alkoholowym nadzieniem (którą znajdziemy nie tylko na wierzchu, ale i w spodzie ciasta). Całość niezwykle elegancka i sycąca. Fenomenalnie komponuje się z filiżanką ulubionej kawy. Bardzo polecam! Pieczony sernik tiramisu (składniki na dużą blaszkę 27x37 cm). Cukier z powodzeniem można zastąpić ulubionym słodzikiem. Składniki: Na spód: 150 g czekolady z nadzieniem amaretto (lub innym wyraźnym o alkoholowym(...)masy serowej. Sernik tiramisu wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika ( + termoobieg) i pieczemy go przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze 100 minut w tak niskiej temperaturze. Po tym czasie sernik pozostawiamy w piekarniku, przy leciutko uchylonych drzwiczkach na godzinę i dopiero wyjmujemy. Bardzo prawdopodobne jest to, że podczas
Poezja Smaków - blog kulinarnyBardzo prosty a zarazem smaczny sernik czekoladowy na korzennym, kruchym spodzie. Słodki, znika w oka mgnieniu. Składniki (na formę 25 cm x 25 cm): Kruchy spód: 1 szklanka mąki pszennej 1 żółtko 100 gram masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych 3 łyżki cukru pudru(...)Dodaję budyń, mąkę, cukier, kakao i całość ponownie miksuję. Formę wykładam papierem do pieczenia i wylepiam spód ciastem kruchym. Wlewam masę serową i piekę sernik w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 75 minut. Po tym czasie studzę ciasto. Masło, śmietanę i czekoladę podgrzewam do połączenia wszystkich składników. Ostudzony sernik polewam polewą i posypuję migdałami w płatkach. Chłodzę
Mango PapajaSernik ten zrobiłam po usłyszeniu opinii swojej Siostry, która była nim dosłownie zachwycona. Jako, że u mnie w domu serniki królują długo nie trzeba było mnie do tego namawiać. Przepis z Kwestia Smaku lekko zmodyfikowała. Wyszedł delikatny, wprost obłędny ( zwłaszcza, że uwielbiam smak i zapach kawy). Spróbujcie, a nie pożałujecie :) Składniki: kg sera sernikowego 250 g serka mascarpone(...)nieregularnych proporcjach biszkopty uprzednio zamoczone całkowicie w kawie. Posypujemy je przesianym kakao i wykładamy łyżką kolejna porcje sera. Czynność powtarzamy. Wkładamy do piekarnika na 35 minut ( ja piekłam 45 i sernik nie popękał). Studzimy i posypujemy kakao. Polecam zjeść go po lekkim schłodzeniu w lodówce. Pyszny
ChilliJemydwie części: 2/3 i 1/3, zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce - po tym czasie większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć na dno formy (lub wylepić ciastem dno) - ciasto nakłuć gęsto widelcem, upiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 20 minut lub do zrumienienia - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić MASA SEROWA - składniki(...)ciasta roztrzepanym żółtkiem - sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty i sprężysty (nie należy piec sernika za długo, żeby za bardzo się nie wysuszył) - piekarnik wyłączyć, drzwiczki uchylić dopiero po jego ostygnięciu, sernik pozostawić w piekarniku do częściowego przestygnięcia, wyjąć na blat i całkowicie ostudzić - sernik należy schłodzić
Smakołyki Berenikipochwaliła, więc coś musi w nim być. Wydaje mi się, że idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole - wygląda bardzo ładnie, a smakuje wyjątkowo. Goście z pewnością nie będą rozczarowani. Sernik czekoladowo-cytrynowy z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła 1 łyżka kakao masa serowa: 700 g serka(...)wierzch delikatnie, żeby się nie wymieszały, cytrynową. Wierzch posypać kruszonką. Piec w 160 st. C. przez 60-70 minut, aż masa serowa się zetnie. Na koniec podnieść temperaturę do 200 st. C. i podpiekać 5-10 minut, aż kruszonka się zrumieni. Sernik ostudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez noc. Smacznego! Wczoraj moja Mamunia miała urodziny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeostatnim pysznym i prostym Serniku z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym przyszła kolej na równie udany i prosty Sernik z borówkami z nutą pomarańczową . Oba serniki możecie upiec wykorzystując jedno wiaderko sera 🙂 Te serniki to w chwili obecnej nasze ulubione ciasta. Robi się je szybciutko, smakują wybornie, no i są w miarę lekkie w porównaniu z innymi(...)dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu rozsypać borówki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać lekko płynny) . Sernik wyciągnąć z pieca i zostawić
Moja Delicjanutą pomarańczową . Oba serniki możecie upiec wykorzystując jedno wiaderko sera :) Te serniki to w chwili obecnej nasze ulubione ciasta. Robi się je szybciutko, smakują wybornie, no i są w miarę lekkie w porównaniu z innymi ciastami. Koniecznie spróbujcie! Pamiętajcie tylko, że sukcesem udanego sernika jest dobrej jakości ser. Ja już znalazłam swój ulubiony :) Składniki: 500 g sera twarogowego(...)skórkę z pomarańczy i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu rozsypać borówki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać lekko płynny) . Sernik wyciągnąć z pieca i zostawić
