masie znajduje się prawie cała puszka masy kajmakowej, struktura nie jest przyciężkawa, a sernik zbyt słodki. Przekrój ciasta jest atrakcyjny dla oczu - wyraźnie odznaczają się dwa kolory. Wszystko, co nastepuje po zapoznaniu się z przekrojem, jest równie atrakcyjne. Wierzch sernika i ewentualne peknięcia kamufluje gładka warstwa rozpuszczonej masy kajmakowej. Powierzchnia lśni pięknym brązem - nie wymaga już(...)kruchy spód: 10 dag masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki cukru 1 żółtko masa serowa: 700 gram sera sernikowego z wiaderka 250 gram sera mascarpone 150 gram kwaśnej śmietany 18 % 150 gram cukru pudru 4 jaja rozmiar L 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru ( ewentualnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej ) szczypta
Kronika PiekarnikaSernik bez pieczenia z wiśniami na gofrach. Słodki spód, serowa masa i lekko kwaskowe wiśnie stanowią idealnie uzupełniającą się kompozycję smaku. Składniki na dużą blachę ok 300 g gofrów, ok 250-300 g dżemu wiśniowego, 1 kg sera z wiaderka, 500 g mascarpone, 3 czubate łyżki cukru pudru, 2 galaretki cytrynowe, 900 g mrożonych wiśni, 2 galaretki wiśniowe
Lena Gotujejeden z tradycyjnych serników z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Kto nie przepada za wydziwianymi sernikami, to ten przepis będzie idealny. Składniki: Ciasto kruche: 350 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 170 g zimnego masła 2 żółtka 1 jajko Ser (składniki powinny mieć temperaturę pokojową): 1 kg sera z wiaderka
Kuchnia domowa AniPrawdziwy pyszny sernik na zimno! Jest idealny nie tylko na ochłodę podczas letnich upałów ale wybornie smakuje również jesienią, kiedy za oknem słota :) Zapraszam do wypróbowania przepisu i komponowania swoich ulubionych połączeń owoc - galaretka. 1 kg twarogu sernikowego (może być z wiaderka)250 g margaryny1 szklanka cukru pudru4 żółtka2 galaretki cytrynowe1 galaretka agrestowa1 opakowanie
Krokusowy Domkwaskowy i mega pyszny sernik na zimno. Bardzo łatwy, szybki do zrobienia i co najważniejsze, że ciasto zawsze się udaje, szczerze polecam. Składniki: biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru masa serowa 1 kg sera z wiaderka 650 ml śmietany 36 % 4 cytrynowe galaretki
magiczna kuchnia KasiRozpływający się w ustach sernik z kruszonką, kwaskowatym dżemem i migdałami. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 175 g zimnego masła 150 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej szczypta soli Składniki na masę serową: 750 g dobrej jakości twarogu z wiaderka 200 g drobnego cukru 4 duże jajka 1 op. budyniu waniliowego 1 łyżeczka
My Culinary Artwyjdzie. Ten sernik to propozycja dla fanów sernika i orzechów. Składniki: *Ciasto: 6 jajek 1 płaska łyżka kawy mielonej 200 g cukru 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zmielonych orzechów włoskich *Masa sernikowa: 1 kg przynajmniej dwukrotnie zmielonego twarogu - nie z "wiaderka" 150 g masła 3/4 szklanki cukru 1 puszka kajmaku
Piekę, bo lubiętylko szarlotka. Te czasy jednak nieodwracalnie odeszły w niepamięć :) Serniki uwielbiam, a te mini jego wersje bardzo lubię. Z pewnością to nie będzie jedyny mój na ich temat wpis. Dzisiaj propozycja delikatna, bez owoców i słodkich dodatków. Skupmy się na kokosie :) Składniki: 350 g twarogu (użyłam tego z wiaderka) 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru
ChilliJemypszennej 40 g kakao 200 g masła lub margaryny 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku 4 jajka 150 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka) skórka starta z połowy pomarańczy szczypta soli Sposób(...)przełożyć do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach trzecią część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki. Wariant Thermomix: Przygotować ciasto kruche. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, kakao
