sezam - 2421 przepisów (strona:65/162)

Maltagliati w sałatce 145

szynkowara, którą robiłam TUTAJ koperek świeży parmezan w płatkach czarnuszka W wersji numer dwa, dla drugiej osoby użyłam dodatkowo -glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny -jagody goji -czarny sezam -parmezan tarty Ugotuj makaron orkiszowy al dente, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pokrój selera w kawałeczki, a pomidorki na połówki. Umyj sałatę i szpinak baby i wyłóż(...)różnicą, że nie chciała parmezanu w płatkach pod makaronem, ale parmezan musiałam zetrzeć i posypać po wierzchu.  Dodalam jagody goji i glassę sojową.Zamaist czarnuszki- czarny sezam. Każdy składnik ma tu kolosalne znaczenie, połączenie wszytkiego w ten sposób , przeniesie Was na chwilę do śródziemnomorskiej kuchni. Kuchni, którą miałam na co dzień. Do kuchni pełnej zdrowia, aromatów i dobrego samopoczucia

Z Kuchni Do Kuchni
Nudny schabowy? 116

zdjęć :) jak to potrafię Was zasypać :) Składniki: 400 g schabu bez kości 2 jajka 1 ząbek czosnku* świeżo mielony pieprz szczypta soli morskiej szczypta mielonego imbiru* mąka 1 łyżeczka sezamu masło  *- czemu takie składniki? proste...czosnek i imbir jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Syn ma lekki katar i kaszel więc te składniki jak znalazł. Przygotowanie: Schab dzielimy na porcje(...)schabowych. Plastry mięsa tłuczemy tłuczkiem. Grubość dowolna zależy jak kto lubi.  W talerzu na zupę rozbełtujemy jajka z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, pieprzu, soli, imbiru i sezamu.   Na patelni roztapiamy masło. Do drugiego talerzyka sypiemy mąkę. Plastry schabu maczamy w jajku i obtaczamy w mące. Smażymy na patelni z masłem. Schabowe podałam synkowi z ziemniaczkami ugniecionymi

ClauditteMissCooking
Chałka maślana 180

drożdży 200 ml ciepłej wody + 200 ml ciepłego mleka 90 g cukru 1 łyżka soli 3 jajka 100 g masła do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką wody sezam Przygotowanie: Pół kostki masła (100 g) roztapiamy w rondelku i studzimy. Pokruszone drożdże wkładamy do miski, zalewamy ciepłą wodą wymieszaną z mlekiem, rozcieramy do ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy(...)Chałki przekładamy na blachę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. Kiedy chałki wyrosną, smarujemy je za pomocą silikonowego pędzelka roztrzepanym jajkiem wymieszanym z wodą. Chałki posypujemy sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Wstawiamy blachę z chałkami do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, pod koniec przykrywamy je folią aluminiową aby się zbytnio nie spiekły. Smacznego, podałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sushi! 230

przygotować California Maki , czyli sushi z ryżem na wierzchu, postępujemy trochę inaczej. Do niego możemy już wsadzić tyle składników, ile nam się podoba i będziemy potrzebowali kilku dodatkowych rzeczy: sezam do posypania ryżu majonez łagodny lub pikantny Ponownie układamy płat nori dłuższym bokiem do siebie, chropowatą stroną do góry. Cały płat wyklejamy ryżem, nie pozostawiając wolnego miejsca. Obficie posypujemy sezamem

My Culinary Art
Chlebki naan 213

łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 2 szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki suchych drożdży 300 ml jogurtu naturalnego (gęstego) opcjonalnie 4 łyżki roztopionego masła opcjonalnie ziarno sezamu lub czarnuszki do posypania PRZYGOTOWANIE: Do naczynia z ciepłym mlekiem wsypujemy jedną łyżeczkę cukru, mieszamy, dodajemy drożdże i zostawiamy na około 5 minut, aby drożdże zaczęły się mnożyć. Mąkę przesiewamy(...)kulki i wyrabiamy przez 2-3 minuty. Podsypując niewielką ilością mąki, wałkujemy lub rozgniatamy ręką tą kulkę z ciasta na ok. 5 milimetrów. Moga byc nierówne. Posypujemy czarnuszką lub sezamem. Nagrzaną blachę wyjmujemy i układamy na niej chlebki. Pieczemy do momentu, aż napuchną i się zarumienią. Około 10 minut. Gotowe chlebki podajemy na ciepło z różnymi indyjskimi potrawami