Moja Delicjana wzór znanego ciasta Zebra.... Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Sernik wraz z musem rozpływa się w ustach a smaki malinowo-jagodowy przeplatają się wzajemnie dając rozkosz podniebieniu....wszystko podkreśla wyrazisty smak sosu jagodowego.... Składniki na blaszkę(...)sposób pokazany na poniższych zdjęciach, kolejno ser jagodowy, ser malinowy itd Wkładamy do piekarnika na blaszkę z wodą, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut, po tym czasie wyciągamy sernik z wody i studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Sok z jagód doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy galaretkę, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia
Wypieki Renedłużej niż w oryginale, ale o dziwo te biszkopty na wierzchu nawet się nie zarumieniły ( o co się obawiałam). Polecam wszystkim wielbicielom serników i/lub tiramisu i nie tylko im, ponieważ jest to świetna alternatywa dla klasycznych serników Składniki na tortownicę 26 cm ( piekarnik góra-dół) SPÓD: – 70 g gorzkiej czekolady – 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( proszek ) – 2 łyżki(...)końcu dodajemy cukier, mąkę ze śmietanką i Amaretto. Jeszcze raz, krótko miksujemy. Przelewamy na spód i pieczemy najpierw 15 min w 170 stopniach a następnie 90 minut w 120 stopniach. Pod sernik wkładamy naczynie z wodą, żeby nasz sernik piekł się w towarzystwie pary wodnej. Będzie wówczas bardziej kremowy. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku a potem
RelaxtimeSernik, czekolada, truskawki – niezwykle udane połączenie, które nie może nie smakować. Wilgotne, rozpływające się w ustach dwie warstwy sernika, ciemna czekoladowa i jasna cytrynowa lub pomarańczowa, w zależności, który z owoców wybierzecie. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Ozdobiony orzeźwiającymi truskawkami efektownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Bardzo Wam polecam. Spód ciasteczkowy: 300 g ciasteczek typu(...)nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 – 50 minut, sprawdzając patyczkiem czy środek sernika jest upieczony. Wyjmujemy i odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy kakao i dekorujemy truskawkami. Źródło (z niewielkimi zmianami) : Divine Chicolate, C.Bardi/T.Morris The post Sernik Czekoladowy appeared first on Made
Made By Mom And SonSernik, czekolada, truskawki – niezwykle udane połączenie, które nie może nie smakować. Wilgotne, rozpływające się w ustach dwie warstwy sernika, ciemna czekoladowa i jasna cytrynowa lub pomarańczowa, w zależności, który z owoców wybierzecie. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Ozdobiony orzeźwiającymi truskawkami efektownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Bardzo Wam polecam. Spód ciasteczkowy: 300 g ciasteczek typu(...)nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 – 50 minut, sprawdzając patyczkiem czy środek sernika jest upieczony. Wyjmujemy i odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy kakao i dekorujemy truskawkami. Źródło (z niewielkimi zmianami) : Divine Chicolate, C.Bardi/T.Morris The post Sernik Czekoladowy appeared first on Made
Made By Mom And Songory zebrac gesty krem i dodac do masy serowej.Calosc wylac na przygotowany spod i wlozyc do nagrzanego piekarnika.Piec 15 minut w 175 ° C,nastepnie zmniejszyc temperature do 140 i piec dalsze 60 minut.Gdyby po tym czasie sernik nadal byl bardzo ruchomy,przedluzyc czas pieczenia.Studzimy wolno w uchylonym piekarniku.Na noc wstawic do lodowki.Nastepnego dnia (lub na zimny juz sernik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomarańczy - każdy z tych wariantów się sprawdzi. I dodam jeszcze, że rabarbar również możecie wymienić na inne sezonowe owoce...np. na truskawki, które już są dostępne ( jupiii! ) :). Sernik jest dość ciężki, ale jednocześnie kremowy i delikatny. Bardzo polecam :). Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 130 g masła, zimnego 80 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego(...)równą warstwą na masę serową. Posypać pozostałą kruszonką. Piec w temperaturze 170°C przez około 60 - 70 minut, do momentu, aż środek sernika przy dotknięciu patyczkiem będzie sprężysty, a wierzch zarumieniony. Wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Sernik może być przechowywany w temperaturze pokojowej ( z wyjątkiem
Opowieści z piekarnikaPieczemy godzinę w 180 stopniach. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie (wg przepisu na opakowaniu) i wystudzoną dodajemy do śmietany. Miksujemy2-3 minuty i wykładamy na wystudzony sernik. Wstawiamy do lodówki chłodzimy. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Gotowe
Czerwona PorzeczkaPomysł na weekendowe ciasto - sernik przygotowany na kruchym, kakaowym cieście nadziany malinami, truskawkami, porzeczkami oraz wiśniami. Pyszne połączenie składników. Sernik wbrew pozorom nie jest ciężki w smaku. Zachęcam do pieczenia. Ps. w sezonie można wykorzystać, np. same świeże maliny/truskawki. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 1 i 4/5 szklanki mąki pszennej(...)masie serowej ułożyć owoce, a na samym wierzchu zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta (na tarce o dużych oczkach). Piec w 180ºC przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Następnie sernik ostudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia. Przygotowywanie kruchego ciasta Masa serowa przed i po zmiksowaniu Etapy przygotowywania ciasta: 1/2 kruchego ciasta, masa serowa, rozmrożone owoce
Ugotować