temperaturze pokojowej 6 łyżek kaszy manny 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) 1 szklanka śmietany kremówki (30%) ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego rodzynki lub/i kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklanki Każdy z nas na pewno ma swój ulubiony rodzaj ciast. Jednym z moich jest - sernik. Bardzo chętnie wypróbowuje nowe przepisy, żeby znaleźć ten jeden jedyny(...)godziny przed przygotowaniem sernika. Masło utrzeć mikserem do momentu aż stanie się puszyste. Przemielony dwukrotnie twaróg stopniowo dodawać do masła i dalej ucierać. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Następnie dodać je do masy serowej i krótko zmiksować. Kiedy już połączymy ser z żółtkami dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować
Świat Ciastababcie, kiedyś był to imprezowy HIT i taki sernik pojawiał się na każdej imprezie. Nazwa ciasta pochodzi od bohaterki brazylijskiej telenoweli o tytule „Niewolnica Izaura”. Ciasto jest połączeniem ciasta czekoladowego, sernika i polewy czekoladowej, ja dodatkowo górę posypałam wiórkami kokosowymi. Sernik Izaura składa się z ciasta czekoladowego, sernika i polewy. Przygotowanie ciasta rozpocznij od wyciągnięcia wszystkich(...)łyżka po łyżce. Najlepszy twaróg to taki, który jest gęsty i zwarty. Na koniec wsyp opakowanie budyniu śmietankowego. Masę serową wylej na wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na ustawieniu góra – dół na środkową półkę. Sernik piecz przez około 65 minut, po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i po około
Do Garów!pozbycie się pestek. Jeśli chodzi o aromat waniliowy, ja najczęściej używam takiego w płynie. Rzadko kiedy mam w posiadaniu laski wanilii, gdy robię nieoczekiwane ciasto. Wiadomo, że sam budyń ma już swój aromat, ale jest mało wyczuwalny. Oczywiście ja nie stosuje tych najtańszych, gdzie w składzie mają mnóstwo dodatków i konserwantów, tylko ekologiczne. Niestety cena przewyższa te zwykłe, nawet(...)dawać waniliowego, a inny smak aromatu i skomponować swój własny wyszukany smak sernika. :) Przepis wykonałam w formie 20 cm, dlatego wyszedł dość niski przy takiej ilości twarogu. Jeśli zależy Wam na wysokości, idealna będzie 18 czy nawet 16. Możecie również podwoić liczbę składników i wykonać większy sernik. Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło 12) 159 kcal
zdrowo i aktywniepozbycie się pestek. Jeśli chodzi o aromat waniliowy, ja najczęściej używam takiego w płynie. Rzadko kiedy mam w posiadaniu laski wanilii, gdy robię nieoczekiwane ciasto. Wiadomo, że sam budyń ma już swój aromat, ale jest mało wyczuwalny. Oczywiście ja nie stosuje tych najtańszych, gdzie w składzie mają mnóstwo dodatków i konserwantów, tylko ekologiczne. Niestety cena przewyższa te zwykłe, nawet(...)dawać waniliowego, a inny smak aromatu i skomponować swój własny wyszukany smak sernika. :) Przepis wykonałam w formie 20 cm, dlatego wyszedł dość niski przy takiej ilości twarogu. Jeśli zależy Wam na wysokości, idealna będzie 18 czy nawet 16. Możecie również podwoić liczbę składników i wykonać większy sernik. Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło 12) 159 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzukawą. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. (zmiany - smak kawy i wanilii oraz proporcji niektórych składników - pomysł autorski.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18% 2 budynie waniliowe (proszek(...)lśniący, gęsty kogel - mogel. Śmietanę ubiłam z olejkiem, cukrem waniliowym, budyniem (proszek). Połączyłam masę z ubitymi białkami, dodając białka porcjami i mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Dokładnie wymieszaną, połączoną masę, wylałam na ciasto. Pozostałą część ciasta rozkruszyłam na wierzchu. Całość piekłam przez godzinę w 180 stopniach. Następnie wystudziłam sernik w piecu, a kiedy był już dostatecznie zimny
W kuchni Karmel-itkiSerniki uwielbiam pod każdą postacią. Tym razem wybór padł na serniczek ze śliwkami. Jest delikatny i rozpływa się w ustach. Jeśli użyjecie zmielonego twarogu będzie na pewno trochę "cięższy" ale równie pyszny jak mój. Do serniczka moja ulubiona kawa z mlekiem w ślicznym kubeczku "Filona" od Porcelany Bogucice. 1kg gotowego sera do serników 5 jajek 100g masła 1/2 szkl(...)wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę serową. Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na pół. Ułożyć na serniku skórką do spodu. Piekarnik nagrzać do 180st. Po włożeniu sernika zmniejszyć temp do 150st. Piec 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na ok 1 godzinę. Ostudzić a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej na całą
