sezam - 2421 przepisów (strona:64/162)

Babka marchewkowo-pietruszkowa 171

puszka ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 szklanka ryżu błyskawicznego 1/4 szklanki słonecznika łuskanego 1 łyżeczka pasty sambal oelek 4-5 suszonych pomidorów cząber, oregano, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, sezam, czarnuszka Marchewkę i pietruszką obieramy i kroimy w kawałki, a następnie wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż będą kruche. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie płuczemy cieciorkę, obieramy i kroimy(...)zblendowaniu wsypujemy ryż błyskawiczny i słonecznik. Dobrze mieszamy i wtedy masa powinna nam fajnie zgęstnieć. Całość przekładamy do małej foremki wyłożonej folią. Dobrze rozprowadzamy masę dociskając. Na wierzch posypujemy sezam, czarnuszkę i oregano. Zapiekamy ok. 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Po upieczeniu wyciągamy babkę razem z folią i kroimy na grube plastry. My podaliśmy

vegetanie
Domowe sushi 204

pudru pół łyżeczki soli 5-6 płatów nori ryba (u mnie po trochu łososia wędzonego, tuńczyka w sosie własnym i surimi) ogórek awokado kremowy serek o smaku naturalnym prażony sezam (biały, czarny lub mix) pasta wasabi imbir marynowany sos sojowy miska z zimną wodą mata bambusowa Ryż płuczemy kilkakrotnie, aż odlewana woda będzie przejrzysta. Przesypujemy go do garnka, zalewamy zimną(...)chropowatej stronie rozkładamy cienką warstwę ryżu. Następnie płat przewracamy na drugą stronę, ryżem do dołu. Bezpośrednio na nori nakładamy ulubione dodatki i całość zawijamy. Gotową rolkę posypujemy prażonym sezamem i kroimy na 6-8 kawałków. Gotowe sushi podajemy w towarzystwie wasabi, marynowanego imbiru i sosju sojowego. Polecem do tego zieloną herbatę (najlepiej jaśminowa lub ryżowa) lub wino ryżowe

Zawsze głodna!
Makrela z miodem 190

największą wartością makreli jest selen. Pierwiastek ma ogromny wpływ na naszą odporność. Składniki: 1 świeża wędzona makrela 2 jabłka 3 ogórki kiszone 1 mały por 1 pomidor szczypta czarnego sezamu do dekoracji Sos  2 łyżki śmietany łyżka majonezu łyżeczka soku z limonki łyżka miodu sól, świeżo zmielony pieprz do smaku Wykonanie: Jabłka obieramy kroimy w kostkę. Por kroimy(...)kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą. Pokrojone jabłka, ogórki, makrelę i ostudzoną porą wkładamy do miski polewamy sosem delikatnie mieszamy. Dekorujemy pomidorem i posypujemy czarnym sezamem. Smacznego

kgwjanczewo
Mięciutkie bułeczki lekkie jak chmurka (lekko słodkie) 268

twarogu (zmielonego na serniki) 2,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 120 g suszonej żurawiny lub rodzynek (opcjonalnie - ja nie dodałam) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek sezam lub mak do posypania Wykonanie: Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Jak drożdże zaczną pracować wymieszać wszystkie składniki poza roztopionym masłem i żurawiną. Zacząć wyrabiać(...)podwoić swoją objętość. Po tym czasie uformować bułeczki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać np. sezamem lub makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 10-11 min. lub do ładnego zrumienienia;-) Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Maślankowe bułki pszenne 209

gramów mąki pszennej  20 gramów masła   1 łyżeczka soli  1 jajko lub trochę mleka do posmarowania bułek ulubione dodatki do posypania bułeczek przed pieczeniem: mak, sezam, zioła, ziarenka siemienia lnianego - według uznania, ja nie posypywałam Do miski wlewamy maślankę, delikatnie podgrzane mleko, cukier i drożdże Wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia składników Dodajemy jajko, mąkę, sól i wyrabiamy(...)ściereczką i odstawimy na kolejne 45 minut do wyrośnięcia  Piecyk nastawiamy na 180 stopni Przed włożeniem do piekarnika - bułeczki smarujemy jajkiem lub mlekiem i posypujemy z wierzchu makiem, sezamem, przyprawami lub ziarenkami siemienia lnianego - według uznania Pieczemy ok. 15-20 minut, aż będą rumiane Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bułki do burgerów 175

szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka w proszku 3 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka mleka około 2 łyżeczek ziaren sezamu Masło rozpuścić. Wymieszać z ciepłą wodą, mlekiem w proszku, drożdżami oraz cukrem. Dodać mąkę, 2 jajka i sól. Dokładnie wyrobić do uzyskania gładkiego, nieklejącego się ciasta. Odstawić na około 1 godzinę(...)Ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Placki rozpłaszczyć dłonią i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami sezamu. Piec około 13 minut w temperaturze

Bullio
Drożdżowe rogale na śniadanie 171

pełna łyżeczka jogurtu naturalnego, ja musiałam zastąpić go truskawkowym 1 duże jajko 3 płaskie łyżki cukru ½ płaskiej łyżeczki soli A dodatkowo jedno rozbełtane jajo do posmarowania rogali i sezam do posypania Ja posmarowałam rozcięte rogaliki dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym z dodatkiem jabłka  ORZECH Do kubka wsypać drożdże z łyżeczką cukru i mąki, dodać jogurt.Następnie wlać lekko ciepłe mleko około(...)ciasta była pod spodem. Rogaliki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem albo mlekiem i posypać makiem albo sezamem” Przygotowałam dwie blachy, przykryłam papierem do pieczenia. Położyłam na każdej po 6 rogalików w odstępach. Uwaga- zostawić na około godzinę pod przykryciem, u mnie leżały półtorej, bo musiałam wyjść