Moje domowe kucharzeniezrobiłam esy floresy, żeby było trochę dekoracyjnie :) Ten sernik piekę od lat. Kiedyś piekła go maja babcia, tylko dzieliła ciasto na dwie części i robiła kratkę na górze sernika. Moja wersja jest bardziej leniwa :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 żółtko 1 jajko 20 dkg margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem(...)jajko i żółtko. Zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Składniki na masę serową: 1 kg sera (tym razem dałam z wiaderka) 8 jajek 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku migdałowego Dodatkowo: 50 g. czekolady mlecznej 50 g. czekolady gorzkiej 4- 5 łyżek mleka
Agusiowe smakołykiSernik ze śliwkami na spodzie brownie to moje niedawne odkrycie. Lubię wszystkie części z osobna czyli zarówno sam sernik, jak i brownie jak i śliwki. Sernik ze śliwkami już kiedyś poczyniłam więc postanowiłam go zmodyfikować i dołożyć spód brownie. Udało się. Oj udało się. Uwielbiam takie miksowanie ciast, które dodatkowo w tym przypadku super się sprawdziło. Śliwki(...)też zbyt wiele soku, dzięki czemu ciasto nie zrobiło się zbyt mokre. I w ogóle podobało mi się bardzo to połączenie smaków. Może by wykorzystać je w jakimś deserze ? Sernik ze śliwkami na spodzie brownie przepis na tortownicę o średnicy 20 cm: Spód brownie: 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła duże jajko 1 łyżki cukru 1 łyżka kakao
Relaxtimemoja mama sama zjadła aż 3/4 ciasta. Przez kilka dni nosiłam jej do szpitala po kilka kawałków i miło było, jak z niewielu rzeczy prosiła właśnie o ten sernik. Przyznam, że z chęcią sama nim bym się objadła, ale niestety za szybko zniknął i nie miałam już czym. Delikatna nuta cytryny idealnie komponuje się z kremową i słodką(...)malinowym. Koniecznie sami spróbujcie! Polecam! (Tortownica o średnicy 22 cm) Spód: 200g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny Masa: 500g kilkakrotnie mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka) 150g śmietanki 30-36% 3 jajka 190g cukru (można odrobinę mniej) 10g cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki skórki cytrynowej
Di gotujeJeśli lubicie likier Amaretto, to tym sernikiem będziecie zachwyceni :). Jest przepyszny, bardzo kremowy i dość mocno migdałowy, więc naprawdę trzeba lubić te klimaty. Ale jeśli już się w nim rozsmakujecie, to nie będziecie mogli się od niego oderwać ;). Sernik piekłam w kąpieli wodnej, nie jest to konieczne, ale dzięki temu nie pęka i wychodzi równiutki jak stół. Wykończyłam(...)serową. Myślę, że sernik ten idealnie wpisuje się w świąteczny klimat, dlatego gorąco polecam go na świąteczny stół :). Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi STĄD . Spód: 150 g ciastek lub herbatników maślanych, lub pełnoziarnistych 40 g masła Masa serowa: 500 g sera tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka 250 g serka
Opowieści z piekarnikaBardzo szybki i letni sernik z sezonowymi owocami – wiśniami, malinami i agrestem. Słodyczy nadają bezy, które stanowią spód ciasta. Idealny na rodzinne spotkania. 1 galaretka o smaku agrestowym 1,5 szklanki wrzątku 100 g malin 100 g agrestu 50 g wiśni Masa serowa: 2,5 łyżki żelatyny 100 ml wody 2 jajka 100 g cukru pudru 40 g masła(...)twarogu z wiaderka 10 bezów Szklanka miska o średnicy 23 cm Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Gdy przestygnie wkładamy do niej umyte owoce – maliny, agrest i wydrylowane świeże wiśnie. Gdy mamy mrożone owoce możemy włożyć je zamrożone. Galaretkę z owocami wylewamy do wyłożonej folią spożywczą miski. Wstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę mieszamy w wodą. Odstawiamy
VioletoweKucharzenie