Smakołyki Asibudyń w proszku. Dodajemy namoczone i odsączone rodzynki oraz skórkę kandyzowana z pomarańczy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i delikatnie łączymy z masa twarogową za pomocą drewnianej łyżki. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Przekładamy na nie mase serową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 60 minut w 180stC. Po wyłączeniu piekarnika trzymamy sernik
przepisy- Milkibudyń w proszku. Dodajemy namoczone i odsączone rodzynki oraz skórkę kandyzowana z pomarańczy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i delikatnie łączymy z masa twarogową za pomocą drewnianej łyżki. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Przekładamy na nie mase serową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 60 minut w 180stC. Po wyłączeniu piekarnika trzymamy sernik
Camilla w kuchnikajmakowo-kokosowy Składniki na spód sernika: - 70 g mąki - 70 startych migdałów - 30 g cukru pudru - 50 g masła - 1 żółtko - 1/2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serowo-kajmakową: - 500 g sera mielonego - 75 g masła - 75 g cukru pudru - 150 g masy kajmakowej - 3 jajka - 35 g budyniu śmietankowego - 1/4 łyżeczki proszku(...)już nastąpi dodajemy mieszankę mąki, budyniu i proszku do pieczenia. Wszystko mieszamy i zabieramy się za ubicie białek, które ubijamy w oddzielnym naczyniu. Po ubiciu białek dodajemy je do wcześniej wyrobionej masy serowej, delikatnie mieszamy aby składniki się połączyły i całość przekładamy do tortownicy, w której wyłożyliśmy wcześniej spód naszego sernika. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Kuchenne WariacjeŁaciaty sernik na zimno to moja kolejna wariacja na temat sernika na zimno. Tym razem ciasto powstało z serków waniliowych homogenizowanych połączonych z ubitą śmietaną kremówką. Łaciaty, bo masa serowa przeplata się tu z musem brzoskwiniowym. Sernik zrobiony jest na herbatnikach. Oprócz warstwy sernikowej, zrobiłam także warstwę kremu budyniowego. Całość wykończyłam mieszanką kruchych ciasteczek i galaretką. Ciasto powstało(...)mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam cukier, mąkę i proszek budyniowy i wlałam do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Zimny zmiksowałam z miękkim masłem i powstały krem wyłożyłam na schłodzony sernik. Na kremie budyniowym ułożyłam kruche ciasteczka. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 2 szklankach gorącej wody i wystudziłam. Gęstniejącą wylałam
Waniliowe ImprowizacjeSerniki definitywnie królują w moim menu! Polecam wypróbować ten przepis również na ciasteczkowym spodzie, jest genialny! Zapraszam😊 Składniki: ciasto: 30 dag mąki pszennej, żółtka 2 szt, cukier puder 10 dag, masło lub margaryna 15 dag, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, skórka cytryny 1/4 łyżeczki, masa serowa: ser biały 120 dag, jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy(...)dodajemy ser, olej, mleko, budyń, olejek waniliowy, oraz kajmak i miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia. Następnie masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 30 min w temperaturze 170 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 min. Sernik chłodzimy przy lekko uchylonych
kulinarne odsłony patitofu czyli tofurnik ;) Uwielbiam tę nazwę ;) Do zrobienia wegańskiego sernika przybierałam się długooo. W końcu jednak się zdecydowałam i nie żałuję, bo jest tak samo pyszny jak "zwykły sernik". Wizualnie do ideału jeszcze troche mu brakuje, ale smakowo był boski ♥ To mój pierwszy tofurnik i jeszcze dojdę do wprawy - obiecuję Wam! ;) JAGODOWY TOFURNIK przepis autorski // tortownica 22cm ~3 kostki(...)więcej/mniej do smaku) ~20g cukru z wanilią lub ziarenka z laski wanilii ~50ml soku z cytryny (ok. 3 średnie cytryny) ~300g jagód ~150ml mleka roślinnego ~opakowanie (ok.40g) waniliowego budyniu Kaszę jaglaną gotujemy w ok. 1/2 - 3/4 szklanki wody i studzimy. Tofu rozgniatamy widelcem, a następnie wraz z mlekiem, ugotowaną kaszą jaglaną i sokiem z cytryny blendujemy na gładką masę
chili & sugareksperymenty kulinarne! :) A zwłaszcza wtedy, gdy się udają i powstaje pyszny posiłek. Gotowany jogurt smakiem nieco przypomina gotowany sernik, ale jest trochę bardziej kwaskowaty oraz ma inną konsystencję. Polecam spróbować! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g jogurt naturalnego ~jajko ~50ml mleka ~20g budyniu czekoladowego ~15g kakao ~szczypta soli ~cukier/stevia do posłodzenia do smaku Jogurt i jajko wymieszać w garnuszku, a następnie