Z Kuchni Do Kuchni
Pasztet roślinny 161

słonecznika 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzy ziołowego 1 listek laurowy 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli ziarenka sezamu do posypania pasztetu z wierzchu (ja nie miałam, więc nie posypałam) Soczewicę zalewamy wrzątkiem z dodatkiem listka laurowego i soli - gotujemy pod przykryciem 20 minut nie mieszając! Woda zostanie wchłonięta(...)wyłączamy palnik), dodajemy czosnek, płatki owsiane, ziarna słonecznika, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy Wykładamy do brytfanki (u mnie mała keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy ziarenkami sezamu Pieczemy ok. 45 minut (pasztet z wierzchu się przypiecze, a po bokach powinien odchodzić od foremki Smacznego:) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Granola z płatkami jaglanymi i suszoną morwą 178

płatków owsianych, 125 g płatków jaglanych, 1 garść suszonej morwy, 1 garść chipsów kokosowych, 1 garść rodzynek korynckich, 2 garście blanszowanych migdałów, 3 łyżki słonecznika łuskanego, 3 łyżki sezamu, 5 łyżek miodu, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 szczypty soli, 6 łyżek wody. Przygotowanie:    W misce mieszamy płatki owsiane z jaglanymi. Dodajemy do nich słonecznik, sezam, migdały, miód, cukier

Aga w kuchni
Śniadaniowe paluchy drożdżowe 214

szklanki mąki pszennej 7 łyżeczek cukru 1 łyżeczka wody 8g drożdży instant 4 łyżki oleju szczypta soli 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pieczywa opcjonalnie można dodać mak lub sezam na wierzch paluchów Przygotowanie: Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać w misce drewnianą łyżką. Dodać ciepłe mleko, wodę, olej i jedno jajko. Chwilę mieszać łyżką, aż do wstępnego połączenia składników(...)blachy. Nacinamy wierzch paluchów. Zostawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy paluchy rozmąconym jajkiem (można posypać makiem lub sezamem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (wierzch paluchów musi być złoty). Idealne z kubkiem gorącego kakao... Smacznego

Słodkie okruszki
Sezamowa pasta tahini 164

Tahini jest modna i wygodna jak gdzieś ktoś napisał. Tahini to aromatyczna pasta pochodząca z Bliskiego Wschodu. Przyrządza się ją z ziaren sezamu podprażonego lub nie i zmielonych na gładką pastę. Jest konieczna do przyrządzenia indyjskiego sosu hummusu. Używa się ją do ciast, sosów wszelakich, jako masła do chleba no i do czego dusza zapragnie, pasuje do wszystkiego. Dlaczego warto(...)jeść sezam? bo ma minerały takie jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, mangan i selen. Posiada witaminy takie jak : A, E, B1, B2, PP. A ja pokażę Wam jak szybko taką pastę tahini można zrobić w domu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
czekoladowy deser 181

zamykania . Pieczemy w temp. 110 stopni około 35 - 45 minut. Gdy wystygną dekorujemy nimi deser . NA PŁATY CZEKOLADOWE 10 gram gorzkiej czekolady o zawartości 70 % kakao 1 łyżka sezamu 1 łyżka drobno pokrojonej żurawiny kilka listków mięty Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , wylewamy ją na papier do pieczenia w kształcie prostokąta posypujemy żurawiną , sezamem i kładziemy listki mięty - wkładamy

na gazie
Pieczona dynia z sosem z tahini 195

cząstki lub plastry 3,5 łyżki pasty tahini 1-2 łyżki soku z cytryny (ja lubię więcej) 1 mały ząbek czosnku, rozgnieciony 30 g orzeszków piniowych (ja dałam sezam) 1 łyżka za'ataru 1 łyżka natki pietruszki, grubo posiekanej (u mnie listki świeżej mięty) sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Wrzuć dynię i cebulę do miski, polej 3 łyżami oliwy, dopraw solą(...)Spróbuj, aby upewnić się, czy nie chcesz dodać więcej soli, czy soku z cytryny. Sos jest intensywny w smaku, w razie czego dodaj mniej pasty tahini. Orzeszki piniowe lub sezam podpraż chwilę na suchej patelni albo pomiń ten etap. Rozłóż warzywa na półmisku, polej sosem tahini, posyp orzeszkami piniowymi/sezamem, natką pietruszki oraz za'atarem.  *** Podoba Ci się ten wpis

Chilli Czosnek i Oliwa
Maltagliati w sałatce 148

szynkowara, którą robiłam TUTAJ koperek świeży parmezan w płatkach czarnuszka W wersji numer dwa, dla drugiej osoby użyłam dodatkowo -glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny -jagody goji -czarny sezam -parmezan tarty Ugotuj makaron orkiszowy al dente, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pokrój selera w kawałeczki, a pomidorki na połówki. Umyj sałatę i szpinak baby i wyłóż(...)różnicą, że nie chciała parmezanu w płatkach pod makaronem, ale parmezan musiałam zetrzeć i posypać po wierzchu.  Dodalam jagody goji i glassę sojową.Zamaist czarnuszki- czarny sezam. Każdy składnik ma tu kolosalne znaczenie, połączenie wszytkiego w ten sposób , przeniesie Was na chwilę do śródziemnomorskiej kuchni. Kuchni, którą miałam na co dzień. Do kuchni pełnej zdrowia, aromatów i dobrego samopoczucia

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania