galaretkę. Wystarczy porcja owoców i żelatyna. Sernik na zimno Składniki: Spód do sernika 250 g mąki 90 g cukru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody Masa serowa 250 ml śmietanki 250 g kremowego twarożku 2 żółtka 250 ml mleka 5 listków żelatyny 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty Owocowa galaretka 500 g mrożonej mieszanki owocowej(...)Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz na złoty kolor przez 25 minut. Wyjmij upieczony kruchy spód i ostudź. Przygotuj masę serową. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 20 minut. Mleko, cukier, żółtka i wanilię wymieszaj w garnuszku i doprowadź do wrzenia cały czas mieszając, nie gotuj ! Odciśnij żelatynę z wody
codojedzeniaminut Składniki: Ciasto: 125 g margaryny 1/4 szkl. cukru 2 żółtka 1,5 szkl. mąki 1 łyżka śmietany 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 3/4 szkl. cukru 130 g masła 5 jaj 2 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 budyń waniliowy aromat waniliowy skórka pomarańczowa pierniczki nadziewane(...)czekoladzie Sposób przygotowania: Ciasto: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim dno foremki i włożyć do lodówki. Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrem . Gdy się połączą dodawać stopniowo masło. Cały czas ucierając , dodawać ser, mąki wymieszane z budyniem , aromat waniliowy i skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć
Różne smaki w kuchnicynamon. Zagniatamy do momentu otrzymania jednolitej masy. 3. Ciasto owijamy szczelnie w folię i umieszczamy na 30 minut w lodówce, 4. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski przekładamy wcześniej zmielony twaróg, oraz dodajemy cukier całość miksujemy na średnich obrotach dodając pojedynczo 2 całe jajka. Z 4 pozostałych jajek najpierw oddzielamy starannie białka od żółtek. Białka dodajemy(...)wcześniej odłożonych (w sumie powinniśmy mieć ich w misie 6) wstawiamy do lodówki będą nam potrzebne nieco później. Żółtka powoli dodajemy do masy serowej. Miksujemy jedynie do połączenia, Następnie dodajemy do masy mleko ,olej, śmietankę kremówkę oraz przesiewamy oba rodzaje mąki (pszenną i ziemniaczaną)oraz mleko w proszku, Mieszamy bardzo starannie drewnianą rózgą lub miksujemy ale tylko do połączenia
vaniliowoczekoladowaoczywiście sernik, tylko jaki? mam zapisanych sporo przepisów na serniki do wypróbowania, ale wczoraj znów szperałam w necie i tutaj znalazłam sernik z gotowanym budyniem..Do masy serowej dodaje się ugotowany budyń i jeszcze dodatkowo budyń w proszku..no i jeszcze kilka innych składników..Sernik wyszedł pyszny, polecam..ja na pewno jeszcze kiedyś zrobię, tylko zmniejszę ciut ilość(...)Ciasto włożyć na godzinę do lodówki [ zapomniałam o tym] .2/3 ciasta wylepić foremkę wyłożoną papierem,a resztę ciasta włożyć do zamrażarki.zamrażarki na czas przygotowania nadzienia. Masa serowa: budyń[ 600 ml mleka, 1/2 szkl.cukru, 2 budynie śmietankowe] 4 jajka 1/2 szkl. cukru 1 kg zmielonego twarogu 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej + 2 szklanki owoców (malin
Moje domowe kucharzenieMasa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej z puszki 3 jajka 50 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki bakalii 2 budynie waniliowe *opcjonalnie odrobina aromatu migdałowego Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku (niesłodzonego) ok 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g masła 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana(...)rozprowadzić i ugnieść palcami. Masa makowa: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem, bakaliami i budyniami w proszku. Wylać masę na blachę z ciasteczkowym spodem i równomiernie rozprowadzić. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem i cukrem. Następnie dodać ser i zmiksować. Potem budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę. Białka
Ze smakiem i z pasjądwie wersje :) CIASTO: mąka 0.5 kg. masło zimne 200 gram miód 2 łyżki cukier 200 gram jaja 2 szt. soda 2 łyżeczki mleko 2 łyżeczki MASA SEROWA: twaróg półtłusty 1 kg. ( zmielony ) budyń waniliowy 2 op. mleko 1/3 szkl. cukier 3/4 szkl. żółtka z 4 jaj białka z 4 jaj masło 200 gram DODATKOWO: kajmak np. gostyński 1 puszka(...)Dodać posiekane masło, miód, cukier, jaja. Sodę wymieszać w mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części i odstawić do lodówki ( w woreczku ). Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i trzema partiami twaróg, dalej miksując. W osobnej misce ubić na sztywna pianę białka. Do masy serowej dodawać stopniowo białka i mieszać delikatnie szpatułką
Kuchnia Pauletteszapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa • 1 kg sera mielonego np Piątnica • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • starta skórka z 1 pomarańczy • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% Masa(...)Polewa • 1 gorzka czekolada • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Tortownicę o śr. 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć spód papierem wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Masa serowa • Ser przemieszać w mikserze, dodać mąkę i stopniowo wsypywać cukier z cukrem waniliowym cały czas mieszając. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, aż poprzednie wchłonie