Zainspiruj się kuchnią
Chaos i róg obfitości. Bread cones. 133

szklanki mąki pszennej  12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych (użyłam świeżych) Dodatkowo 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek  sezam i mak do posypania Świeże drożdże wsypać do letniego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki (suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką). W większej misce wymieszać mąkę(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia -na około 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika każdy rożek posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem oraz posypać sezamem lub makiem.  Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, lekko przestudzić i usunąć metalowe foremki. Nadziewać dowolną pastą, sałatką czy zamienić w fantazyjnego

KUCHARNIA
Tofu z cykorią 91

łyżeczki olej rzepakowy 3 szalotki,  pocięte na plasterki 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru 4 cykorie przekrojone podlużnie 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka prażone ziarna sezamu  2-3 łyżki dżemu truskawkowego WYKONANIE Rozkładamy ręcznik kuchenny i kładziemy na nim pokrojone w kwadraty tofu. Obciążamy deseczka do osuszenia z pozostałego płynu. Następnie mieszamy skladniki(...)zlotego koloru  ze wszystkich stron, -6 do 8 minut . Dodajemy  sos; , mieszając tofu ,aż sos  pokryje tofu 1 do 2 minut. Podajemy z cykorią, posypane zarumienionym sezamem .Smacznego

w mojej kuchni
rozgrzewające ciastka---dolci di riscaldamento 113

Składniki 250g masła 100g cukru pudru 3-4 żółtka 340g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej szczypta soli 50g sezamu + do posypania wg. uznania pół czekolady chilli,imbir i kurkuma =1 łyżeczka  kurkumy ,pół łyżeczki imbiru i pół chilli,ilość można zwiekszyc ,według własnych upodobań.. Wykonanie(...)wykrawać krążki kieliszkiem czy literatką, można użyć różnego kształtu szablonów.   Tak przygotowane wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 200º C. Piec ok. 10 – 15min. Po ostudzeniu można polać roztopioną czekoladą. Smacznego! Ingredienti      di burro 250g      Zucchero a velo 100g

w mojej kuchni
CHRUPIĄCE KOTLETY RYŻOWE 276

nawet wkładkę do bułki! Polecam! SKŁADNIKI: * ryż jaśminowy – 150g * maka pszenna – 3 łyżki * czerwona papryka – 1 szt * duże jajko – 1 szt * woda – 125 ml * sezam biały – 3 łyżki * czosnek – 1 ząbek * sól, pieprz, sos sojowy – do smaku * dymka / szczypiorek – 3 1 pęczek * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryż gotujemy al dente(...)studzimy. Mąkę przesiewamy do miski z solą i pieprzem, wbijamy jajko ,wlewamy połowę wody i dokładnie mieszamy. Dodajemy łyzkę sosu sojowego i resztę wody. Wsypujemy ryż, sezam, posiekany czosnek, pokrojoną paprykę i szczypiorek – wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy niewielkie placuszki po ok. 3 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy gorace

Ostra na Słodko
Maślane rogaliki śniadaniowe 420

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku rogaliki śniadaniowe. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Wypieki '. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika możemy posypać makiem lub sezamem. Najlepiej smakują z domowym masełkiem . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 6 maślanych rogalików:  10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej(...)blaszce w sporych odstępach, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. 3. Przed włożeniem do piekarnika rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy również posypać makiem lub sezamem. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 23-25 minut. Wyciągamy i studzimy. Podajemy z dżemem lub domowym masełkiem . Smacznego

My Culinary Art
113. Szybka zupa dla zmarzlucha czyli: krem z pieczonej, żółtej papryki i ziemniaków z dodatkiem imbiru. 223

wyczuwalnymi nutami świeżego imbiru i czosnku. Zabieliłyśmy go serem feta i doprawiłyśmy kolendrą oraz gałką muszkatołową. Krem świetnie komponuje się ze świeżą natką pietruchy, odrobiną oliwy i prażonymi ziarnami sezamu, dyni i słonecznika - my wybrałyśmy cudowną mieszankę, którą otrzymałyśmy od Ziarenkowo . Jako oddzielny dodatek idealnie spełnią się grzanki lub chrupiące pałeczki grissini. W dzisiejszym poście pojawiły się zdjęcia z dwóch(...)oraz szczypta cukru 1 łyżka świeżej kolendry rozdrobnionej w moździerzu, pół łyżki startej gałki muszkatołowej dodatki: śmietana 18%, świeża natka pietuszki, oliwa z oliwek, prażone ziarna słonecznika, dyni lub sezamu, razowe grzanki lub pałeczki grissini Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 220*C. Paprykę myjemy i osuszamy, kroimy na ćwiartki lub połówki, wydrążamy gniazda nasienne i pozbawiamy ją pestek. Pieczemy

Symfonia Smaków
Bułeczki mleczne 179

szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki masła roztopionego masła 1 łyżka płynnego miodu 15g drożdży 1 jajko 1/2 łyżeczki soli wymieszane jajko do posmarowania i sezam do oprószenia bułeczek. Roztopione masło wymieszać z ciepłym mlekiem, miodem i drożdżami. Odstawić na 15 minut, aż zaczną się lekko pienić. Powoli dodawać resztę składników i zagniatać. Ciasto powinno być(...)przykryć ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce. Następnie formować z ciasta małe okrągłe bułeczki. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 1h. Bułeczki lekko spłaszczyć, posmarować rozmieszanym jajkiem, posypać sezamem i po 15 minutach wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 13-15minut

Zapiski Młodej Żony
Chałka pleciuga 106

pokrytą papierem do pieczenia i ponownie pozwalamy jej wyrosnąć przez około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy białko wymieszane z 2 łyżkami wody do posmarowania naszego ciasta, oraz mak, sezam lubi siemię lniane do posypania chałki. (Jeśli chcecie możecie przygotować kruszonkę, chałka będzie wówczas fenomenalna,. Ja jednak tym razem postawiłam na jej mniej słodką wersję i posypałam całość sezamem). Chałkę

Zapiski Młodej Żony
Dyniowe bułeczki 167

mleka ciasto : zaczyn 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 duża łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 szklanka puree z dyni* +mleko i sezam do posypania Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin. Następnie dodajemy do zaczynu resztę składników i wyrabiamy, aż ciasto będzie(...)naoliwionej miski i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny. Następnie formujemy bułeczki, układamy na blasze i pozostawimy na pół godziny do napuszenia. Smarujemy mlekiem i posypujemy obficie sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. W tej wersji bułeczki mona podawać zarówno z wytrawnymi jak i słodkimi dodatkami. Mi smakują najbardziej z serkiem wiejskim

Zapiski Młodej Żony
Trochę ulepszona opalona granola Sophie Dahl 186

tymi NAJWSPANIALSZYMI!;)) TROCHĘ ULEPSZONA OPALONA GRANOLA SOPHIE DAHL Składniki: 4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka pestek dyni 1 szklanka płatków migdałowych 1 szklanka wiórków kokosowych pół szklanki ziaren sezamu 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki miodu 4 łyżki soku jabłkowego 2 łyżki cynamonu 2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej 1, 1/2 szklanki moreli suszonych, posiekanych olej kokosowy(...)nasmarowania blachy (opcjonalnie) jagody do posypania Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj płatki, dynię, migdały,wiórki i sezam. W drugiej zmieszaj miód z sokiem jabłkowym, ekstraktem, dodaj przyprawy:cynamon, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.  Dużą blachę natłuść olejem kokosowym. Suche składniki wymieszaj z mokrymi i wsyp do blachy, wygładź szpatułką.  Włóż do piekarnika

Gotowanie to kochanie

Proponowane wyszukiwania