breakfast of dreamspieczenia 75 g cukru 65 g masła jajko Masa serowa: 3 jajka 500 g odtłuszczonego serka (może być ser do serników) 190 g cukru 400 g kwaśnej śmietany 75 g masła 125 ml mleka 1 opakowania budyniu waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Spód: Mąką, proszek do pieczenia i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i zagniatamy. Następnie dodajemy jajko(...)formę o średnicy 26 cm. Masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy do lodówki. Ser, 150 g cukru (40 g zostawiamy na później), żółtka, śmietanę, masło, mleko i budyń waniliowy miksujemy razem, aż do otrzymania jednolitej masy. Odlewamy jeden kubek masy i wstawiamy do lodówki, resztę wylewamy na ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
KasiaiKrzysiu.plgorzkiego kakao -100g ksylitolu -szczypta soli Krem sernikowo-makowy -60g maku mielonego -200ml mleka -ok 750g sera mielonego na serniki -4 jajka -100g ksylitolu -100g orzechów włoskich -3 płaskie łyżki budyniu waniliowego/śmietankowego Dodatkowo do ozdoby -kilka kostek deserowej czekolady -migdały w płatkach -migdały prażone solone -orzechy włoskie KAKAOWY BISZKOPT 1.Białka oddzielić
Candy Pandasjuż czuję, że to będzie sztos! Na jednym kawałku się nie skończy, gwarantuję;) Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem Sernik z rabarbarem Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie) Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem Racuchy z rabarbarem Jogurtowe łaciate ciasto z rabarbarem Rustykalna tarta z rabarbarem Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką Odwrócone ciasto
Obiad gotowyEkspresowy sernik przygotowany na herbatnikach to alternatywa dla tradycyjnego sernika. Przygotowanie tego ciasta zajmuje około 25 min.Smakuje obłędnie. Musicie wypróbować. SKŁADNIKI Sernik 300g herbatników 1 kg mielonego sera 4 jajka 200 ml mleka 3 budynie w proszku 1 szklanka cukru 200g masła polewa 100g masła 1 łyżka mleka w proszku 3 łyżki mleka 5 łyżek kakao 6 łyżek
Mała w garnku mieszałyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 opakowanie galaretki w proszku + 2 łyżki galaretki (użyłam o smaku brzoskwiniowym) Masa serowa: 1kg gotowego sera na sernik 3 jajka 180g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub śmietankowego bez cukru 100ml mleka Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać proszek
Mała Cukierenkamąki kukurydzianej pół szklanki cukru pudru 15 dag masła lub margaryny 1 cukier waniliowy 1 jajko Masa serowa: 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 2 jajka pół szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki kukurydzianej Dodatkowo: mąka pszenna
IzabelawkuchniNiby takie proste a goście nachwalić się nie mogli:) *foremka 25*34 cm Składniki: 2 paczki krakersów solonych 1 kg sera na sernik z wiaderka 5 jajek 1 szklanka cukru 150 g masła 2 opakowania budyniu śmietankowego 1/2 szklanki mleka słoiczek dżemu wiśniowego galaretka wiśniowa Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę krakersów
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajapoński - bezglutenowy Makowiec na biszkopcie Pierniczki Miodownik Marcepanek Ciasto czekoladowe z pomarańczą Choinki czekoladowe Red Velvet Sernik na kruchym spodzie Sernik z wiaderka Piernik z polewą Kruche ciasteczka Jabłecznik Ciasto z jabłkami i budyniem Dodatki do ciast: Przygotowanie maku do ciast Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa bez masła i mleka Lukier królewski Lukier kolorowy i czekoladowy
Uwaga Babcia GotujePuszysty, miękki sernik z kokosem. Jest szybki i bardzo łatwy w wykonaniu. Zachwyci każdego! Składniki: 1,5 kg sera na sernik z wiaderka 5 jajek 1 1/4 szklanki cukru 250 g masła 2 budynie waniliowe bez cukru 2 lyzki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 200 g wiórków kokosowych 1 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Ser mieszamy z jajkami
Lena Gotujetarty, jako baza ciasta czy deseru. Jeśli Wam posmakują, wtedy możecie poznać bardziej wyraziste w smaku sery z porostem pleśni. SERNIK ZE ŚWIEŻEGO KOZIEGO SERA /1 porcja/ 200 g świeżego sera koziego łyżka budyniu waniliowego w proszku (20 g) duże jajko kilka kropli ekstraktu waniliowego łyżeczka masła do natłuszczenia formy łyżka syropu daktylowego (lub innego słodzidła) 2 śliwki
Poranek na słodkomini babeczki, które smakują jak sernik, ale są ... bez sera SKŁADNIKI 400 ml śmietany 18% 2 jajka 1 budyń śmietankowy ½ szkl. wiórek kokosowych 3 łyżki cukru WYKONANIE Metalowe foremki (2 sztuki o średnicy 14 cm) smarujemy olejem, posypujemy wiórkami kokosowymi. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy śmietanę, wiórki i budyń waniliowy. Przekładamy do foremek. Pieczemy
słodki bratekupieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. *Uwaga: jeśli chcecie zrobić ten sernik z serka wiaderkowego to oczywiście można, ale należy dodać jeszcze jedno opakowanie budyniu waniliowego. *Jeśli Wasz piekarnik tak jak mój słabo piecze od dołu to spód z ciasta należy najpierw podpiec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia