cukru 1 łyżeczka budyniu śmietankowego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa: 1kg twarogu mielonego (musi mieć temperaturę pokojową) 4 czubate łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wrzątku(...)proszek do pieczenia przesiać i stopniowo dodawać do piany delikatnie mieszając. Biszkopt przelać na blachę o wielkości 25/35i piec około 25min w 180C. Po upieczeniu dobrze wystudzić. masa serowa: Galaretki (oprócz 2 zielonych) rozpuścić każdą w 1,5 szklanki wody. Gdy stężeją pokroić w kostkę. Twaróg zmiksować na małych obrotach ze śmietanką i cukrem. Do 1/2 szklanki wrzącej wody
Amatorka kuchennaLekkie i pyszne połączenie cytrynowego ciasta, serowej masy i galaretki cytrynowej uwieńczone słodką bitą śmietaną. To musi być pyszne! :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Spód cytrynowy: 4 jajka 4 łyż cukru 2 łyż cukru z wanilią skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej) 4 łyż mąki pszennej 1,5 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego szczypta soli Warstwa serowa: 1/2 kg sera twarogowego(...)Zmiksować na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników. Piec w tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia ok 20 min w 180*C (do suchego patyczka). 2. Masa serowa : Śmietankę ubić na sztywno. Przestygnięte galaretki (te rozpuszczone w 2 szkl wody, nie muszą być tężejące byle były zimne) zmiksować z serem, dodać cukier puder i ubitą śmietankę. Zmiksować
Kto ugości moich gości?kruchy spód siekamy i szybko wyrabiamy ciasto, wkładamy na pół godziny do lodówki ser ucieramy z połową cukru oraz masłem, żółtka oddzielamy od białek, kolejno wbijamy do masy serowej, z białek ubijamy pianę z pozostałym cukrem mąkę i cukier waniliowy dosypujemy do masy serowej Ciastem wyklejamy spód foremki, może być prostokątna, może być tortownica, wkładamy do nagrzanego(...)piekarnika i pieczemy około 20 minut Delikatnie dokładamy pianę z białek 1/3 masy przekładamy do mniejszej miski i dokładamy masę makową. Połowę masy serowej wylewamy na podpieczony spód, na masę serową- masę makową oraz pozostałą serową. Pieczemy około 50 minut w temp 175*C Polewamy czekoladą:) Smacznego
Luźna Kuchniapszennej 3 dkg mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 dkg margaryny ( roztopionej ) 2 jajka 5 dkg orzechów laskowych ( mielonych ) tortownica o śr. 26 cm Masa serowa : 40 dkg mielonego twarogu ( mielonego ) 10 dkg cukru 50 dkg mieszanki małych owoców ( np. borówka,porzeczka ) 8 łyżeczek żelatyny 30 dkg śmietany 36% 1 cytryna ( sok i otarta skórka ) Dekoracja(...)wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem i wlać ciasto ,równo rozsmarować i piec w temperaturze 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i zostawić ,aby wystygło. MASA SEROWA : Twaróg utrzeć na gładką masę z sokiem z cytryny,cukrem i otartą skórką z cytryny. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody,a następnie ją rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodać
Przepisy i porady kulinarnełyżek cukru -pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka można z powodzeniem zastosować spód z ciasteczek -jak u mnie ,lub piec w ogóle bez spodu. Masa serowa: 1kg tłustego twarogu 50 g roztopionego masła 1 szklanka cukru 6 jaj 5 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mleka (160 ml) cukier -puder(...)sera pokruszonego w kawalki obroty 5 czas 30s.Zdjąć mieszadlo i wlożyć reszte sera i wymieszac obroty 4 PULSE czas 30s.Delikatnie połączyć łyżka ,ubite białka z gotową masa serową .Otrzymana masę wyłozyc na przygotowany spód -u mnie ciastka zmiksowane ,obroty 8,czas 20s. . .Piec w 250stopniach C przez 10 minut ,a potem w 160stopniach C okolo 1 godz
w mojej kuchnirozwałkowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C do momentu aż się przyrumieni. Po upieczeniu podobnie upiec pozostałe spody. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie 4 duże jajka lub 5 małych (białka i żółtka oddzielnie) 200 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej 300 g cukru(...)puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodać stopniowo ser dalej ucierając. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy. Masę serową włożyć do garnka i podgrzewając na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Należy prawie cały czas mieszać, aby masa serowa się nie przypaliła
Na słodko lub wytrawnieszklanka cukru 4 łyżki gorzkiego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu Piątnica 6 jajek 2 łyżki oleju 1 cukier waniliowy Masa serowa: 500 gr sera białego śmietankowego 2 szklanki mleka + 1 do rozrobienia budyniu 2 łyżki mąki 2 budynie waniliowe Winiary Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty(...)kakao kardamon i olej. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ale tylko spód. Przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa serowa : Ser przełożyć do garnka , wlać mleko , wsypać cukier , dodać masło i na malutkim ogniu zagotować . Budynie z mąką rozpuścić w szklance mleka i wlać to masy serowej gotować
Sama słodycz i szczypta chiliświęta Bożego Narodzenia przygotowałam orzechowo-korzenną wersję sernika gotowanego. Zmian dokonałam w cieście, masa serowa właściwie pozostała bez zmian... Ciasto miodowe: 50 dag mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej po 60 g grubo mielonych orzechów włoskich i laskowych15 dag cukru pudru30 dag masła2 jajka2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka Masa serowa(...)jednak schłodzić surowe porcje ciasta około godziny przed pieczeniem. Piec około 15 minut w temperaturze 175 o C. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki. Zdjąć papier. Masa serowa: Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń rozmieszać w mleku, wlać
Czerwień i błękitcukrem i cukrem z wanilią, dodajemy żółtka (jajka wcześniej sparzamy wrzątkiem). Dalej miksując, do utartej masy dodajemy zmielony twaróg. Gdy mleko z żelatyną całkowicie wystygnie wlewamy je do masy serowej miksując na najniższych obrotach do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 24 x 24cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spód wykładamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę masy(...)serowej i równamy powierzchnię. Na masę serową układamy druga warstwę herbatników. Na herbatniki - pozostałą masę serową. Na masę serową układamy owoce – u mnie fileciki z pomarańczy, wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka będzie całkiem zimna delikatnie wylewamy ją na wierzch ciasta i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Sernik na zimno z owocami, to bardzo popularny deser. Warto wspomnieć, że historia
mojewypiekiinietylkosię nadarzyła, była nią pierwsza rocznica mojego bloga. Składniki na spód (tortownica 24cm): - 150g herbatników digestives- 1 i ½ łyżki kakao- 2 łyżki cukru pudru- 110g miękkiego masłaSkładniki na masę serową:- 500g twarogu- 500g serka mascarpone- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru- 4 duże jajka- 1/3 szklanki śmietany 30%- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii- 200g czekolady deserowej(...)cukier puder i miękkie masło. Łączymy składniki ręcznie lub blenderem (czy malakserem). Gotową masę z herbatników wykładamy do tortownicy i rozkładamy równomiernie, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Czekoladę do masy serowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia (musi być chłodna, ale płynna). Twaróg ucieramy mikserem cały czas na najniższych obrotach (nie napowietrzamy sera), dodajemy serek
mojewypiekiinietylkoTrzymajcie się dokładnie ilości (zwłaszcza mąki) to ciasto się bardzo szybko ugniecie. Następnie włóżcie je w folię i schowajcie do lodówki na czas robienia masy serowej.Składniki na masę serową:1 kg sera białego (z wiaderka)20 dag masła30 dag cukru6 jajek2 budynie waniliowearomat waniliowySposób przyrządzenia masy serowej:Ucieramy wszystkie składniki w mikserze, najpierw masło, cukier i żółtka. Białka ubijamy(...)osobnej misce z odrobiną soli i dodajemy je na końcu do masy serowej. W dalszej kolejności dodajemy ser oraz budynie (sam proszek oczywiście) i dosłownie 2-3 krople aromatu waniliowego. Na spód dużej blachy do pieczenia układamy z ciasta, które schowaliśmy do lodówki, kulki. Nie chodzi dokładnie o ulepienie równych kulek tylko po prostu urywamy po kawałku ciasta
upichcickonsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, na który wysypałam spód ciasteczkowy,który ugniotłam łyżką i wstawiłam tortownicę do lodówki na około 30 minut.MASA SEROWA:750 g twarogu półtłustego (przecisnęłam przez praskę do ziemniaków)2/3 szklanki cukru drobnego do wypieków2 łyżeczki ekstraktu waniliowego domowego3 jajka1/2 szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)400 g masy krówkowej(...)Starałam się nie miksować zbyt długo, aby nie napowietrzyć masy, gdyż mocno napowietrzona masa mocno urośnie, ale potem równie mocno opadnie. Na końcu do osobnej miseczki odlałam 1/4 masy serowej. Do większej części masy dodałam 200 g masy krówkowej i krótko zmiksowałam. Potem u mnie to wyglądało tak, że na schłodzony spód ciasteczkowy wylałam masę serową zmiksowaną z masą
Blondynka Gotujejest wynikiem pogodzenia zwolenników sernika z zwolennikami makowca :) Idealne połączenie. Ciasto robiłam wspólnie z mamą. Ona była odpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową i makową. Przepis mam z bloga: Uwielbiam gotować, oto link: przepis na seromakowiec, recepturę troszkę zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki na spód:1,5 szkl(...)proszku do pieczenia2 żółtkaMasa makowa:40-50 dag maku500 ml mleka4 białka szczypta soli do białek 1 szklanki cukru4 łyżki kaszy manny kilka kropel aromatu waniliowegoMasa serowa:1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik)5 jajek (osobno białka i żółtka)dodatkowo 2 żółtka125 g masła1 szklanki cukruszczypta soli (do białek)dodatkowo cukier puder
Bon Appetit Małgorzatyrobię go co parę dni, mniej kłopotliwego serka nie znam - przyszła kolej na następny krok. Czytałam w sieci o marynowaniu serka w oliwie. Kulki serowe w oliwie z przyprawami wyglądają tak apetycznie, że koniecznie trzeba je było zrobić. Opierałam się na radach znajomych z forum FB Zdrowo Podjeść i trochę(...)następnie przełożyć jogurt na wyłożone sitko. Zawinąć końce gazy, powiesić nad sitem (można wstawić do lodówki, ale ja ostatnio zostawiam w kuchni) odsączać ok 24 godzin .serowe kulki Po tym czasie uformować z serka kulki wielkości orzechów. Zrobiłam 16 kulek. Talerz lub tackę wyłożyć ręcznikiem kuchennym, na nim ułożyć serowe kulki, przykryć lekko drugim ręcznikiem, wstawić
Stare Garymasy makowej, skropić olejkiem migdałowym, wymieszać- pianę z białek ubić z pozostałym cukrem tuż przed wyłożeniem masy na ciasto- pianę delikatnie wymieszać z masą, przełożyć na ostudzone ciasto, wyrównaćMASA SEROWA - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - żółtka oddzielić od białek- masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę- do masy dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając(...)uzyskania ponownie jednolitej konsystencji- ucierając, partiami dodawać twaróg, przesianą mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią i skórkę pomarańczową- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać w masę serową- gotową masę serową wyłożyć na masę makową, wyrównać- seromak wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni, piec przez 65-75 minut, sprawdzając pod koniec wskazanego czasu, czy jest już gotowy
Smakołyki Bereniki