 łyżeczce kurkumy, kuminu, przyprawy shoarma i słodkiej papryki - 2 łyżeczki curry - pół łyżeczki cukru - szczyptę chili - sól do smaku - 1 łyżeczkę oleju kokosowego 1. Na rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek
Bez Cebuliblogu, dziś nadszedł czas na pity. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie, bo bardzo je lubię i często piekę. Zawsze wychodzą ;D Świetnie pasują do dań typu kebab, gyros czy shoarma i do nadziewania. Idealnym dodatkiem do nich są wszelkiego rodzaju dipy np. tzatziki , dip czosnkowy , czy raita miętowa . Chlebki pita około 8 sztuk Składniki: 350 g mąki 15 g świeżych drożdży
PatiGotujepuszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 4-5 szt cukinii marynowanej 3-4 łyżki majonezu 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 600 g filetów z kurczaka 2 łyżki przyprawy shoarma 2 łyżki oleju 1/2 szt sałaty lodowej 2 dymki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko, przelewamy zimną wodą, osączamy. Soczewicę osączamy
R'n'G Kitchenmożna zapiec w jednym naczyniu żaroodpornym i rozłożyć na talerze. Składniki (na 3 duże porcje): 3 foremki aluminiowe 8-10 średnich ziemniaków 2 piersi z kurczaka łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 150 g żółtego sera (gouda) 1/2 kapusty pekińskiej 2 pomidory pół ogórka szklarniowego mała cebula czerwonaSos: 200 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku
e-PrzepisyKulinarneolej rzepakowy 4 łyżki, mozzarella małe kulki 2 opakowania ziemniaki ugotować w skórce, wystudzone obrać i pokroić na talarki, włożyć do naczynia żaroodpornego z olejem, delikatnie przemieszać, posypać przyprawą shoarma ugotowany kalafior w osolonej wodzie odcedzić dobrze na durszlaku, podzielić na drobne cząstki i rozłożyć na ziemniakach, posypać papryką ostrą na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli, piekarnik nagrzany
W Mojej Kuchni LubięShoarma drobiowa to pomysł na szybkie przygotowanie mięsa drobiowego, które idealnie sprawdzi się do nadziana bułki, podania z ryżem bądź samodzielnie z dużą ilością warzyw. Udka przygotowane w poniższy sposób będą lekko pikantne i orientalne w smaku. Polecam przygotować :) Składniki na 2-3 porcje: około 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 łyżeczka masła klarowanego 2 ząbki czosnku
Ugotowaćsmaczną przekąską dla naszego podniebienia. Mam nadzieję, że to kolorowe zestawienie przypadnie Wam do gustu. Smacznego!. Przygotowanie mięsa: - 30 dag filetu z kurczaka - papryka wędzona słodka i ostra lub shoarma jeśli macie - olej rzepakowy - czarnuszka - sól - pieprz Dressing: - 6 łyżek gazowanej wody mineralnej, u mnie kinga pienińska - 3 łyżki oliwy lub oleju - 1 łyżka majonezu - sok z połowy cytryny
Apetyczna babeczkaobsypujemy obficie majerankiem, kminkiem i podsmażamy przez kilka minut, wyciągamy łyżką cedzakową i wykładamy nimi spód naczynia do zapiekania, oprószamy solą. 3. Jako trzecie na patelnie trafia mięso posypane shoarmą, wędzona papryką oraz solą. Podsmażamy, a następnie przekładamy do wolnego naczynia aby odsączyć je z tłuszczu. 4. W naczyniu do zapiekania mamy już ziemniaki, na które przekładamy kapustę, a następnie
Apetyczna babeczkaPizza z przyprawą do mięsa typu kebab gyros, czy shoarma, uzupełniona w dodatki do niej pasujące i posypana mozzarellą to bardzo dobry wariant na ten drożdżowy wypiek. Całość jest dość pikantna, ale i bardzo sycąca. Osobiście uważam, że chociaż te z pizzerii są smaczne, to lepiej zrobić ją samemu w domowym zaciszu, gdyż nie ukrywajmy - możemy pofolgować sobie z ilością
Poezja Smaków - blog kulinarnyszklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli szczypta cukru 4 łyżki oleju Farsz: ok. 550 g piersi z kurczaka przyprawa do shoarmy 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 duże ząbki czosnku ok. 250 g sera feta Dodatkowo: 1 jajko i bułka tarta na panierkę W dużej misce wymieszać trzepaczką
Simply Foodzrobiłam więc należało ją z czymś podać. 5 szt tortilli 1 podwójny filet z kurczaka ( ok. 350-400g) 2 łyżki przyprawy do kuchni arabskiej (użyłam KEBAB SHOARMA KAMIS) olej do smażenia dodatki: kapusta pekińska 1 świeży ogórek 2 pomidory 1 czerwona cebula sos: 2 łyzki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 żąbek czosnku
Kolorowa kuchnia Elkipodejście następujące: na mielone - owszem, do innych celów - niekoniecznie. Myślałam, że łopatka to mięso twarde, ścięgniste, niesmaczne. Jak bardzo się myliłam! Kiedy zostało mi trochę tego mięsa po zrobieniu shoarmy (przepis tu: KLIK ), postanowiłam je udusić. Raz kozie śmierć, pomyślałam, jak będzie niezjadliwe, najwyżej kot zje. Muszę przyznać, że trzeba poświęcić chwilę na duszenie, ale smak jest tego naprawdę warty
Cakes By Kejt