To co kochamlodówce resztki różnych białych serów, a ze starego zeszytu kusił mnie słony sernik do upieczenia. Jest to bardzo ciekawe rozwiązanie na niesłodką tartę serową. Spód z mąki żytnej i razowej z dodatkiem kminku i czarnuszki, a farsz serowy zawiera duszone pory, ser żółty, szynkę i zioła. Idealny z dodatkiem(...)mąki pszennej • 100 g mąki żytniej • 150 g masła • 1 jajko • po 1 łyżeczce kminku i czarnuszki • po 1/2 łyżeczki soli i cukru Masa serowa • 500 g sera białego zmielonego • 5 jajek • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 duży por • 3 plastry szynki • 3 plastry sera żółtego • po 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, cząbru, tymianku
To co kochammnie wcale nie skończyły się pomysły na jego nowe smaki więc jeszcze nie raz Was zaskoczę. Tym razem upiekłam z marcepanem, wkruszonym do środka masy serowej i obsypanym kakao. Daje to fajny efekt sernika marmurkowego, zaś dla lubiących marcepan to niewątpliwa gratka smakowa. Sernik jest bezglutenowy i nie za słodki(...)wolnych obrotach do połączenia się składników. • Wbijać po jednym jajku, ciągle mieszając. Dodawać nastepne jajka co 30 sekund, aż poprzednie wymiesza się z masą serową. • Mocno schłodzony marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przemieszać z kakao. • Do masy serowej wmieszać marcepan i wiórki kokosowe. • Wyłożyć okrągłą tortownicę
To co kochammlekiem skondensowanym, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych obrotach. • Na koniec dodać śmietanę. Masa serowa będzie dość płynna. • Śliwki zmiksować z cukrem, dodać taką samą objętość masy serowej i wymieszać dokładnie. • Wlać masę serową do tortownicy wyłożonej na dnie folią aluminiową(...)wypuszczoną na zewnątrz. • Na powierzchnę sera nakładać po łyżce mus sliwkowo-serowy, po czym przemieszać delikatnie całość łyżką. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut. • Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku
To co kochamzamrażarce. Później jedną- większą ścieramy na grubych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia formę i podpiekamy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 10 minut. 2. Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy trzykrotnie zmielony twaróg oraz ½ opakowania budyniu. Wszystkie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód kakaowy. 3. Pozostałą część ciasta ścieramy na wierzch masy serowej. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Studzimy sernik najlepiej przez całą noc, nie wyciągając go z formy. Składniki na masę serową powinny mieć
Kuchnia w czekoladziemakową 500 gramów maku 500 ml mleka 4 białka + szczypta soli 1 i 1/3 szklanki cukru 4 jabłka pokrojone w kostkę 4 łyżki kaszy manny Składniki na masę serową 1 kg sera w wiaderku 5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 żółtka 125 g masła 1 szklanka cukru Nagrzać piecyk do 180 stopni C Najpierw robimy spód: wszystkie(...)ognia, dodać pokrojone jabłka, kaszę mannę i dokładnie wymieszać Ubić pianę z białek i dodać do maku i wymieszać Ponownie nastawić piekarnik na 180 stopni C Na koniec masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę Do utartej masy dodawać stopniowo po jednej łyżce sera z wiaderka Z białek ubić sztywną pianę Dodać ubite białka
Szczęśliwa kuchniaFasola w sosie serowym na obiad. Bardzo lubię przystawki, na które składają się ogólnie dostępne warzywa. Zielona fasola szparagowa to właśnie takie nieskomplikowane warzywo, dostępne przez cały rok. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Jest smaczna i pożywna. Latem robię zapasy i mrożę fasolę. Ten sposób moim zdaniem jest najlepszy. Ugotowana fasola w słoikach traci swój świeży zielony kolor. Mrożona(...)naturalny kolor. Lubię fasolę w sałatkach . Uwielbiam fasolę od dzieciństwa z tartą bułką na słodko. Obecnie wolę jednak zastąpić bułkę czy panko zmielonymi orzechami lub migdałami. Fasola w sosie serowym idealnie pasuje do mięsa i drobiu. Ja mogę jeść ją samą! Fasola w sosie Składniki: ½ kg zielonej fasoli, u mnie mrożona 1 łyżeczka soli 30 g masła 1 cebula
codojedzeniawrzącej wody i odstawić do lekkiego zagęszczenia. Zaledwie ma zacząć tężeć. Galaretkę malinową rozmieszać w 450 ml wrzącej wody i odstawić do stężenia, ale znowu nie do końca. Masa serowa – Serek waniliowy wymieszać z cukrem, wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Do garnuszka wlać mleko, wsypać śnieżki i ubijać, aż staną się bardzo gęste. Następnie dodać do masy serowej(...)delikatnie wymieszać. Wylać masę na biszkopty lub biszkopt. Obsypać owocami. Wstawić do lodówki. Ostatnią galaretkę, musi być prawie gęsta zmiksować. Piankę z galaretki wylać na masę serową. Wstawić do lodówki, obowiązkowo przykryć, takie ciasto lubi wchłaniać zapach z lodówki. Thermomix masa serowa – nałożyć motylek, do naczynia wlać mleko i dodać śnieżki, ubijać 3 minuty, obroty 3,5. Wyjąć
Kuchnia PokoleńDzielimy na dwie części w proporcji: 1/3 do 2/3, każdą owijamy w folię i wkładamy na 15-20 min do zamrażarki. W tym czasie szykujemy pozostałe składniki. Nadzienie (masa serowa): – 1 jajko – 1 żółtko – 100g cukru – 500 g sera (zmielonego twarogu lub sera na serniki) – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – skórka otarta z 1 cytryny(...)posiekanej czekolady lub kropelek czekoladwych Jeżeli korzystamy z całej czekolady należy ją najpierw drobno posiekać. Skórkę z cytryny ścieramy na najdrobniejszej tarce, a sok wyciskamy. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz czekolady) wrzucamy do miski i krótko miksujemy, tylko do momentu ich połączenia. Na końcu wrzucamy czekoladę i delikatnie mieszamy ją łyżką. Z lodówki wyciągamy ciasto. Foremkę wykładamy papierem
Relaxtime